Opinie

Vraag het eerst aan de openbare accountants

In de discussies over het accountantsberoep passeren vele aanbevelingen. Maar hoe denken de (senior) managers bij kantoren zelf over de oorzaken van de problemen? Vraag ook eens hun mening, ongefilterd, desnoods anoniem.

Al weer vele jaren geleden deelde ik mijn kamer met een senior manager die niet was doorgegroeid naar partner. Hij vertelde me vaak, dat hij als registeraccountant toch wel degelijk een eigen verantwoordelijkheid had in het controleproces.

"Als ik niet akkoord ben met bepaalde majeure items in de controle, dan gaat het feest niet door", zo stelde hij altijd. Uiteindelijk kwam hij er altijd uit met de eindverantwoordelijk partner. Wel waren er toen (al?) regelmatig wrijvingen over de noodzakelijke audit fee, de kwalitatieve bezetting van het controleteam en allerlei inhoudelijke controle bevindingen.

Accountancy is in mijn ogen al lang geen echt persoonlijke professie meer. Een team van RA's, of daarvoor studerend, voert gezamenlijk een in overleg opgesteld controleprogramma uit. Er is een trapsgewijze overdracht van controlebevindingen en ook verantwoordelijkheden, van beneden naar boven.

Hierdoor ontstaat ook een hoge leverage, commercieel heel belangrijk. De tekenend partner is eindverantwoordelijk. Ik denk dat hij door de uitgebreide en complexe regelgeving soms niet eens in staat zou zijn om alle aspecten alleen volledig te overzien. Daarom wordt hij ook nog omgeven door expertise binnen het kantoor.

Het controleteam is omgeven door een kantoororganisatie, geleid door een bestuur dat overwegend is samengesteld uit de partners. Van daaruit wordt invulling gegeven aan de eisen op het gebied van kwaliteit en vaktechniek, maar ook de commerciële belangen. Het kantoor draagt normaliter het claimrisico, de partner het professionele risico (tuchtrecht, carrière).

De AFM of NBA toetst de kwaliteit van de kantoororganisatie en van de uitgevoerde controles.

Het bovenstaande model heeft in de afgelopen jaren blijkbaar onvoldoende gewerkt. Er waren schandalen en/of onverwachte gebeurtenissen en de AFM en NBA troffen vele dossiers van onvoldoende kwaliteit aan.

In de discussies op deze site zijn daarvoor vele oorzaken genoemd en aanbevelingen gedaan. Vaak door degenen die toch wat minder in de natte klei van het controleproces staan.

Echter, hoe denken de vele honderden managers en senior managers in het openbare accountantsvak*, in bijzonder bij de grotere kantoren (oob's), over de oorzaken van de huidige problemen? Weten we dat? En ongefilterd? En komen de meningen van de partners wel echt door?

Ik merk dat de grote kantoren zich op het standpunt stellen dat hun organisatie één gezicht, één boodschap naar buiten moet brengen, passend bij hun beleid. Begrijpelijk en niet onlogisch.

Maar geldt dat ook voor de professionele kant van het vak? Zou de ingestelde werkgroep Toekomst Accountantsberoep niet juist eens bij deze groep te rade moeten gaan, desnoods anoniem. Dit gezien de ernst van de situatie. En zouden we deze ingang niet ook moeten hebben voor de vakontwikkeling?

Vraag hen eens naar hun mening over de oorzaken voor onvoldoende dossiers en de schandalen bij sommige van hun klanten; hoe ze vinden dat er met materialiteit moeten worden omgegaan, of en hoe ze de continuïteit denken te beoordelen, in hoeverre ze fraude kunnen opsporen, waar en waarom het schort aan de rechte rug, of de audit fees voldoende zijn, waar het volgens hen schort in de communicatie of in kennis, of het voor de controle verschil uit maakt welke omvang de gecontroleerde organisatie heeft en wat de invloed zal zijn op de relatie (informatievoorziening bij controleproces) met de leiding als de aandeelhouders de accountant aanwijzen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Recentelijk hebben wij, in een basale opzet, al eens anoniem om de meningen gevraagd. Daaruit bleek dat er wel degelijk een duidelijke lijn in de meningen zit en dat men wil meewerken.

Pak zoiets snel, breed en secuur op zou ik zeggen. En vraag niet alweer aan alle stakeholders wat ze willen. Die willen betrouwbare en duidelijke cijfers, geen verrassingen, en een objectieve en gefundeerde mening van de accountant.

En de politiek: die wil een heldere probleemanalyse en concrete oplossingsvoorstellen. Waarbij ik me ernstig afvraag of ze als oplossing genoegen zullen nemen met ‘we gaan meer communiceren over onze mening en onderbuikgevoelens' en ‘we gaan de besluitvormingsprocessen in de leiding analyseren'. Dergelijke indrukken deed ik onlangs op in de themasessie van 23 juni 2014.

En ten slotte, voor degenen die gaan roepen over de keuring van eigen vlees: wie het ook uitvoert, om tot een oordeel te komen zul je het toch eerst aan de betrokkenen in de praktijk moeten vragen. Dat doen we bij de beoordeling van de processen bij onze klanten immers ook.

Aan de commissie dan om te beoordelen of de input steekhoudend is en mogelijke oplossingen realistisch. 

* Van de nu 8.929 openbare accountants zijn er 4.524 RA en 4.405 AA. Van de 4.524 RA's werken 2.030 (45 procent) bij een big four-kantoor, 519 daarvan zijn partner of soortgelijks (26 procent), 1.511 (74 procent) is medewerker. Van de 4.405 AA's werken 166 (4 procent) bij de big four waarvan 18 (11 procent) als partner.
Bron NBA, afdeling ledenregister.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Jan de Rooy RA (1954) is zelfstandig adviseur en commissaris bij diverse ondernemingen en instellingen.

Gerelateerd

14 reacties

Harry Mock RA

AT: Arnout van Kempen, Een citaat van Franz Liszt (1811-1886): Ook al zou het waar zijn dat 'alles al eens gezegd is', dan mogen we daar beslist niet uit concluderen dat alles ook gehoord en begrepen is... daarom moet alles, altijd weer, op een nieuwe manier gezegd worden.

Pieter de Kok

Beste mensen, Laten we vooral ook af en toe ludiek mogen zijn. Even een glimlach in deze volgens het FD "zomerhitte". 99% van de trouwe lezers zijn vaste stamgasten van deze prachtige site en begrijpen mijn knipoog. Het zal duidelijk zijn dat ik reageerde op de data discussie en het belang hiervan. Verder is mijn boodschap wel zo dat ik oprecht hoop dat onze nieuwe voorzitter onderstaande ook echt gaat uitdragen. Excuses als die 1% de knipoog niet begreep. Pieter

Jan de Rooy

Als we het dan toch over data-analyse en ACL hebben. De hoogste vorm hiervan is in mijn ogen niet de analyse waarbij wij als accountant zelf de samenhangen met behulp van de software opzoeken. In een methode als de OK-Score zoekt de methode naar 'logische' samenhangen (binnen alleen een denkkader) en stelt op basis daarvan verwachtingen op. Wijken de door de te controleren bedrijven gerapporteerde ontwikkelingen daarvan af, dan wordt dat gerapporteerd, zo niet dan versterken de cijfers de gevonden samenhangen. Dat vraagt om geheel andere accountants. Misschien zijn ze daar wel bang voor.

Webredactie

Om mogelijke verwarring over personen te voorkomen: de Pieter J die hieronder lijkt te reageren is in werkelijkheid geen Pieter J, maar een andere Pieter. De redactie verzoekt iedereen om onder eigen naam te reageren.

Arnout van Kempen

Je weet het Pieter, ik steun je op elke manier die je maar wil!

Pieter J.

I hear my name! "Pieter, kom er maar in". Als ik opgeroepen wordt dan ben ik er ook. Ik ben straks immers uw grote roerganger. Ik ben, wellicht was dat tijdens mijn sollicitatiegesprek als voorzitter nog niet helemaal duidelijk geworden, een groot, zeg maar gerust ' big' voorstander van alles wat met data te maken heeft. Ik ben 100% data. Harde kant, zachte kant, meten is weten, ontdek de data van uw klanten, voel het en beleef het beste collega's! Ik zal zorgen dat het AccountancyLab, wat de niet-gevestigde orde, de Tuaccers natuurlijk in 2013 allang waren gestart, een grote zak geld krijgt zodat de beste mensen op ons vakgebied al hun creativiteit tot groei kunnen laten komen. Kantooroverstijgend, precies zoals Tuacc het voorzag! Er schijnen al ruim 30 ideeën te liggen, ik ga voor verbinding en funding zorgdragen. Komt allemaal goed! Verder zal ik mij persoonlijk sterk maken voor een Onderwijsprogramma3.0. Ik heb daar al een idee voor in mijn hoofd uitgewerkt. Tijdens mijn installatie ga ik u daar allen erg enthousiast over maken. Tijd voor een Onderwijsrevolutie!!. Dat was al eerder geroepen, maar ik ga er echt werk van maken. Ik voorzie DataClouds, AuditClouds, ProcessFactories, Real-Time Storytelling (wat nu nog samenstellen heet) en Gamification van het AccountancyOnderwijs. Big Data, Predictive Analytics, Starreveld3.0, Process Mining, het zit in mijn DNA. Ik wil het niet hebben over governance, bestuur- en verdienmodellen. Niet nog meer regels en toezicht. Ik ben het vak, en uit online debat blijkt de wens, "we willen terug naar het vak'. Ik 'kom erin" Arnout! Vol gas! Vriendelijke groet, uw aanstaande NBA voorzitter Pieter :)

Arnout van Kempen

AT:Harry Mock, Pas na constant herhalen, nog meer herhalen, en daarop nog wat herhaling, is er nu beweging in het denken over een aanklager voor het beroep. Met data analyse zal het niet heel anders lopen. Ik gaf een jaar of vijftien geleden al cursussen ACL aan collega's uit de reguliere audit-praktijk bij Coopers & Lybrand. Ook toen was data analyse voor de specialisten redelijk gemeengoed, maar die zaten samen in een business unit, en daar buiten was het hooguit iets voor een enkele hobbyist. De rest van de accountants volgde braaf de verplichte opleiding, en deed er vervolgens niets mee. Tegelijk hoor ik de laatste tijd in de wandelgangen dat de rechtsopvolger van C&L, PwC dus, inmiddels behoorlijk serieus werk maakt van de integratie van data-analyse in haar controle-aanpak. Dit soort ontwikkelingen heeft kennelijk (veel) tijd nodig, maar ze gebeuren wel. Zolang de hobbyisten, de creatieven en de innovatieven, maar blijven tonen wat mogelijk is. En op dat vlak is zeker Coney hard aan de weg aan het timmeren.

Harry Mock RA

AT:Jan de Rooy ""omdat we eenvoudigweg de juiste technieken niet beschikbaar hebben om het anders te doen."" Met Arnout van Kempen moet toch de data analyse.(Big data) genoemd worden als steeds belangrijker gereedschap voor de controle In de digitale discussie van 1 juli heb ik dit driemaal aan de orde gesteld, maar tot mijn verbazing gaven de deelnemers hieraan een laag cijfer zodat dit geen topic gaat worden.

Jan Bouwens

AT: Jan Ik zou dat ook heel graag willen weten. Het zou geweldig zijn als onze kantoren hun deuren openden om dat te onderzoeken. Hiertoe moeten we echter toegang hebben tot de files van de kantoren.

Arnout van Kempen

AT:Jan, ongeacht al het andere: de technieken hebben we wel degelijk. Op het gebied van "beheersing" is er nog een wereld te winnen via soft controls, op het gebied van "gegevensgerichte controle" is er nog een wereld te winnen via data analyse. Ofwel: kom er maar in Pieter!

Jan de Rooy

AT:Jan Hetgeen jij in de laatste alinea schrijft raakt aan wat ik boven water wil hebben. Wordt er nog wel gecontroleerd voor de inhoud in plaats van voor de vorm? Niet omdat men niet wil, maar omdat er geen budget is. Daarnaast vraag ik me sterk af of de primair ingezette techniek, de procedure/systeem gerichte controle, enerzijds vaak genoeg wordt losgelaten om dieper te graven vanwege de kostenverhoging en anderzijds omdat we eenvoudigweg de juiste technieken niet beschikbaar hebben om het anders te doen..

Arnout van Kempen

Op 1 juli organiseerde de werkgroep een anoniem, online debat over de toekomst van de accountancy. Als deelnemer moest ik een aantal gegevens doorgeven, waaronder het bedrijf waar ik voor werk, en de functie die ik heb. Het moet voor de werkgroep een koud kunstje zijn vast te stellen hoeveel van de deelnemers een functie als accountant-medewerker, manager, senior manager, of welke fraaie titel dan ook, hebben. Daarmee zou aan de wens van Jan een aardig eind tegemoet kunnen worden gekomen. Hoe dan ook was dit online debat nadrukkelijk open voor "iedereen". Dus ook voor die (senior) managers die Jan graag gehoord wil zien. Ze ZIJN (en worden) dus gehoord, als ze zelf gehoord wilden worden.

Hans Dijkstra

Lijkt me goede suggestie van Jan de Rooy. Ik weet best dat het niet representatief is voor de inhoud van het toekomstdebat, maar het valt me op dat 'meest gelezen' op deze site nu niet echt wijzen op een intensief inhoudelijk debat over de toekomst van ons beroep: pooier, fraude, ruzie, uitglijder b4 en tuchtzaak. Wellicht dat alle werkgroepleden op korte termijn in eigen huis een besloten sessie kunnen houden om doel van Jan te realiseren.

Jan Bouwens

Nu aan accountants vragen hoe ze over de professie en de problemen denken leidt naar verwachting niet tot belangwekkende antwoorden. De hele sector is in de verdediging en het zal daarom bijzonder moeilijk zijn voor wie je het ook vraagt om GEEN sociaal wenselijk antwoord te geven. Op zijn minst moet een antwoord ingaan op ‘het foute verdienmodel’. Als je werkelijk wilt weten wat de problemen zijn zul je veel dieper moeten graven. Dat houdt in dat onder meer naar verdienmodellen wordt gekeken en naar het succes (falen) van de accountant. Ik heb echter zo’n opdracht nog niet langs zien komen vanuit AFM of het ministerie. Ik vind de discussie van morgen prima, maar deze discussie levert ongewild per definitie een vertekend beeld op; vertekend door de tijdgeest. De echte onderliggende problemen en oplossingen zullen uit diepgaande analyses moeten voortkomen, niet uit de uitwisseling van meningen. Wat we zouden moeten weten is hoe het werk van de controle in de praktijk loopt. Bijvoorbeeld: hoe serieus wordt een probleem dat een controlerend accountant ziet en rapporteert aan de partner uiteindelijk bekeken. En, zien we dan als een opgemerkt probleem minder serieus wordt genomen dat -controlerend voor andere aspecten- dit typisch het geval is als het verdienmodel agressief werd gesteld. Dit inzicht is moeilijk te destilleren uit de meninguitwisseling. Do people mean what they say?

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.