Opinie

Richt Accountancy Lab op

Het is tijd om vooruit te denken. Ik stel daarom voor dat de sector innovatie in assurance stimuleert door een Accountancy Lab op te richten.

Op 12 september 1962 gaf president John F. Kennedy de ruimtevaartorganisatie NASA de volgende opdracht:  Zorg ervoor dat we een man op de maan kunnen zetten. We lopen nu met een iPhone op zak vanwege deze op zichzelf onnuttige opdracht. Alle uitvindingen die nodig waren om dit doel te bereiken werden - eenmaal uitgevonden - ook  bekeken op hun commerciële potentie.

Een accountancy lab zou een opdracht moeten krijgen met een soortgelijke spill-over. De opdracht mag even overbodig zijn als de opdracht om een mens op de maan te zetten. Waar het om gaat, is een opdracht te geven die kennis vergt die we nu niet hebben.

Wat zou zo'n concrete, niet noodzakelijk direct zinvolle, opdracht zijn voor ons vakgebied? Het moet een doel zijn dat nu niet bereikbaar is, maar wel concreet haalbaar moet zijn. De sector kennende zal men ook geen genoegen nemen met een concrete opdracht die niet per se ook meteen nuttig is.

De opdracht die ik zou geven is de volgende: Ontwerp een systeem waarmee het mogelijk is om de kans op meetfout en/of manipulatie met 6 standaarddeviaties te verkleinen, oftewel breng deze kans terug to 0,00034%!

Informatieproducerende organisaties, zoals accountants(kantoren), hebben continu last van meetfouten en manipulaties. Zo zien we fraudes en winststuring dagelijks langskomen en deze blijven vaak ongedetecteerd. En wie denkt dat met de komst van big data de kansen op fouten en de mogelijkheden tot manipulaties zijn afgenomen, moet ik teleurstellen. Het tegendeel is waar.

Het is niet geheel zonder reden dat scepsis rondom big data de kop opsteekt. Zo is het veel geroemde algoritme van Google om griepgolven te voorspellen (Google Flu Trends: GFT) op nogal harde wijze geland nu blijkt dat GFT twee keer zo veel doktersbezoeken voorspelt dan de Centers for Disease Controls and Prevention doen, en die Centers de werkelijke cijfers dichter naderen.

De overdrijving blijkt systematisch te zijn. De problemen die GFT ervaart zijn niet uniek, Ze zijn toe te schrijven aan een onvoldoende uitgewerkte theorie, die in combinatie met een overkill aan ‘verklarende' versus verklaarde variantie leidde tot een enorme hyperbool. Zo betrok men ook zoekdata in de database die niets met griep vandoen hadden.

Een daaraan gerelateerd probleem is dat de voorspellingen van GFT zelf ook weer een golf van zoekacties tot gevolg hebben. Hiermee wordt het een zichzelf versterkend en bevestigend systeem. Op enig moment wordt het systeem daarmee volkomen onbetrouwbaar.

Big data die men verzamelt uit het sociale-mediaverkeer zijn uitermate geschikt voor manipulaties. Campagneleiders en bedrijven die weten dat Twitterverkeer plaastvindt kunnen zaken naar hun hand zetten. Zo is een gebruikelijke spamming techniek om welgevallige uitspraken van twitteraars te verzamelen. Vervolgens stuurt het bedrijf of de campagneleider tweets naar degenen die hen welgevallige uitspraken deden in de hoop dat hun bericht wordt ge-retweet. En het werkt, er wordt vrolijk op losgekwetterd!

De twee bovengenoemde gedragingen komen we ook tegen bij bedrijven als het gaat om voorspellingen en rapportages. Denk maar eens aan een dominante baas die zijn uitspraken - met of zonder sociale media - doorgekwetterd ziet door de organisatie en daarbuiten. Hierin onderscheidt zich een groot leider - J.F. Kennedy - van een groot manipulator - Bernard Madoff.

Accountants weten als geen ander de oorzaken van fouten en manipulaties te benoemen. Het op te richten lab kan deze informatie gebruiken om te begrijpen hoe de meetfouten en manipulaties ontstaan.

Als het Accountancy Lab zijn werk goed doet, krijgen de kantoren toegang tot een baaierd aan mogelijkheden om hun werk beter te doen. We krijgen dan geen iPhone maar wel meer mogelijkheden om bedrijven te helpen bij het inschatten van de kansen van hun business (of mag dat niet van de adviespolitie?) en de assurance over de cijfers die uiteindelijk worden gepresenteerd aan de wereld.

De kantoorruimte is beschikbaar, vernam ik afgelopen week. We moeten alleen nog met de pet rond om het geld bijeen te brengen voor de huur en het personeel! Die paar miljoen per jaar moet de sector makkelijk op kunnen brengen.

Met zo'n actie kan de accountancysector een geloofwaardig signaal afgeven dat het haar ernst is af te rekenen met het verleden en kunnen we wellicht ook de wereldroem uit de tijd van Limperg herwinnen.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Jan Bouwens is hoogleraar accounting UvA en research fellow University of Cambridge.

Gerelateerd

28 reacties

Jan Bouwens

Leen Paape en ondergetekende zijn ook aan het werk in dit verband!

Jan Wietsma

Beste mensen, Op de algemene ledenvergadering heb ik het bestuur ook opgeroepen om serieus werk te maken van het AccountancyLab, zoals al eerder opgemerkt ik ga niet zitten wachten op wat het beroep wel of niet doet. Met een aantal ondernemers en hoogleraren gaan wij in ieder geval vanaf september aan de slag in Rotterdam waarbij we zeker aandacht zullen besteden aan hetgeen Jan in zijn column voorstelde.

Jan Weezenberg

AT:Arjan Brouwer - 1-7-2014 17:18:58 Geachte Heer Brouwer, Ik schreef op 1 juli over het gebrek aan belangstellingen het volgende rijtje op: Stuurgroep en Werkgroep en Signaleringsraad en wie dan ook op bestuurlijk nivo De werkgroep mag dus uit het rijtje worden geschrapt, de rest blijft nog even. Ik ben blij met Uw reactie, zeker gezien de werklast die de werkgroep momenteel ondergaat. Goed voorbeeld doet goed volgen ? Vriendelijke groet, Jan Weezenberg

Arjan Brouwer

Beste Jan en anderen, Ik kan jullie verzekeren dat het idee voor het Accountancy Lab de werkgroep niet is ontgaan. Dit idee, en alle andere ideëen die vanuit verschillende stakeholders tot ons komen, zullen we serieus meenemen in onze gedachtenvorming en we zullen in ons rapport en voorstellen ook terugkomen op het belang van een goede bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek vanuit de beroepsgroep. Ik hoop dat we op enig begrip kunnen rekenen als ik vertel dat de werkgroep nu met heel veel partijen spreekt en een volledige inventarisatie doet van alle suggesties, maar dat we niet nu al op ieder voorstel individueel kunnen reageren of aan kunnen geven hoe zich dat concreet zal vertalen in onze voorstellen. Uiteindelijk zullen we met een totaalpakket komen van maatregelen waarvan wij denken dat ze in combinatie met elkaar zullen leiden tot een robuste basis voor kwaliteit en vertrouwen. Met vriendelijke groet, Arjan

Jan Weezenberg

Geachte enthousiaste auteurs en reactie-schrijvers. Een innovatielab voor accountancy ! Prachtige denkbeelden ! Prachtige aanbiedingen en toezeggingen ! Laatste reactie nu meer dan een maand geleden. Van de NBA- bijeenkomst op 28 mei kon worden gezegd: This could be the start of something big (prachtige song van Ella Fitzgerald uit de jaren vijftig vorige eeuw). Maar nergens blijkt uit dat Stuurgroep en Werkgroep en Signaleringsraad en wie dan ook op bestuurlijk nivo maar enige belangstelling hebben voor het onderwerp en voor de slides van Pieter de Kok, het laboratorium van Eddy Vaassen enz. en iets gaat DOEN. Het lijkt een beetje op de aloude peptalk: Op 28 mei stonden we aan de rand van de afgrond, maar sindsdien hebben we forse vooruitgang gerealiseerd. Hartelijke groet Jan (Sombermans) Weezenberg

Hans Duits

Dag Jan, Ik ben ook voor! Ben al langer voorstander voor het opzetten van een gezamenlijk masterplan innovatie (zie ook: http://www.accountant.nl/Accountant/Nieuws/Maatschappelijk+marginalisering+dreigt.aspx en http://www.accountancynieuws.nl/actueel/accountancymarkt/hu-lector-hans-duits-ra-doet-oproep-masterplan.117398.lynkx ) . Als we nu de handen in één slaan, zouden we dit nu eindelijk in beweging moeten kunnen krijgen en tot uitvoer brengen. Dare to dream, think and do! Hartelijke groet, Hans Ps. Ik wil wel de eerste ‘kick-off meeting’ organiseren?

vanus

... studenten en accounts ..., moet zijn studenten en accountants

vanus

Jan, Recent las ik een verschuiving van de interesse van de top-studenten die meer richting Sillicon Valley gingen en Harvard links lieten liggen. De wereld van de elite boekhouders ( register accountant ) was niet meer populair. Accounts zijn nog wel steeds nodig. Wellicht kun je het combineren. Vaker staat Big Data centraal, de verwerking daarvan met de taak van de accountant om daar iets moois mee te doen, richting jaarrekening, de verklaring en alle toeters er omheen. Ontwikkel een systeem wat compatible is voor alle software pakketten. Als dat er al is, hulde. Als dat er niet is, denk er over na. De top-studenten die denken dat de techniek hun ding is, en de toekomst, kunnen dan met de toppers uit de accountancy om de tafel om alle aspecten binnen de accountancy wereld in kaart te brengen, hun expertise delen die zij de afgelopen jaren wereldwijd hebben opgedaan, waar het mogelijk moet zijn 1 wereldwijde standaard te ontwikkelen, deze wereldwijd op te leggen, waar derhalve niet van afgeweken kan en dient te worden. Wijkt men af, geen verklaring. Simpel as that. Denk groot. Voor iedere stakeholder te lezen en te begrijpen, vanwege het unieke karakter, bouw in dat het rapport in 32 talen is te verkrijgen, waarna het ook te lezen is in China. Uniforme regels waar het gaat om boekhoudregels, derhalve geen gezeur meer over hoe een actief gewaardeerd dient te worden, en opgenomen dient te worden op de balans. Geen ruimte voor creatieve denkers. Stop met denken als een boekhouder, maar ga meer richting economisch denken, denk graag aan geldstromen, waardoor hopelijk de toekomstige geldstromen duidelijk inzichtelijk worden. Positieve geldstromen kunnen hopelijk faillissementen voorkomen. Iedereen blij. Prikkel dit soort initiatieven. Maak er een serieuze en zware wedstrijd van. Betrek zoveel mogelijk branches in de wedstrijd. Verzamel de uitdagingen uit de bouw, zorginstellingen, transport, onroerend goed, banken en verzekeraars etc. etc.. Wat zijn daar de problemen geweest vanaf 2000. Dat is, of zou, nu inzichtelijk moeten zijn. Met andere woorden, eerst een stap terug in de tijd, om de geschiedenis zuiver te reconstrueren, dan met de visie en kennis van 2014 daar een oordeel over vellen, waar en waarom zijn er fouten gemaakt, en dan de grote uitdaging naar de toekomst, wat staat ons te wachten en hoe kunnen we dat mogelijk voor zijn. Eerder heb ik het voordenken benoemd. Helaas stond een KPMG dossier wederom centraal. Veel tekst, de juiste volgorde en verdere plan van aanpak kan wellicht gemaakt worden na verloop van tijd. Betrek met name de jonge studenten en accounts in dit traject. De ouderen zullen wellicht niet staan te springen om dit uit te rollen. Daag de youg proffesionals uit. Maak een zo lastig en complex mogelijke case, kom met aanbevelingen en los het op. De winnaar krijgt een reis voor 2 weken ( xx personen ) naar ...

Luc Quadackers

Het werk van de dubbel-gepromoveerde Rajendra Srivastava kan hier een belangrijke bijdrage leveren. Er gaat een nieuwe wereld open. Zie bijvoorbeeld: http://eycarat.faculty.ku.edu/myssi/publications/

Jan Bouwens

Het is duidelijk dat de lezers van deze opinie er allen naar verlangen dat we laten zien hoezeer accountancy in staat is een belangrijke pro-sociale bijdrage te leveren. Ik hoop van harte dat nog velen zullen volgen om dit initiatief te onderschrijven. We kunnen dan met een gerust hart met de pet rond gaan.

Pieter de Kok

Gaaffff Eddy! Super. Ik geef maandagavond lezing op TU Eindhoven: The Future of Audit. Een van mijn laatste slides (3-5 jaar): gamification of Audit3.0 Education. Toekomstige auditopleiding volledig obv simulatie, veel aandacht integrated data-analyse/processmining. Stuur ik na de lezing de studenten door naar Tilburg haha Geintje. Hajo Reijers heeft een hele mooie avond georganiseerd: http://is.ieis.tue.nl/research/bpmroundtable/next.php Tom, kan jij nog wat promotie maken, dit is gewoon een heel positief event en ook KPMG is er om te laten zien dat ze positief in vak staan. Top. Aanmelde kan nog. 36 slides, kunnen zo AccountancyLab in, vol innovatieve ideeën!

Richard Overweg

Ik denk dat innovatie zeker een goed idee is, maar we hebben nu ook al heel veel producten in de aanbieding voor bijvoorbeeld het MKB. Ik merk in de dagelijkse praktijk echter dat er nog onvoldoende bekend is bij het maatschappelijk verkeer (bijvoorbeeld kredietverstrekkers) over onze producten. Er is naar mijn mening onvoldoende bekend over de samenstellingsverklaring, beoordelingsverklaring en controleverklaring. A het theoretische kader dient op een zo simpel mogelijke manier uitgelegd te worden (liefst 1 A4) en B er dienen concrete producten benoemd te worden. Geef bijvoorbeeld eens aan wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot de drie verschillende verklaringen en hoeveel comfort een financier of andere belanghebbende aan een dergelijke verklaring kan ontlenen in generiek gemaakte specifieke situatie. Wat is de comfort bij een samenstelverklaring zonder zekerheid en een beoordelingsverklaring met beperkte zekerheid en een controleverklaring met een redelijke mate van zekerheid. In welke situatie dient dan voor een lagere of hogere mate van zekerheid gekozen te worden en waarom zou een financier dit doen? Wellicht iets voor de NBA? Groet, Richard Overweg

Marc van Hilvoorde

AT:Bart Kamp: "Met vroegere collega's bij de universiteit hadden we ook bedacht dat het interessant kan zijn om hele administraties van failliete bedrijven op te kopen (dus inclusief alle ordners, notulen en managementrapportages etc.). " Wat een geweldig plan, een hele bibliotheek vol! Dit zijn nou dingen waar ik mijn abonnement voor NBA voor zou willen verhogen.

Jan Wietsma

Een goed lab werkt alleen door intensieve samenwerking met andere disciplines. Ik geloof niet in accountants die met elkaar gaan knutselen ;) We zullen out-of the box moeten denken, de deuren open moeten gooien en verworven kennis door derden moeten omarmen.

Eddy Vaassen

Fantastisch idee Jan! Ik doe graag mee, je weet me te vinden, einde gang, rechts. Een paar projectjes komen spontaan boven. Je noemt Big Data en de problemen daarmee. Ik zou dit modebegrip niet willen gebruiken maar de term data-analyse, en dan vooral de data die we bij klanten in bestanden aantreffen testen op interne (binnen het systeem van de klant) en externe consistentie (met data uit andere bronnen dan het systeem van de klant). In een andere bijdrage zegt Tom Ooms hierover dat we meer datagedreven controles moeten gaan doen. Alhoewel we nooit volledig kunnen steunen op dit soort analyses, liggen hier wel mooie kansen om de controle te verbeteren. Process mining is zo’n andere ontwikkeling. En wat kunnen we met cultuurverandering in relatie tot management control onderzoek? En toch kom ik dan weer bij Tuacc uit. Hoewel ik de beweging een zeer warm hart toedraag ben ik er nooit actief geweest. Om te voorkomen dat er nu in de vorm van het accountancy lab een andere oppositiepartij bijkomt, moeten we de handen in elkaar slaan (links verliest iedere keer weer de verkiezingen omdat er te veel linkse partijen zijn). En of het nu om een beweging of een projectorganisatie gaat, dat maakt niks uit, het gaat om het resultaat. En dan nog iets wat jou als Tilburger bekend is. Tilburg University gaat een virtual reality opleidings- en onderzoekslaboratorium bouwen, dat later dit jaar in gebruik wordt genomen op de universiteitscampus. Alleen Apple en Google hebben tot nu toe virtuele ruimtes ontwikkeld die vergelijkbaar zijn met het Lab dat in Tilburg komt, maar deze worden niet gebruikt voor onderwijsdoeleinden. De Universiteit van Twente en Eindhoven hebben ook een dergelijk lab, maar deze zijn wat betreft grootte en geavanceerdheid niet vergelijkbaar met de versie die in Tilburg zal worden neergezet. Mischien kunnen we met het accountancy lab wel een klein kamertje in dit virtual reality lab krijgen. Mooi toch om de accountancy wereld te simuleren in het kader van training van jonge accountants die het beter gaan doen dan wij.

Jan Wietsma

Voor ondernemers en accountants geldt natuurlijk hetzelfde. Of iets wel of niet lukt is voor 70% afhankelijk van gedrag en cultuur, 30% gaat over slecht beïnvloedbare zaken als marktontwikkelingen, incidenten etc. Die mix vertaalt zich uiteindelijk in cijfers dat weer leidt tot aanpassingen in gedrag en cultuur. Kortom aan cijfers heb je niets als je de context niet meeneemt en geen rekening houdt met mogelijke gedragsconsequenties om resultaten al dan niet bij te gaan sturen. Waarbij in dezelfde situatie directeur met gedragsprofiel A een totaal andere beslissing zal nemen als een directeur met gedragsprofiel B. Kortom we zullen terug moeten naar de individuele mens en zijn beweegredenen om cijfers en acties te kunnen duiden en te verklaren. Uiteindelijk is maar een deel ratio en de rest emotie. Daarom zal je de inzichten van mensen als Swaab, Van der Lamme, Verplaetse, Verhaeghe mee moeten nemen in de ontwikkeling van het accountantsvak.

Bart Kamp

Ik herinner mij dat in de jaren '90 Arthur Andersen systematisch in kaart bracht met welke controlemiddelden welk soort fouten in een jaarrekening bij een audit werden gevonden. Daarbij bleek met name cijferbeoordeling relatief effectief. Bij mijn weten wordt dergelijk onderzoek momenteel niet meer uitgevoerd (door andere kantoren uiteraard), maar qua insteek lijkt dit mij best wel een kansrijke benadering voor verbetering van de audit. Met vroegere collega's bij de universiteit hadden we ook bedacht dat het interessant kan zijn om hele administraties van failliete bedrijven op te kopen (dus inclusief alle ordners, notulen en managementrapportages etc.). Het bedrijf heeft die administratie niet meer nodig, en de curator is blij met ieder (symbolisch) bedrag. Zo'n administratie kan dan op allerlei zaken worden onderzocht. Uiteraard in hoeverre het faillissement zou zijn te voorspellen, maar ook zaken rond gewone bedrijfsvoering zouden hiermee tot in detail kunnen worden onderzocht.

Roy Gorter

Ik wil niks afdoen aan het idee, dat is gewoon heel goed en het zou mooi zijn als zoiets in de praktijk wordt gebracht. Bij de stelling dat de accountancysector met zo'n actie een geloofwaardig signaal afgeeft dat het haar ernst is af te rekenen met het verleden heb ik wel zo mijn twijfels. De cases waarmee we steeds in het nieuws zijn geweest hebben volgens mij niet zoveel te maken met beperkingen in de mogelijkheden die accountants hebben om hun werk goed te doen, maar meer met de wil om het goed te doen.

Pieter de Kok

Jeremy, dank voor referentie naar Tuacc. Top! In 2013 zijn we met 35 kantoren en marktpartijen het Tuacc Lab begonnen. In meer dan 15 workshops en 2 grote Innovatiesessies zijn ruim 50 ideeën verzameld om ons vak beter, leuker en slimmer te maken. Een aantal ideeën zijn verder uitgewerkt. Coney gaat investeren in een Audit Canvas, storytelling van de audit volgende op real-time data-analyse. Het was een prachtig jaar. De stap van idee naar realisatie is nog wat uitdagender, maar het plezier en inspiratie was er niet minder om. In 2014 gaan we verder met inspiratie en verbinding en hebben we een prachtige serie van 20 workshops voor en door het beroep georganiseerd. Voor slechts 300 EUR kan je een seat kopen en 20 inspirerende workshops bezoeken. Met de kennis en inspiratie kan je in je eigen kantoor direct aan de slag. Losse tickets voor slechts EUR 25 ook mogelijk. Alles voor en door vrijwilligers georganiseerd. Voor tickets en seats: http://www.tuacc.com/workshops/ Jan ziin idee is prachtig. Een groter AccountancyLab waar 24/7 wordt gewerkt aan prachtige oplossingen. Starreveld3.0 here we come! Sluit mooi aan op mijn betoog (sorry Rik voor de herhaling) voor een upgrade van NBA tot aanjager van innovatie & strategie bedrijf. Beperken we ons tot een nieuwe voorzitter of gaan we de regie rondom ons vak terugnemen en fors investeren in de toekomst. Ik kies voor het laatste!

Niels van Nieuw Amerongen

Beste Jan, kennelijk is mijn eerdere reactie niet doorgekomen. Hierbij een nieuwe poging. Mooi voorstel dat je hier doet. Ook één met veel voeten in de aarde. Van de NBA worden ingrijpende acties op kortere termijn verwacht (accountancy debat 14 mei jl), maar ook innovatieve projecten. Ik juich het alleen maar toe. Enkele suggesties: - het is nmm goed als de big 4 hierin ook worden betrokken. Ondanks alle negatieve berichtgeving rond KPMG hebben de big 4 (inclusief KPMG) ook heel veel expertise (en capaciteit) in huis. Wil deze inzetbaar zijn, vraagt dat wel van de big 4 om een minder benauwde opstelling om kennis met elkaar - ten faveure van de maatschappij - te delen. Een voorbeeld van hoe het niet moet is de jaarlijkse stand-alone lancering van handboeken externe verslaggeving, kapitaalvernietiging pur sang. Hierin gaat veel tijd van hoog geplaatste accountants en aan de big 4 gelieerde hoogleraren zitten. Kennisdeling zou een dergelijk proces veel efficiënter maken. - binnen het Limperg instituut is zowel kennis van statistiek als wetenschappelijke expertise (als je ze al wilt onderscheiden) aanwezig. Bekijk welke mogelijkheden het Limperg instituut heeft om bij te dragen. - welke mogelijkheden zijn er vanuit de IAASB om hieraan bij te dragen? Collegae als Hans Verkruijsse werken reeds in internationaal verband aan aanverwante onderwerpen. - de NBA zou wat mij betreft een voortrekkersrol moeten vervullen bij het Lab. Als dit voorstel goede uitwerking krijgt, kan de Nederlandse beroepsgroep ook weer een medebepalende rol in het internationale krijgen. Klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar is de moeite van het proberen zeker waard!

Jurgen van der Vlugt

Mag een kritische noot ook ..? Waarom kennen we het Kennedy-verhaal? Omdat het zowat (of helemaal?) het *enige* is van dat sort dat ooit gelukt is. Uniek, dus. En nu denkt de sector die sinds haar ontstaan tot nu toe altijd reactief is geweest, zo'n uniek success te kunnen herhalen. Tsja. En, kies wel een doel waar, direct of door de spin-offs, de maatschappij veel aan heeft. Performance-indicatoren, statistiek. Yeah, right. Het idee is overigens uitstekend. Vul dat lab maar ...! ... met misschien een enkele econoom of zo, en vooral massa's sociologen, psychologen (want daar is Economie, waaronder bedrijfseconomie, waaronder administratieve organisatie, waaronder accountancy, een toevallige detailuitwerking van -- althans waar het de wetenschap betreft en de echter harde psychologie*wetenschap* is zeer dun gezaaid...), etc. -- die komen tot veel méér echte vernieuwing dan de groupthinkende insiders. Toch? Herhalend. Het idee is uitstekend. Nu nog de júíste acties.

Rob van Meer

AT:Jan de Rooy. Ik denk dat het beter zou zijn voor de ontwikkeling van nieuwe zaken om niet in het begin de verbinding te zoeken met de kantoren door het stellen van KPI's die vervolgens worden gemeten. Onafhankelijk en losstaand onderzoek / brainstormen voor een x periode heeft volgens mij meer toegevoegde waarde.

Jan de Rooy

AT:Jan Bouwens Natuurlijk moet er uiteindelijk zoiets komen als een Accountancy Lab. Maar hoe kom je daar. En als zoiets er al zou komen, wie bepaald de koers van het onderzoek? Hoe lang gaat dat dan weer duren? Laten we voor nu beginnen met het definiëren (door het beste talent) van juist die performance indicatoren (en de juiste wijze van bepaling daarvan) die de meest fundamentele zaken weergeven die stakeholders verwachten als accountantscontrole heeft plaatsgevonden (zie bijv. expectation map KPMG). Dat is niet meer of minder dan een marktonderzoek naar wat van ons product verwacht wordt. Dat is een redelijk overzichtelijk traject. Kantoren kunnen op basis van de eenmaal vastgestelde indicatoren laten zien hoe ze op deze aspecten scoren (willen ze niet dan worden ze daartoe verplicht, ook vrij eenvoudig te realiseren), het wordt part of hun controlebusiness. In het begin zullen er vast nog wel wat ongerijmdheden bij optreden, maar dat kan in een interactief proces worden opgelost door bijstelling. In hun rat race om beter te performen dan de concurrentie ontstaat dan vanzelf de behoefte aan fundamenteel onderzoek naar de beste controleaanpak en controletechnieken. Immers, ze willen qua performance indicatoren beter scoren dan de concurrentie. Een Lab ontstaat dan min of meer vanzelf! Ondertussen kunnen accountantskantoren laten zien dat ze jaarlijks aantoonbaar beter scoren door hard en inventief te werken aan de verbetering van hun scores!

Jan Bouwens

Goed initiatief Jan. We moeten de beste mensen bij elkaar brengen: statistici, accountants en topbetawetenschappers.

Jan Wietsma

Vandaag met 15 ondernemers besloten om bij het ECE ruimte te huren en met studenten en hoogleraren aan de slag te gaan, waarbij we dan zeker ook aandacht zullen besteden aan hetgeen Jan voorstelt. Ondernemers gaan accountants helpen ;)

Fouk Tsang

Jan, Schitterend idee. Een veilig laboratorium waar we kunnen werken aan het nieuwe gereedschap voor de accountants. Nemen we dan gelijk ook algoritmen mee! Bij Tuacc zijn we ermee begonnen en we haken graag aan. Ik zou het niet doen in de door jouw genoemde kantoorruimte veel te beklemmend. Gewoon de deuren van de universiteit open gooien en mensen uit de praktijk en de wetenschap verbinden. En niet alleen accountants maar ook ondernemers en ict-ers. Ik begreep dat we nog een beetje Nemacc geld over is dus daar kan het niet aan liggen. 28 mei besluiten en dan snel aan de slag.

Jan Bouwens

AT: Jeremy TUACC is een groep van accountants die het beroep in beweging wil krijgen. TUACC is geen project met een opdracht. Het project dat ik beschrijf vergt dat de beste statistici die rondlopen samen met de beste accountants naar believen aangevuld met betawetenschappers dit probleem stellen en oplossen. Die moeten jaren bij elkaar zitten dag-in-dag uit om tot zo’n oplossing te komen.

Jeremy van Putten

Geachte heer Bouwens, dat accountancy lab is er toch al in de vorm van Tuacc?

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.