Opinie

M/V of X/Y

In de recente uitzending van DWDD over accountants spraken Matthijs van Nieuwkerk en Jeroen Smit over de masculiene en feminiene verhoudingen binnen accountantskantoren. Ik zoek het onderscheid meer in X en Y.

Vele jaren geleden ben ik bekend geraakt met de twee mensbeelden over het functioneren van personen binnen een organisatie. Douglas McGregor heeft deze theorie beschreven. Als gevolg van het aanhoudende negativisme rond het accountantsberoep moet ik steeds vaker over deze twee mensbeelden nadenken.

Er wordt gepleit voor meer regels. Accountants die terug moeten in het korset en hun werk goed moeten uitvoeren. Maar ook de stok waarmee geslagen kan worden wordt veelvuldig benoemd. Enerzijds door de publieke opinie en anderzijds door extern toezicht door bijvoorbeeld de AFM. Een angstcultuur begint te heersen.

Dit lijkt op theorie X van McGregor. Werknemers worden streng gecontroleerd, opereren binnen een hiërarchische cultuur en hebben een kleine span of control. Deze aspecten horen echter bij een mensbeeld van werknemers die niet zouden willen werken, lui zijn en weinig tot geen ambitie hebben.

We zijn juist opzoek naar accountants die wel willen, ambitie hebben, plezier willen maken en vooral willen innoveren. Dit sluit meer aan met theorie Y van McGregor. Werknemers die graag werken, zichzelf onder controle kunnen houden en ook creatief zijn.

Juist die creativiteit hebben we nodig om als beroep te overleven. Het korset waarin we als accountantsberoep worden geduwd remt de innovatiekracht en op langere termijn daardoor ook de kwaliteit van de controle, samenstelwerkzaamheden en onze adviesfunctie. Daarnaast moeten we ook blijven anticiperen op veranderingen om ons heen.

Voorbeelden kennen we allemaal rondom bijvoorbeeld integrated reporting, continuance monitoring, SBR, crowdfunding, onlineboekhouden of zelfs hele processen en systemen in ‘de cloud'. Eigenlijk het hele assurance- en advieslandschap gaat de komende jaren veranderen.

Wat me dan ook erg stoort in de actuele discussie is dat we heel veel tijd besteden aan het negativisme terwijl we ook kunnen focussen op de oplossing en de innovatie die we als beroep nodig hebben. Er zijn best al wat aardige voorstellen gedaan waar amper op wordt gereageerd. Zoals Bas Herrijgers over de synergie tussen advies en assurance, Michael de Ridder over de nadrukkelijkere koppeling tussen inkomen en kwaliteit en Jan Bouwens (zie reactie) over de organisatiestructuur en benoeming door de raad van commissarissen. Sommige van deze hervormingen kunnen al snel worden doorgevoerd. Dus waar wachten we nog op?

Ik heb het niet eens gehad over IT en data-analyses. Over 'data' wordt zoveel gesproken, maar hoeveel honderd procent data-gedreven controles voeren accountants daadwerkelijk uit? Kom toch uit die comfortzone en blijf niet hangen in traditionele controlemethodieken!

De Nederlandse kantoren moeten dan eerst starten met loskomen van de internationale organisatie zodat zij hun eigen honderd procent  data-gedreven controleplan kunnen opstellen. Uiteraard methodologisch verantwoord.

Creativiteit is niet per definitie slecht voor ons beroep. In combinatie met de professioneel-kritische instelling versterkt innovatie de status en toegevoegde waarde van ons beroep. Beloon daarom niet alleen kwaliteit maar ook creativiteit.

Geen gezeur meer. Eén titel, één opleidingsmodel met diverse specialisaties en een sterke beroepsorganisatie die mag en kan ingrijpen wanneer nodig.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Tom Ooms is werkzaam bij PwC. In 2014 was hij voorzitter van NBA Young Profs.

6 reacties

Vanus

Tom, Mooi verhaal. Sluit wellicht aan bij de tekst van een mogelijk op te richten accountancy lab. Ik heb de energieke youngs er maar bij gehaald. Maar toch blijf ik helaas van mening dat alle verhalen sterk op elkaar blijven lijken en daardoor rieken naar herhalingen van zetten. Dat is wat we nou net niet meer willen. Zolang accountancy geen exacte wetenschap is blijven dit soort kwesties opkomen. Hadden we in de jaren 80 niet een geval Enron, de teloorgang van een accountant organisatie, en de omarming van IFRS. Ook toen moest het roer om. Als je het erg negatief benadert zou het allemaal uitgelegd kunnen worden als een zichzelf regulerend tijdperk waarbij de accountants en het bedrijfsleven elkaar in stand houden. Links gaat iets niet goed, dat repareren we. Niet lang daarna gaat er rechts iets niet goed. Ook dat repareren we. Dan gaat het boven niet goed, dan maar naar een ander kantoor etc.etc.. Groot en echt constructief wordt er niet veel opgelost. Een carrieredag, een talende interesse voor de discipline, dit platform en binnenkort de 28e. Veel energie, maar waar blijven de echte oplossingen. Je schrijft met veel positieve energie, wil je absoluut niet ontmoedigen ( als ik dat al kan ), en wens jou en je mede young profs veel sterkte in jullie missie.

Tom Ooms

Dank voor de reacties. AT: Henk, helemaal mee eens. Daarom spreek ik express over 'data-gedreven'. We moeten zeker meer het bedrijf in, zien wat er gebeuren, begrijpen wat de klant doet. Data helpt hier 'slechts' in.

Henk

Helemaal mee eens, m.u.v. het volgende aspect: als je volledig gaat steunen op IT en data analyses komt je team bijna nooit meer de controle kamer bij de klant uit. Klanten klagen dan dat de accountants weliswaar allerlei bijzonderheden naar boven halen, maar dat ze ze tegelijkertijd 'nooit meer zien, ze zitten met hun neus in de laptops en cijfertjes verstopt' en 'ze lijken het gevoel bij de wereld achter de cijfers te missen'. Data analyse is theorie X, in ieder geval in de visie van de klant, is mijn ervaring tijdens pilots op dit gebied.

Alidus Dannenberg

Precies, als een vakman opereren in de tijd waarin je leeft. De accountantsgilde moet dan bij ingrijpen waar nodig wel aanpakken en niet pleisteren met loze kalk en geen zout in de wonden strooien.

Rob van Meer

Hear hear. Volledig in lijn met een visie op leiderschap van professionals waarin gesteld wordt dat professionals behoefte hebben aan autonomie, meesterschap (denk aan de oude gilden) en zingeving. Dit lijkt mij hét model voor de toekomst.

Berry wammes

Bravo!

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.