Martine Frijlink for NBA-president!
En weer haalt KPMG het nieuws. Met een stap voorwaarts, door een taboe te doorbreken en een buitenstaander, Jan Hommen, als bestuursvoorzitter te benoemen. Maar ook met een stap terug: Martine Frijlink stapt op als bestuurslid.
De stap voorwaarts zal de meeste aandacht krijgen. Althans, de pers kwam op het nieuws af als een zwerm jonge honden op een vers bot. En ja, oudgediende en ervaren rot Jan Hommen heeft nu eenmaal meer aanzien dan een jong bestuurslid en dus trekt de aandacht naar hem toe.
Daarom beschouw ik op deze plaats de andere kant van de medaille. Overigens verbaas ik mezelf daarmee. Ik ben normaal niet zo van het gedoe over vrouwen aan de top. Het doorbreken van het glazen plafond. Het goede over vrouwelijke en mannelijke kenmerken. Ik ben meer van ‘de beste persoon op een beschikbare plaats', ongeacht man of vrouw.
Maar laat ik eens een uitzondering maken. Martine Frijlink stond binnen en buiten KPMG bekend als een hardliner. Een vrouw met ‘guts'. Iemand met de wil om te veranderen. Iemand die de kritiek van buitenstaanders, waaronder de AFM, niet zonder meer als ‘geneuzel' afdeed.
Ze heeft weerstanden binnen het zwalkende KPMG opgeroepen. Als compliance officer, later als Country Quality & Risk Management Partner en ook als bestuurslid ging zij intern de discussie aan met de gevestigde orde. Zij lag lang niet bij iedereen goed, omdat ze er volgens sommigen te stevig in stond. Ook dat nieuws ‘lekte' de afgelopen weken weg uit de KPMG-krochten.
Met verhullend taalgebruik heet het nu dan dat zij bij KPMG is vertrokken wegens een verschil van inzicht over de uitvoering van beleid (bron: de Telegraaf). Terwijl ze eerder in de wandelgangen nog door diverse betrokkenen werd getipt als opvolgster van Jurgen van Breukelen, de voormalig bestuursvoorzitter.
Binnen de sector staat zij dus bekend als iemand die de accountantscultuur écht wilde veranderen. Geen woorden maar daden. Een vrouw naar mijn hart. Ik sprak haar tweemaal: en marge van een accountantsdebat in de Tweede Kamer en recent na een NBA-seminar over corruptie. Ze was erg openhartig. Verfrissend. Stelde zich kwetsbaar op. Ze schuwde niet om zaken te benoemen en waar nodig te veroordelen. Ook als die op ‘haar' KPMG betrekking hadden.
Het is jammer als goede mensen zelf dit soort consequenties (moeten) trekken. Maar het getuigt wel van haar kracht en autonoom denken. Niet met de meute meebewegen, maar zelf bewegen als de situatie daarom vraagt.
Haar vertrek wordt gecamoufleerd door de aanstelling van Jan Hommen. Maar het symboliseert tegelijkertijd dat hij nog het nodige (herstel)werk heeft te verrichten.
Overigens doemt er wel een grote kans op voor de NBA. Met de voordracht van Pieter Jongstra als de volgende NBA-bestuursvoorzitter wordt gekozen voor een ‘oud denker' die in ons wereldje niet bekend staat om zijn innovatief vermogen. Iemand waarvan het de vraag is of hij gezien zijn verleden, onder meer als bestuursvoorzitter van Ernst & Young, de veranderingen in het beroep gaat bewerkstelligen die nodig zijn.
Ik heb meer vertrouwen in iemand zoals Martine Frijlink. Zij stelt een daad die symbool staat voor de implosie die KPMG meemaakt. Zij besefte als geen ander dat het bijna twaalf uur is in Amstelveen. Zij doet wat vele bestuurders binnen de accountancy de afgelopen jaren nalieten en nalaten: een professioneel-kritische opstelling en rechte rug tonen. We hebben binnen de accountancy teveel types (gehad) van: wel woorden, geen daden.
Laten we - leden van de NBA - haar de kans geven, die haar binnen KPMG niet werd gegund. De kans om zaken binnen de accountancy daadwerkelijk te veranderen. Kortom: Martine Frijlink for NBA-president!