Opinie

Het accountantsdebat is klaar

In het FD van 13 mei 2014 schrijft Peter Schimmel: "Als de accountants de tijd die zij besteden aan het schrijven van artikelen over hun eigen beroep voor de jaarrekeningcontrole zouden aanwenden, dan zou er heel wat minder te schrijven zijn." Ik vind dat grappig.

Maar het is ook niet waar. Want de accountants die fouten hebben gemaakt, die schrijven niet. Ze geven wel af en toe een interview. Dat wel. 

Jurgen van Breukelen van KPMG geeft ook regelmatig interviews. Zo gaf hij een interview om te vertellen dat KPMG het naar aanleiding van diverse affaires anders ging doen. Namelijk beter. Recent gaf hij weer een interview omdat hij - vrijwillig, op basis van een eigen en heel moeizame afweging - heeft besloten om weer op te stappen. In 2007 heeft hij met kantoorgenoten privé geïnvesteerd in onroerend goed. Daar heeft hij nu te veel last van. Met de kennis van nu kun je zeggen dat ze dat niet hadden moeten doen, zegt Jurgen van Breukelen.

Toen ik in 2007 bij KPMG werkte was ik penningmeester in mijn dorpsraad. Dat was niet verboden. Maar het inzicht toen was wel dat je dat heel goed moest overwegen. Het KPMG-beleid was dat het veiliger was om het niet te doen. Want ook in privétijd ben je accountant. En je wil de schijn niet tegen hebben. Volgens Jurgen van Breukelen gaat het niet om moraliteit maar om voortschrijdend inzicht. Met de kennis van nu waren mijn inzicht en het KPMG-beleid toen zonder voortschrijden al behoorlijk bij de tijd.

In het accountantsdebat draait alles om herhaling. Marcel Pheijffer is de Youp van 't Hek van de accountancy. Zijn boodschap is al jaren oud maar we blijven kaartjes kopen om hem aan te horen. Wie weet lift ik nog wel eens naar Parijs. Alles is al eens gezegd en opgeschreven. Het debat is klaar. Enige vraag is wanneer gaan we echt wat doen.

Het accountantsdebat heeft goede inzichten en goede standpunten opgeleverd. Maar het levert verder weinig op. De debatten hebben maar tot enkele echte acties geleid. En tot debatten over de toon van het debat.

Sommige acties zijn er vooral voor de bühne geweest. En iedereen met inzicht in communicatiebeleid weet dat acties enkel voor de bühne vroeg of laat tot reputatieverlies gaan leiden. Als het basisprodukt niet op orde is gaat de boodschap verloren. De NS konijntjes die zich op tv ooit warmden aan spoorwissels hebben we na een desastreus verlopen winter nooit meer terug gezien. De NBA heeft zijn eigen konijntjes met de verplichte cursus ethiek.

Het accountantsdebat is klaar. We moeten aan het werk. Echt. Toch gaat het debat weer door. Op 28 mei 2014 organiseert de NBA een discussiebijeenkomst over de toekomst van de audit. Een discussiebijeenkomst is ook een soort debat. Maar dan zonder concrete uitkomsten. Dit debat op 28 mei is georganiseerd naar aanleiding van een debat dat ook al op internet heeft plaatsgevonden. Op 28 mei zitten belangrijke mensen van het debat in dezelfde ruimte om het debat te voeren. Dat is twee weken nadat de minister een debat heeft gevoerd met de Tweede Kamer.

Ik hoop dat het debat bij de NBA en het debat in de Tweede Kamer tot dezelfde inzichten leiden. En dat we dan aan het werk kunnen om het beroep beter te maken. Want dat is het doel van alle debatten. Niet nog meer tijd verliezen. Ook met de kennis van nu is het accountantsdebat klaar.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marc van Hilvoorde is werkzaam voor Logius en daar verantwoordelijk voor het team Centrum voor Standaarden.

Gerelateerd

9 reacties

vanus

Als dit alles al jaren bekend is, jaren wordt geroepen, geschreven en de politiek de nodige verwijten heeft gekregen, inclusief AFM en DNB ( ... in deze denk ik aan het faillissement van DSB Bank, het overeind houden van 2 banken door de politiek en gefinancierd door de belastingbetalers, ... en iets met Ice Save ... ), dan kan een debat tussen echte doorpakkers, die het inmiddels zat zijn alleen maar worden beloond met een daverend onthaal. Reeds op voorhand. Bij deze van mijn kant. Maar Marc, als de politiek, de beroepsvereniging alles jaren heeft geaccepteerd, wellicht soms tegen beter weten in, met mogelijk hoge internationale invloed, op basis van wat kunnen wij dan verwachten dat de koers en cultuur middels een klein en select groepje dit binnen tijdsbestek XX gaat corrigeren. Begrijp mij niet verkeerd, ik, en vele met ons, juichen elk initiatief toe, maar zoals ik eerder heb aangegeven, denk ik dat de belangen groter zijn dan velen kunnen overzien. Wat bijvoorbeeld te denken van Europese wet- en regelgeving? Enorm veel positieve energie en sterkte op de 28e.

Marc van Hilvoorde

Uit de reacties maak ik op dat de meeste respondenten wel de boodschap uit mijn verhaaltje hebben gehaald ;) Natuurlijk is de bijeenkomst van de 28e een meer dan nuttige. In september met voorstellen komen, met een maand vakantie hebben we nog 3 maanden om dit verder uit te werken. Jan Bouwens geeft een meer dan nuttige structuur aan. Op 28 mei drie project teams en dan executie. Dat helpt! AT:Berry: "Wat we nu nodig hebben zijn concrete maatregelen en uitvoerbare acties, die echt bijdragen tot verbetering." Al jaren mijn core business!

Jan Wietsma

De vraag is hoe we nu een aantal concrete en tevens stevige stappen gaan zetten. De standpunten, analyses en whatever zijn wel bekend, daarmee slaat Marc de spijker op de kop. 28 mei ben ik er ook bij, hoe het allemaal zo ver heeft kunnen komen is niet zo interessant meer, die bespiegelingen zijn zoals gezegd vaak genoeg gedaan. Het zal een combinatie van maatregelen zijn die er voor moet zorgen dat het beroep weer geloofwaardig wordt. De vraag die overblijft is durft het beroep de grote sprong te maken. 'The proof of the pudding is the eating' Na 28 mei tel ik dan wel de knopen. ;)

Jan Weezenberg

AT:Jan Bouwens - 15-5-2014 , AT:Berry Wammes - 15-5-2014 Ik citeer (elders gelezen op Accountant.nl) NBA start publiek debat over toekomst audit 7 april 2014 Reactie, geplaatst door Berry Wammes - 6-5-2014 23:09:19 De bijeenkomst van de 28e is de eerste in een reeks. We willen graag een goede interactie en dat alle aanwezigen vrijuit kunnen spreken. Om die reden is het aantal beperkt tot 40 en komt er wel een verslag, maar geen online uitzending. Voorafgaand aan de ledenvergadering van 23 juni is er echter een tweede debatbijeenkomst waar iedereen welkom is, en na de zomer een derde ( ! ! J.W) , Waarvan akte. Ook nog aardig om te weten: Universiteit Maastricht viert op 27 juni 2014 het 25-jarig bestaan van de RA-opleiding met een seminar, met o.a. diverse bekende accountants als spreker. Onderwerp: Het accountantsberoep en de accountantsopleiding; een doorkijk naar de komende 25 jaar. Sprekers (na de opening door Bram Beek ): Prof. Dr. Arnoud Schilder RA Prof. Dr. Roger Dassen RA Prof. Dr. Ruud Vergoossen RA plus een panel-discussie o.l.v. Prof. Dr. Jan van de Poel en een afsluiting door Prof. Dr. Roger Meuwissen RA. Mijn aanbeveling aan Berry Wammes: meld U aan via 0343-3883758 of nog beter: leg een contact als deel van de voorbereiding op de bijeenkomst van 28 mei. (Deelname gratis plus een netwerkborrel na afloop, aanmeldingen worden op basis van first come, first service aangenomen). Vriendelijke groet, Jan Weezenberg

Jan Bouwens

AT:Berry en Jan Weezenberg Sterker, als NBA niet snel mandaat haalt bij de kantoren over concrete voorstellen van NBA, dan is het niet eens meer mogelijk om in september concrete voorstellen te doen. Er is actie geboden, inderdaad terug naar Jan Schaefer, zal Rottenberg leuk viinden op 28 mei a.s.

Jan Weezenberg

AT: Berry Wammes - 15-5-2014 12:15:23 Geachte Heer Wammes, In Uw reactie naar Marc van Hilvoorde schrijft U “Een leuke en goed geschreven column. Maar niet meer dan een debat over het debat.” U bagatelliseert hiermee de kritische instelling van Marc die ook in het verleden heeft bewezen zaken op de juiste waarde te kunnen schatten en veel uitstekende bijdragen heeft geleverd aan allerlei debatten Niet alleen als lid van Wildschut, maar ook op persoonlijke titel Maar helaas: Al deze debatten hebben er niet toe bijgedragen dat er concrete, doelbewuste, doelgerichte, doelmatige, doeltreffende acties zijn uitgevoerd. Verderop schrijft U: “Wat we nu nodig hebben zijn concrete maatregelen en uitvoerbare acties, die echt bijdragen tot verbetering. Dat helpt. En dat maakt ook het komende debat (dat niet is afgerond op 28 mei, integendeel) effectief” Persoonlijk hecht ik bij het denken over effectiviteit meer waarde aan het Rotterdamse volkslied: geen woorden maar daden Jan Bouwens heeft een uitstekende aanzet gegeven. Met Kniertje de vissersvrouw uit het toneelstuk uit 1900 van Herman Heijermans zeg ik voorlopig maar " Op hoop van zegen ". Vriendelijke groet, jan Weezenberg

Arnout van Kempen

Je proeft wel vaker een soort debat-moeheid, en een behoefte aan daadwerkelijke actie. Logisch, en mooi. Accountants zijn geen kamerleden waarvoor "debat" de hoogste vorm van leven schijnt. Maar het debat van 28 mei komt qua timing exact goed, namelijk vlak na het overleg tussen Kamer en minister van 14 mei, waar de opdracht werd gegeven aan de sector: Los Het Op. Keurige timing van het NBA. Qua inhoud komt 28 mei ook exact goed. Aangezien ik mede veroorzaker ben van "28 mei", ben ik ook op de achtergrond een beetje betrokken. Daardoor heb ik enig zicht op wat er komen gaat, en ik heb aan de voorkant enige invloed gehad (denk ik) op wat er gaat gebeuren. Wat ik zie en weet stemt me niet euforisch, maar wel degelijk optimistisch. Als we waarmaken wat de bedoeling was, dan zitten op 28 mei de narren en de apen op de rots bij elkaar, waarbij het aan de narren is de apen te helpen wat minder vanuit marketingpraat, en wat meer van buiten de gebaande paden te praten, en mogelijk ook te denken. En dat dan niet met als doel te kunnen zeggen "nou, nou, poe, poe, wat hebben we weer een boeiend debat gehad!", maar met als doel te komen tot concrete acties, concrete voorstellen, die werkelijk ergens toe leiden. En er ligt al best wat op tafel. Vanuit Tuacc, Pieter de Kok, iets over mentaliteit (onverwoestbaar positivisme bijvoorbeeld), en iets over techniek (data, data, data) Vanuit de heer Mock ligt al enige tijd een duidelijk voorstel om te komen tot een soort openbaar aanklager voor het accountantsberoep. Past mooi bij de wat meer theoretische verhandelingen over (hard) sanctioneren, die op deze site de laatste tijd te lezen zijn. Vanuit de heer De Ridder liggen er vrij concrete voorstellen om iets te doen aan naming en shaming, en aan de relatie tussen beloning en kwaliteit. Ik heb zelf twee voorstellen gedaan met betrekking tot een (nog) scherpere verhouding tussen accountant, gecontroleerde en gebruiker. Jules Muis heeft diverse voorstellen gedaan over de inrichting van het beroep, die bepaald revolutionair genoemd mogen worden. Etc. Etc. Kortom, materiaal genoeg om tot actie te komen. 28 mei wordt, als ik er ook maar iets van mag vinden, een activerings-bijeenkomst. Geen gepraat om het gepraat, want, om de aan Jan Schaefer toegeschreven uitspraak er maar weer eens bij te halen: In gelul kan je niet wonen.

Jan Bouwens

AT:Berry Ik heb gisteren drie maatregelen opgetekend na het debat in de Tweede Kamer. In de zomer werkt NBA de volgende voorstellen uit: 1. Voor OOBs wordt de afspraak gemaakt dat het eerste aanspreekpunt de RvC/RvT is en niet de RvB. Dit geldt niet alleen het contract maar ook de daadwerkelijke uitvoering van het controlewerk. Deze afspraak wordt naar de AFM bevestigd en ook vastgelegd. De AFM mag bij overtreding ervan het kantoor beboeten. 2. Binnenshuis wordt ervoor gezorgd dat partners geen beslissingen alleen kunnen nemen die op enig moment de organisatie in verlegenheid kunnen brengen. Elk kantoor kan hier zijn eigen invulling aan geven. Echter als dat beleid geen success heeft volgt (3). 3. Met AFM wordt overeengokomen dat majeure tekortkomingen (fraudes door de vingers zien, fouten die niet gezien worden vanwege een tekort aan inzet van (duur of voldoende) personeel) zodanig worden bestraft dat de maatschap over dat jaar geen winstuitkering kan doen. Zou dat lukken? En kunnen we dan eindelijk weer gewoon met ons werk aan de gang? De NBA is aan zet!

Berry Wammes

Beste Marc, Een leuke en goed geschreven column. Maar niet meer dan een debat over het debat. De sector heeft drie maanden de tijd om zaak op orde te krijgen. Wat we nu nodig hebben zijn concrete maatregelen en uitvoerbare acties, die echt bijdragen tot verbetering. Dat helpt. En dat maakt ook het komende debat (dat niet is afgerond op 28 mei, integendeel) effectief. Dus zeg het maar.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.