Opinie

Vervang huidige accountantsbestuurders versneld

Dat Openbaar Ministerie en FIOD onderzoek doen naar mogelijke belastingfraude door KPMG is het zoveelste signaal dat er iets grondig mis is met de cultuur in onze beroepsgroep.

De reactie van de NBA getuigt van machteloze woede.

De NBA constateert dat het nieuws niet alleen voor de accountantsorganisatie schadelijk is, maar tevens een negatieve uitwerking heeft op het beroep als geheel; en wacht de uitkomsten van het onderzoek af. Zelfs Marcel Pheijffer, zelden om een woord verlegen, twijfelde of hij nog moest reageren: het meeste is al eens gezegd. Je zou er inderdaad moedeloos van worden.

En toch moeten we verder. De communis opinio schijnt te zijn dat er in de jaren tachtig van de vorige eeuw een cultuuromslag heeft plaatsgevonden in de beroepsgroep - zeg maar: commercialisering - en dat het nu zaak is om die cultuuromslag terug te buigen, zodat de trots en passie voor het vak weer voorop komen te staan.

Maar cultuur is geen knop waar je naar believen aan kunt draaien. Reeds enkele jaren geleden heb ik betoogd dat het bewerkstelligen van een cultuurverandering binnen de beroepsgroep een mission impossible is, aangezien het handelen van individuen grotendeels bepaald wordt door externe factoren. Anderzijds is er misschien buiten de beroepsgroep, in de politiek, een stemmingsomslag merkbaar die op den duur zijn effect kan hebben. Een dreiging van ingrijpen kan op zichzelf al effectief zijn.

Mij dunkt dat sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw de teloorgang van ons beroep op twee manieren heeft plaatsgevonden. Het neoliberale paradigma ('greed is good' heeft de denkwijze van personen beïnvloed. En organisaties hebben hun leidinggevend kader geselecteerd op zuiver commerciële criteria. Dat proces heeft twintig jaar geduurd, zodat wij nu zitten met een generatie van leidinggevenden die moreel grondig bedorven is.

Het is mijn overtuiging dat individuen slechts moeizaam veranderen, en na hun vijftigste helemaal niet meer. Verandering van cultuur in een beroepsgroep moet je dus niet zien als het overtuigen van individuen - via een extra cursus professioneel-kritische instelling (PKI) of iets dergelijks - maar als een langdurig proces van vormen van jongeren en selecteren van de juiste personen voor leidinggevende functies. Een proces dat normaal gesproken vele jaren in beslag neemt.

De huidige generatie bestuurders is geboren in de jaren zestig en door de selectiemolen gegaan in de jaren negentig. Het zijn nu ruime veertigers en vijftigers. Zij vallen dus binnen het venster van bederf, want zij zijn gevormd en geselecteerd in de periode 1980-2000.

Ik pleit er voor om deze generatie versneld te vervangen: dus niet via natuurlijk verloop maar door vervroegd vertrek. Ik ga er dan vanuit dat sinds het jaar 2000 zowel de invloed van het neoliberale paradigma is afgenomen, als ook de selectiecriteria binnen de accountantsorganisaties  zijn genuanceerd.
Als dat juist is, dan zou er hoop zijn dat een betere generatie, geboren na pakweg 1975 en gevormd tussen 2000 en 2010, over enkele jaren (2015-2020) in de raden van bestuur zou kunnen verschijnen.

Een dergelijke vroegtijdige aflossing van de huidige generatie beleidsbepalers in accountantskantoren is te realiseren door een gezamenlijke inspanning van kantoren, de beroepsorganisatie en de toezichthouder. In ons aller belang.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Joop Anemaet is directeur van Menon Consultants en externe compliance officer bij enkele mkb-accountantskantoren.

10 reacties

Joop Anemaet

AT:Niels: Aangezien de oorzaak van de problematiek ligt in een maatschappelijke omstandigheid, te weten het overheersen van het neoliberale paradigma in de een bepaalde periode, ligt het voor de hand om de analyse te betrekken op de openbare accountant in het algemeen, dus inclusief de kleine kantoren. Een aanwijzing daarvoor vinden we in de recente rapportage van de AFM “Themaonderzoek niet-OOB-accountantsorganisaties. Samenvatting onderzoeksbevindingen” dd 26 november 2013 waarin op bladzijde 10 wordt gesteld dat externe accountants die recenter zijn ingeschreven in het accountantsregister vaker wettelijke controles verrichten van voldoende kwaliteit. Als omslagpunt wordt hier het jaar 2000 genomen. Een soortgelijk verband wordt in de AFM rapportages over de big four kantoren (september 2010) en de next nine (maart 2013) niet nagegaan; het zou interessant zijn om dat alsnog te doen. Mijn verwachting zou zijn dat de relatie met leeftijd in grotere kantoren nog sterker aanwezig is, omdat selectie op commercialiteit daar in de bewuste periode strenger heeft plaatsgevonden. AT:Niels en Sybren: Wat betreft het tweede punt, het leereffect en toename van verantwoordelijkheidsgevoel , daar ben ik niet optimistisch over. Ik wijs erop dat het niet de eerste keer is dat KPMG in verband wordt gebracht met fiscale fraude. In de VS speelde aan het begin van deze eeuw een uitzonderlijk grote fiscale fraude, waarbij (de partners van) KPMG werden vervolgd voor fiscale adviezen die de randen van de wet opzochten. Zie Belastingmagazine april 2011, R. Happé: “Hanteer de ethiek van het juiste midden”. Deze zaak moet zeker bekend geweest zijn toen men hier te lande de fiscale constructie optuigde waar nu sprake van is. Ik constateer dat het verantwoordelijkheidsgevoel kennelijk niet is toegenomen. Vandaar mijn stelling.

Ron

Er hangen prijskaartjes vast voor dit gedrag in de samenleving, het maatschappelijk verkeer. Kan ik derhalve een verzoek indienen inzake aansprakelijkheid omtrent gedrag van bestuurders en andere spelers/actoren binnen het beroep? Het strafrecht verhaal is een kant, het andere mag nu wel aansprakelijkheid zijn. Groet, Ron

Frans Kersten

Zoals ook blijkt uit de reactie van anderen, is het niet alleen een probleem van accountants, maar een maatschappelijk probleem. Wij als accountants hebben echter nog het tuchtrecht. Je zou willen dat er ook zo iets zou komen voor bestuurders. De gang naar de rechter wordt zelden gemaakt bij wanbeleid, laat staan dat het dan tot een veroordeling komt. En zo kunnen bestuurders straffeloos hun gang blijven gaan.

sybren Kalkman

Als oud-KPMG partner, die trots was en is op wat er goed gaat in zijn tent, past me misschien bescheiden zwijgen. Maar toch: wat een treurige overtuiging dat mensen na hun vijftigste niet meer veranderen! Het is gelukkig niet waar, bewijzen te over. Ik vind zelfs dat maatschappelijke verandering van ouderen moet komen: ze hoeven minder rekening te houden met gevolgen voor hun carrière, ze hebben levenservaring en hopelijk een zekere wijsheid, ze hebben de tijd om te lezen en zich ergens in te verdiepen, ze hebben hun netwerk. Dus, alsjeblieft, Joop, probeer zelf te veranderen. En je bent ook niet machteloos.

Arnout van Kempen

In 1995 kreeg ik, samen met een hele meute nieuwelingen bij Coopers & Lybrand in Krasnapolsky te horen: jullie taak is cross-selling. En intussen doen we ook nog de controle van de jaarrekening. Fout he? Vervolgens was het grootste probleem met die cross selling, dat de heren vennoten zo verrekte weigerachtig waren te cross sellen. Goed he?

Theo Koppelman

De analyse dat er in de jaren tachtig een cultuuromslag is gekomen herken ik. Dat dat de hele beroepsgroep heeft beïnvloed geloof ik niet. Wel is vanaf dat moment commercie en geld verdienen vele malen belangrijker geworden dan kwaliteit en vakmanschap, bij de selectie voor partners en bestuurders. Het is m.i. dan ook geen ‘leeftijdscriterium’ maar een selectiecriterium die ons beroep de das om gedaan heeft. Sinds de WTA, AFM, een meer serieuze rol voor compliance, commissie publiek belang, e.d. (grofweg 2007) is er wel wat aan het veranderen op dit gebiedt. Maar het gaat langzaam. Huidige bestuurders en partners vertrekken niet zo maar, zeker niet omdat ze inmiddels diep geworteld zitten in belangrijke netwerken. Ik vermoed dat er nog vele jaren streng zal moeten worden opgetreden door de toezichthouders en regelgevers om deze ontwikkeling te bespoedigen. Dat dit het vak er niet leuker op maakt is helaas de keerzijde. Ook hier zullen de goede onder de kwaden lijden.

Niels van Nieuw Amerongen

Beste Joop, Het onderwerp "cultuur" en "cultuurverandering" is een belangrijk onderwerp. Toch ga je wat mij betreft in je column wat snel over van het KPMG signaal (n=1) naar de beroepsgroep als geheel. Mijn vraag is of je de stelling dat sprake is van een pars pro toto nader kunt duiden. Anders wordt het debat en de oplossingsrichting ook een stuk lastiger. Is je mening (gebaseerd op welke feiten?) dat de problematiek zich beperkt tot KPMG, of breder is: bijvoorbeeld zich uitstrekt tot de Big4, of ook tot de gehele beroepsgroep? Als je van mening bent dat het de gehele beroepsgroep raakt, kom je in jouw uitwerking van het vraagstuk waarschijnlijk terecht bij een selectere groep van jongere accountants, waarvan het de vraag is of ze voldoende leidinggevende/bestuurservaring hebben om hun taak goed uit te kunnen voeren. Als je - getuige de reactie van Jurgen - de link legt naar SOX, zie je ook daar een waaier van meningen. In de begintijd van SOX hebben sommige Amerikaanse wetenschappers ook de vinger gelegd bij het relatief beperkte aantal boekhoudschandalen (in hun analyse "close to zero percent"), waarna een stevige wetgeving tot stand is gekomen. Anderen (meer recent) zien in de SOX wetgeving wel heel duidelijk een verbetering op allerlei fronten, waaronder een toename van het verantwoordelijkheidsgevoel van besturen en mogelijk heeft de wetgeving ook een aantal schandalen voorkomen. Kortom, nadere precisering van de analyse lijkt me gewenst.

Jan Wietsma

Of mensen kunnen veranderen hangt van veel zaken en omstandigheden af. Leeftijd zegt niet zoveel lees Matthieu Weggeman er maar eens op na. Het heeft ook nog te maken met zoiets als authentiek leren, het ervaren van trauma's, het erkennen van de eigen angst. Zolang we niet meer weten van de objectieve gedragskenmerken en intrinsieke motivaties van de huidige en beoogde bestuurders kunnen we niet zeggen dat de ene groep het beter zal doen dan de ander.

Jurgen van der Vlugt

... sinds het jaar 200 al een terugloop van het neoliberaal paradigma ..? Dat was juist wat onder de vlag (dekmantel) van SOx toen pas hoogtij begon te vieren! Het keerpunt lag eerder in 2009 -- en de generatie die pas toen begon te worden gevormd (in de *ethiek* van het bestuurs'vak', niet in de gewone werkzaamheden à la debet=credit, zie elders) dus we hoeven pas over vijf aar aan de gang met 'de trap van boven schoon'. Dat kan weleens te laat zijn, ja. Of redden we het door tot dan te trekken aan een dood paard ..? Ergo, de columntitel is zeer terecht maar tussen droom en daad staan nooit (sic) wetten maar wel heel veel praktische bezwaren. Helaas.

Fra Mauro

En welk bouwjaar heeft de schrijver? Weet de schrijver dat de jeugd van tegenwoordig likkebaardend de zaal verlaten heeft bij het zien van de Wolf of Wallstreet, dat de jeugd van tegenwoordig geen klanten nodig heeft om met voorkennis miljarden te verdienen (Flash Boys gelezen?). Over machteloosheid gesproken, dit artikel verdient dat predikaat voor de 100%. Veel succes met het versneld doorselecteren!

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.