Hand in eigen boezem
U vindt ons niet altijd aardig. Dat is begrijpelijk: de inspanningen van de NBA om de kwaliteit van het beroep te verbeteren leiden tot zaken die vaak zeer doen: strenge regelgeving, verplichte trainingen, kritische toetsingen en verscherpte handhaving. Op de lange duur hopelijk goed voor de positie van het beroep in de maatschappij, maar een zure appel om doorheen te bijten.
Het risico van te veel afstand tussen leden en beroepsorganisatie ligt op de loer. Dus spant de NBA zich de komende tijd extra in om het contact met de leden te versterken. Dat vraagt om effectieve communicatie, ledenservice op maat en een transparante manier van werken. Geen afstandelijk en streng instituut, maar een vitale beroepsorganisatie, als kloppend hart van een dito beroep.
Maar wat verwacht u eigenlijk van uw beroepsorganisatie? Daarvoor hebben we in de afgelopen maanden bezoeken gebracht aan 24 mkb-kantoren in het land. Hierbij is de vraag op tafel gelegd: wat wilt u van de NBA? Wat doen we goed en wat kan er beter? Dit voorjaar presenteren we de uitkomsten van die reeks bezoeken in een compact rapport, maar ik geef graag alvast een schot voor de boeg.
Een grote meerderheid van de onderzochte kantoren heeft behoefte aan een meer onderscheidende samenstellingsverklaring. Niet verwonderlijk, dat is immers één van de middelen waarmee de accountant zich kan onderscheiden van andere aanbieders in de markt. Om aan de kwaliteitseisen te kunnen voldoen is er behoefte aan begeleiding bij toetsingen. Verder vindt een grote meerderheid onze aanpak van onrechtmatig titelgebruik belangrijk. Voor de goede orde: daarmee zijn we inmiddels flink gevorderd. Alle 1.600 eerder geïdentificeerde gevallen zijn bekeken; bij ruim de helft is mogelijk sprake van onrechtmatig titelgebruik, reden voor vervolgacties.
Verder heeft een meerderheid van de kantoren behoefte aan informatie over actuele ontwikkelingen, branche-informatie en voorlichtingsactiviteiten over de toegevoegde waarde van de accountant. Ook is er behoefte aan belangenbehartiging en aan een helpdesk voor praktische vaktechnische ondersteuning. Die is er al, maar dat lijkt onvoldoende bekend. Net als meer hiervoor genoemde zaken.
Veel leden blijken de regelgeving voor de samenstellingspraktijk niet goed te kennen: vaak bestaat het idee dat er meer regels zijn dan in de praktijk het geval is. Ook opmerkelijk: als NBA zijn we warm voorstander van digitale verspreiding van informatie, maar er zijn ook nog steeds leden die liever gaan voor papier. Op vragen over de behoefte aan een persoonlijk aanspreekpunt bij de NBA en een eigen digitaal platform wordt verdeeld gereageerd.
Hoe verder? De rode lijn in de uitkomsten van deze beperkte enquête is dat leden meer aandacht willen voor de samenstellingspraktijk; de NBA moet zich niet alleen richten op controle. Perceptie is waarheid, reden om beter over onze activiteiten voor de mkb-praktijk te communiceren. Het bestuur van de ledengroep openbaar accountants (LOA) pakt de belangrijkste aandachtspunten - zoals die samenstellingsverklaring - voortvarend op. Daarnaast gaan we een aantal kleinschalige bijeenkomsten rond actuele mbk-thema's organiseren in het land. Met filmpjes en korte verslagen zullen we ook de collega's informeren die daar niet bij kunnen zijn. Ook de LOA-ledenvergadering doen we digitaal, dat bespaart u reistijd. Daarnaast blijven LOA-bestuursleden mkb-kantoren bezoeken. Want uiteindelijk er gaat niets boven persoonlijk contact. Wordt vervolgd.
Deze bijdrage is ook als column geplaatst in het aprilnummer van Accountant.