NBA

Kill the company

Er zitten twee mannen aan de bar, zegt de een tegen de ander: "Elk bedrijf gaat failliet binnen 24 maanden." Zegt de ander: "En? Wat is de grap?" Zegt de eerste: "Het is geen grap, het is echt waar. Tenzij het bedrijf nu in actie komt."

Toen een kennis mij het bovenstaande vertelde moest ik even slikken. Bij nader inzien gaf ik hem groot gelijk, in deze tijd waar verandering de enige constante is. Wat gisteren goed genoeg was, is morgen onvoldoende. Dat geldt ook voor ons beroep. Een accountant in de samenstellings- en aangiftepraktijk ervaart dat digitalisering de toegevoegde waarde van zijn dienstverlening in rap tempo doet eroderen. Een controlerend accountant die in het kader van de oob-kantoorrotatie niet kan aantonen dat hij begrijpt hoe snel de wereld van zijn klant verandert en wat dat voor zijn controle betekent, is kansloos. Maar het betreft ook de interne- of overheidsaccountant die niet inspeelt op de veranderende bedrijfsprocessen, of een accountant in business die een veranderende moraliteit onvoldoende invult.

In het boek Kill the company daagt Lisa Bodell de lezer uit om in actie te komen. Een prachtig boek voor wie van een beetje provoceren houdt. Grootste dilemma: de onderneming is de vijand van zichzelf. Te vaak denken we in processen en muilkorven we onszelf weg van creatieve oplossingen. Opwekkende oplossing: proactief je eigen zwakheden en problemen aanvallen. Want als jij het niet doet, dan doet iemand anders dat wel.

Terug naar ons vak. Hoe reëel is het dat dienstverlening in het mkb net zo goed door niet-accountants kan worden uitgevoerd? Hoe reëel is het dat je fiscale advies op internet opzoekt? Hoe reëel is het dat IT-bedrijven big data assurance kunnen geven? Hoe reëel is het dat Google een accountantskantoor opkoopt?

Er is veel werk aan de winkel, maar laten we vooral ook even terugkijken, want doen alsof er helemaal niets is gebeurd, doet onszelf te kort. Er is de laatste jaren al veel gebeurd in ons beroep. Waar accountants nog zes jaar geleden het verwijt kregen dat zij hun kennis over systeemfouten (zoals in de bancaire sector) niet deelden, hebben we sinds enkele jaren een productie van publieke management letters en hebben accountants recent weer hun maatschappelijke verantwoordelijkheid gepakt door aan de bel te trekken over de financieringsproblematiek in de gezondheidszorg en de invoering van de wet Normering Topinkomens. En wordt actief bijgedragen aan de rol van de accountant in een digitale omgeving van SBR. En last but not least: de eerste controleverklaringen-nieuwe-stijl met key audit mattershebben in Nederland het licht gezien. Dat wil overigens niet zeggen dat we er al zijn, er is namelijk nog veel te doen aan PKI, ethiek en andere thema's.

Mooie tijden voor ons beroep , althans als je van verandering houdt en het principe van kill the company wilt toepassen. Of zoals die kennis mij bij het afscheid zei: "Het gaat er niet om dat het tapijt onder je voeten wordt weggehaald, maar dat je weet wanneer, want dan kun je je voeten optillen."

Deze bijdrage is ook als column geplaatst in het maartnummer van Accountant.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Peter Eimers is partner bij EY en hoogleraar Audit & Assurance aan de accountantsopleiding van de Vrije Universiteit te Amsterdam.

5 reacties

Vincent Tophoff

Hi Peter, Leuk artikel en volmondig eens met de noodzaak van creatieve oplossingen om als bedrijf of beroepsgroep te overleven. Laten we daarom eens "proactief [onze] eigen zwakheden en problemen aanvallen:" Als we "even terugkijken" naar onze evolutie dan zien we dat het beste recept voor overleving de creatie van diversiteit is. Je zou kunnen stellen dat wij als beroepsgroep juist het tegenovergestelde doen. Immers, met onze starre opleidingseisen creeren we een eenheidsworst waar creativiteit ver te zoeken is. Als je als student niet reeds vanaf jaar 1 hebt voorgesorteerd richting accountantsopleiding, dan maak je eigenlijk geen kans meer, tenzij je in een later stadium (bijvoorbeeld als je bent afgestudeerd als kernfysicus) alsnog alle verplichte vakken overdoet... En zo komt het dat wij niet alleen allemaal precies dezelfde onderwerpen hebben moeten bestuderen, maar tevens dezelfde boeken, en veelal ook dezelfde hoofdstukken uit die boeken! Laten we eens ons licht opsteken bij onze buren aan gene zijde van de Noordzee, waar iedere bachelor of master titel toegang biedt tot de accountantsopleiding, en ons verlossen van dat onnodig belemmerende Karrewiel rond onze nek! Wees niet bang, ons mooie beroep wordt daardoor echt niet onder onze voeten weggetrokken. Integendeel, de vergrote diversiteit zal onze overlevingskracht bevorderen. En omgekeerd, als we op een gegeven moment niet schakelen, dan worden we inderdaad door een andere groep ingehaald, en dat zou zonde zijn! Wanneer kom je weer langs? Vincent

Arnout van Kempen

AT:Peter, Ik waardeer je insteek, probeer het alleen nog wat aan te scherpen. Inderdaad, in theorie is het NBA de som van de leden. Gelukkig zijn we beiden niet naïef en weten we dat we dat altijd zo moeten zeggen, zonder onszelf wijs te maken dat het zo ook echt werkt. Het NBA is regelgever, en de dominantie van het bureau van het NBA, het bestuur, en enkele commissies is zo groot, en de actieve deelname van de meeste leden aan het besluitvormingsproces is zo klein, dat het in de praktijk wel heel politiek correct, maar ook heel ver van de werkelijkheid af is, te doen alsof het NBA samen zou vallen met haar leden. Mijn oproep is overigens geen oproep van iemand die vrijwillig langs de kant staat. En ook dat weten we allebei.

Peter Eimers

AT:arnout, Aardig hoe je met mijn woorden speelt. Ik bedoelde het juist om niet te navelstaren maar om vooruit te kijken. Door aan te geven dat we niet hoeven te starten met veranderen maar dat we dat al doen. Dat dit jou niet snel genoeg gaat, herken ik van je eerdere uitingen en dat waarder ik zeer. Waar ik wel voor wil waken is het denken 'wij' en 'zij'. Wij allen zijn NBA. wij allen zijn het accountantsberoep. Zie mijn column van vorige maand over 'passie voor het vak': iedereen in actie, in zijn/haar eigen omgeving! AT:jurgen: gelukkig kom ik veel accountants tegen die willen.

Arnout van Kempen

Dit citaat: Er is veel werk aan de winkel, maar laten we vooral ook even terugkijken, want doen alsof er helemaal niets is gebeurd, doet onszelf te kort. Er is de laatste jaren al veel gebeurd in ons beroep. zou zorgen moeten oproepen. Als het accountantsberoep vandaag, nog steeds, energie steekt in navelstaren, dan is er toch wel een probleem. En vergis je niet, dit is navelstaren van het zuiverste soort. "Ik heb zoveel gedaan, DUS..." Ja, dus wat? Het is volmaakt irrelevant of er veel of weinig is gedaan. Wat relevant is, is of de propositie die het accountantsberoep vandaag en morgen te beiden heeft aan de markt concurrerend is of niet, waarde toevoegt of niet. Dat is het criterium, het enige criterium. Dus inderdaad, waar het om gaat is wat bereikt is, wat aan de markt is aangeboden, wat het beroep relevant en waarde toevoegend maakt. Is daar al veel gedaan? jazeker, complimenten. Moet en kan daar nog veel meer gebeuren? Jazeker. In alle eerlijkheid, ik zie in de dagelijkse praktijk van (mkb) kantoren nog meer dan genoeg mogelijkheden waar de beroepsorganisatie innovatie zou kunnen bevorderen, mogelijkheden die nogal eens onderbenut blijven. Mede omdat de beroepsorganisatie niet voldoende opschiet of niet voldoende oog heeft voor hoe zij hindert of te weinig bevordert. Kortom, mooi verhaal. Maar schrap het navelstaren, en schakel vooral nog een versnelling hoger.

Jurgen van der Vlugt

http://www.wired.com/opinion/2014/02/big-dumb-company/ en http://vint.sogeti.com/design-disrupt-full-lecture-just-5-slides/ bieden aanknopigspunten -- voor wie vóóruit *wil*... Maar daar zit de crux; waar geen wil is, zal geen weg zijn.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.