Opinie

Audit of bedrijfsleven?

Als recruiter spreek ik vrijwel dagelijks accountants (auditors) die naar het bedrijfsleven willen overstappen. Sommige argumenten zijn echter twijfelachtig. Bovendien kunnen accountants(organisaties) zelf veel doen aan de aantrekkelijkheid van hun werk.

Gerco de Wit

Veel accountants zeggen een financiële functie in het bedrijfsleven te prefereren boven een functie in de accountancy. Van onze eigen kandidaten zegt circa 40 procent een overstap naar het bedrijfsleven te overwegen. Voor afgestudeerde accountants ligt dit percentage hoger dan voor nog niet afgestudeerde accountants.

Is een financiële positie in het bedrijfsleven (controller, internal auditor, cfo etc.) werkelijk zoveel interessanter dan een in de auditpraktijk? Naar mijn mening zijn er voldoende redenen die pleiten voor een overstap naar het bedrijfsleven, maar evenveel redenen om wel in de audit werkzaam te blijven.

Veel gehoorde argumenten om over te stappen zijn de betere balans tussen werk en privé, de mogelijkheid om verder te specialiseren (dieper in de materie te duiken) en hogere salarissen. 

Ik waag te betwijfelen of deze argumenten stand houden als er met een kritisch oog naar wordt gekeken. Zo ben je als (enige) controller of cfo zelfstandig verantwoordelijk voor de financiële gang van zaken, waardoor ook daar in de praktijk meer dan 40 uur zal worden gewerkt. Daarnaast is de vraag of een verdere specialisatie geen vernauwing betekent van je functie; je komt niet meer bij cliënten over de vloer, het commerciële aspect verdwijnt en er zijn ook minder mogelijkheden om te sparren met collega's.

Verder wordt nogal eens vergeten dat controllerfuncties binnen de (kleinere) mkb-organisaties vaak veredelde administratieve functies zijn, zonder al te veel uitdaging. Juist deze uitdaging is wel voldoende te vinden in de accountancy, een branche die volop in beweging is. Denk hierbij onder andere aan de invloed van big data, automatisering en de nieuwe wet- en regelgeving. 

Daar komt bij dat auditors veel mogelijkheden hebben om de minder leuke aspecten van hun functie of organisatie positief te veranderen. Accountantsorganisaties kunnen de volgende maatregelen nemen om hun medewerkers tevreden te houden:

  • Schep in de audit de mogelijkheid voor een eindfunctie (senior) manager.
  • Biedt de auditor mogelijkheden om 32 uur te werken.
  • Ondervang de extreme piekperiodes met werkweken van soms zestig uur door te werken met een flexibele schil van interim auditors.
  • Wees in de piekperiodes flexibeler met het volgen van de studie (Nyenrode biedt nu bijvoorbeeld summer courses).

De laatste drie punten gebeuren nu al, maar mondjesmaat en nog lang niet genoeg. 

Ik ben er van overtuigd dat veel auditors hun plezier in het werk kunnen terugvinden door in overleg met de leidinggevende of op eigen initiatief zaken naar zich toe te trekken, zoals verdere specialisatie, betere afspraken over invulling van de functie, bespreking van een carrièrepad, en het verrichten van nevenactiviteiten (salesteam, performance manager, recruitment  et cetera).

Een tweede goede optie is om de carrière te vervolgen bij een andere accountantsorganisatie. Dat kan kansen en uitdagingen bieden in de vorm van een nieuw netwerk (klanten en collega's) en betere doorgroeimogelijkheden. Ook de andere organisatiecultuur, visie en werkwijze zullen vaak een hernieuwde drive betekenen om de carrière als accountant/auditor met plezier te vervolgen.

Gerco de Wit is recruitment consultant bij Springleaf Search, met als specialisatie tax/accountancy/finance.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.