Olympisch kampioen
De Olympische Winterspelen in Sotsji waren de meest succesvolle ooit voor ons land. Als Nederlanders kunnen we daar met gepaste trots op terugkijken.
In het buitenland wordt volop gespeculeerd over de reden voor de overweldigende overmacht van onze atleten op het ijs. De gezochte verklaringen van de Duitsers en Amerikanen vind ik prachtig.
Zelf denk ik dat onze traditie van schaatsen inderdaad een bijdrage aan het Olympisch succes levert. Wie van ons is immers in zijn jeugd niet door vader of moeder op de schaatsen gezet. Maar om op de Olympische spelen te geraken zijn twee factoren nog veel belangrijker, namelijk talent en doorzettingsvermogen.
Het zijn ook deze twee factoren die vandaag de dag noodzakelijk zijn om de studie tot registeraccountant succesvol af te ronden.
Kort geleden was op televisie een jeugdconcurrent van Sven Kramer te zien. Hij was altijd nummer één en Sven eeuwig nummer twee. Hij koos voor de zekerheid van een baan, maar vooral het trainen en moeten doorzetten om hogerop te komen vielen hem zwaar. Sven daarentegen zette door en niet onverdienstelijk.
Gedurende mijn opleiding heb ik vele studiegenoten zien afhaken, opleiding te zwaar, opleiding te lang, combinatie werk/studie te zwaar, andere prioriteiten in het leven, nieuwe uitdagingen.
Degenen die het gehele traject volbrengen, bestaande uit vele jaren vol trainingsuren en wedstrijden op verschillend niveau, wacht in het laatste anderhalf jaar een waar allround Olympisch-programma. Over de afstanden die BIV-IC en EVAC in dit programma vertegenwoordigen kan worden gediscussieerd. Eensluidend is echter de mening dat het zwaarste nummer, de 10.000 meter, in ons geval financial auditing is.
De voorbereiding op dit nummer wordt gelegd in een periode van zes tot tien jaar daaraan voorafgaand. De finale voorbereiding volgt echter pas in de laatste vier maanden. Week in week uit worden de finesses en routines getraind. Maar vooral wordt getraind te leren vertrouwen op de bagage die in al die jaren is verzameld en deze gepast en gedoseerd in te zetten. De laatste voorbereiding goed uitvoeren is van essentieel belang voor succes en vergt dan ook veel tijd en energie.
Deze laatste voorbereiding is essentieel en het getuigt van lef om, zoals de Noren deze spelen deden bij het schaatsen, te durven zeggen: ik ben op dit moment niet goed genoeg. Dat het bij sommigen toch gebeurt laat echter ook zien dat ergens in de voorbereiding de afstemming van sporter, coach en begeleidende staf niet optimaal is geweest. Voor alle partijen pijnlijk en het geeft het gevoel van een nederlaag.
Op het moment van schrijven ligt het zwaarste Olympische nummer voor accountancystudenten nog vier maanden voor ons. Ondanks dat voor velen van jullie het busy season in volle gang is roep ik jullie - begeleidende staf (stagebureaus), sponsoren (partners) en trainers (managers) - op om te waken voor jullie sporters. Geef ze de ruimte voor die laatste gedegen essentiële voorbereiding. Laat ze deze zomer een Bergsma, Kramer of De Jong worden en niet een Bökko of Pedersen.
Gerelateerd
Studenten laten accountancy terecht links liggen
Om het accountantsberoep aantrekkelijk te houden moet niet alleen door kantoren worden geïnvesteerd in technologie, maar moet de opleiding ook technischer worden,...
CEA consulteert raamwerk voor herziening eindtermen accountantsopleiding
De Commissie Eindtermen Accountantsopleiding (CEA) werkt aan herziening van de eindtermen van de accountantsopleiding. Het 'raamwerk' voor die nieuwe eindtermen...
NBA organiseert discussiebijeenkomsten over beroepsprofiel
In aanloop naar de ledenvergadering van de NBA, medio 2025, organiseert de beroepsorganisatie een aantal discussiebijeenkomsten over het nieuwe beroepsprofiel.
Twee studenten krijgen als eerste 'duurzaamheidsaantekening' bij slotexamen
Op 23 december hebben twee accountancystudenten als eerste bij de NBA met succes het slotexamen afgelegd inclusief een zogenoemde 'duurzaamheidsaantekening'.
Accountancystand druk bezocht tijdens Studiekeuzebeurs
In het laatste weekend van november nam de NBA deel aan de grote landelijke Studiekeuzebeurs in Utrecht. Een interactieve dilemmawand droeg bij aan het bezoek aan...