Opinie

Fair value - splijtzwam of zelfs splijtstof?

Toegegeven, IFRS is niet zaligmakend en het platform kent zijn zwakheden. Maar een Europese variant van IFRS zou (bijna) alleen maar verliezers opleveren.

De meest in het oog springende zwakheid van de International Financial Reporting Standards zijn de vele toelichtingsvereisten waardoor jaarrekeningen minder goed leesbaar worden. Ook is de interne consistentie soms ver te zoeken, bijvoorbeeld tussen share based payments (IFRS 2) en employee benefits (IAS 19). 

Daartegenover staat dat alleen al in Europa meer dan 8.000 beursgenoteerde ondernemingen IFRS toepassen en dat IFRS blijkens een recente studie in meer dan 100 landen wordt voorgeschreven voor (groepen) beursgenoteerde ondernemingen. Paul Pacter, de auteur van deze studie, concludeert in het 'CPA-journal' dat IFRS daarmee de facto de wereldwijde accountingtaal is. 

Ook blijkt uit studies naar de introductie van IFRS binnen de EU dat toepassing van IFRS de vermogenskosten voor ondernemingen heeft gereduceerd, terwijl de kwaliteit van de verslaggeving is gestegen. Dat laatste hangt ook samen met het toegenomen tweedelijnstoezicht op de jaarrekening vanuit toezichthouders zoals de AFM. Maar goed, ook de Europese coördinatie van dit toezicht wordt vergemakkelijkt door de pan-Europese toepassing van IFRS.

Toch is het sentiment met betrekking tot IFRS in Europa ronduit negatief. Dit sentiment kwam evident naar voren uit een voorstel van de invloedrijke Commissie Economische en Monetaire Zaken (ECON) van het Europees Parlement (EP). Ze stelden voor de financiering van de International Accounting Standards Board (IASB) vanuit Europa afhankelijk te maken van de uitkomsten van enkele belangrijke IASB-projecten. 

Dit voorstel is inmiddels gesneuveld in het tripartiete overleg tussen de Europese Raad, de Europese Commissie en deze EP-commissie, maar het spreekt wel boekdelen over het IFRS-sentiment binnen het Europees Parlement.

Verder maakte de Europese Commissie onlangs bekend dat zij gaat onderzoeken in hoeverre IFRS daadwerkelijk de jaarrekeningen van Europese bedrijven beter vergelijkbaar en transparanter heeft gemaakt. Je zou zeggen dat zo'n vergelijking met hoe het vóór 2005 was geregeld - iedere lidstaat had toen zijn eigen stelsel - tamelijk overbodig lijkt. Ook dit onderzoek dient beschouwd te worden als signaal richting de IASB.

In verschillende Europese bronnen die verband houden met accountingstandaarden wordt gewezen op het belang van beginselen als voorzichtigheid (prudence) en het afleggen van verantwoording door het ondernemingsbestuur (accountability of stewardship).

Deze bronnen bekritiseren het feit dat beide termen niet meer te vinden zijn in het Framework van de IASB. Ik wijs op het Maystadt-rapport, de EU-Accounting Richtlijn en verscheidene Europese reacties op het Conceptual Framework Project van de IASB. 

Het is frappant dat deze thema's zelfs het Verenigd Koninkrijk en het ‘continent' (Duitsland, Frankrijk) weten te verenigen. Het wordt mijn inziens vooral gevoed door een samenbindend anti-fair-value-sentiment. Tussen de regels door valt te lezen dat fair value bedreigend is voor het beginsel van voorzichtigheid (winsten worden genomen voordat ze gerealiseerd zijn) en accountability (verantwoording kun je alleen nemen voor gerealiseerde resultaten; risico-zoekend gedrag moet worden voorkomen). 

En heeft de Franse President Jacques Chirac niet in een vermaarde brief aan de Europese Commissie gesteld dat toepassing van fair value (in het kader van de Europese goedkeuring van IAS 39) schandalige (nefarious) consequenties zou hebben voor de financiële stabiliteit?

De volgende belangrijke IFRS-standaard waarin fair value een prominente plaats vervult is IFRS 9, de nieuwe standaard over de waardering van financiële instrumenten en daarmee de opvolger van IAS 39. 

Een eerdere versie van IFRS 9 werd door de Europese Commissie al kritisch ontvangen. Kostprijswaardering zou teveel worden vervangen door fair-value-waardering. Zoals het er nu naar uitziet worden de laatste hoofdstukken dit jaar aan de standaard toegevoegd, waarna ‘keuring' door Europa zal volgen. 

Wat mij betreft wordt dit de lakmoesproef voor de acceptatie van IFRS in Europa. Europa heeft al eerder niet geschuwd een standaard aan te passen (de IAS 39 carve outs van 2005). Vooral het moeten toepassen van fair value zal tegen het Europese licht worden gehouden en mogelijk leiden tot een non-endorsement of tot Europese amendementen. Een hoge EU-ambtenaar noemde non-endorsement eens een 'nucleaire optie'. Zeer, zeer, zeldzaam maar met grote gevolgen. 

Wordt fair value een splijtzwam of, als de nucleaire optie wordt uitgeoefend, zelfs een splijtstof?

Laten we hopen op wijsheid van alle partijen bij het keuren van IFRS. Want een Europese variant van IFRS kent mijns inziens alleen maar verliezers (op wellicht de bekende advieskantoren na...).

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Ralph ter Hoeven is partner bij Deloitte Accountants en hoogleraar externe verslaggeving aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Gerelateerd

8 reacties

Jan Bouwens

AT:Toine Kun je ook aangeven waarom Fair value in de kern een instabiel begrip is? Nu moet de lezer maar aannemen dat dit een feit is. Als onder instabiel wordt verstaan manipuleerbaar dan is er idd ruimte binnen level 2 en 3 waarderingen. Maar dat betekent niet dat HC niet even goed mogelijk is. Denk maar eens aan het realiseren van "boekwinsten" als de prijs van de activa aan appreciatie onderhevig zijn. En ja, het Libor schandaal leert ons opnieuw dat ook marktwaardes manipuleerbaar zijn. Manipuleerpbaarheid is een feit. Waar het om gaat is of we een systeem bouwen dat manipulatie zo veel mogelijk beperkt. Zo moeten we ons bij banken afvragen of het gezond is dat een groep die een paar procent van het balanstotaal vertegenwoordigt, zo veel zeggenschap moet hebben over de inzet van de assets.Het probleem zit in mijn ogen niet in de meting van FV, maar veel meer in de organisatie.

Toine Goossens

Ieder regelsysteem staat of valt afhankelijk van twee centrale begrippen. Het 1e is nakomingsgedrag, het 2e is stabiliteit van de gehanteerde begrippen. Nakomingsgedrag wordt afgedwongen door gedragstoezicht. Een vergelijking tussen het functioneren van de DNB en de AFM spreekt daarover boekdelen. Prudentieel toezicht (DNB) is gericht op het verkleinen van de speelruimte van de spelers. Als prudentieel toezicht gepaard gaat met onbeperkt vertrouwen in het handelen van de actoren, zal die speelruimte noodzakelijkerwijs iedere keer verder worden ingeperkt. Die beperking van de speelruimte leidt tot idiote uitkomsten. Het voorbeeld daarvan is de beperking van de speelruimte van banken in Nederland voor het financieren van hypotheken. Dè bron van het achterblijven van de groei van de Nederlandse economie. Gedragstoezicht is gericht op het naleven van de regels zelf. Het is niet acceptabel dat actoren de regels overtreden. Daarbij begint de toezichthouder met openbaar signaleren, het zichtbaar maken van de aard van de overtredingen, om vervolgens stap voor stap de overtredingen steeds zwaarder te bestraffen. Wet- en regelgeving dient duidelijk, eenduidig en begrijpelijk te zijn. Wet- en regelgeving die niet tot stabiliteit leidt is in de kern fout. Regels die op instabiele begrippen zijn gebaseerd voegen niets toe, maar verergeren juist. Zij bieden de gelegenheid om uitkomsten en presentaties aan de wensen van de presentator aan te passen. Met alle gevolgen van dien. Het begrip fair value is in de kern instabiel. Ook gedragstoezicht faalt bij fair value. Weg er mee. Alle actoren die betrokken zijn bij 'verslaggevingsregelgeving' dienen zich het bovenstaande te realiseren en er naar te handelen. Dat gebeurt nog steeds veel te weinig. In Nederland kennen wij het instituut Actal, het Adviescollege toetsing regeldruk. Het is opvallend dat zelfs Actal slechts naar de inhoud, naar de opbouw en hanteerbaarheid van regelgeving kijkt, zonder zich de vraag te stellen hoe en waarom regels al dan niet worden nageleefd èn zonder zich de vraag te stellen wat het nut is van het continue veranderen van regels. In 1985 stond ik voor de vraag of ik mij zelfstandig zou vestigen. Collega Henk zei tegen mij: "Toine zolang men in Den Haag nieuwe regels bedenkt zitten wij gebakken'. Ik ben hem er nog steeds dankbaar voor.

Jan Bouwens

Er zijn weinig argumenten voor Europa om een geheel eigen weg te kiezen. Evengoed is er voor IASB geen reden om een andere weg te kiezen dan FASB als het het om de vorming van voorzieningen gaat omtrent nonperforming loans. Toch gaat het die kant op. Juist de international verwevenheid van banken zou reden moeten zijn om een stelsel te kiezen. Hebben we straks drie systemen?

Ralph ter Hoeven

Dank voor deze reacties. Ik ben bewust niet ingegaan op voor- en nadelen van de waarderingssystemen. Maar ook kostprijs heeft zeker nadelen. Na de savings- and loancrisis in de VS (in de jaren 90 van de vorige eeuw) werd kostprijswaardering gezien als medeschuldig. Banken zouden te laat verliezen hebben genomen. Ruim 10 jaar later werd fair value weer beschuldigd. Nu ging het weer om te vroege winstneming en perverse prikkels. Het kwade kan in de beide systemen gevonden worden. Accountingregels dienen dikwijls als stok om de hond te slaan terwijl de achterliggende oorzaken van een crisis eerder te vinden zijn in hebzucht, falend beleid en falend toezicht.

Toine Goossens

Marktwaarde is wat een gek er voor geeft. Hoe meer gekken er rond lopen, hoe waardelozer het begrip fair value wordt.

Jerry Wouterson

Zoals Carveth Read meer dan een eeuw geleden al constateerde : "It is better to be vaguely right than exactly wrong." (Read,C (1898), Logic Deductive and Inductive, Chapter XXII.2).

Sybren Kalkman

Het is geloof ik tijd om het fair value concept zelf op de pijnbank te leggen. Het wordt te vaak en te snel gelijk gesteld met marktwaarde. Maar marktwaarde is soms de mening van een kleine minderheid, de uitkomst van subjectief bepaalde toekomstverwachtingen. Het werkt in evenwichtige markten, onder de traditionele voorwaarden die de klassieke economen stelden aan een volkomen markt. Maar de huidige markten voldoen daar nauwelijks aan, zeker niet in crisistijd. Een voorbeeld is de door overheden en centrale banken kunstmatig laag gehouden rente.

Gert-Jan Jordaan

Beste Ralph, de toepassing van kostprijs tov fair value leidt weer tot earningsmanagement, met name het moment waarop winsten worden "gerealiseerd". Het blijft kiezen uit twee kwaden. Ook ik hoop op wijsheid bij hen die een beslissing moeten nemen. Een Europese variant is inderdaad geen gewenste oplossing.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.