Opinie

NBA: veranderen of verdwijnen

Wanneer de NBA niet verandert door echt ruimte te bieden aan alle gelederen binnen de achterban en de dominante aandacht voor de oob-kantoren te kantelen, zakt het draagvlak voor de beroepsorganisatie steeds verder weg.

'Veranderen of verdwijnen', luidde het motto van de Accountantsdag op 28 november. Helaas bleek de aandacht voor mkb-accountants en andere accountants dan de collega's in het oob-segment te zijn verdwenen in het programma.

NBA-voorzitter Huub Wieleman beloofde nog dat de Accountantsdag "een dag zou zijn die interessant en aantrekkelijk is voor alle soorten accountants". Die belofte werd niet waargemaakt, met uitzondering van enkele deelsessies. Met de komst van onder anderen een minister, een AFM-toezichthouder, een AEX-commissaris en een big four-bestuurder was het ook niet verwonderlijk dat de plenaire discussie zich toespitste op de agenda van de grote kantoren in het oob-segment. Dit jaarlijkse pronkjuweel van de NBA vraagt om een prestigieus programma en dan kun je natuurlijk niet komen aanzetten met een mkb-accountant uit Delfzijl of een dga uit Scherpenzeel.

De Accountantsdag liep wederom als een geoliede machine, maar had de mkb-accountant van het kleine kantoor weinig te bieden. Die bleven dan ook massaal weg. Misschien omdat zij prioriteit gaven aan klantenwerk. Maar waarschijnlijk ook omdat zij de toegevoegde waarde van een dagje Amsterdam voor hun eigen beroepspraktijk niet meteen inzagen.

Het blijvende onvermogen van de NBA om het gros van de mkb-accountants te binden en te boeien is geen reden voor leedvermaak. Met alle respect voor de oprecht goede bedoelingen van onder anderen voorzitter Huub Wieleman wil de NBA maar geen warm huis voor mkb-accountants worden en blijft de natuurlijke neiging om vooral schatplichtig te zijn aan de grote kantoren en de 'oude' NIVRA-leden dominant. Dat kwam naar voren bij de werkgroep Toekomst accountantsberoep, dat werd zichtbaar tijdens de Accountantsdag en dat blijkt ook uit het volledige gebrek aan animo om een 'gewone' LOA-ledenvergadering te bezoeken. Daar wordt niemand beter van.

De zeer lauwe reacties van NBA-prominenten op het voorstel van Novak om een eigen hervormingsagenda voor mkb-accountants op te stellen, spreken eveneens boekdelen. Dit initiatief is nota bene door minister Dijsselbloem in een vergadering met de Tweede Kamer met instemming begroet. Ook PvdA-parlementariër Henk Nijboer spoorde tijdens dat overleg de beroepsgroep aan om de aandacht voor mkb-accountants niet te laten ondersneeuwen. Pogingen van Novak om dit van de grond te trekken, stranden niettemin op een volstrekt gebrek aan urgentie in Amsterdam.

Het is tijd om kleur te bekennen. De NBA richt zich primair op het behartigen van de belangen en de beeldvorming van de oob-kantoren en de daar werkzame openbare RA's. Daar valt ook het nodige voor te zeggen want de media, de politiek en andere stakeholders in het maatschappelijk verkeer denken bij ‘accountants' in eerste instantie aan de collega's die actief zijn als de externe accountant van beursgenoteerde ondernemingen en financiële instellingen. Daar vallen de grootste klappen op reputatiegebied. En daar is de kloof het grootst tussen de maatschappelijke verwachtingen en wat er in de praktijk wordt waar gemaakt.

Maar mkb-accountants dreigen door deze prioritering buiten de boot te vallen en missen maatwerk. De door politiek Den Haag afgedwongen fusie tussen NIVRA en NOvAA heeft een gedrocht opgeleverd waarin mkb-accountants als vijfde wiel aan de wagen fungeren. De dienstverlening aan deze doelgroep is minimaal, zeker wanneer dat wordt afgezet tegen de ‘opbrengst' uit de contributie die mkb-accountants bijdragen. Het lidmaatschap van de NBA wordt in toenemende mate als een moetje ervaren waarbij uitschrijving steeds vaker als aanlokkelijk alternatief wordt gezien.

Novak is daar niet blij mee maar begrijpt het sentiment wel. Ook voor mkb-accountants is ‘veranderen of verdwijnen' een dagelijkse realiteit die menigeen een slechte nachtrust bezorgt. De beroepsorganisatie slaagt er maar niet in om antwoorden te bieden op de specifieke vragen die deze groep accountants bezighoudt, zoals het onderwijs, het toezicht, ondernemerschap en de reputatie van mkb-accountants in de markt.

Mkb-accountants willen serieus worden genomen. Een gelikte show in de RAI met spannende hapjes, veel BN'ers en een verlengde editie van RTL-Z is daarvoor niet de oplossing. Het wordt de hoogste tijd dat de NBA werk maakt van de duizenden mkb-accountants die verplicht zijn aangesloten bij een belangenbehartiger die blind is voor de diversiteit van haar achterban. Ook voor de NBA geldt daarom het adagium "veranderen of verdwijnen".

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marco Moling (1972) is eigenaar van Accountax Accountants & Bedrijfsadviseurs. Hij is daarnaast voorzitter van de Novaa.

Guus Ham is directeur van de Nederlandse organisatie van accountants en accountantskantoren (Novak), de branchevereniging van mkb-accountants.

Gerelateerd

7 reacties

Wim Nusselder

Beste Guus en Marco, ‘Een beetje wet- en regelgever, een beetje toezichthouder, een beetje vereniging, een beetje belangenbehartiger, een beetje service organisatie‘ en dat kan ongetwijfeld allemaal beter. Maar je moet er toch niet aan denken dat er 5 NBAs komen, of 5 x 2 (voor OOB & MKB en/of RAs & AAs afzonderlijk)?! Het is allemaal gericht op hetzelfde doel; dan moet je dat met een beetje doordachte governance structuur en voldoende externe transparantie toch als één geheel kunnen organiseren?! Vooral omdat er daarnaast nog een (hoofd)wet- en regelgever (het parlement) en een toezichthouder voor de situaties waarin het er het meest op aan komt (AFM) omheen staan. In hoeverre redeneren jullie toe naar het bestaansrecht van NOVAK?

John Bulkmans

Volledig eens met artikel in de nieuwsbrief. Ik ben RA maar ook AA en herken volledig het gebrek aan voeling met en ondersteuning van de MKB-praktijk. Ik heb dan ook helemaal niets meer met het NBA. Als de inkadering in de wet het niet meer zou verplichten zou ik het lidmaatschap van NBA meteen opzeggen. Het ontbreekt ook volledig aan een innovatieve insteek van het NBA. Het creëren van een MKB-accountant die ook (maatwerk) assurance-opdrachten (buiten wettelijke jaarrekeningen) kan verrichten zou een oplossing zijn voor de MKB-accountant en voor de markt.

anton ewoldt

Nu klagen heeft weinig effect. Waar zijn dan alle mkb AA accountants gebleven toen er over de fusie gestemd moest worden en NOVAA leden met ongeveer 80% hebben voor de fusie gestemd:! Alle NOVAA mkb accountants hadden toen ook met haar 6000 leden tegen kunnen stemmen en als MKB Adviseurs verder kunnen gaan. Toen misschien wat ondoordacht voor of tegen gestemd? Ik kan mij ook nog de tegenstemmers op de ledenvergadering van het NIVRA herinneren (25%) die toen vonden dat AA en RA twee heel verschillende werelden waren en de NOVAA veel beter de belangen van de mkb accountant kan waarmaken. Dus verlies accepteren en nu gezamenlijk in NBA met z'n allen RA's; AA's; MKB Acccountants op naar de toekomst en we weer het vertrouwen terugwinnen in beide beroepsgroepen.

Marco Moling en Guus Ham

De reacties op onze kritische beoordeling van de NBA maken precies duidelijk waar ons pijnpunt zit: wat mogen we nu eigenlijk van de NBA verwachten? En met name hoe verhouden de inspanningen van de NBA ten behoeve van de accountants van de OOB-kantoren zich ten opzichte van de aandacht voor mkb-accountants, met name die op de kleinere kantoren werkzaam zijn. Die rolverwarring komt volgens ons in belangrijke mate door de vele petten die de NBA draagt, waardoor het zelfs voor de eigen leden onduidelijk is waar de NBA nu precies voor staat. De NBA draagt de erfenis mee van een maatschappelijk klimaat met een rotsvast geloof in het zelfreinigend vermogen van beroepssectoren. Daarom is de NBA geen 'gewone' branchevereniging, zoals het Verbond van Verzekeraars of de Nederlandse Vereniging van Banken, maar een publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie met een wettelijke titel. Inmiddels wordt een stuk cynischer gedacht over dat zelfreinigende vermogen van beroepsorganisaties en dit heeft ook het mandaat van de NBA uitgekleed. - De NBA is een beetje wet- en regelgever, maar niet helemaal. Dat bleek bijvoorbeeld toen de AFM de NBA hardhandig op de vingers tikte bij de ruimte die werd geboden voor doorlopende adviescontracten, nadat de politiek de scheiding van controle en advies had afgekondigd. Het bleek ook uit de aankondiging van minister Dijsselbloem op het rapport van de Werkgroep Toekomst Accountantsberoep dat hij zou komen met wettelijke maatregelen als stok achter de deur van de hervormingen door de sector zelf. - De NBA is een beetje toezichthouder, maar niet helemaal. De AFM heeft de controle op de OOB-kantoren overgenomen. En wanneer heeft de NBA voor het laatste een tuchtklacht ingediend? Niet voor niets kondigde Huub Wieleman onlangs aan dat de NBA een 'hofleverancier' van tuchtklachten zou worden. Maar wat merkwaardig, aldus Arnout van Kempen, want de Werkgroep Toekomst Accountantsberoep wees juist op de volledig andere richting (vgl http://www.accountant.nl/Accountant/Nieuws/NBA+wordt+hofleverancier+van+tuchtzaken.aspx). Weet u het nog? - De NBA is een beetje een vereniging, maar niet helemaal. Dat blijkt uit het gemak waarmee de NBA deze zomer ervoor koos om de hervormingen van de sector te laten vlot trekken door de grote kantoren. Van de raadpleging van de leden is sindsdien nooit meer iets gehoord en politiek Den Haag heeft het hervormingspakket dat de NBA recent inleverde als sectoraal eindbod geaccepteerd, zonder dat er ooit een ledenvergadering over heeft plaatsgevonden. - De NBA is een beetje een belangenbehartiger, maar niet helemaal. Niemand in Den Haag ziet het verschil tussen brancheverenigingen en PBO's. Het Verbond behartigt het belang van verzekeraars, de NVB van de banken en de NBA van accountants. Punt. Dirk ter Harmsel benadrukte eens dat de NBA géén belangenbehartiger is (http://www.accountancynieuws.nl/actueel/accountancymarkt/dirk-ter-harmsel-nba-geen-belangenbehartiger.126489.lynkx?id=393046&PostedField%5Bkeyword%5D=accountancynieuwsdag&pageStart=21&Confirmed=Zoeken#.VIbj9rl0zZ5). Vreemd dat zelf een zeer ingevoerd lid als Marcel Pheijffer het dan zonder gene over de NBA-lobby heeft (http://www.accountant.nl/Accountant/Weblogs/Marcel+Pheijffer/Achterhoedegevecht.aspx) - De NBA is een beetje een service organisatie, maar niet helemaal. Dat blijkt uit de lange opsomming van mkb-gerelateerde dienstverlening door Van Campen en Van IJzendoorn (NBA) in reactie op ons stuk, nota bene inclusief de "promotie van de accountant in het mkb" en een campagne onder ondernemers - me dunkt toch de meest zuivere vorm van belangenbehartiging - maar als organisaties als Novak boter bij de vis willen en vragen om meer ondersteuning, dan komt als reactie dat de nba daar helemaal niet voor is. Ook 'Joris' stelt dat mkb-accountants met vragen rond ondernemerschap helemaal niet bij de nba moeten zijn. Waarom dan de deelsessies 'Het verschil maken als accountantskantoor' en 'Het geheim van succes: Kansen voor mkb-kantoren' op de jaarlijkse toogdag van de NBA? Waarom überhaupt zo'n ledendag met de pretentie, bij monde van de NBA-voorzitter, dat iedere accountant op deze dag aan zijn trekken zou komen? Volgt u het nog? Waar Novak voor pleit, is dat de NBA kleur bekent en voor een eenduidige rol kiest. Wij staan daarin niet alleen. Ook de Werkgroep Toekomst Acccountantsberoep vond dat de NBA te veel petten op had. En de Algemene Rekenkamer riep recent op dat de NBA meer aandacht zou moeten hebben voor een governance die bij haar publieke taak past. Wanneer de NBA een poging wil wagen haar wettelijke status te behouden, dat moet daarvoor een duidelijke keuze worden gemaakt. De NBA kan prima functioneren als kwaliteitsinstituut en regelgever, maar dan met een onafhankelijk bestuur en directie en accountants als klankbord op afstand. De Rekenkamer heeft al aangeboden daar graag over te willen meedenken. Toetsing en toezicht moet ons inziens buiten de beroepsgroep worden gelegd, zoals ook de Werkgroep Toekomst Accountantsberoep leek te bepleiten. En belangenbehartiging kan dan door andere organisaties zoals Novak worden gedaan. Feestelijke dagen in de RAI, een nieuwsvoorziening op accountant.nl, lobby in Den Haag en een brede waaier aan service-activiteiten leidt alleen maar tot verwarring. De NBA zou zich moeten richten op haar wettelijke kerntaak. Dat daardoor de bureaukosten omlaag kunnen waardoor accountants in staat zijn om hun behoeften en belangen zelf in te kopen, is dan mooi meegenomen.

Wim Nusselder

Beste Guus en Marco, Ik heb heel veel begrip voor jullie sentiment, ook door de gesprekken met jullie en jullie geschiedenis. Wel denk ik (en ook dat heb eerder gezegd en geschreven) dat het voor een belangrijk deel voortkomt uit het feit dat jullie de MBK-accountants buiten het NBA om organiseren als NOVAK. Zie mijn opiniestuk over de wet van Krishnamurti dd. 22/9: ‘Wat je organiseert, groeit. Vooral verschillen.’ MKB-accountants die zich mengen met OOB-accountants in NBA-bijeenkomsten, PE-bijeenkomsten etc. voelen zich minder ‘anders’ dan MKB-accountants die bijeenkomen in NOVAK verband. Hoe groot is de belangstelling voor NOVAK-lidmaatschap en -bijeenkomsten?

Joris

Dank Hugo en Gerard voor deze reactie. In tegenstelling tot Novak's 'begrip voor sentiment', heb ik moeite om te begrijpen wat de werkelijke reden van deze opinie-bijdrage is. Afgelopen week nog een zeer geëngageerde NBA-bijeenkomst bijgewoond met 20 kantoren die zonder uitzondering allemaal in het MKB actief zijn (en geen OOB kantoren). Ik had nou niet het idee dat deze kantoren zich genegeerd voelden. Misschien dat Novak doelt op het onderscheid tussen grote en kleine kantoren (het Calimero effect?). En dat Novak tegemoet komt aan gevoel dat het businessmodel van de kleine kantoren onder druk staat. Dat is geen nieuws en geldt evenzeer voor de grote kantoren. Ik denk alleen niet dat de NBA dit op moet of kan lossen. Sterker nog - volgens mij moet accountant dit primair zelf oplossen. Niet door te steunen op belangenbehartiging maar door af te wijken van gebaande paden en door ondernemerschap en innovatie. Zo moeten sector die onder druk staat zichzelf hervormen. De NBA en ook belangenbehartigers, kunnen daar volgens mij alleen maar ondersteunend in zijn.

Hugo van Campen en Gerard van IJzendoorn

De NBA wil enkele punten uit de opinie van de NOVAK graag nuanceren. Zoals de beeldvorming rond de Accountantsdag. Gesteld wordt dat leden uit de mkb-praktijk massaal ontbraken. Als de getallen worden bekeken, blijkt dat wel mee te vallen. De openbaar accountants die er waren, zijn hoofdzakelijk werkzaam in het mkb. Het programma bood ook diverse sessies die specifiek op de mkb-praktijk waren gericht. Ook wordt de suggestie gewekt dat de NBA haar activiteiten richt op de grote kantoren. Het is goed om te wijzen op de rol die de NBA speelt. Die is anders dan bijvoorbeeld NOVAK. Daarover heeft Dirk ter Harmsel vorig jaar oktober op de AN-dag en op Accountant.nl al het nodige gezegd. Op dit moment staat de wettelijke controle en vooral het OOB-segment sterk in de spotlights. De politiek heeft ons beroep de boodschap meegegeven dat zaken moeten veranderen. Maar dat betekent niet dat de accountant in het mkb wordt vergeten. Een kleine bloemlezing uit NBA-activiteiten die in 2014 zijn uitgevoerd voor accountants in het mkb: - BECON overleg, bericht op het oplossen van mogelijke knelpunten bij het uitvoeren van de werkzaamheden van fiscaal dienstverleners, waaronder accountants. Dit leidt regelmatig tot aanpassingen, extra toelichtingen of toezeggingen. Een paar recente voorbeelden: o De wens om gebruik te kunnen maken van de vooraf ingevulde aangifte inkomstenbelasting (VIA). Resultaat: toezegging dat vanaf 1 april 2015 gegevens van de VIA beschikbaar komen o Digitaal beschikbaar komen van de Servicebericht Toeslagen 2015 per 1 januari 2015. Resultaat: door aandringen van onder meer de NBA komt informatie over toeslagen van uw klanten digitaal beschikbaar. o Bijdrage aan het tot stand komen van het proces van massaal automatisch uitbreiden machtigingen, zodat u niet alles zelf moet aanvragen - Aanpassing van de samenstellingsverklaring, waarmee de meerwaarde ervan wordt versterkt - Nieuwe publicaties ter ondersteuning van de praktijk: o Praktijkhandreikingen, zoals het consultatiedocument over de ondersteuning bij een dividenduitkering: wordt begin 2015 definitief. o Publicatie in samenspraak met NOREA en Tuacc van het boek 'Jaarrekeningcontrole in het mkb: IT audit geïntegreerd in de controle-aanpak’. Toegelicht tijdens een bijeenkomst en onderwerp van een sessie op de Accountantsdag. o Twee vertaalde modules Gids Praktijkbeheer kleine en middelgrote praktijken. o Serie “Getoetst”: verhalen van collega accountants over hoe zij hun werk hebben ingericht, wat geleidt heeft tot een positieve toetsingsuitslag. - Kantoorbezoeken door bestuursleden van ledengroep openbaar accountants om behoeften te peilen. - Nieuwe digitale ontwikkelingen: o Lancering keurmerk Zekeronline, waarbij de NBA ondersteuning heeft geboden o Lancering Referentie grootboekschema, waarmee in de toekomst uitwisseling van gegevens makkelijker wordt o Overleg met grote banken over de kredietaanvraag via SBR. - Helpdesk vaktechniek, waar leden hun vaktechnische vragen kunnen stellen. Dit kan via de telefoon, twitter en (voor complexere vragen) het online helpdeskformulier. Via de telefoon worden dit jaar meer dan 1200 vragen van leden beantwoord. - Vaktechnische artikelen die onder meer in Accountant en op Accountant.nl worden geplaatst. - Promotie van de accountant in het mkb: o campagne “daarom een accountant”, om ondernemers te wijzen op de toegevoegde waarde van de accountant. o brochure “werk en zekerheid” over wijzigingen in arbeidsrecht. o Fiscale eindejaartips. Het is geen compleet overzicht, maar zeker is dat de NBA meer doet voor de mkb-praktijk dan velen wellicht weten. Uiteraard kan het altijd beter en wellicht anders. Als u dat wilt, laat dan uw stem horen, bijvoorbeeld op de ledenvergaderingen. Hugo van Campen en Gerard van IJzendoorn, NBA

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.