Opinie

E-facturatie 'missing link' voor continuous monitoring

Aan de inputkant van de financiële administratie valt aan procesoptimalisatie nog een hoop te winnen. Met relatief weinig inspanning zijn veel kosten te besparen en ligt bovendien continuous monitoring binnen bereik.

Rob Tolstra

Als voormalig bedrijfsadviseur, vestigingsleider en ICT-werkgroeplid in de accountancy viel mij de afgelopen veertien jaar steeds meer op dat op het terrein van procesoptimalisatie aan de inputkant van de financiële administratie nog veel kan worden verbeterd. De behoefte hieraan is erg groot en de huidige irritatie over (te) late aanlevering enorm, zowel bij klant als verwerker. Daarnaast levert het de verwerker ook nog eens erg weinig op en kost het de (micro-)mkb-ondernemer veel geld.

Door simpelweg het proces even goed tegen het licht te houden, ontdek je al hoe vreemd wij eigenlijk met zijn allen bezig zijn:

  • Waarom proberen wij een slim digitaal document te printen, om vervolgens dat ontstane domme document in te scannen om te zien of wij in staat zijn wat er op dat document staat weer digitaal te maken?
  • Waarom maken wij in al onze systemen eigen klant- of relatienummers aan en voeren we keer op keer de stamgegevens in, terwijl de overheid de ondernemers al een (KvK-)nummer heeft gegeven en deze data gratis en volledig via internet beschikbaar en koppelbaar zijn?

Heel veel partijen verdienen nu geld aan het adviseren en begeleiden van ondernemers op financieel vlak. Denk aan accountants- en administratiekantoren, softwareconsultants en interimmanagers. Zomaar wat termen waar voor waar deze partijen naar streven:

  • Continuous monitoring
  • Real-time Benchmarking
  • van accountant naar adviseur

Het wordt mij echter steeds duidelijker dat deze partijen te weinig oog hebben voor ‘the missing link' aan de inputkant van de financiële administratie: de inkoopdocumenten en de mogelijkheden om bestaande (gratis) data te koppelen aan de administratie.

Gelukkig gloort er hoop. Inmiddels wordt wel standaard gekeken naar het deel van het inputproces dat kan worden geautomatiseerd, omdat dit op grote schaal wordt aangeboden. Het is dan ook bijna ondenkbaar dat je nog geen gebruikt maakt van (semi-)automatisch inlezen van bankafschriften. Ook veel kassasystemen zijn inmiddels gekoppeld aan de administratie.

Er is echter nog zoveel meer mogelijk. Heel veel processen kunnen automatisch, en daarmee gratis of tegen geringe kosten, dagelijks worden verwerkt worden in de financiële administratie. Denk aan de afschrijvingsstaat en het loonjournaal.

Nu het voor accountants- en administratiekantoren echt wel duidelijk is geworden dat ze voor standaardwerkzaamheden geen uurtje-factuurtje systeem meer kunnen hanteren, is het ook voor deze groep belangrijker dan ooit om het proces van de inkoopdocumenten voor hun klanten te optimaliseren.
Om de inputcirkel rond te krijgen moet ook e-facturatie in het proces worden opgenomen. Het mkb verwacht hiertoe vernuftige oplossingen maar wil er niet te veel voor betalen. Alle inkoopdocumenten - dus ook kas- en pinbonnen, inkoopverklaringen, handgeschreven zaken - zijn geautomatiseerd dagelijks in te lezen.

Het handmatige proces van verwerking van de inkoopdocumenten kost de ondernemer nu onnodig veel tijd en geld. Zelf doen of uitbesteden aan een accountants- of administratiekantoor is niet langer nodig. Het geautomatiseerd verwerken van mutaties maakt de administratie vanzelf tijdig, juist en volledig. Door de koppeling te leggen met de Kamer van Koophandel is het bovendien ook nog eens betrouwbaar, doordat zowel de verzender als ontvanger is gevalideerd. Iets waar de ondernemer in de praktijk wel toe verplicht is, maar vaak niet doet.

Ik hoor regelmatig dat veel ondernemers geen behoefte hebben aan dagelijks inzicht in de  administratie. De gemiddelde ondernemer ouder dan veertig jaar heeft daar inderdaad vaak geen behoefte aan, maar bij de jonge ondernemer ligt dit anders. Die wil op elk moment op zijn smartphone kunnen zien hoe hij er voorstaat.
Bovendien moet die administratie (uiteindelijk) toch worden ingevoerd. Waarom dan niet gelijk meenemen in het totaal proces? Geen uitzonderingen creëren, maar standaardiseren.

Het mooie van het automatiseren van dagelijkse processen is dat je nagenoeg geen speciale kennis nodig hebt om het in te richten. Ik hoor u denken: daar ben ik het niet mee eens. Toch is het zo. Weten hoe werkt vergt ‘slechts' eenmalig onderzoek. Dit is geen rocket science, de studie voor uw accountantsdiploma was een stuk ingewikkelder. Door in relatief weinig tijd ‘wat' kennis op te doen van automatisering en koppelingsmogelijkheden is het mogelijk uw klanten beter te adviseren en te begeleiden naar procesoptimalisatie.

Bovendien is het goed te beseffen dat een bedrijfsadviseur zonder basiskennis van ICT-gerelateerde zaken, de boot al heeft gemist.

Rob Tolstra is ceo en oprichter van go2UBL. Hij was tot voor kort belastingadviseur en werkte veertien jaar in de accountancybranche, waarvan zeven jaar als partner van een middelgroot mkb-kantoor.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Gerelateerd

12 reacties

Rob Tolstra

AT:Johan dank voor de toelichting en aanvulling op de vraag van AT:Rene van Wingerden. Nu UBL ook door de Nederlandse overheid als standaard is uitgeroepen (https://twitter.com/go2ubl/status/533194182999801856) zal UBL een vlucht gaan nemen. Omdat er nu al diversen (grote) pakketten standaard UBL import ondersteunen, maakt het de uitwisseling al een stuk eenvoudiger. Daarnaast is er nu een initiatief waarbij softwarepakketten uitgenodigd worden om mee te doen aan een UBL ketentest (http://www.softwarepakket.nl/swpakketten/ubl/ubl_keten.php?bronw=1). Door (zoals AT:Johan aangeeft) e-facturatienetwerken te koppelen in combinatie met een oplossing die de huidige PDF en papierenstroom omzet in UBL is nu al eenvoudig 100% e-facturatie te realiseren. Wachten met de overstap? Waarom, het is in een paar muis klikken te realiseren. AT:Fouk: UBL zal inderdaad ook weer werk verschaffen. Feitelijk is dit al zo. Dat zal ook Minister Kamp aanspreken! Succes.

Johan Schaeffer

AT:Rene van Wingerden Het klopt dat EDI er al lang was. Deze standaard wordt nu vooral in 'verticals' gebruikt en is lastig generiek toe te passen over alle branches heen. Dit laatste is juist een eis voor de administratieve verwerkers en het MKB. Inmiddels zijn er nieuwere varianten, zoals ook UBL en UNCEFACT, die een aantal drempels weg nemen. Ik ben dan ook van mening dat we hier nog een flinke achterstand hebben in te halen. Het mooie van de oplossing van AT:Rob is dat hij de pdf-factuur om zet in een e-factuur. Als je dit nu combineert met een aansluiting op e-facturatie netwerken heb je alle stromen te pakken. Met zo'n hybride aanpak ben je klaar voor de toekomst. In Nederland regelt Stichting Simplerinvoicing afspraken rond het formaat en de interoperabiliteit van e-facturatie netwerken. Steeds meer softwarepakketten hebben een rechtstreekse aansluiting op e-facturatie netwerken.

Rene van Wingerden

Reagerend op de vraag van Vanus: waarom is dit niet allang gebeurd? Toen ik 20 jaar geleden studeerde, wat EDI 'hot', met o.a. EDIFACT. Net even gegoogled, EDIFACT bestaat nog steeds, kennelijk in gebruik in diverse branches. Maar binnen accountancy zie ik die termen EDI etc. nergens meer terug. AT:Rob: Waarin verschilt jouw idee van EDI, wat al jaren geleden is bedacht?

vanus

Fouk, ik vrees dat je gelijk hebt. Het is en blijft alleen wel wrang voor de medemens die inmiddels een bepaalde leeftijd heeft bereikt, de nodige contributie heeft geleverd aan de stand van zaken per heden, en dan blijkt dat hij/zij wegens de modernisering overtallig is, en op basis van de vraag/aanbod op de arbeidsmarkt niet eenvoudig aan een andere baan komt. Maar zoals gesteld heeft elke evolutie zijn tol geëist. Een goed 2015 en de jaren daarop volgend.

Glenn Mungra

Rob je hebt gelijk. Maar zo'n identificatie zou misschien ook doorgetrokken worden en kunnen opgaan voor alles wat een zelfstandige drager is van rechten en plichten: identificatie voor klanten, werknemers, internationale vestigingen, en zelfs voor dieren. Ik vraag me af of je zo de authenticatie (ben je wel wie je beweert?) zelfs duidelijker, praktischer en zelfversterkend controleerbaar kunnen maken - via een vrij adresseerbare cluster van inhoudelijk met elkaar samenhangende data per te identificeren object. En misschien kun je overigens na de uitgifte van de individuele code ook het monopolistisch of discreet beheer ervan bij de overheid of de KVK weghalen en nu wel onderbrengen waar het thuis hoort: bij de echte eigenaar van de identiteit. Dat zou misschien ook weer op een overheidmonopolie en de kosten van databeheer en exploitatie van onze persoonlijke data kunnen schelen. Maar ik vraag me dan nog wel af hoe dieren moet controleren of hun data wel kloppen (via slimme software?) Heeft iemand soms een idee of moet ik gewoon niet zo overdrijven?

Fouk Tsang

AT:vanus Tja dat is de maatschappelijke vraag achter Disruptie het kost arbeidsplaatsen maar is dat de reden om dit niet door te zetten ? Ook met de komst van de stoommachine, elektriciteit etc gingen er banen verloren en kwamen er ook weer nieuwe bij. Zo zal het ook gaan met e-Facturatie er zullen nieuwe diensten onstaan die weer voor werkgelegenheid zorgen.

Rob Tolstra

Allen, Dank voor de reacties. Goed om te benadrukken dat PDF alleen voordeel voor de verzendende partij oplevert en geen enkel voordeel voor de ontvanger. Die heeft er nog net zoveel (zo niet meer) werk aan als op papier. Een ideale wereld is natuurlijk een factuur van machine naar machine. Dat zal nog wel enige tijd duren voordat dat daadwerkelijk het geval is. Daarom: verzenden in PDF en ontvangen in UBL. Quick wins voor iedereen en een grote eerste stap naar volledige e-facturatie. Dit is zeer eenvoudig te realiseren. Voor ELKE accountant. Fijne kerstdagen!

Vanus

Wederom mooie initiatieven, maar als het allemaal zo voor de hand ligt waarom is het dan niet ( volledig ) doorgevoerd? Bij deze een waaromvraag. Ik denk niet het een generatiekwestie of denkwijze is ( analoog en/of digitaal ). In USA wenst men vaak niet eens een factuur te ontvangen via post, maar alleen via e-mail. Los van de kosten die het allemaal met zich meebrengt, is het voor beide partijen alleen maar efficiënt. De echte doorvoering van een dergelijk proces zal wel leiden tot het verlies van arbeidsplaatsen, maar dat is bijzaak. Misschien kan minister Kamp zijn visie daar ook op geven, met een opvolgend gesprek met de minister van financiën met de vraag hoe Nederland dat gaat financieren? Als de automatiseringprocessen zo door zullen gaan ( en dat gaat gebeuren ) zal UWV mogelijk een interessante werkgever worden. Fijne kerst.

Gerard Bottemanne

Afgelopen november een UBL-ketentest uitgevoerd voor elektronisch factureren met Asperion, Exact, MUIS, Reeleezee, UNIT4 en Visma. Reden van de test: nagaan of elkaars UBL-facturen verwerkt kunnen worden. Dat is dermate succesvol verlopen dat deze test (eigenlijk praktijk) een uitgebreid vervolg krijgt vanaf jan 2015. Inmiddels zo'n 50 leveranciers hebben toegezegd hieraan mee te doen! Doelstelling: in 2015 zorgen dat in 2015 de software gereed is voor eFactureren en dan is er geen enkel excuus voor accountants en ondernemers om uit te stellen. Hoop dat iedereen achter dit initiatief gaat staan! Tussendoor ook nog een test uitgevoerd van Enexis die al facturen in UBL stuurt aan haar zakelijke klanten. En we hebben ook nog go2UBL en eVerbinding, dus dat moet goed komen.Nu moet ik zelf nog over naar UBL :)

Jan Wietsma

Vanmorgen bij EZ geweest in het kader van SBR en SBR+ daar ook gesproken over de noodzaak van het stimuleren van E-facturatie. Dat signaal is opgepikt. Daarnaast doorgesproken over het stimuleren van het gebruik van RGS. Voor EZ is het van belang dat niet alleen de uitvragende partijen maar ook de ondernemer de vruchten plukt van dit soort ontwikkelingen.

Fouk Tsang

Rob, Goed verhaal, wat mij betreft is e-facturatie de missing link naar het "nieuwe" accountantskantoor. Zolang we analoog blijven denken in deze digitale wereld gaan we het natuurlijk niet redden. In januari zit ik bij minister Kamp en mijn boodschap zal duidelijk zijn zorg dat e-facturatie zo snel mogelijk verplicht wordt gesteld. Want anders gaan die accountants van AT:mennoaccountant nooit over. Mijn wens voor 2015 een snelle omslag naar e-facturatie.

mennoaccountant

Zoals je omschrijft zal het wel erg mooi zijn maar in de praktijk zie je bij de oude economie dat de stap naar ICT langzamer gaat dan gehoopt. Voor jou is het makkelijk praten wanneer je je hebt gespecialiseerd in geautomatiseerde verwerking. Maar de meeste accountants voornamelijk oude generatie denken in termen van externe verslaggeving en overige accountantstermen en hierin komt ICT minder in voor. Deze accountants/eigenaren zijn wel meestal de personen die verantwoordelijk zijn voor het investeren in ICT binnen een organisatie. Hoop dat 2015 een overgang jaar wordt en heel Nederland jou systeem omarmt.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.