Opinie

Cultuuromslag

Een veelvuldig gebruikte term in het accountantsdebat de laatste maanden, en in het rapport 'In het publiek belang' daaruit is voortgesproten, is 'cultuur'.

De uit de rails gelopen commerciële cultuur heeft geleid tot veronachtzamen van de publieke taak en tot lankmoedigheid bij de controle, luidt ongeveer de conclusie. Daarom moet die cultuur dringend veranderen. Op zichzelf, gezien de felheid waarmee deze diagnose nog maar kort geleden werd verworpen als de 'populistische praat van zure criticasters', is dat een flinke revolutie in de sector.

Een cultuuromslag is nodig en de accountancy is niet de enige sector waar dat zo is. Tik 'cultuuromslag' in bij Google en je krijgt 145.000 hits. 'Cultuurverandering' genereert er 136.000. Cultuurverandering lijkt momenteel de grootste trend naast de opmars van het ongeschoren mannengelaat.

Mantelzorgers, alcoholdrinkende jongeren, Brussel, Universiteit Twente, het Bossche gemeenteapparaat, zorg- en hulpverleningsorganisaties, scholen, alcoholgebruik onder Nederlandse jongeren, banken, de gemeente Nijkerk, de bouwwereld, woningbezitters, de NS, de overheidsdienstverlening, de wielersport, de AFM en De Nederlandsche Bank, bijstandsontvangers en sociale diensten, medisch leiderschap, de semipublieke sector, de culturele wereld en natuurlijk talloze bedrijven - alle worden genoemd in verband met een dringend geboden cultuuromslag. En dan beperk ik me slechts tot de eerste drie pagina's zoekresultaten.

Natuurlijk staan legers hip bebrilde en Angelsaksisch koeterwaals sprekende consultants klaar om er een handje bij te helpen. Allerlei trainingen en benaderingen worden gepresenteerd en luchtverplaatsing wordt daarbij niet geschuwd. Zo beschrijven enkele enthousiaste trainers "de weerstand die we in onze dagelijkse praktijk zien tegen het zichtbaar maken van resultaat van leerinterventies. Betrokkenheid en acceptatie door stakeholders (onder andere management, medewerkers en trainers/begeleiders) is een belangrijke succesfactor om deze weerstand te verminderen en evaluatie van leerinterventies een structurele plek te geven".

Geen idee wat daar staat, maar dat men enthousiast is over de eigen aanpak en dat de facturen al worden voorbereid is duidelijk. Sommige adviseurs gooien er nog een schepje bovenop en presenteren zich als Leider in cultuurverandering. Ikzelf loop schichtig een straatje om als ik zo iemand tegen het lijf dreig te lopen, zeker in het donker, maar dat is strikt persoonlijk en de trend is veelzeggend.

De kernvraag bij al deze bellenblazerij en verbale rookontwikkeling is uiteraard: hoe is die 'verkeerde' cultuur zo ontstaan? En, nog iets fundamenteler: kan die cultuur duurzaam veranderen zonder verandering van de onderliggende structuur? Ook in de accountancy is dat de brandende vraag. De komende tijd is de kans om te bewijzen dat dat inderdaad kan. Dat accountants als Rik Blijham, Gerard Dirven, Joop Anemaet, Jules Muis en onderzoeker Rens van Tilburg het bij het verkeerde eind hebben met hun stelling dat een fundamenteel verkeerd gericht prikkelsysteem aan de basis ligt van de huidige cultuur. En dat NRC-columnist Bas Heijne het, in een stuk over bankiers, verkeerd ziet als hij schrijft: "En intussen eindigt ieder rapport over iedere jammerlijke verstrengeling van onze (semi-)overheid met de markt met een onmachtige oproep tot een cultuuromslag. Dat is een ander woord voor natte dweil."

Deze bijdrage is ook als column geplaatst in het novembernummer van Accountant.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Tom Nierop was van november 2001 tot juni 2016 hoofdredacteur van Accountant en Accountant.nl.

Gerelateerd

6 reacties

wouter smit

Beste Tom, Zelf ben ik één van die 'consultants'. Helaas is mijn bril niet hip en geloof ik meer in het Rijnlandse model dan in het Angelsaksische. In mijn promotie-onderzoek bekijk ik hoe cultuur (mindset, groepsdynamiek en gedrag) van een organisatie gedurende vier jaar verandert en wat daarvoor de belangrijkste oorzaken zijn. Zelf hekel ik het woord 'omslag' omdat een cultuur per definitie zichzelf in stand houdt en daarmee bijzonder moeilijk te veranderen is. Daar zijn voor de lange termijn echter wel mogelijkheden toe. Mocht je dat luchtfietserij vinden, nodig ik je van harte uit daar eens over te spreken.

anton ewoldt

Volgens mij is een van de oorzaken de verstrekte individualisering van personen, bedrijven en instituten en het verdwenen maatschappelijke gevoel van voor elkaar opkomen en nu ieder voor zich zijn eigen utopia creërt in aanzien van macht; positie en geld en de verheerlijking van de persoon in al zijn glorie en ieder voor zich al zijn na te streven doelen maximaliseert zowel in kwantitatieve als kwalitatieve zin en de individuele mens al zijn handelen goed praat ook al voel je aan dat het niet ethisch of moraal door de beugel kan. Of wat down to earth gezegd ieder veegt zijn eigen straatje te pas en te onpas schoon. bekend de uitspraak die in deze discussie opgeld doen is natuurlijk de mentaliteit "moet kunnen" "so what" ; "mijn mening is juist" en "ieder voor zich en ..... voor ons allen"., maar we willen niet die ander een invulling geven wat er dan meot veranderen. Plat "mijn buurman doet toch ook niets" of "not in mij backyard\'. Voorts is het zo dat iedereen die veranderingen bepleit er altijd vanuit gaat dat eerst de ander ermee moet beginnen en dan misschien meegaat doen.Cultuuromslag? Nog weinig van gemerkt. ING benoemt KPMG tot accountant (Hommen) en PWC helpt internationale concerns via Luxemburg. Ondanks rapport in publiek belang. Ook het goedwillende toekomst zal wat rimpels in de cultuuromslag in de nabije toekomst gladstrijken door extra kwaliteitsmaatregelen en aanvullende voorschriften. Natuurlijk zullen alle groeperingen die in de kolom van Tom Nierop staan steeds in het openbaar door alle personen openlijk gezegd worden het is echt nodig voor een cultuur omslag en we gaan daar echt mee aan de slag, maar later hoor je daar van de individuen eigenlijk niets meer over. Voor een echte cultuur omslag zijn we 2 generaties verder ofwel over 30 jaar misschien?

Glenn Mungra

Intrigerend artikel Tom. Ik vraag me nu ook af: als de cultuur zo lang niet veranderde, dan moet er toch ook sprake zijn van een soort conservatisme? En zplang er niet luid om verandering geroepen werd zijn de negatieve effecten van de cultuur toch ook altijd op z'n minst getolereerd? Wat is er dan veranderd, is de (dominante) cultuur nu soms veranderd? Persoonlijk denk ik dat er goed bedoeld geroepen wordt om cultuurverandering om nog een andere reden: er is uiteindelijk heel veel geld mee gemoeid (ik denk bijv. aan urendeclaraties, dividend, incasso van schulden, fraudepreventie, overheidsbudget). M.a.w. het motief waarom er om verandering geroepen wordt (t.w. de commercië) is hetzelfde als de reden waarom de cultuur juist niet veranderde. Is dat niet een beetje vreemd of zie ik het verkeerd?

Gerard Dirven

Verander het woord cultuur in gedrag en het woord cultuuromslag in gedragsverandering en de zaken worden nog wat duidelijker en directer. Cultuur betekent gedrag. As simple as that.

Jules Muis

De Eerwaarde Heer Nierop is in de derde alinea vergeten de stoelgang cultuur teJDEV noemen; alles te maken met de noodzaak van een Plan B, ook wel exit strategy genoemd; bij de dokter achter te laten ; zegt iets over s'Mensch prikkelsysteem tussen de oren en hoe hij/zij daar verder mee omgaat.

Rik Blijham

Geheel mee eens Tom. Alle verhalen over "cultuur" vormen slechts een beschrijving van het probleem. "Cultuuromslag" wil dus niet meer zeggen dan aanpakken van het probleem maar vermeldt niets over het hoe. Behalve dat de dweil nat is blijft de kraan ook nog open staan.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.