Opinie

Tuchtklachten Econcern en Vestia

Na 'Freaky Thursday' (25 september) was het op maandag 13 oktober 'Freaky Monday'. De Accountantskamer publiceerde twee belangrijke beslissingen in de zaken Econcern en Vestia.

Mij past enige terughoudendheid bij de inhoudelijke bespreking van beide beslissingen omdat ik zowel Econcern (althans de curator) als Vestia heb bijgestaan. Ik zeg dat dus expliciet voor de lezer die dat van belang acht.

Mijn betrokkenheid in de zaak Econcern heeft overigens geleid tot de stellingname van hun controlerend accountant PwC dat ik in casu niet deskundig zou zijn omdat ik: (a) nimmer als openbaar accountant heb gewerkt; (b) niet beschik over specifieke kennis over verslaggeving in zijn algemeenheid en over fair value en venture accounting in het bijzonder; en (c) niet beschik over specifieke kennis van de branche waarin Econcern opereerde.

Waarna mij werd verweten te zijn blijven steken in (theoretische) algemeenheden, het klakkeloos overnemen van standpunten van klagers en het oproepen van vele vragen en daarbij wegblijf van waar het in de praktijk bij de controle van Econcern echt om ging.

De Accountantskamer laat zich door de retoriek van PwC niet afleiden en stelt op dit punt neutraal dat klagers hun klacht mede hebben onderbouwd met de opinie van Pheijffer ‘die ampel aandacht besteedt aan het al dan niet voorhanden zijn van (toereikende) controle-informatie.'

Het is juist dit punt waarop de PwC-accountants zelf hebben gefaald (en kennelijk ook het kwaliteitsborgingssysteem binnen PwC). In de woorden van de Accountantskamer:

  • 'De conclusie uit al het voorgaande is dat niet aannemelijk is geworden dat betrokkenen op het merendeel van voormelde onderdelen van de jaarrekening 2007 en de toelichting voldoende en geschikte controlewerkzaamheden hebben verricht en dat derhalve evenmin aannemelijk is geworden dat betrokkenen ter zake voldoende en geschikte controle-informatie hebben verkregen.'
  • 'Dit betekent dat de betrokkenen de controle van de jaarrekening met onvoldoende diepgang en met een onvoldoende professioneel-kritische instelling hebben gepland en uitgevoerd, als gevolg waarvan een goedkeurende verklaring in het maatschappelijk verkeer is gebracht zonder dat daarvoor een deugdelijke grondslag bestond.'
  • 'De Accountantskamer rekent betrokkenen zwaar aan dat voormelde verzuimen zich hebben voorgedaan bij de controle van een jaarrekening, ten aanzien waarvan zij wisten dat de afgifte van hun goedkeurende verklaring van essentieel belang was voor derden, die zich hadden voorgenomen met substantiële bedragen deel te nemen in het kapitaal van Econcern.'
  • 'Van betrokkenen had, gezien het belang, het onderkende risico en het gegeven dat het hier ging om complexe, grensoverschrijdende materie, een hoge mate van oplettendheid en een professioneel-kritische instelling mogen worden verwacht.'
  • 'Door zulks na te laten en aldus hun kerntaak als controlerend accountant te veronachtzamen, hebben betrokkenen in aanmerkelijke mate de in de VGC neergelegde fundamentele beginselen van deskundigheid en zorgvuldigheid en van professioneel gedrag geschonden.'
  • 'Door hun handelen hebben betrokkenen aldus het vertrouwen in de beroepsgroep in hoge mate geschaad.'

De Accountantskamer ziet de kwestie Econcern duidelijk anders dan PwC, dat de verwijten van klagers kort geleden nog als een 'gotspe' heeft aangeduid. Vandaag stelde de accountantsorganisatie 'geschrokken' te zijn.

In de zaak Vestia - met als klager het Openbaar Ministerie en als beklaagde een accountant van Deloitte - heeft de Accountantskamer een tussenbeslissing genomen. Belangrijk daarin is hetgeen wordt opgemerkt over de verplichtingen van een deskundige die door de controlerend accountant ten behoeve van diens opdracht wordt ingeschakeld.

De Accountantskamer stelt dat aansluiting bij NV COS 3000 geboden is: 'Het gaat in dit geval immers om een stuk waarin betrokkene in een specifieke opdracht en in verband met de controle van een jaarrekening tot een bepaalde uitspraak komt, die de facto ten doel had het standpunt van de controle-cliënt van betrokkene's opdrachtgever te ondersteunen/bevestigen en waarvan gezag uitgaat, enkel vanwege het feit dat een accountant tevens zijnde derivatenspecialist dit stuk op het gebied van verslaglegging van derivaten heeft opgesteld. Aan het memo moet dan ook het karakter én gewicht van assurance worden toegekend.'

Het ging dus om een memo dat door een Deloitte-accountant tevens derivatenspecialist aan de controlerend accountant - eveneens van Deloitte - met betrekking tot de controleopdracht bij Vestia was afgegeven. Het antwoord in casu op een verslaggevingsvraag van de controlerend accountant - namelijk: mag kostprijs hedge accounting worden toegepast - was van materieel en wezenlijk belang voor de controle.

De Accountantskamer: '(...) daarmee is niet verenigbaar dat, indien een deel van de werkzaamheden van de jaarrekeningcontrole buiten het team wordt verricht door een andere, niet tot het controleteam behorende accountant, daarvoor niet dezelfde deskundigheids- en zorgvuldigheidseisen gelden als indien deze werkzaamheden binnen het controleteam zouden zijn verricht'.

Een voor de praktijk uiterst belangrijke beslissing. Ten eerste voor accountants die een opdracht ten behoeve van een controleopdracht uitvoeren. Die moeten aan hoge eisen voldoen als hun rapportage ten behoeve van de controle wordt gebruikt. Overigens dienen zij als hun rapport conclusies bevat - zelfs los van de vraag of assurance wordt verstrekt - aan algemeen fundamentele beginselen te voldoen inzake bijvoorbeeld deskundigheid en zorgvuldigheid.

Ten tweede is de uitspraak van belang voor controlerend accountants: als door hen ingeschakelde specialisten een rapport verstrekken dat ten behoeve van de controle wordt gebruikt, moet de accountant vaststellen of dat rapport aan de hoge eisen voldoet. Zo niet, dan is er sprake van een 'controlegat' en dient de accountant zelf aanvullende werkzaamheden te verrichten. Hetgeen blijkt uit zowel de beslissing van de Accountantskamer inzake Econcern als die over Vestia.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

Gerelateerd

23 reacties

ron

AT:PwC, Heb ook een paar vragen voor jou, hoe komt het dat je als deskundige onder curatele staat? hoe komt het dat je als deskundige een recidivist bent? hoe komt het dat je als deskundige in deze zaak het vertrouwen in de beroepsgroep hebt geschaad en ook het vertrouwen in het maatschappelijk verkeer? Bij de laatste leid ik niet af of AK expliciet rekening heeft gehouden met het vertrouwen in het maatschappelijk verkeer. Het mag duidelijk zijn dat de rechter de taak heeft het onwillige individu te leren zich aan te passen. De veel besproken gedragsverandering binnen de accountancy is naar mijn mening niet of nauwelijks aan de orde gekomen.Want waaruit blijkt dat? Een maand schorsing alleen, is daarom niet voldoende.

ron

Marcel, Het vetrouwen van een deskundige jegens het maatschappijk verkeer staat toch hier niet centraal? Die is niet geschaad, vanwege de drie punten die je opnoemt.

Marcel Pheijffer

AT: P de Haan T.a.v. de PwC-kwestie klap ik niet uit de school. De manier waarop PwC mij wegzet is vanuit de openbare behandeling in de zaak en de stukken die daaraan ten grondslag liggen. De quotes over het werk van PwC zijn uit de openbare uitspraak. Relatief terughoudend dus.

p de haan

Wat verstaat de heer Pheijffer onder relatieve terughoudendheid? Hij klapt flink uit de school en zaagt van dik hout, planken. Dat hedentendage iemand's deskundigheid niet noodzakelijkerwijs samenvalt met diens betrekking als hoogleraar, vond ik nu wel een scherpzinnige stelling van PwC. En ... O ja, ik ben oud - partner van PwC (tax maar toch)

Martijn de Kuiper

AT:Arnout Voor hen die dit beroep een warm hart toedragen. Ja, dat is het waarschijnlijk waarom ik zo reageer en wat ik enorm mis bij velen van mijn vakbroeders. En men ziet niet dat door zo te reageren zoals ze nu doen zij zichzelf nadrukkelijk diskwalificeren om hun beroep uit te oefenen. Want als er iets is wat een toegevoegde waarde heeft voor een accountant, wat zó belangrijk is, is dat een accountant niet alleen kritisch is naar een klant of een jaarrekening, maar voornamelijk naar zichzelf...... En dat zou de basis moeten zijn.

Arjan Brouwer

AT: Arnout Ik ben het helemaal met je eens dat de bevindingen van de AFM niet gebagatelliseerd moeten worden en dat er voldoende redenen zijn om de aanbevelingen van de AFM en maatregelen van de werkgroep ter harte te nemen en voortvarend te implementeren. Ten aanzien van het AFM rapport is mijn afdronk volgens mij iets anders dan die van jou. Je geeft aan dat de AFM geen uitspraak doet over individuele dossiers en dat de enige conclusie die je eruit kunt trekken is dat 100% van de kwaliteitssystemen fout was. Mijn conclusie na lezing van het rapport was juist dat de AFM hierin heel feitelijk is gebleven en juist wel per (onvoldoende) dossier feitelijk aangeeft welke tekortkomingen zijn geconstateerd en waarom de AFM voor dat dossier concludeert dat de accountant op het moment van afgeven van de controleverklaring nog geen voldoende en geschikte controle informatie had. Een conclusie per dossier dus. Anderen hebben dit doorvertaald naar een conclusie over de hele populatie of het systeem, maar de AFM doet dit volgens mij niet en stelt juist dat geen sprake is van een statistische steekproef en dat niet mag worden geconcludeerd dat de bevindingen representatief voor de hele populatie. Over het feit dat de deelwaarneming niet representatief is en niet tot een conclusie over de hele populatie mag leiden kan derhalve m.i. geen verwijt gemaakt worden richting de AFM. Dat is zo en dat geeft de AFM ook aan. Ik vind het rapport wat dat betreft een goede weergave van de feiten en conclusies die je daaraan kunt verbinden. Ik denk ook dat je op basis van een deelwaarneming als deze niet zonder meer een uitspraak kunt doen over het hele systeem. Maar ik denk ook niet dat dat is wat de AFM zal doen. Deze deelwaarneming was het sluitstuk van een cyclus waarin de AFM continu dan wel op meerdere momenten naar verschillende aspecten van dat systeem heeft gekeken bij desbetreffende kantoren. Een interessante vraag is dus of de recent gerapporteerde bevindingen een bevestiging zijn van bevindingen die de AFM bij desbetreffende kantoren in voorliggende jaren heeft gehad bij het systeem en de interne beheersingsmaatregelen daarin (opleiding, OKB’s, compliance functie etc) op basis van haar beoordeling van die systemen en maatregelen of juist niet. Ik weet daar op dit moment het antwoord niet op en ik neem aan dat we daar de komende tijd duidelijkheid over zullen krijgen. Wat de AFM terecht wel doet is aangeven dat de bevindingen op de 18 onvoldoende dossiers op zichzelf al aanleiding geven tot verbetermaatregelen. Dat lijkt me evident. Ook de oorzaaksanalyses van de kantoren en het rapport van de werkgroep geven duidelijk aan dat er verbetering nodig is. Dus wat dat betreft ben ik het volkomen met je eens dat we geen tijd meer zouden moeten besteden aan de discussie over de vraag of het zinvol is om de verbetermaatregelen te implementeren. Ja, dat is nodig. Dat staat echt los van de vraag of de AFM deelwaarneming representatief is voor de hele populatie. Overigens merk ik binnen de beroepsgroep ook veel bereidheid en positieve instelling om dat te doen en ben ik wat positiever gestemd dan jij.

Chris Versnel

Als er iemand is die integriteit uitstraalt en gezag geniet binnen de beroepsgroep dan is het Marcel wel. Als ik hem op TV zie of zijn stukken lees denk ik ja die deugt. Helaas is de beroepsgroep verrot tot op het bot met natuurlijk heel veel goede uitzonderingen daargelaten. Misschien een parlementaire waard welke wandaden men de laatste jaren heeft kunnen verrichtten met protectie van wie? Reken maar dat het een beerput is.

Harry Mock RA

Beste Gerard, Nee hoor, ik weet niet waarom jij je aangesproken zou moeten voelen. Ik bedoelde natuurlijk het betrokken accountantskantoor waarvan de verdedigers op de man speelden ,sterker nog probeerden op een vervelende manier te tackelen Nu de wedstrijd is verloren,dient zoals gebruikelijk, de trainer vervangen te worden.

Gerard Dirven

AT: Harry Mock Beste Harry, Is deze penalty voor mij bestemd?

Harry Mock RA

Typisch voorbeeld van het spelen op de Man in plaats van op de Bal Gelukkig is er afgefloten voor Buitenspel Maar deze overtreding rechtvaardigde een Penalty

Gerard Dirveb

AT:arnout Op 2 september schreef ik een opinie onder de titel 'verveelvoudig het extern toezicht' . Dat heb ik niet voor niets gedaan. Ik denk echt dat we helaas die kant op moeten. Misschien nog eens herlezen

Arnout van Kempen

Martijn Naarmate het rapport van de werkgroep haar voltooiing naderde heb ik aangegeven dat ik me vooral zorgen maak over de implementatie. Dat er nauwelijks enig debat op gang komt binnen het beroep, vind ik zorgelijk. Recent te horen van een kleine honderd accountantskantoren dat niemand zich al de vraag heeft gesteld "wat moeten wij met dit rapport" ook. Maar de verhalen die jij hoort (ik ook) maken me echt bezorgd. Die geven aan dat de wil tot veranderen niet alleen klein is, maar dat er zelfs stevig verzet is tegen verandering. En als dan de argumenten nog enig hout zouden snijden, maar ook dat ontbreekt. "dat de AFM niet zorgvuldig is geweest. Dat de deelwaarneming veel te klein is geweest." Of de AFM zorgvuldig is geweest of niet: de kantoren hebben goeddeels bevestigd wat de AFM stelde. Als dat onterecht is, is dat lafheid van de kantoren. Dus als de AFM onzorgvuldig is geweest, dan betekent dat hooguit dat ze te weinig hebben gezien. De deelwaarneming was niet te klein, aangezien de AFM geen uitspraak doet, kan doen of mag doen, over individuele dossiers. Het enige correcte percentage dat uit de AFM rapportage volgt is: 100% van de kwaliteitssystemen was fout, 100% is fout. De AFM is dus vooral nog erg mild geweest. "NIEMAND BEGRIJPT ONS. Niemand begrijpt dat wij ons werk WEL heel goed doen etc etc etc." Ja, dat is hoe hoogwaardige professionals zichzelf ophangen. Denken dat je vak zo intens ingewikkeld is dat niemand het kan begrijpen. De gemene en vooral domme buitenwereld snapt niet hoe moeilijk het toch allemaal is. Met alle respect, maar accountancy is geen astrofysica. Het is best complex, maar echt niet uitsluitend geschikt voor mentaal zwaar begiftigde mensen. Laat ik het zo zeggen, toen ik de vrij breed als moeilijk erkende studie Technische Natuurkunde te hoog gegrepen vond, ben ik maar accountancy gaan doen. Lang doorploeteren, maar toch echt niet een hersenkraker die niemand kan begrijpen. Door jezelf wijs te maken dat je vak onbegrijpelijk is voor anderen, creëer je een ongezond wereldbeeld van "de groep" en "de buitenstaanders". Een wereldbeeld waarin een hoogleraar accountancy als ondeskundig wordt weggezet, want nooit als openbaar accountant gefunctioneerd. En een wereldbeeld, waarin verandering onder druk van buiten vooral verzet oproept. Zorgwekkend. Tenminste, voor wie dit beroep een warm hart toedraagt.

M. Driessen

AT:Martijn de Kuiper, n.a.v. uw rake opmerking "Het is die arrogantie, dat onvermogen tot zelfreflectie die het beroep de das om gaat doen". Het hele beroep ontdoen van zijn kostbare voornaamheid hoeft van mij echt niet, om de goeden niet nóg erger onder de kwaden te laten lijden. Maar in elk geval de talrijke representanten met een bewezen fout moreel kompas moeten veel eerder en harder de das om worden gedaan. Wegkijken en zelfs fraude loonde/loont veelal, en flink. Bij handige positiemacht en een relatief kleine kans om in de problemen te komen. Dat heeft die arrogantie bevorderd en in stand gehouden ondanks eerdere signalen. Fouten erkennen uitgesloten, usance. Ga maar lekker procederen tot u een ons weegt belanghebbende. Verrot systeem. Met slechts wat interne verbetervoorstellen voor de buhne, om de politieke en publieke druk er weer af te krijgen, zal het beroep de arrogantie echt nog niet afleggen. Zeker niet zo lang het commercieel mee misbruiken van de wetenschap ook nog lekker kan doorgaan (heel Holland houdt van een broodje warm vlees en betaalt er vet voor, bv. de Big4Mac).

Martijn de Kuiper

Hans En dat is nu precies de instelling ook die mij het meeste zorgen baart. Na het uitkomen van het AFM rapport weer een aantal openbaar accounts gesproken (niet alleen Big4). Als je dan het rapport ter sprake brengt, worden de ogen ten hemel geslagen en gezucht. Dan volgt er geen 'MeaCulpa', maar wordt vooral naar voren gebracht dat de AFM niet zorgvuldig is geweest. Dat de deelwaarneming veel te klein is geweest. Dat uiteindelijk niet is aangetoond dat de verklaringen onterecht zijn afgegeven (argumentatie die hier ergens door Arnout van Kempen genadeloos onderuit is gehaald). Maar veel belangrijker: NIEMAND BEGRIJPT ONS. Niemand begrijpt dat wij ons werk WEL heel goed doen etc etc etc. Ze stoppen hun kop in het zand. Je gaat je nog bijna schamen dat je accountant bent. Het is die arrogantie, dat onvermogen tot zelfreflectie die het beroep de das om gaat doen.

Hans Dijkstra

Ik vind de (dis)kwalificaties aan het adres van Marcel Pheijffer best 'spannend'. Om eerst even te reageren op Toine Goossens: Procesadvocaat of niet, uiteindelijk is PwC aanspreekbaar op deze verdedigingslijn. Hierbij ga ik uit van het citaat ‘in casu niet deskundig’ dat naar mijn indruk als diskwalificatie kan worden gelezen. Waarom spannend? Ik begrijp wel dat de belangen voor PwC groot zijn. Econcern moet een klant zijn geweest waar best veel deskundigen binnen PwC naar gekeken zullen hebben (in die zin blijft het wel bijzonder dat dan twee individuen de last van de veroordeling tot nu - er volgt mogelijk beroep - alleen dragen), en dat gehele team krijgt in feite dit oordeel van de Raad van Tucht. Een ander belangrijk punt is dat het in de civiele procedures natuurlijk nog altijd enorm helpt als een professional door zijn 'eigen' Raad van Tucht is aangesproken op de kwaliteit van zijn werk (nogmaals, als het standhoudt in beroep). PwC mag het eigen belang dan natuurlijk ook adequaat verdedigen in zo’n situatie. Maar doen ze dat dan een beetje handig? Ik denk dat je best feitelijk iets zou kunnen zeggen over partijen die betrokken zijn in de rechtszaak (de belangen zijn immers groot). En als deskundige moet je ook wel tegen een stootje kunnen als je optreedt in zo'n belangrijke zaak. PwC had bijv. een gepensioneerde partner van een groot kantoor een ‘tegen opinie’ kunnen vragen om zo te laten zien dat die wellicht een andere mening had dan Pheijffer (die dus die ervaring niet heeft). Wat ik alleen vreemd vind is dat je dan naast een feitelijke constatering (bijv. dat iemand geen ervaring heeft als openbaar accountant) de kwalificatie 'niet deskundig' daar opplakt. Het is niet alleen een risicovolle strategie, en hier komt die (zie andere reacties) als een boemerang terug, maar het effect (in zo’n publieke/ high profile zaak) straalt mi. vooral ook af op allerlei andere partijen die iets met PwC 'moeten' of waar PwC iets mee moet. Wat te denken van de AFM? Voor zover ik weet werken daar ook geen mensen die als partner/bestuurder hebben gewerkt bij een groot kantoor en dus zelf die eindverantwoordelijkheid hebben gehad voor accountantsorganisatie/ controledossiers (worden de oordelen van de AFM dan wel op waarde geschat door PwC?). Of wat te denken van de externe RvC die PwC moet gaan zoeken? Als die personen dingen zeggen die accountants onwelgevallig zijn, denkt het bestuur dan ook ‘oh die zijn toch nooit one of the boys geweest’? En/of, je zal maar Kamerlid zijn en iets vinden van onze sector (mag je dan alleen iets zeggen als je 'Manager Public Affairs' bent geweest bij PwC zoals Van Wijngaarden?). Ik denk dus dat er best ruimte is voor (in dit geval) PwC om iets over een deskundige te zeggen die bij de tegenpartij hoort. Maar die diskwalificatie is zeer onverstandig.

Chris Versnel

Hulde voor de Accountantskamer. Het is nu in deze fase voor de beroepsgroep van essentieel belang dat tuchtrechters zoals de Accountantskamer en het College van Beroep voor het bedrijfsleven loepzuiver oordelen in dit soort zaken. Ik zie het als het laatste effectieve redmiddel omdat bij de uitvoerende macht belangenverstrengeling en oneigenlijke beinvloeding eerder regel dan uitzondering zijn. .

Toine Goossens

AT: Marcel, Goed dat je de aanval op jouw persoon meldt, maar laat het van je afglijden. Ik neem aan dat die aanval is uitgevoerd door de door PWC ingeschakelde procesadvocaat. Er zijn procesadvocaten die voor het winnen van hun zaken obstructie van het rechtsproces als uitgangspunt hanteren. Het is een 'normale' gang van zaken in het burgerlijk procesrecht om rechters zo van een focus op de inhoud af te houden. Hulde voor de AK dat zij dit niet over hun kant hebben laten gaan. De rechtsstaat zal flink aan kracht winnen als rechters hun lijdelijkheid ter zijde schuiven en obstructieadvocaten stevig aanpakken. Een goed idee van Henk om te testen of het inzetten van dit type advocaat wel in lijn met onze eigen beroepsregels is.

Johan Visser

Grappig dat PWC Marcel verweet geen branchekennis te hebben. Uit hun behandeling van de waarde van windmolenprojecten bleek mij als terzake echt deskundige dat juist PWC geen enkele kennis op dit terrein ten toon spreidde Zo als ik al eerder schreef wie op basis van een contract met grondeigenaren al een waarde toekent aan een windproject snapt werkelijk niet waar hij mee bezig is. Om maar te zwijgen over waarderingen bij een grotendeels fictieve aandelenruil waarbij geen Euro over tafel gaat maar wel o wonder het ondernemingsresultaat met tientallen miljoenen omhoog schiet. Ter verontschuldiging van PWC zei aangevoerd dat ze natuurlijk weten dat ze helemaal fout zitten maar met grote schrik naar hun aansprakelijkheid kijken. Bij een faillissement van 1 miljard zou ik als Accountant ook heel zenuwachtig worden. En dan heiligt het doel klaarblijkelijk de middelen. Zo bezien is Marcel er nog genadig afgekomen. Maar onjuist en onkies is het wel. Wordt hoogstwaarschijnlijk vervolgd! Want toegeven dat ze fout zaten kost heel veel geld! En vind hun verzekeraar waarschijnlijk ook geen goed idee.

Marcel Pheijffer

AT: Arnout Ik denk dat je reactie elders iets te enthousiast was. Omdat je het algemeen maakte en de Accountantskamer spreekt over (het gaat om de eerste drie woorden) 'in dit geval geen lichtere eisen kunnen worden gesteld dan die welke gelden in verband met de controle zelf.'. De nuance 'in dit geval' is dus van belang. Dit geval ging over werkzaamheden uitgevoerd door een accountant in het perspectief en ten behoeve van een controleteam. Daarom stelt de Accountantskamer ook ter discussie of betrokkene wel een AIB was: 'In dit geval (...) [ligt het] veeleer in de rede betrokkene vanwege de aard van zijn werkzaamheden en zijn verbondenheid met het controleteam van Deloitte Accountants - voor de onderhavige opdracht - als openbaar accountant aan te merken.' Wat daar ook van zij, op iedere accountant en dus ook de AIB zijn de fundamentele beginselen van toepassing.

Arnout van Kempen

AT:Marcel, 1. Dat dacht ik al 2. dat dacht ik al 3. Dat snap ik Ik zal er verder ook niet te veel van zeggen, het raakt de inhoudelijke kant ook niet. Maar ik ben wel oprecht verbaasd over een dergelijke domme processtrategie. Anders dan Henk zegt zie ik het niet als vuil spel, maar als bijzonder dom spel. Drogredenen helpen je over het algemeen alleen maar aan verlies van geloofwaardigheid en verlies van het debat. Goed, over naar de inhoud. Elders was ik blij met de uitspraak van de AK over de verantwoordelijkheid van de AiB. Inmiddels ben ik al vanuit verschillende hoeken er op gewezen dat mijn enthousiasme wellicht niet geheel gedragen werd door de feiten. Hoe kijk jij er tegenaan Marcel? Levert de uitspraak van de AK over de verantwoordelijkheid van de Deloitte AiB bredere werking op voor alle AiB's?

Henk

Wat vuil dat PWC zo op de man gespeeld heeft in de zaak Econcern i.p.v. met inhoudelijke argumenten te komen. Gelukkig dat de accountantskamer hierdoor heen heeft geprikt! Tegen de verantwoordelijke accountants van PWC zou hiervoor wellicht nog een tuchtrechtszaak aangespannen kunnen worden wegens onprofessioneel gedrag (smaad). Hiermee hebben deze accountants opnieuw een fundamenteel beginsel geschonden. Ik citeer de VGBA: Artikel 3 1. Het in artikel 2 genoemde fundamentele beginsel professionaliteit is van toepassing op elk handelen of nalaten van de accountant. Vr. gr.

Marcel Pheijffer

AT: Arnout Drie opmerkingen: 1. De door mij genoemde 3 punten bevatten een letterlijke weergave van de stellingname zijdens de PwC-accountants. 2. De deskundigheid die van mij door de curator werd gevraagd betrof deskundigheid op het gebied van de controle. 3. In beginsel reageer ik verder niet op dit onderdeel van mijn blog. Tenzij reacties daartoe echt noodzaken.

Arnout van Kempen

Wat een wonderlijke stellingname, aangenomen dat je weergave correct is (ja, sorry, altijd een slag om de arm he). Ik zal wel malle eppie zijn, maar ik zou denken dat de deskundigheid van een "Professor of Accountancy at Nyenrode Business Universiteit and Professor of Forensic Accountancy at Universiteit Leiden" aanvallen, om je gelijk te halen, niet de allerbeste processtrategie is die men zich denken kan. De argumentatie daarbij lijkt me ook niet overdadig sterk: (a) nimmer als openbaar accountant heb gewerkt; Dat is een beetje het "ervaringsdeskundigen-argument" dat er vooral op gericht is iedere vorm van gesprek dood te slaan. Het is het, tegenwoordig nogal eens gebruikte, populistische anti-wetenschappelijke argument: het feit dat iemand ergens studie van gemaakt heeft maakt hem eigenlijk al verdacht. Los daarvan, als we de laatste tijd nu iets geleerd hebben, is het wel dat "openbaar accountant zijn" niet direct meer vanzelfsprekend als synoniem mag worden verstaan voor "deskundig op het gebied van openbaar accountant zijn"-zijn. Het argument inbrengen levert een enorm risico. Wie dit argument hanteert en vervolgens de discussie verliest, maakt zichzelf ook nog eens onsterfelijk belachelijk. Bizarre keuze van degene die dit argument bedacht heeft. (b) niet beschik over specifieke kennis over verslaggeving in zijn algemeenheid en over fair value en venture accounting in het bijzonder; "specifieke kennis over XXX in zijn algemeenheid" klinkt wel mooi. Poetisch bijna. Maar ook wat raar. Aan de andere kant, als deze specifieke kennis nodig was & afwezig, dan zou het punt valide zijn. (c) niet beschik over specifieke kennis van de branche waarin Econcern opereerde. Ook hier: als dat nodig was & afwezig, een valide punt. Maar hoe valide eventueel ook: argumenten bestrijden door de brenger van het argument verdacht te maken is een drogreden. Wei zich bedient van drogredenen heeft een discussie al verloren. Niet zo handig, zacht gezegd.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.