Opinie

Een vreemd rapport

Er is iets vreemds aan de hand met het rapport van de werkgroep Toekomst Accountantsberoep.

De probleemstelling waar het rapport van uit gaat is dat er een probleem is met de kwaliteit van accountantscontroles. Wie het rapport doorleest bemerkt dat het betoog met name is gericht op oob-accountantsorganisaties (kantoren die organisaties van openbaar belang controleren). Het overgrote deel van de voorgestelde maatregelen heeft op deze accountantsorganisaties betrekking.

Nu is het kenmerkende van oob's dat zij een zodanige omvang hebben dan wel functie binnen het maatschappelijk verkeer vervullen dat zij grotere groepen van belanghebbenden raken. Dat wil zeggen: niet alleen aandeelhouders en crediteuren maar een veel breder publiek geldt als belanghebbende. Denk aan de breed gevoelde gevolgen van de bankencrisis, denk aan de gevolgen van het Vestia-debacle. Terecht stelt de werkgroep voor om de definitie van ‘organisatie van openbaar belang' uit te breiden.

Maar in het rapport wordt nu juist het brede maatschappelijke belang van het functioneren van oob-accountantsorganisaties ontkend. De schrijvers zijn van mening dat de accountant niet werkt voor de hele maatschappij, maar voor de kapitaalverschaffers (aandeelhouders en schuldeisers).

Als dat zo zou zijn, dan hangt niet alleen de aanbeveling om de oob-definitie uit te breiden een beetje in het luchtledige, maar dan is ook niet meer duidelijk te maken waarom het overgrote deel van de voorgestelde maatregelen is gericht op oob-accountantsorganisaties.

Sterker nog: het rapport spreekt zichzelf tegen, want juist het beperken van de werkingssfeer van die voorgestelde maatregelen tot oob-accountantsorganisaties wordt beargumenteerd met de specifieke rol die oob's binnen de maatschappij vervullen, hun maatschappelijke functie, en de  brede groep stakeholders.

Iets dergelijks is er aan de hand met het hoofdstuk over opdrachtgeverschap. Uit het gekozen uitgangspunt dat de accountant werkt voor de kapitaalverschaffers volgt dat deze ook de opdrachtgever van de controle moeten zijn (en passant worden de crediteuren hiervan overigens uitgesloten).

Daarmee wordt een belangrijk punt buiten discussie gesteld, namelijk de vraag of je het opdrachtgeverschap voor de externe controle zou moeten leggen binnen de keten van extern toezicht die bestaat rond oob's, waar dat opdrachtgeverschap logischerwijs zou thuishoren - als je er tenminste vanuit wilt gaan dat de accountant het publieke belang dient.

Duidelijk is dat we hier raken aan het bekende onafhankelijkheidsprobleem: wie betaalt, bepaalt. Hoort het opdrachtgeverschap voor de controle van een oob thuis bij een orgaan van die oob (al is het dan een toezichthoudend orgaan), of daarbuiten, bij een toezichthouder die het publieke belang dient? Kiest men voor het eerste, dan dient de accountant niet alleen de verkeerde meester maar creëren we tegelijk een onafhankelijkheidissue. Maar volgens mij is de vraag stellen, haar beantwoorden.

Zie ik het goed, dan heeft de werkgroep deze keuze onder tafel gewerkt door ten eerste het publieke belang eruit te schrijven en ten tweede de onafhankelijkheidsissue te isoleren van het kwaliteitsissue ("verhoging van de onafhankelijkheid en verhoging van de kwaliteit zijn twee verschillende zaken"), om het vervolgens te parkeren onder het motto ‘aan onafhankelijkheid hebben we al voldoende gedaan'. Het heeft iets geforceerds, vind ik.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Joop Anemaet is directeur van Menon Consultants en externe compliance officer bij enkele mkb-accountantskantoren.

Gerelateerd

8 reacties

wim van diermen

Ooit was het accountants verboden reclame te maken, was het niet toegestaan offertes uit te brengen en werd er gehamerd op het "collisiegevaar". Al deze zaken waren bedoeld om de onafhankelijkheid van de accountant te waarborgen. En dat ooit is dan pas zo'n 30 jaar geleden. De accountant werd ook geacht te werken voor het maatscappelijk verkeer en dus niet voor de opdrachtgever/betaler. In de jaren 70 en met name 80 is een praktijk gegroeid die meende ook zonder deze uitgangspunten wel een kwalitatief voldoende product te kunnen leveren. Inmiddels is wel duidelijk dat dat niet gaat lukken. Als we elkaar op prijs blijven beconcurreren gaat dat uiteraard ten koste van de kwaliteit. De opdrachtgever wil vooral een verklaring tegen de laagste kosten en is dus al gauw tevreden. We gaan echter onderuit omdat het maatschappelijk verkeer toch mee blijkt te lezen en bediend wil worden. Ik vrees dat dat dit rapport de essentie van het probleem mist. Maarcja als we denken dat je integriteit in een cursus kunt leren blijft het aanmodderen natuurlijk. wim

Glenn Mungra

Scherpe punten Joop! Ik stel me voor dat als je enkele touwen op één punt aan elkaar vastknoopt en je laat verschillende 'stakeholders' elk aan een eind trekken, dan zal het touw de kant op gaan van degene die op dat moment het hardst trekt (de kapitaalverschaffer?). Als je het over onafhankelijkheid hebt raakt dat ook de inhoudelijke rol van de accountant: geeft de account aan iemand het privilége? Of anders gezegd: welk institutioneel belang mag de account niet verraden? Is het mogelijk dat we mede over dit soort vraagstukken nadenken omdat we graag willen weten of er een systematisch patroon van marginalisatie heeft plaats gevonden van het dienen van een fout institutioneel belang (met z'n allen)? En dat we nu met de gevolgen geconfronteerd worden? Het nadenken over de oorzaak van de schade maakt deel uit van de therapie en zal de kwaliteit van de genezing bevorderen denk ik. Dit proces vindt niet alleen plaats op het niveau van het accountantsberoep of de individuele accountant, maar ook binnen de organisatie van de accountant, die van de klant, vermogensverschaffers etc. In ieder geval zien we dan meer dimensies van het probleem. Ik denk overigens dat Joop gelijk heeft met onder de tafel geschoven issues. Maar ik ben misschien een optimist en ik geef de voorkeur aan de zelfreinigende werking van een meer directe preventieve controle onderaan de controletoren (vergeleken bij die via een toezichthouder die het publieke belang dient.)

Richard Overweg

Het is bijzonder dat er weinig gezegd wordt over het betaald worden door de klant in rapporten of onderzoeken. Het is beslist de moeite waard om dit nader te onderzoeken of betaling door onze echte klant mogelijk is en hoe dit realiseren is. Dit kan bijvoorbeeld ook aansluiten op het SBR-traject bij banken en bijvoorbeeld een verlengd horizontaal toezicht ten behoeve van de belastingdienst. Ik denk dat dit ook heel andere meer vernieuwende dynamiek teweeg zal brengen. Alleen maar zo efficiënt mogelijk controleren tegen de laagste kosten gaat uiteindelijk niet werken.

Rik Blijham

De toezichthouder die het publiek belang dient als opdrachtgever lijkt mij een heel ongelukkig alternatief. Het algemeen belang wordt al snel niemands belang schreef ooit een docent onder een door mij geproduceerd werkstuk. En in de praktijk van toezicht en overheidsingrijpen is dat maar eens te vaak gebleken. De kunst is belanghebbenden bij een goede accountantscontrole in het opdrachtgeverschap te manouvreren. Optie: een verzekeraar die de jaarrekening verzekert. Of: een waarborgfonds dat opdraait voor tekorten van de aangesloten organisaties. Waar het om gaat is de verhoudingen zodanig te organiseren dat er geen ongewenste belangentegenstellingen en onafhankelijkheidsproblemen ontstaan.

Wim Nusselder

“Vreemd” zou ik het niet noemen, maar enigszins inconsistent is het inderdaad wel; goed geconstateerd, Joop! Niet vreemd, de achterliggende belangen in ogenschouw nemend. Dit is toch nog maar je eerste herhaling, Jules? Heb je nu al het gevoel dat je je magic bullets aan de straatstenen niet kwijt kunt? Er zijn al kantoren die zichzelf (zelfs lagere) inkomensmaxima opleggen. Er zijn toch ook al OOB’s met een interne accountantsdienst waar geldtellers en geldmakers dus effectief uit elkaar gehouden worden (of waar een vergelijkbare functiescheiding bestaat)? Ik zou de hoop nog niet opgeven dat dergelijke praktijken zich gaan uitbreiden. Het tipping point waarop dat de norm wordt is inderdaad nog niet bereikt, maar wat niet is kan nog komen.

Toine Goossens

Hoe mooi! Het verbeteren van de kwaliteit leidt niet tot een betere onafhankelijkheid. Het opdrachtmodel staat nog steeds ter discussie.

Vanus

Zolang de minder fraaie dossiers zich blijven aandienen zal er sprake zijn van herhalingen van zetten en symptoom management. Ik stel maar weer de vraag : Wat is nu in de kern het probleem voor de account om het verleden correct te reconstrueren, met een voorzichtige voorspelling van de toekomst? De studie is afgerond, men kijkt terug in de tijd, de feiten hebben zich derhalve voltrokken, men kan putten uit een waterval van richtlijnen, ... en graag rekening houden met Nederlands recht. Het is door meerdere mensen voorzien van commentaar, met de crux dat naleving van richtlijnen wet- en regelgeving geen hogere wiskunde is. Zijn de opdrachten te complex, of de kennis is niet toereikend aanwezig, trek je dan terug. Nee zeggen is niet altijd negatief. Het rapport kan welbeschouwd gezien worden als een opstelling van bekende ontwikkelingen en feiten over de afgelopen 30 jaar. Waarom is het eigenlijk opgesteld? Toch de grotere belangen?

jules muis

Ik benijd hoe je indringende dingen zo keurig kunt zeggen, Joop. Inderdaad, vaak komt de oplossing van een probleem neer op de creatie van anderen, soms sluipend. Maar je hebt delicaat de zere vinger gelegd op een weeffoutje in de voorgestelde remedie, ter herstel van een weeffoutje in de diagnose van overwegend de symptomen - hoe moedig/goed ook van werk/stuurgroep die symptomen nu eindelijk eens hard op tafel te leggen. Ware er meer aandacht gegeven aan het extreem, onbeperkt inkomens model, naast, maar niet in plaats van het verdienmodel, zou er ook meer evenwicht zijn geweest in die diagnose, en voorgestelde remedies ( zie je, je hoffelijke toon werkt tijdelijk aanstekelijk, maar ik ga nu toch over naar wat meer ordinaire taal). Dat is ook de reden dat ik voorgesteld heb ook de kat van het spek te halen. Ik vind E 400k genoeg voor financieel maatschappelijke werk(st)ers; een volkomen onwetenschappelijk vastgestelde norm, uit de eigen duim gezogen. De rest, goed werk en mogelijk andere ook goede maatregelen door werk/stuurgroep voorgesteld, volgen dan wel. Dan staat ieders hoofd weer in de goede richting. En hebben we ook meer tijd het laatste model middenklasser auto's te rijden, wat rustiger in de fille te staan, en deel te nemen aan het beroeps debat. Dat laatste zelfs voor praktijkhoogleraren. En als de hoofdfocus toch is - en tercht - eerst de OOB sector wat veiliger te maken, zorg dan ook dat je als openbaar accountant niet op hoeft te vechten tegen die andere poorwachters aan de ingang, de CFO's. En spreek die ook aan op hun maatschappelijk functioneren. Mis ik ook te veel. Of val ik nu te veel in herhaling? Dat kan best zonder de indruk te wekken dat we alleen maar met de vinger naar andere verwijzen. Garbage- in-garbage out is nog steeds een goede reminder waar het ook om gaat ( ik hoor dat uit niemand's mond komen, dus zeg ik het maar even). Kijk maar naar de boetes die al betaald zijn en OOB's nog staan te wachten omdat de CFO het even niet zag of wilde zien, of als souffleur optreedde. Afgezien van de maatschappelijke kosten van hun disfunctioneren - belangrijk uit het zicht gehouden door monetair politieke rookgordijnen, alsof schuldenfinanciering op steeds hoger niveau niks kost. Ik hoop dat je stukje de nodige aandacht krijgt, het is recht in de roos. Ik voeg er bij deze nog twee rozen aan toe, als je het niet erg vind. Kan ze aan de straatstenen niet kwijt.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.