Opinie

Voorjaarsschoonmaak: standaard 4410

Te elfder ure kwam het hoge woord eruit: het voorstel voor wijziging van standaard NV COS 4410 Samenstellingsopdrachten is ingetrokken en we gaan opnieuw discussiëren.

Persoonlijk was ik kritisch over het voorstel en ik ben dan ook blij dat het van tafel is. Maar hoe nu verder? Moet er een nieuwe 4410 komen of niet?

Ten eerste moet er helderheid zijn over waar we een standaard voor willen maken. Hebben we een standaard nodig voor de werkzaamheden ter ondersteuning van het management bij de opstelling van een jaarrekening? Mijn antwoord is nee.

Weliswaar is er zeker iets te zeggen voor een standaard voor kwaliteitsborging van het samenstelproces ten behoeve van de opdrachtgever, maar zo'n kwaliteitsstandaard is er al: ISO 9001 biedt een standaard voor kwaliteitsmanagement. Desgewenst kunnen externe partijen het accountantskantoor certificeren.

Ik zie daarom hier geen rol voor de NBA als standard setter. Concreet houdt dit in dat de accountant vrij is om zijn ondersteunende rol in te vullen zoals hem goed dunkt - uiteraard met inachtneming van de fundamentele principes van de VGBA.

Maar standaard 4410 heeft nog een ander doelstelling: het bedienen van het maatschappelijk verkeer in haar behoefte aan betrouwbare informatie. Laten we nu eindelijk de conclusie trekken dat we het hier dus hebben over een assurance-dienst. Het is één en andermaal betoogd dat dit volstrekt logisch volgt uit de genoemde doelstelling.

Vervolgens roept dat de vraag op of er behoefte is aan (nog) een assurance-standaard naast wat we op dat gebied al hebben (controle en beoordelen). Ongeacht het antwoord is duidelijk dat de huidige standaard 4410 zou moeten worden ingetrokken, aangezien die abusievelijk het vergroten van het vertrouwen van derden in een verantwoording behandelt als non-assurance.

De vragen die ik nu zou willen beantwoorden zijn:

  • Is er een nieuwe assurance-standaard nodig ter vervanging van 4410?
  • Zo ja, is toepassing daarvan dan verplicht?

Bij de beantwoording houd ik de volgende doelstellingen voor ogen:

  • Herstel van vertrouwen bij het maatschappelijk verkeer in het werk van accountants
  • Herstel van concurrentievermogen van accountants ten opzichte van aanpalende beroepen

Binnen het domein van de wettelijke controle is duidelijk dat er controlestandaarden moeten zijn en dat toepassing daarvan verplicht is, als uitvloeisel van de wettelijke controleplicht.

Buiten het domein van de wettelijke controle moeten we constateren dat het beroep op het gebied van assurance de weg kwijt is. Er is behoefte aan ruimte om te experimenteren: de discussie over assurance op maat, op deze site en elders gevoerd sinds 2011, is daar een reactie op.

Het zou nuttig zijn om voor assurance buiten het domein van de wettelijke controle een standaard te maken (ter vervanging van de huidige standaarden 2400, 4400 en 4410) die voldoende flexibel is om experimenten mogelijk te maken en tegelijk recht doet aan de doelstellingen vertrouwensherstel en herstel van concurrentievermogen.

Maar voor het verplicht toepassen van zo'n standaard is mijns inziens geen plaats. Daar waar partijen vrijwillig kiezen voor een assurance-opdracht zijn zij ook in staat zelf te bepalen of zij die onder de nieuwe standaard willen uitvoeren - of niet.

Zoals gezegd blijft de accountant uiteraard gebonden aan de fundamentele principes, waaronder professionaliteit. De deugdelijke grondslag van zo'n assurance-rapport is dus verzekerd.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Joop Anemaet is directeur van Menon Consultants en externe compliance officer bij enkele mkb-accountantskantoren.

Gerelateerd

9 reacties

Ger Vergeer

Is dat even schrikken: Carel Verdiessen stelt dat de nieuwe 4410 niet is ingetrokken, maar is uitgesteld. Lees de reden eens van het uitstel: invoering geeft veel gedoe. Nog erger, er zal geluisterd worden naar enkele reacties. Ik hoop zeer van harte dat het NBA naar dit artikel en daaraangekoppelde reacties luistert. Nog meer regels, lijntjes en documentatie en kosten voor een probleem dat bij een integere beroepsuitoefening niet bestaat. Een bestaande of nieuwe 4410 lost een mogelijk probleem bij integriteit heus niet op.

Piet Knops

Een referentiepunt voor de beoordeling van het effect van wet- en regelgeving is bijvoorbeeld de kwaliteit van het eindprodcuct van accountants, het financieel jaarrapport met daarin de jaarrekening, bijlagen zoals kengetallen, grafieken, fiscale paragraaf en de overige gegevens. Een legitieme vraag die je hierbij zou kunnen stellen, zou dan kunnen zijn;; Is door de vermeerdering van al die wet- en regelgeving, het eindproduct van accountants verbeterd in bijvoorbeeld de afgelopen 25 jaar. En hebben de opdrachtgevers c.q. de bedrijven met deze rapporten hun bedrijven beter kunnen besturen c.q. de financiële processen beter kunnen beheersen? . Kennelijk is dat niet het geval, gezien al die kritiek die de AFM op de beroepsgroep van accountants heeft., Ook zou bijvoorbeeld het aantal faillissementen, mislukte ondernemers en de crisis als ijkpunt gebruikt kunnen worden. Denk bovendien ook aan al die fraudegevallen en corrupte bestuurders die allerlei vormen van scheve schaatsen blijken te rijden. En dat houdt maar niet op, elke dag horen wij weer nieuwe gevallen. Ondanks dat accountants vaak bovenop het reilen en zeilen van de financiële gang van zaken in ondernemingen zitten en in contact staan met de bestuurders van deze bedrijven, kan ook wet- en regelgeving dus niet voorkomen dat er zoveel problemen blijken te zijn. Verder zou je hierbij het aspect van plezier in het werk kunnen noemen. Zou je dit aspect op een schaal van 1 tot 10 gaan meten in vergelijking met 25 jaar geleden, dan lijkt mij de uitkomst volkomen duidelijk. Dit terwijl juist dat aspect een heel grote invloed heeft op de output van de accountants. Naar mijn mening wordt hiermee veel te weinig rekening gehouden door de wetgever(s). Mij lijkt dat het tijd wordt om juist met dat aspect meer rekening te gaan houden, misschien is het uitbreiden met nog meer regels dan niet meer nodig. Breng het plezier weer terug in het werk van accountants en ben niet alleen maar negatief over de beroepsgroep van accountants. Veel accountants vinden dat de grenzen zijn bereikt en keren zich af van de beroepsorganisatie. Als zij vrijwillig lid zouden mogen worden van de NBA, dan zouden veel leden afscheid gaan nemen..

Glenn Mungra

De vragen en opmerking van Arnout zouden eigenlijk best wel grappig als je het op de volgende manier leest: Gaat er een ondernemer naar zijn accountant, en hij vraagt over zijn zelf gemaakte jaarrekening: "kun je even kijken of alles volgens de verslaggevingsregels is gegaan?". Zegt de accountant: "Geen probleem hoor, ik wil wel even kijken. Maar je begrijpt hopelijk wel dat ik nog geen uitspraak mag doen, zonder waarborgen voor een professionele onderbouwing: ik moet dus ook even een dossier maken om te laten zien dat er een opdrachtbevestiging is, dat ik mezelf een update gaf over wat er momenteel in de branche en in je bedrijf gebeurt, dat ik verantwoord hoe ik op onafhankelijke wijze tot een oordeel ben gekomen over je jaarrekening, - met name waarom ik bepaalde 'standaard sjabloon' werkzaamheden niet heb verricht om na te gaan of ik wel een uitspraak doe over zinvolle jaarrekening informatie, - waarom ik niet ervoor betaald ben. En heb je trouwens ook nog wat tijd voor vragen over de periode na balansdatum en een bespreking van de signalen en aandachtspunten waar ik evt tegenaan liep. Wat is overigens de reden dat je er geen gewone opdracht van wil maken? Had je er haast bij? En wat was ook alweer je vraag?" Zegt de klant terug: "Hahaha..., ik realiseer me opeens dat ik weg moest omdat ik al te laat ben voor een afpraak ..."

Alfons Remery

Een voorjaarsschoonmaak is zeker wenselijk, we praten er al lang over. Een algemene samenstelverklaring kan maatwerk worden. Maatwerk voor een bankier, overheidsinstantie, koepelorganisatie etc. Wanneer de gebruikers reele eisen stellen aan datgene wat accountants kunnen toevoegen in de proces vormt ons werk toegevoegde waarde en versterkt dit de betrouwbaarheid van informatieverschaffing. De samenstellende accountant kan aan de hand van duidelijke werkprogramma's iets toevoegen aan het riskmanagement systeem van de gebruiker. NBA diep deze mogelijkheid verder uit, blijf in contact met de gebruikers van de door ons samengestelde jaarrekening. Het wettelijke kader, gezond verstand en personal judgement van de accountant doet vervolgens de rest. Ken uw client, ken zijn/haar branche en weet welke risico's er zijn, pas uw werkprogramma daarop aan.

Koos de Vries

Na vele jaren van discussiëren hadden we eindelijk een verklaring die positief geformuleerd was; die zei wat wij als accountant wél hadden gedaan. Het lijkt erop dat we met het voorstel terug bij af zijn. Opnieuw negatief gesteld, en zelfs taalkundig een leugen: er staat nu dat we geen enkele informatie hebben geverifieerd; wat een onzin! Goed als het huiswerk nog eens over wordt gedaan!

Carel Verdiesen

Even voor de duidelijkheid, de voorstellen zijn niet ingetrokken. Er waren in de consultatie goede argumenten om de invoering van de standaard niet per 1 januari 2014 in te laten gaan. De voorbereiding, instructies, aanpassing van werkinstructies zou op kantoren niet meer tijdig kunnen plaatsvinden. Om die reden is besloten de invoering van de standaard een jaar uit te stellen. Van het uitstel wordt ook gebruik gemaakt om nog eens zorgvuldig te kijken naar enkele reacties in de consultatie, hetgeen op korte termijn gaat gebeuren. Het is naar mijn mening verstandig om fundamenteel na te denken over de rol van de accountant bij de verslaggeving in het MKB. Ik zal daar graag aan meedoen. Dat staat wat betreft het Adviescollege Beroepsreglementering los van het proces om de IFAC standaard 4410 vooralsnog te implementeren in de Nederlandse regelgeving. Wellicht zal de discussie leiden tot andere invulling van de rol van de accountant in het MKB. Tot die tijd is er de samenstelopdracht.

Paul Stoele

Beste Joop, Dat accountants goed werk moeten leveren staat uiteraard buiten kijf. Dat er voor het assisteren van ondernemers/ondernemingen bij het samenstellen van (financiële) informatie een richtlijn was of zou moeten zijn blijft opmerkelijk. Voor interne administrateurs bestaat zoiets toch ook niet? In het geval laatstgenoemden accountant zijn gelden voor hen vanzelfsprekend de eisen van de VGBA. Het punt is, dat accountants zelf een probleem creëren door hun betrokkenheid bij de samengestelde informatie tot uitdrukking te willen brengen. Het ware te wensen dat dit fenomeen de wereld uit zou geraken. Accountants zouden moeten volstaan met, zo daar behoefte aan bestaat, een adviesbrief aan de directe opdrachtgever. De rapportage zou uitgebracht moeten worden door de ondernemer/onderneming zelf (op eigen papier). Voor zover er behoefte bestaat aan assurance betreffende samengestelde (financiële) informatie bestaan er de controleopdracht en de beoordelingsopdracht met de daarvoor geldende voorschriften. Ook bestaat er -zo nodig- de mogelijkheid van een opdracht conform COS 4400.

Ron Weijmans, Stichting Accountantsbelang

Dat nog eens goed nagedacht gaat worden over de hervorming van de 4410 is prima. De reacties waren uiteenlopend! Juist de accountants in de samenstelpraktijk proberen onderscheidend te zijn van de goede administratiekantoren, temeer een ieder een samenstellingsverklaring kan afgeven. Gebruik de 4410 nu juist als onderscheidend 'product' ten opzichte van de concurrent, met de wetenschap dat dit geen assurance-opdracht is. Toon in de werkzaamheden en zeker in de uiting de echte kwaliteit van de accountant. En dan bedoelen wij met 'uiting' niet de voorgestelde tekst van de nieuwe verklaring, want die is naar onze mening te wazig. Zorg er voor dat het uiteindelijke 4410-kwaliteitsproduct ook zo ervaren gaat worden door het maatschappelijk verkeer.

Arnout van Kempen

Om dit uitstekende betoog maar eens met een voorbeeldje bij te vallen: accountant heeft een klant die zelf zijn jaarrekening maakt. Alleen wil hij dat de accountant nog even kijkt of alles volgens de verslaggevingsregels is gegaan. Wat moet de accountant nu? 1. Een briefje met "het is goed hoor" klinkt wat al te zeer als een goedkeurende accountantsverklaring. En als dat briefje naar de bank gaat? Niet doen dus. 2. Een beoordelingsverklaring. Die is hier tenslotte voor bedoeld. Maar die geeft enige assurance over de gegevens, en gaat dus verder dan een oordeel over de toepassing van de RJ. Mag dus niet. 3. Een samenstelverklaring. Die geeft precies de gewenste zekerheid: de verslaggevingsnormen zijn goed toegepast, en verder krijg je geen zekerheid. Maar de samenstelverklaring is nadrukkelijk GEEN assurance-verklaring, volgens de tekst van de verklaring. Dus die kan je eigenlijk ook niet echt gebruiken, zonder het risico dat het maatschappelijk verkeer deze verklaring gaat overwaarderen. Dus door het dichtreguleren wordt de accountant en de klant gehinderd in het verkrijgen/verstrekken van precies dat wat de klant wel nodig heeft. Wie is daar mee geholpen?

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.