NBA

Heft in eigen hand

In het recente onderzoek over de reputatie van controlerend accountants zit een saillant punt dat opvallend weinig aandacht heeft gekregen.

Met een 6,4 waarderen gebruikers (aandeelhouders, financiers) het accountantsberoep aanzienlijk hoger dan de autoriteiten (ministeries, toezichthouders), die het beroep een povere 5,3 toekennen.

Het is verbazend dat autoriteiten zo negatief zijn terwijl de gebruikers relatief tevreden zijn. Want is het niet zo dat gebruikers het publiek belang vertegenwoordigen dat de autoriteiten behoren te bewaken? Tevredenheid bij de gebruikers zou een reden voor de autoriteiten moeten zijn om ontspannen achterover te leunen.

De verklaring ligt naar mijn mening in de verschillende wijze waarop de groepen naar het beroep kijken. Daar waar gebruikers zich vooral bekommeren om het eindresultaat, een betrouwbare verklaring of een tijdig optredende accountant, richten de autoriteiten zich, met de AFM als hun gemachtigde, vooral op het daaraan voorafgaande controleproces. In automobieltermen: waar de een kijkt naar de rijprestaties, duikt de ander onder de motorkap. Dat laatste levert een grote hoeveelheid tot dan toe verborgen gebreken op en dat verklaart mogelijk het negatievere oordeel van de autoriteiten. Begrijpelijk en ook aanvaardbaar.

Toch heb ik het gevoel dat die 5,3 zwaarder weegt dan die 6,4. Dat komt omdat de autoriteiten, en met name de AFM, ruime aandacht voor hun oordeel vragen in het publieke debat. Dat is niet zo vreemd, je mag van de overheid verwachten dat ze de samenleving informeert. Tegelijkertijd zien we dat het oordeel vaak verder reikt dan over datgene wat onder de motorkap is aangetroffen. Dat betreft ook de aard en vaststelling van de beroepsstandaarden alsmede de bestuurlijke inrichting van het beroep.

Het is goed dat de toezichthouder het debat aanjaagt. Helaas schept dit ook een klimaat waar politiek en overheid zich genoodzaakt voelen krachtig op te treden en de regels aan te scherpen. Zoals gezegd twijfel ik niet aan de noodzakelijke functie van de autoriteiten als bewaker van het publieke belang. Maar het is een gevaarlijke illusie om te veronderstellen dat diezelfde autoriteiten als vertegenwoordiger van dat publiek belang exclusief de normen moeten bepalen. Die functie zou je op z'n minst mede toebedelen aan degenen die een feitelijk belang hebben bij het accountantsproduct, zoals financiers, investeerders en bestuurders. En aan de professionals zelf. Zij dienen hun eigen vak immers verder vorm te geven.

Het afgelopen decennium is dat in afnemende mate het geval geweest. De autoriteiten bepalen de norm, zowel van de prestatie als van de reputatie, en het beroep en de overige stakeholders laten het behoorlijk afweten. Deze onevenwichtigheid dient zeker geen maatschappelijk belang en het beroep zal het heft weer in eigen hand moeten nemen. Naar mijn oordeel zijn we daar het afgelopen jaar goed in geslaagd met de besluitvorming rond de nieuwe gedragscode en de  onafhankelijkheidsregels. Maar er zal nog heel wat meer moeten gebeuren.

In de eerste plaats zullen de leidinggevenden binnen het beroep, bestuurders van kantoren en beroepsorganisatie, meer zelfvertrouwen moeten tonen. Ze moeten durven staan voor hun vak en dit zonder terughoudendheid communiceren, in goede en in slechte tijden. Opmerkelijk was het portret van Jurgen van Breukelen dat afgelopen zaterdag in het NRC stond. Het was zonder zijn medewerking tot stand gekomen. Jammer, want hij representeert een nieuwe generatie bestuurders van grote kantoren, die een duidelijk andere stijl hanteert en niet is besmet met het verleden. Ik begrijp de risico's en aansprakelijkheden, maar dit kan anders.

In de tweede plaats vergt het een intensivering van de kennisdeling binnen het beroep. Het adagium ‘een fout maak je nooit alleen' heeft niet alleen betrekking op individuen maar ook op kantoren. Hier is sprake van enige beweging. Afgelopen jaar hebben kantoren al laten blijken hun kennis over controlekwaliteit en procesbeheersing onderling te willen delen, de volgende stap is het gezamenlijk leren van incidenten. KPMG heeft in dit verband recentelijk een belangrijk gebaar gemaakt. Voorwaarde is echter een open debatcultuur en de intentie van partijen om van elkaar te leren en constructief bij te dragen. Het voortdurend cynisme dat het huidige debat kenmerkt kunnen we daarbij node missen. Van belang is tevens om de ‘accountants in business' hier intensief bij te betrekken. Want de kwaliteit van de financiële keten is geen exclusieve verantwoordelijkheid van de extern accountant.

In de derde plaats zullen zowel kantoren als beroepsorganisatie moeten beschikken over een robuuste governance, met daarin een dominante positie voor het maatschappelijke belang. Met de Code Accountantsorganisaties is een eerste stap gezet. Ook de NBA betrekt in toenemende mate maatschappelijke partijen in haar besluitvorming. De vraag is of dit alles voldoende is om het maatschappelijk vertrouwen te herwinnen en een nadere inventarisatie lijkt noodzakelijk.

Doelbewust noem ik de handhaving pas op de laatste plaats. Niet vanwege het mindere belang, maar omdat op dit punt naar mijn mening al de nodige stappen zijn gezet. Openbaar Ministerie, toezichthouders en beroepsorganisatie zijn actiever dan ooit, en werken in veel gevallen nauw samen. Ook dit kan nog beter - de NBA onderzoekt nut en noodzaak van een onafhankelijke aanklager - maar de kans om bij evidente overtredingen strafrechtelijke, bestuurlijke of tuchtrechtelijke maatregelen te ontlopen is de afgelopen jaren aanzienlijk gereduceerd.

Het afgelopen decennium heeft het beroep diverse kansen laten lopen om met stevige en vooral tijdige initiatieven de regie over haar vak in eigen hand te houden. Met als resultaat wetgeving die belangrijke verantwoordelijkheden aan het beroep heeft ontnomen.

Met de recente affaires en de verhoogde 'sense of urgency' lijkt zich een nieuw momentum aan te dienen om gezamenlijk te acteren. Het is aan de kantoren en de beroepsorganisatie om de 'lessons learned' van de laatste jaren om te zetten in concrete initiatieven die beroep en samenleving dienen. Met elkaar, maar vooral ook in samenspraak met de belanghebbenden. Alleen zo houden we het heft in eigen hand.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Berry Wammes is programmadirecteur Cultuur en Beroepsontwikkeling bij de NBA. Hij was tot 1 september 2023 algemeen directeur van de NBA.

Gerelateerd

21 reacties

Hans Dijkstra

Berry/Arnout, Mijn tweede opmerking (in onderstaande reactie) was obv het doorwapperen van de samenvatting (ook al 40 pag.) van het onderzoek. Daarbij vielen me reputatiescores op tussen 0 en 100% (met Lego als beste ooit), althans zo begreep ik de uitleg van de methodologie in bijlage 2. Juist omdat het stuk van Berry begon met scores heb ik die tweede opmerking gemaakt over het gemiddelde. Berry framed het stuk naar 'AFM vs gebruikers', en die tegenstelling verbaasde me gelet op de andere berichtgeving over het onderzoek. De bronverwijzing die is opgenomen in het bovenstaande stuk zegt bijv. 'Stakeholders die het best bekend zijn met accountants zijn volgens het onderzoek het meest kritisch.' Dat geldt dan ook bijvoorbeeld voor interne toezichthouders zoals commissarissen (onze beoogde opdrachtgevers). Wellicht ben ik abuis over de range (dat hoor ik dan graag), en die belangelijke achtergronden en oorzaken van de waardering voor ons beroep zie ik graag terug op de debatagenda.

Ger Vergeer

Afgezien of een zesje en een vijf hoog of laag is, vind ik het serieuzer te constateren dat 1 het algemeen belang heel erg krap wordt geduid. Misschien is het toch wel goed weer eens naar de bron terug te gaan, de vertrouwensman van het maatschappelijk verkeer. 2 Onder de motorkap e.d. zit de aandrijving. Hel goed rijden maar met versleten remmen geeft brokken. Dus als we zelf niet alert zijn op de remmen komt er terecht een strenge keurmeester. Dus: veel van wat er over het beroep heen komt heeft het beroep in haar uitvoering helaas zelf over zich afgeroepen waarbij de vele goeden dan moeten lijden onder de slechten. Toch is het goed de discussie te blijven houden, maar dan vele regels minder dan in de haast ontkennende vele paragrafen die Berry Wammers daar aan wijdt. PS Commentaar van Marc van Hilvoorde is het inlijsten waard.

Marc van Hilvoorde

Er bestaan overigens frappante overeenkomsten tussen de accountant en de Nederlandse man als minnaar of chauffeur. Veel accountants vinden zichzelf veel beter dan dat ze zijn.

Johan Visser

AT:Arnout: Een Beroep dat eerst en vooral dient te werken voor het Algemeen Belang (en begunstigd door een Wettelijk Monopolie) zoals helder verwoord door Bob Mohr dient ook bij een vierpunts-schaal varierend van 4 tot 8 gewoon een 8 te scoren. Vergelijken met gewone bedrijven is gewoon onjuist. Gewone bedrijven werken niet voor het Algemeen Belang en worden niet begunstigd door een Wettelijk Monopolie. En kunnen in een markt prima overleven met een 6 . Maar van Accountants wordt meer verwacht. En gelukkig ken ik er velen die dit ook dag in dag uit ook waarmaken. Maar ook vandaag wordt er weer bericht over een schikking van KPMG-USA met de SEC en weet de Engelse Toezichthouder te melden dat de zes grootste kantoren niet alert genoeg zijn op frauderisico,s.

Arnout van Kempen

in de mond, natuurlijk.

Arnout van Kempen

AT:M. Berghuis, ik geloof niet dat ik erg veel zin heb te reageren op teksten waarbij mij iets in de kond gelegd wordt. Dat zal ik dus ook niet doen. Los daarvan geeft Berry al weer hoe de 6,4 begrepen moet worden, dus de vraag is ook nog eens overbodig.

M. Berghuis

AT:Arnout Als ik me de uitleg tijdens de accountantsdag goed herinner is een 6,4 een behoorlijk nette score voor een beroep als het accountantsberoep. Eisen dat je een 8 scoort, zonder dat echt duidelijk is wat een 6,4 of een 8 kwalitatief, of zelfs kwantitatief, precies betekenen, is met alle vormen van respect gewoon onzin. 1) eerst zeg je dat een 6.4 een netto score is voor het accountantsberoep 2) vervolgens haal je die constatering volledig onderuit door aan te geven dat we niet weten wat het precies betekent....wat is het nu? Dus de 6,4 is derhalve ook totaal onzin, wat is dan nog de waarde van het aangehaalde onderzoek als we inderdaad niet weten wat het nu feitelijk betekent? Met je constatering dat we niet precies weten wat het betekent ben ik het overigens eens, daar geen misverstand over...

Berry Wammes

Ten aanzien van de cijfers: de reputatiemeting is gebaseerd op een internationaal erkende methodologie en verricht onder vele honderden bedrijven en sectoren. De scores bevinden zich tussen 4 en 8, met een wereldwijd gemiddelde van 6,4 en de grootste concentratie tussen 6 en 7. Binnen deze bandbreedte (en niet binnen de range van 1 tot 10) moet je de score van 6,0 duiden. AT:Bob: Ik ben het zeer eens met je stelling, directe gebruikers vormen een belangrijke, maar zeker niet de enige stakeholdersgroep. Ook de burger hoort daarbij (de publieke opinie is ook apart gemeten in het onderzoek). Mijn punt is echter dat ik bezwaar maak tegen het digitale denken waarin slechts plaats is voor twee partijen, de markt en de overheid. Als de markt vervolgens faalt grijpt de overheid in, andere smaken zijn er niet. Maar ook de overheid kan falen, en tussen eigenbelang en staatsbelang is nog een heel ‘middenveld’ beschikbaar, waarin een samenleving de juiste balans tussen dynamiek en stabiliteit kan vinden. In vroeger tijden beschikten dorpen en steden over een zogenaamde 'meent', een gemeenschappelijk beheerd stuk land waar mensen hun vee konden laten grazen of groenten verbouwen. De opbrengst van het land was strikt bestemd voor de gemeenschap en er werden strenge regels gehanteerd om te voorkomen dat iemand toch producten ging verbouwen voor de verkoop. Dat gemeenschappelijk gebruik van de meent is in de loop der eeuwen verdwenen, plaats makend voor louter commerciële of overheidsfuncties. Wat mij betreft herstellen we de oorspronkelijke meent in ere waar het gaat om de ontwikkeling van publieke functies. Past ook goed in de participatiesamenleving die momenteel zo in zwang is.

Arnout van Kempen

Alle reacties die zeggen "een zesje is toch niet genoeg" doen dat vanuit de kennelijke gedachte aan de middelbare school, waar ten minste de pretentie bestaat van een lineaire interval- of ratioschaal. We zijn er erg aan gewend te denken dat een 5,5 betekent "de helft goed" en dat te waarderen als krap aan voldoende. Als ik me de uitleg tijdens de accountantsdag goed herinner is een 6,4 een behoorlijk nette score voor een beroep als het accountantsberoep. Eisen dat je een 8 scoort, zonder dat echt duidelijk is wat een 6,4 of een 8 kwalitatief, of zelfs kwantitatief, precies betekenen, is met alle vormen van respect gewoon onzin. Misschien willen degenen die het Berry kwalijk nemen dat hij enige tevredenheid toont over die 6,4 uitleggen op welke gronden een 8 op de voor dit verhaal relevante schaal nastrevenswaardig en realistisch kan worden genoemd?

Ron Weijmans, Stichting Accountantsbelang

Beste Berry, Wat ik in andere reacties ook al lees, lijkt ook ons een 6,4, waardering van gebruikers, nou niet het cijfer waar een relatieve tevredenheid bij past en eerlijk gezegd is het verschil tussen de 6,4 en 5,3 ook geen wezenlijke. Doch, op school was je met een 6,4 wel geslaagd en met een 5,3 niet. Het is toch ook zo, dat juist dankzij datgene onder de motorkap goed functioneert, dit de prestaties ten goede komt? Om bij de auto's te blijven, de APK-keurmeester keurt de auto niet goed van wege het mindere bandenprofiel, maar de gebruiker denkt zelf dat de bandjes nog wel een winter meegaan. En zolang het niet glad wordt is dat ook zo! Maar de keurmeester heeft op basis van preventie helemaal gelijk, voorkomen is beter dan genezen! Die AFM-toetsingen moeten uiteindelijk eenzelfde preventieve werking hebben! En is het niet zo dat dit kader is samengesteld door de accountancy zelf tezamen met partijen als het AFM. Daar ligt een belangrijke rol voor het NBA, met toezichthouder en professionals om tafel om eerst maar eens intern het debat aan te gaan, wat wellicht ook geregeld gebeurd (?). Kennisdeling is een goede! Want het gaat ook over kennis! Wij zijn zo gewend dat de fiscalist of jurist altijd met de wettenbundel onder de arm op het kantoor rondloopt. Nu is de HRA-verzameling wel zwaar in gewicht, maar wat ik hiermee wel zeggen is of de accountants ook niet (nog) meer met hun vak, hun specialisme bezig moeten zijn? De contourennota over het opleidingsmodel is een goede stap. En natuurlijk zal er nog veel over gezegd en geschreven worden, maar de invalshoek is goed, waardoor kwaliteit op een hoger niveau moet gaan uitkomen. Hierdoor kan de accountant nog meer zelfvertrouwen tonen in discussies met toezichthouders, maatschappelijk verkeer, etc. Maar dat de basis fors wordt opgeschud is een goed begin: een stevig opleidingskader, met specialismen en een daarbij behorende specialisatie in de permanente educatie. Hartelijke groet van Ron Weijmans

Webredactie

AT: Vanus De webredactie dringt aan op het vermelden van voor-en achternaam bij reacties. We willen anonimiteit niet geheel verbieden, om de drempel zo laag mogelijk te houden, maar sinds enige tijd verschijnen er steeds vaker reacties waarbij de redenen voor anonimiteit moeilijk zijn voor te stellen. De webredactie heeft eerder aangekondigd hier scherper tegen te zullen gaan optreden. Slordig geformuleerde, weinig toevoegende of anderszins onwenselijk geachte anonieme reacties zullen eerder dan voorheen (zonder toelichting) worden verwijderd.

vanus

Redactie, Gisteren zag ik mijn reactie nog vermeld staan. Nu niet meer. Kunt u dat verklaren?

Webredactie

Zie voor een gededailleerdere uitsplitsing van de resultaten van het reputaiteonderzoek de link onderaan dit bericht: www.accountant.nl/Accountant/Nieuws/Reputatie+accountant+bij+stakeholders+kan+beter.aspx

M. Berghuis

Waarom is de voorzitter van een beroepsorganisatie blij met een mager zesje......ik kan niet geloven wat ik hier lees..... Als Aandeelhouders en Financiers (banken) de belangrijkste gebruikers zijn dan kunnen we PER DIRECT stoppen met de verplichte controle lijkt mij... Als Aandeelhouders en Financiers de belangrijkste gebruikers zijn, wat verstaat deze voorzitter dan onder maatschappelijk verkeer... Hoe is de verdeling van de mager zesje: Een 8 van Aandeelhouders en een 4 van Financiers geeft alweer een andere kijk op deze zaak lijkt mij Onder welke groep is dit onderzoek gehouden: OOB's of ook de grootste groep van controles, MKB??? Wat is de omvang van de steekproef? Zijn Financiers (banken) echt tevreden als uit onderzoek blijkt dat 70% van de ondernemingen bij faillisement een goedkeurende verklaringen hebben ontvangen in het jaar voorafgaand aan het faillisement, zonder opmerking over continuïteit...zijn banken daar echt blij mee.....mijn gevoel zegt dat, kijkend naar de omvang van de stroppenpot, dit wel wat anders zal liggen...

Johan Visser

Minimaal 8,0 ,en geen 5-jes of 6-jes, lijkt mij de doelstelling voor een Beroep dat hoort te functioneren in het Algemeen Belang en daarbij gefaciliteerd wordt door een wettelijk monopolie. Een fout maak je nooit alleen en dat zou niet alleen voor individuen maar ook voor organisaties gelden. Een waarheid als een koe maar betekent dit ook dat het individueel belonen van participanten/vennoten door de NBA verboden wordt? Of is dit praat voor de vaak en blijven je grootste concurrenten naast je op de gang zitten en ben je nooit populairder als firmant dan wanneer je weg gaat want dan komen ze winkelen in je portefeuille. Sorry Berry, vanuit jouw positie en ongetwijfeld goede bedoelingen snap ik dat je het cynisme node kunt missen maar neem me na 25 jaar diepgaande observatie van het daadwerkelijke gedrag van individuen en organisaties in het Beroep niet kwalijk dat ik uiterst kritisch ben geworden. De wel degelijk aanwezige verbeteringen in het Beroep zijn niet vanuit het Beroep zelf gekomen. AFM en onafhankelijk tuchtrecht hebben zaken afgedwongen die hoogstnoodzakelijk waren. Mooi om te horen dat de agenda van 7 van Tuacc jullie volle aandacht heeft maar eerst zien en dan geloven. Het spijt me voor jou persoonlijk maar noch het Koninklijk Nivra noch de NBA heeft enig recht van spreken anders dan te weinig en vooral te laat. Neem de Openbaar Aanklager, hoe lang wordt daar al niet over gepraat? Over een veel grondigere verankering van IT in de opleiding wordt zeker al 20 jaar gediscussieerd. Ooit vanuit de beroepsorganisatie wat gezegd over de dwaasheid van bonusgedreven CFO,s. (Jules Muis)? Al een mening over het uitbouwen van adviesaktiviteiten door de Big4 en de effekten die dat kan hebben voor de invloed van Accountants en de besturing van de BIG4? En zo kan ik nog wel even doorgaan. Kortom enig gezond wantrouwen en zelfs enig cynisme lijkt me gepast en geboden. Want o.a. de rapportages van PCOAB en van de AFM over de kwaliteit van de controles laten een Beroep zien wat in grote nood verkeert. En cynisme is dan de oogst die het Beroep zelf gezaaid heeft!!

Willem D. Okkerse MBA - CEO OK- Rating Institute

Bob : Meer dan HULDE

Bob Mohr

Beste Berry, Hulde voor dit verhaal. Een visie en inhoudelijk verhaal, zonder excuses en rekenschap gevend van wat in het verleden niet goed ging en soms nog steeds gaat. Er is echter 1 punt dat ik wel wil inbrengen, en dat gaat niet over de inhoudelijke agenda die je in het tweede deel bespreekt. Het gaat om de cijfers, maar belangrijker, om de plek die je de gebruikers van de jaarrekening geeft. Je stelt die gelijk aan het maatschappelijk verkeer. Je verbaast je vervolgens over de verschillende waardering tussen die gebruikers en de overheden die volgens jou hetzelfde belang dienen. Maar dat is pertinent onwaar. Ze dienen niet hetzelfde belang en is de grootste valkuil waarin accountants kunnen lopen (en de afgelopen periode naar mijn mening ook hebben gedaan). De bijzondere, wettelijke, positie van accountants heeft maar ten dele te maken met de gebruikers van de jaarrekening. In de nieuwe VGBA staat als uitgangspunt, nog voordat er maar 1 regel wordt voorgeschreven, dat de accountant werk in het algemeen belang. En het algemeen gaat veel verder dan de gebruikers van de jaarrekening. Het algemeen belang gaat over alle burgers, de gehele samenleving waarin wij leven. De accountant heeft de taak om die samenleving te behoeden voor grote misstappen en misstanden van de door hen gecontroleerde organisaties. Zij moeten zorgen dat ons kapitalistisch, democratisch bestel zoals wij dat kennen, niet uit de bocht vliegt. Het duidelijkste recente voorbeeld daarvan is Vestia. Door het wanbeleid (en de fraude) binnen Vestia en het onvoldoende functioneren van de accountant heeft Vestia een verlies geleden van zo’n 2 miljard op haar rentederivaten. Alle woningbouwverenigingen in Nederland moeten een deel van dat verlies dragen. Dat zorgt ervoor dat iedereen in de sociale huursector de dupe wordt van de grootheidswaan van een bestuurder en het disfunctioneren van een accountant. En dat zijn dus de zwaksten in de samenleving… Het zal die huurders echt een worst wezen of ze kunnen vertrouwen op de cijfers in de jaarrekening. Die jaarrekening kan ze namelijk gestolen worden. Ze willen dat die grote, ongrijpbare organisaties en hun bestuurders er geen puinhoop van maken. Zij vertrouwen (mede) op de accountants om dat te voorkomen. En daar ligt de belangrijkste en meest bijzondere verantwoordelijkheid van de accountant: bij de burgers, de samenleving; niet bij de investeerders en andere gebruikers van de jaarrekening. Laten we dat als basis nemen voor de discussie van de noodzakelijke veranderingen zoals die via Huub Wieleman en jouzelf op de agenda gezet zijn. Daarbij wil ik niet de meediscussiërenden op dit forum tekortdoen. Zij hebben de meeste ideeën aangedragen, maar zijn niet in de positie om dat ook werkelijk te agenderen. Die positie hebben jullie wel. Ik hoop dat het nu echt los komt. En natuurlijk wil ik daar graag aan bijdragen.

Berry Wammes

Vrijwel al je onderwerpen staan op de NBA-agenda, Pieter. In meer of minder gevorderd stadium en voorzover we erover gaan, want tussen droom en daad etcetera. We zullen iedereen over enkele weken nader informeren over de plannen voor 2014. Die diepvrieskip mag je gaan halen. Goed weekend

Pieter de Kok

Goedemorgen deze morgen, Even mijn Tuacc Bingokaart erbij gepakt van twee jaar geleden en ik mag net geen diepvrieskip op komen halen. Prima punten Berry . De Wat vraag is uitgewerkt. Nu nog even de Hoe vraag haha Tuacc was destijds maar vanuit één gevoel ontstaan; trots op ons mooiste vak en met "zelfvertrouwen", luisteren, leren en verbeteren. Want kritiek was en is terecht. Voor de rest is top 7 nog even relevant als 2 jaar geleden: Wat gaan we doen met de Top 7? We gaan ermee naar buiten, we gaan de stellingen verdedigen, we gaan kijken met wie we welke veranderingen kunnen realiseren. Aanpassing van de verplichtingen tot wettelijke controle; zwaardere normen en verscherping van het toezicht aan de bovenkant van de markt (in ieder geval het OOB-segment). Afschaffing van de controleplicht aan de onderkant van de markt (grootste deel MKB-segment). Aanpassing PE model; het PE-model wordt maatwerk. Iedere accountant krijgt een 'life cycle plan', die specifiek is afgestemd op zijn/ haar achtergrond, werkomgeving en toekomstontwikkeling. Het plan beweegt mee met de ervaring en het werkterrein van de accountant en wordt opgesteld in samenwerking met een opleidingscoördinator van het kantoor of van een beroepsorganisatie of onderwijsinstelling. Aan het PE-model wordt een deelnameplicht gekoppeld in plaats van een aanwezigheidsplicht. Aanpassing van de mindset; Interne Beheersing wordt uitgeroepen als fundament onder ons vakgebied en niet bijvoorbeeld Externe Verslaggeving. Aanpassing opleidingen; er komt een opleiding tot basisaccountant die vervolgd wordt met een opleiding die is georganiseerd in een matrixkader. De matrix heeft een verticaal van markten en segmenten en een horizontaal van gespecialiseerde onderwerpen zoals forensisch onderzoek. IT daarentegen is geen gespecialiseerd onderwerp, maar zal doordrenkt zijn in alle opleidingen. Aanpassing verklaringenstelsel; het verklaringenstelsel wordt vervangen door narratief rapporteren. Ofwel: vertel het verhaal van de onderneming, dat gericht is op de zaken waar het bij de ondernemer echt om gaat. Geen informatie-overload, maar heldere taal. Aanpassing businessmodel accountantskantoren; Geen 'up or out' model meer bij de accountantskantoren, maar gerichte selectie per functieniveau. Doorstroming vindt plaats op basis van een palet aan kwaliteiten, waarbij commercieel inzicht niet in dit palet thuis hoort. Binnen dit model worden beloningsvormen afhankelijk gesteld van geleverde kwaliteit en wordt afstand genomen van de aansprakelijkheidsdiscussie. Aanpassing toezicht; de instelling van een openbaar aanklager, versnelling van tuchtrechtprocedures en verzwaring van de strafmaat. Om de Top 7 positief af te sluiten: Wie niet mee wil (kunnen is een kwestie van training), moeten we richting exit zien te krijgen. De tijd van de fluwelen aanpak is voorbij. Een goed weekend weer?

Hans Dijkstra

Beste Berry, Er is inderdaad veel te zeggen over je bijdrage, het zou onderdeel kunnen zijn van de agenda voor het gewenste gesprek van de apen, narren en andere belangstellenden. Mi. zitten er de nodige onbewezen stellingen in je stuk, maar dan hebben we tenminste kapstok voor het debat. Alleen alvast iets over de cijfers. Het is denk ik van belang je af te vragen vanuit welk kader die waarderingen tot stand komen. Zou het kunnen zijn dat de genoemde gebruikers vanuit het (vaak kwantificeerbare) korte termijn eigen belang uitgaan, en de toezichthouder vanuit het moeilijker te kwantificeren lange termijn belang uitgaan? En verder, ook het gemiddelde van een 5,3 en 6,4 (op een schaal van 1 - 10) is nog steeds niet iets om heel blij van te worden denk ik. Op naar het debat dus!

Marcel Pheijffer

Dank voor deze bijdrage Berry. Er valt veel over te zeggen en ik ben het zeker niet op alle punten met je eens. Maar dat hoeft ook niet. Ik geef je de veer omdat ik dit soort verhalen liever lees dan het recente borrelpraatje van Ruud Dekkers - een van de personen die je in je bijdrage indirect aanspreekt opdat het anders moet - die wellicht hetzelfde wil zeggen - als ware hij nog de voorzitter - maar niet verder komt dan holle frasen zonder tastbare inhoud. Stof dus voor een verder debat!

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.