Opinie

Adviesgroei vraagt andere structuur accountantsfirma's

De big four zoeken hun expansie anno 2014 duidelijk in de adviespraktijk. Dit maakt hun bestuursmodel steeds complexer en kwetsbaarder, speciaal voor kritiek op het gebied van de onafhankelijkheid.

De accountancy is sinds enige tijd het toneel van een accentverschuiving naar non-audit services. Recent kondigde PwC aan Booz & Company over te gaan nemen en KPMG richt een investeringsfonds op om beter te kunnen inspelen op de technologische ontwikkelingen. Het zijn maar twee voorbeelden. Deze accentverschuiving vindt plaats in een steeds uitdagender omgeving voor het oorspronkelijke kernproduct: de accountantscontroles.

Nadat de grote accountantsfirma's kort na Enron en de daaruit voortvloeiende strakke Amerikaanse Sarbanes-Oxley wet en aangescherpte regelgeving in Europa hun adviesactiviteiten afstootten, zijn zij nu dus weer zichtbaar terug op dat speelveld. De meeste grote firma's breiden op dit moment naast hun strategische en IT-adviespraktijk ook hun legal services drastisch uit.

Nog maar enkele weken geleden bereikte de Europese Commissie overeenstemming over in hoeverre accountants non-audit services mogen verlenen aan controlecliënten. Daarin zijn beperkingen aangebracht, maar het algehele verbod dat commissaris Barnier voorstond is van tafel.

De sinds de ondergang van Enron en Arthur Andersen gevoerde discussie over de conflicts of interest die kunnen ontstaan bij een mix van controle en advies bij dezelfde cliënt, lijkt met dit akkoord beslecht.

De gedeeltelijke ban op de mix van services blijkt echter weinig in de weg te leggen van de huidige expansie van adviesdiensten. De zakelijke vooruitzichten voor auditservices zijn dan ook aanzienlijk zwakker dan voor de adviespraktijk. De audit fees staan al jaren onder druk en de toevloed aan wettelijke regels brengt voor de controlepraktijk talloze nieuwe en kostbare verplichtingen met zich mee.

De toezichthouders uitten bovendien de laatste jaren in rapportages regelmatig kritiek over de controlekwaliteit en over zwakheden in de interne organisatie van de auditfirma's en de grote accountantskantoren worden frequent geconfronteerd met claims van ontevreden aandeelhouders.

Voorts gelden er stringente aannameprocedures en risicoafwegingen bij auditcliënten, alsmede verplichte auditrotatie en strakke interne procedures bij die cliënten. Accountants worden ook gedwongen om keuzes te maken, zoals bij voetbalclubs, waar sponsoring en audit niet langer verenigbaar worden geacht.

Kortom, de strategische expansie naar het lucratieve adviesdeel van de auditfirma's is dus wel begrijpelijk. Maar a word of caution lijkt op zijn plaats.

De bestuurlijke afwegingen zijn in de auditpraktijk principieel anders dan in de adviespraktijk en zullen in de toekomst alleen maar lastiger worden. De eisen van toezichthouders zullen gezien de kritische rapporten van zowel AFM, FRC als PCAOB alleen maar verder toenemen.

Het is ook een reële vraag of de adviespraktijkpartners de evidente publieke verantwoordelijkheden willen dragen van de auditpraktijk, met alle financiële consequenties en publieke exposure van dien.

In dat licht wordt de vraag concreet of de huidige partner- en governance-structuur van de grote accountantsorganisaties nog wel adequaat is voor de omgeving waarin zij momenteel moeten opereren. En of de adviespraktijken binnen die structuur wel optimaal kunnen groeien.

Firma's hebben vele stappen genomen om de auditkwaliteit te verbeteren en tegemoet te komen aan de kritiek van de toezichthouders. Zo zijn specifieke partners benoemd die puur verantwoordelijk zijn voor toezichtaangelegenheden en compliance. Daarnaast hebben kantoren voor hun wereldwijde raden van toezicht sub-committees opgezet voor onder meer partner affairs, audit-risk en strategy-governance, om deze belangrijke issues de volle aandacht te geven.

Toch lijkt dit vooralsnog onvoldoende om de kritiek van de toezichthouders op het gebied van kwaliteit en onafhankelijkheid te ondervangen. Gecombineerd met de eerder gesignaleerde verschuiving naar non-auditdiensten maakt dat de vraag legitiem of het huidige bestuursmodel - partnerstructuur en governance-structuur - nog wel van deze tijd is.

Een oplossing zou zijn om de non-audit services (NAS) naar de beurs te brengen op basis van een reële waardering van die activiteiten (Accenture is een prima voorbeeld) en een daarop gebaseerde geaccepteerde eigendomsverhouding tussen audit- en adviespraktijkpartners (N.B. dit was bij Arthur Andersen een zeer heikel punt dat leidde tot arbitrage).

De auditpartners krijgen na die beursgang aandelen in de NAS met dividendrecht, maar zonder stemrecht. Dit maakt de aansturing van de twee verschillende activiteiten transparanter: de adviespraktijk met een governance-structuur die past bij een beursgenoteerde onderneming en de auditpraktijk met de partnerstructuur.

Dit voorkomt bovendien belangenconflicten, omdat de auditpartners geen enkele invloed meer hebben op de strategische richting van de adviespraktijk. Daarnaast blijft de adviespraktijk uit de wind bij de frequente claims en boetes waarmee de auditpraktijk heeft te maken.

Deze oplossing brengt een duidelijke scheidingslijn aan tussen een controlepraktijk met een heldere maatschappelijke rol en snel toenemende wettelijke verplichtingen, en een adviespraktijk zonder die politiek opgelegde verplichtingen, die meer vrij staat naar de cliënt.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Paul Koster is oud-directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

Gerelateerd

12 reacties

Gerard Dirven

Een uitstekend initiatief van de heer Koster om dit onderwerp in discussie te brengen. De oplossing die de heer Koster voorstaat is echter een schijnoplosssing. Schijn omdat de financiële verbondenheid tussen de accountantsorganisatie en de NAS blijft bestaan. Voor de waarde ontwikkeling van de NAS aandelen en het dividendrecht op deze aandelen blijft het aantrekkelijk om de verbonden NAS te voorzien van zoveel mogelijk opdrachten. Slechts als deze financiële verbinding wordt verbroken wordt de onafhankelijkheid geborgd. Deze structuuraanpassing is dan ook een schijnaanpassing: wezenlijk verandert er niets. Accountantsorganisaties zijn allang geen accountantsorganisaties meer maar multidisciplinaire adviesorganisaties waarbij de (wettelijke) controlefunctie slechts een van de aangeboden diensten is. Vervelende aan deze dienst is dat deze streng gereglementeerd is, een behoorlijk afbreukrisico heeft, het uitvoeren van (meer) rendabele adviesopdrachten blokkeert of in de weg staat en als gevolg daarvan minder rendabel is geworden. Indien een organisatie besluit deze dienst te blijven leveren aan geselecteerde cliënten (per cliënt wordt immers al een afweging gemaakt welke rol men wil vervullen) moet de hele set aan spelregels voor die cliënt in acht worden genomen. Het bestuur van de organisatie moet daartoe de nodige borgingsmaatregelen nemen en de toezichthouder ziet nauwgezet toe op het naleven daarvan. Als we het echt willen veranderen moeten we de compromissfeer durven verlaten, want die zal altijd blijven wringen. Dat dit voorlopig nog niet zal gebeuren is evident, dus is er een belangrijke rol weggelegd voor de toezichthouder. Pakkans vergroten en sancties verzwaren lijkt vooralsnog de enige effectieve oplossing.

Remco

Interessante opinie. Ik heb zelf wel mijn vraagtekens bij het feit van: "De auditpartners krijgen na die beursgang aandelen in de NAS met dividendrecht, maar zonder stemrecht." In het kader van onafhankelijkheid lijkt mij dit uiteindelijk ook niet gewenst. Want op deze manier blijven er wellicht financiële belangen in het spel. En de vraag is ook hoe de buitenwereld hier in het kader van onafhankelijkheid in schijn tegenaan zal kijken.

Martin

Oude wijn,....nieuwe zakken,....deze discussie is al zo vaak gevoerd.. Ook in het redactioneel commentaar van FD wordt weer een fout gemaakt, in het MKB is het niet nodig.... 1) alle schandalen en fouten die uitkomen hebben betrekking op OOB's, wie kan mij garanderen dat het onder niet OOB's beter is.....een structurele denkfout van velen.... 2) wat verstaan we dan onder MKB, de groenteboer op de hoek is toch niet te vergelijken met een private onderneming met een omzet van zeg €500m 3) de kring van belanghebbenden in MBK is overzichtelijk.......fiscus en bank zijn vaak de belangrijkste.....in tijden van crisis en liquiditeitsdruk bij vele ondernemingen lijkt het mij juist belangrijk om onafhankelijke partijen te hebben... De structurele weeffout blijft bestaan, een publieke taak (wat is essentie het bestaansrecht is van een controlerend accountant) vermengen met verleidingen van grote verdiensten, recept voor fouten en marchanderen in de kantlijn.

Jan Wietsma

Zowel het hoofdartikel in het FD van 030214 als verderop in een artikel van Jeroen Piersma wordt de suggestie gedaan de grote kantoren te splitsen. Tijd voor een discussie hierover.

Jan Weezenberg

AT:Jan Wietsma - 2-2-2014 20:48:30 Geachte Heer Wietsma, Ik lees: " Geef die nieuwe auditkantoren een andere naam en laat de oude namen doorgaan als advieskantoor " Ik ben het helemaal met U eens, dat dit een rationele, uitstekende oplossing is. De advieskantoren mogen dan uiteraard geen beschermende voorkeurstitel hebben en dat betekent dat AA en RA vanaf dat moment "gewone " opleidingstitels zijn met daarbinnen een duidelijke aanduiding van HBO-, resp. Universitair niveau. Waar bijvoorbeeld AFM zich niet meer mee hoeft te bemoeien. Een praktisch probleem zie ik nog wel in de opleiding voor de adviesfuncties. Je gaat dan al snel in bijv. een bedrijfskundige o.d. richting, waar je moet concurreren met afgestudeerde en gepromoveerde bedrijfskundigen, fiscalisten, juristen, etc. etc. En die duidelijk omschreven studierichtingen zijn voor studenten voor deze beroepen veel aantrekkelijker dan een opleiding voor "accountant " Een marktgericht opleidingsmodel gaat dan niet alleen kijken naar de arbeidsmarkt, maar ook naar de markt waar onderwijsproducten worden aangeboden en...afgenomen Dit alles realiseren is een gigantische uitdaging., waarbij ik meer verzet dan enthousiasme verwacht, gezien de vele specifieke belangen. THINK ABOUT IT ! Vriendelijke groet, Jan Weezenberg .

Jan Wietsma

In de kern van de zaak zijn de meeste accountantsfirma's natuurlijk allang geen organisaties meer die het uitvoeren van wettelijke controles als core-business zien. We praten over het algemeen over adviesfirma's die ook nog iets doen met wettelijke controles. Daar hoeven we helemaal geen ingewikkelde structuren voor te bedenken. Losweken van de auditdiensten is de aangewezen weg. Geef die nieuwe auditkantoren een andere naam en laat de oude namen doorgaan als advieskantoor.

Roy Gorter

Beste Johan, Discussie over het organisatiemodel is afgelopen dinsdag op de Nieuwjaarsbijeenkomst van de NBA Young Profs genoemd als een van de belangrijkste thema's van de werkgroep Cultuur.in 2014. Wordt vervolgd dus!

Johan Visser

Het zou de NBA sieren , en meteen het verwijt van dominantie van de Big 4 binnen de NBA ontkrachten, als ze een fundamentele discussie over dit thema zou starten. De analyse van Jules Muis hieronder liegt er niet om tenzij men dit weg zou willen zetten als cynisme dat node gemist kan worden. Het laatste kan ik mij echt niet indenken dus wacht ik met spanning op deze voor het Openbaar Beroep hoogstnoodzakelijke discussie.

Martin

Slechts enkele vragen/opmerking 1) wat is de toegevoegde waarde voor het maatschappelijk verkeer bij een dergelijke oplossing? 2) wat is in dit geval beter, een volledige knip tussen advies en controle of partners vanuit de audit toch een belang laten houden?.... 3) waarom zouden partners van een controle-tak aandelen moeten behouden behalve dat dit voor henzelf waarschijnlijk beter zou zijn......ik zie het absoluut niet... Ik weet een andere oplossing: Reguleer de controle-diensten, advies helemaal los (meer en betere marktwerking volgens mij), salarisplafond voor "partners" bij controle diensten, zeg maar €250,000 gemiddeld. Bij een BIG-4 die afgerond 100 audit partners heeft zal de besparing qua salaris toch €25m (maal 4 = €100m!!) zijn en steek dat geld nu maar in de TUACC agenda: betere en effectievere controletechnieken, beter onderwijs, vernieuwing etc etc. En de opmerking dat €250,000 niet genoeg zou zijn.........kwestie van keuzes maken, bewijs is afgelopen jaren wel geleverd dat meer beloning niet gaat leiden tot betere kwaliteit. Samenvattend: aardige denkrichting, maar geeft absoluut geen meerwaarde aan het maatschappelijk verkeer en geeft een totaal verkeerd signaal af.

jules muis

Een leuke bijdrage Paul, die aanleiding kan geven tot hervormingen die uitstijgen boven de huidige hervormingsmaatregelen - eerder door mij bestempeld al ‘nuttig friemelen in de marge’ ; met het accent natuurlijk op ‘nuttig’. Maar je voorstel laat enkele ervaringen en vragen opgeroepen in de afgelopen twintig jaar buiten beeld: We hebben deze vlieger al eerder zien vliegen, maar veel hoger, toen midden jaren negentig alle grote kantoren (behalve Deloitte ) hun advies praktijk daadwerkelijk afgestoten hadden, om het vervolgens weer sluipend op te bouwen. Het natuurlijk adviesgebied kent zo zijn zelf-propellende kracht gedreven door het winst-maximaliserings streven eigen aan iedere for-profit organisatie, ook in de context van een publieke functie. Ik weet niet of en hoe je de verleidingen die daarmee samengaan uit kunt schakelen in de bi-laterale constellatie die je voorstelt. Wat ook de ondernemingsvorm. De ‘opschoning’ van bijna twintig jaar terug heeft geen zoden aan de dijk gezet inzake het effectief functioneren van het openbare accountantsberoep in de tijd die er op volgde: Enron, dot.com, de financiele crisis, etc. en het substantieel disfunctioneren van het beroep wijzen op diepere oorzaken van de malaise. En hebben bewezen dat het uitvoeren van een publieke vertrouwensrol in een ‘for-profit ‘ setting een luxe is die het openbare beroep niet waar heeft kunnen maken. Helaas, het gaat om meer. Ik denk wel dat een exclusieve ‘audit-only’ maatschaps/governance constructie verder zou kunnen helpen. (En weet dat Brussel daar niet voor gekozen heeft). Maar zie daarom niet in waarom het maatschappelijk zo wenselijk of nodig zou moeten zijn deze dan weer te ‘vervuilen’ met een kunst constructie zoals voorgesteld: een laterale constructie, twee poten, ieder met een eigen hersen- en zenuwstelsel. Ik zie nog minder in waarom audit partners zouden (moeten) kiezen hun huidig geld per se te moeten steken in ook een adviesorganisatie. Waarom niet in goud of bitcoins? Tenzij er toch synergetische effecten te verwachten zijn uit zo’n combinatie; en wat zijn die dan? En kunnen die de toets van publiek belang doorstaan? 4) Misschien dat we wat verder kunnen komen als je je voorstel ook eens van de andere kant insteekt: Wat zouden we ervan denken als een grote exclusieve advies-organisatie de controle praktijk van een van de Big 4 over zou willen nemen. Hoe zou dat in termen van governance ( geloofwaardig en volgens de regels) georganiseerd kunnen worden? Zou je dezelfde constructie voor willen stellen? En zo niet, waarom niet? Kortom: Mooie vlieger, levert best wat voordelen op, maar wat mij betreft onvoldoende game changer. Jules

Richard Overweg

Ik vind dit een interessant artikel. Naar aanleiding van dit artikel komt er een vraag bij mij op: Is het mogelijk om te kijken naar de structuur van eigendom, zeggenschap, winstrecht en governance bij accountantskantoren die OOB's controleren? Je zou bijvoorbeeld kunnen kijken of dit meer vanuit een coöperatieve-gedachte ingericht kan worden, waarbij natuurlijk wel gewaarborgd moet worden dat aan accountancy wet- en regelgeving moet worden voldaan. Je zou vanuit de coöperatieve gedachten meer personen kunnen benoemen in een hoogste orgaan die vaktechnisch 'tegengas' kunnen geven of bijvoorbeeld ook kunnen kijken of er mogelijkheden bestaan om 'stakeholders' zoals bijvoorbeeld gebruikers te benoemen. Heeft iemand hier een idee of ideeën over?

Toine Goossens

Een prachtige start voor een diepgaande inhoudelijke discussie. Als we flink doorpakken is het mogelijk om in december een nieuwe verordening goed te keuren.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.