Opinie

Fier rechtop

Eigenlijk was ik van plan te reageren op de handreiking SBR in deze periode. Aangezien deze - helaas - nog even op zich laat wachten, kom ik graag nog even terug op de vele reacties op mijn laatste bijdrage.

Zoveel commotie rondom mijn opinie over de ingevoerde collegeluwe periode voor postdoctorale accountancystudenten, had ik nooit verwacht.

Allereerst fantastisch dat er zo actief wordt meegedaan in de discussie. Zowel positieve als negatieve berichten. Jammer genoeg merk ik dat Young Profs moeite hebben om zich actief en openlijk te mengen in discussies. Opvallend is dat de student-assistent anoniem reageert.

De afgelopen weken ben ik enorm veel benaderd door personen die begaan zijn met het accountantsberoep. Helaas moest ik constateren dat studenten mij soms fluisterend benaderen of zelfs de deur achter zich sluiten voordat zij mij melden dat mijn laatste opinie echt raak was.

Hier snap ik helemaal niets van. Waarom denken wij (Young Profs) dat het onze carrière schaadt wanneer wij voor ons zelf opkomen en meedenken over de toekomst van het beroep? Grote onzin.

Daarnaast verbaast het me dat er juist nú wel massaal wordt gereageerd. Waarom nu wel reageren op een artikel over één enkele maatregel die de work-life-balance van de student-assistent raakt? De mening van Young Profs is niet alleen nodig in discussies die hen persoonlijk raken, maar ook bij maatregelen die ons allen raken.

Ik som maar even op: de rotatieplicht, de advies-versus-auditmaatregel, de VGBA, ViO, SBR, ethiek, de tone-at-the-top en kwaliteit. Wellicht is een referentie naar de aankomende onderwerpen van de komende Accountantsdag een makkelijkere samenvatting. Ik kan me niet voorstellen dat Young Profs hier geen mening over hebben.

Sta fier rechtop en ga de discussie aan. Je zult zien dat er echt wel naar je wordt geluisterd. Dit doet de NBA, de universiteit waar je studeert en ook de werkgever waarvoor je werkt. Wij zijn de jonge generatie die het beroep van de toekomst vorm kan geven.

Uiteraard mag je als Young Prof ook wijzen naar het NBA Young Prof bestuur. Wij zijn er onder andere om jonge accountants te vertegenwoordigen. Een terechte verwachting en daar mogen wij best op worden aangesproken.

Helaas kunnen en moeten wij niet als bestuur alleen de opinie van de Young Prof accountant vormen. Daarom nodig ik iedereen uit voor het debat. Kruip uit je schulp en maak je mening kenbaar!

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Tom Ooms is werkzaam bij PwC. In 2014 was hij voorzitter van NBA Young Profs.

6 reacties

Tom Ooms

AT: Fred jammer dat je het zo ervaart in de praktijk. AT: Sander, jammerlijk dat er een negatieve gedachte is over he volgen van accountant.nl of andere media. Ik lees uit je reactie dat er wellicht ook een gap is tussen de informatieverstrekking via studieverenigingen zoals de VAS, de NBA YP's, de NBA en kantoren. Wellicht is dit een gap waar we als Young Profs wat aan moeten doen?!

Fred

AT: Arjan: Bedankt voor je heldere uitleg. Echter een 'langstudeerboete' zou ik geen voorstander van zijn. Als je van werkgever (buiten je schuld om, bijv. er is geen werk meer bij je huidige werkgever etc.) wisselt waardoor je niet verder kunt met de praktijkstage bij je huidige werkgever achterstand op loopt (dit is niet te voorkomen lijkt mij!) je dan een boete op loopt lijkt mij dat wel oneerlijk. Ik vind dat nog altijd anders dan dat je op school studeert. Bij de praktijkstage ben je sterk (eigenlijk altijd) afhankelijk van je werkgever/baan. Mocht je dat kwijt raken dan heb je wel een probleem. Daarnaast zeg ik ook niet dat ik geen probleem heb om niets te betalen. Echter die kosten die jij noemt als je de praktijkstage onderbreekt rechtvaardigen voor mij niet een factuur van 220 euro ipv bijv. zo'n 75 euro wat ik meer in de trant vind liggen. Waarom zou ik bijv. moeten betalen voor de NBA controleurs die de verslagen na kijken als ik niets inlever? (dat zit in mijn ogen in het verschil tussen mijn genoemde 75 euro en de 220 euro).

Arjen Bonestroo

In reactie op de opmerking van Fred: de totale opbrengsten voor de Praktijkopleiding AA zijn gebaseerd op het totaal aantal ingeschreven trainees. Als de NBA de jaarlijkse bijdragen alleen zou factureren aan de actieve deelnemers, betekent dit dat die kosten voor de jaarlijkse bijdragen omhoog zouden moeten. Inhoudelijk zijn er echter ook argumenten waarom ook degenen die onderbroken hebben een jaarlijkse factuur ontvangen: - veel kosten die door de NBA gemaakt worden voor trainees, worden ook gemaakt voor diegenen die hun praktijkopleiding hebben onderbroken (denk aan de kosten voor NAT:tschool, bijhouden van de administratie, kosten voor de visitaties, etc.. -door ook aan degenen die onderbroken hebben te factureren, bestaat er een druk om de praktijkopleiding niet langer te laten duren dan strikt noodzakelijk is. M.a.w.: het bevordert de doostroom. Anderzijds blijven trainees niet onnodig lang ingeschreven, wanneer zij uiteindelijk toch niet van plan zijn de praktijkopleiding nog af te maken (meestal reageert iemand pas op basis van een factuur). Vergelijkbaar met de theoretische onderwijsinstellingen: of je nu wel of niet de lessen bezoekt en examens maakt, je betaalt vanaf het moment dat je ingeschreven bent. Zo is dat voor de Praktijkopleiding AA nu ook georganiseerd. Bij de harmonisatie van de geldelijke bijdragen voor de praktijkopleidingen AA en RA gaat dit overigens veranderen. Na harmonisatie van de regelingen voor beide praktijkopleidingen, zal er gefactureerd worden op basis van een beoordeelde rapportage in combinatie met een 'langstudeerboete' na het vijfde jaar dat de trainee ingeschreven staat.

Tjibbe Bosman

Goed bezig Tom, mooie oproep! AT:Sander: het blad van de VAS is al een jaar niet meer uitgekomen wegens gebrek aan adverteerders....

Sander

Wellicht zou een goede (eerste) stap hiertoe zijn het meer inhoudelijk interessant maken van (ik noem maar wat) het blad van de VAS? Immers beperkt dit zich vaak ook maar tot bespreking van een nieuwe leaseauto, of een vooruitblik of bespreking van de laatste borrel... Hoe vaak ik me niet heb geërgerd aan de nietszeggendheid van dergelijke bladen, welke toch een flink bereik hebben onder accountancystudenten... Maar goed, dat is wellicht een zijspoor. Verder wel eens met de algemene opmerking dat de student meer mondig zou moeten zijn: laatst in een centraal college nog de vraag gehoord hoeveel mensen actief accountant.nl lezen (laat staan reageren). Een reactie die (helaas) op veel instemming kon rekenen in de zaal was een denigrerende "Dat doe je alleen maar als je teveel tijd (cq. geen leven) hebt"... Zegt m.i. ook voldoende over de mate waarin de gemiddelde student zich überhaupt interesseert in (de toekomst van) het beroep. Misschien is een verklaring hiervoor dat ze zichzelf toch in de toekomst niet meer in deze branche werkzaam zien? En misschien is hiermee de cirkel weer rond naar de vorige bijdrage van Tom...?

Fred

Wederom goed artikel Tom en wederom reageer ik anoniem als young prof. In je artikel zeg je dat je de discussie aan moet gaan met je werkgever. Ik heb dat menig keer gedaan (positief benaderd om zaken efficiënter in te richten etc. en zo betrokken te zijn). Echter heel vaak komt er geen respons terug of zelfs erger ze gaan je zien als een betweter en kost het je baan. Met je werkgever in discussie gaan zou ik daarom juist afraden, omdat je die discussie eigenlijk altijd verliest ook al heb je gelijk. Werkgevers vinden het eenmaal lastig om een veel jonger (ruim 20 jaar verschil) gelijk te geven al gaat het mij daar niet eens om. Mijn bijdrage om een organisatie te verbeteren waar ik voor werk vind ik belangrijker. Oude rotten in het vak willen de leemte immers niet zien in hun organisatie (op de werkvloer), die een frisse jonge kracht wel ziet. Met het NBA ben ik ook al in discussie getreden over de praktijkstage en dan met name de facturatie, waarom die even hoog is als je deze tijdelijk stil legt (praktijkbegeleiders van de NBA hoeven dan immers niet je inleveropdrachten na te kijken). Echter enig inzicht in de opbouw van die factuur heb ik nog niet gekregen. (zie ook mijn reactie op het stuk over de cursus ethiek).

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.