Opinie

Derde weg in accountancyopleiding

Twee recente rapporten bepleiten voor de accountantsopleiding twee verschillende modellen. Er is echter ook een derde weg denkbaar, die zowel de AA-opleiding aantrekkelijk houdt als recht doet aan de assurance-functie.

Bert van Asselt, Hans Duits en Piet de Keijzer

De commissie van Arkel (NBA) pleit in haar in oktober 2012 gepubliceerde rapport voor een meer op de mkb-praktijk afgestemde mkb-accountant, naast de bestaande RA (wettelijke controle inclusief organisatie van openbaar belang - oob) en AA (wettelijke controlebevoegdheid exclusief oob).

Een maand later bepleitte de commissie Dassen - ingesteld op verzoek van de Commissie eindtermen Accountancy - een opleidingsmodel dat onderscheid maakt tussen een oob-oriëntatie (RA) en een mkb-oriëntatie. Die laatste richt zich primair op de AA met wettelijke controlebevoegdheid exclusief het oob.

Twee rapporten, twee verschillende visies. Wij pleiten voor een derde weg, die enerzijds uitgaat van de wens de opleiding voor de AA aantrekkelijk te houden en die anderzijds recht doet aan de kernfunctie van de accountant, de assurance-functie.

Aanleiding voor het debat over herziening van huidige de opleidingsstructuur is de discrepantie tussen de eisen van de bestaande AA-opleiding en diens dagelijkse werkzaamheden. De huidige AA-opleiding is primair gericht op de wettelijke jaarrekeningcontrole. Nauwelijks tien procent van de openbare AA's maakt echter gebruik van die bevoegdheid.

De AA-opleiding moet beter worden afgestemd op de behoeften in de mkb-markt. De maatschappelijke rol en kernfunctie van de accountant blijven daarbij een belangrijke bestaansvoorwaarde. De eerste zin in het eerste artikel van de Verordening Gedragscode (VGC) luidt: "Het onderscheidend kenmerk van het accountantsberoep is de verantwoordelijkheid te handelen in het algemeen belang."

De kernfunctie van de openbaar accountant is het toevoegen van zekerheid aan (financiële) informatie ten behoeve van derden in het maatschappelijk verkeer, de assurance-functie. In de overige wet- en regelgeving lijkt dit algemeen belang zich te verengen tot alleen de wettelijke controle van jaarrekeningen. Dat zou betekenen dat meer dan de helft van de openbaar accountants geen publieke functie vervult die vraagt om wettelijke bescherming.

Het controleconcept blijft een basisvaardigheid voor elke accountant. Het te beheersen normenkader verschilt echter sterk tussen de assurance- en non-assurance praktijk.

Accountants hebben in hun eigen vakjargon boeiende discussies over vormen en gradaties van zekerheid. Ondernemers en overige stakeholders verwachten echter simpelweg van elke accountant dat de cijfers waar hij zijn naam aan verbindt betrouwbaar zijn.
Daarnaast wordt van de mkb-accountant een objectieve en integere houding verwacht bij adviesopdrachten zoals het begeleiden van kredietaanvragen, bedrijfsopvolging en herstructureringen.
De mkb-ondernemer verwacht tevens dat zijn accountant actuele kennis en vaardigheden heeft op het terrein van strategie, prognoses, ICT, interne beheersing en E-commerce.

De huidige AA-opleiding sluit onvoldoende aan op deze belangrijke taken.

Derde weg: twee uitstroomvarianten
In dit licht pleiten wij in aansluiting op de adviezen van de commissies Van Arkel en Dassen voor een AA-opleiding met twee uitstroomvarianten: de accountant adviseur en de accountant auditor. Deze indeling past binnen het huidige wettelijk kader, waarin een AA zonder wettelijke controlebevoegdheid nog steeds wordt erkend.

Accountant adviseur met beperkte certificerende bevoegdheid
De door Van Arkel genoemde mkb-accountant zou op post-hbo-niveau kunnen worden opgeleid als accountant adviseur (AA), met certificerende bevoegdheid en afgestemd op de mkb-praktijk. De certificerende bevoegdheid kan worden beperkt tot de assurance-opdrachten die daadwerkelijk in het mkb worden uitgevoerd.
Naast deze (beperkte) assurance-vaardigheden bestaat het programma veel meer dan nu uit adviesvaardigheden op het gebied van strategie, ICT, interne beheersing, fiscaliteit, ondernemerschap en management control. De adviesfunctie staat, naast de beperkte assurance-functie, ook centraal in de praktijkopleiding. 

Accountant auditor op hbo-masterniveau
Een professionele (hbo) masteropleiding stelt eisen aan de praktijkervaring van studenten. Er wordt verwacht dat zij in staat zijn praktijkgericht onderzoek uit te voeren in de eigen beroepspraktijk. De master-AA dient zich primair te richten op de high potentials binnen accountantsorganisaties. Door kennisverdieping en praktijkgericht onderzoek verwerven zij via de master de status van wettelijk controleur en kunnen zij tevens een belangrijke bijdrage leveren aan de beroepsontwikkeling in het mkb.
De status van wettelijk controleur geeft de accountant auditor ook de bevoegdheid om, op grond van de Wta, als extern accountant het beleid binnen een accountantsorganisatie mede te bepalen.

Deze masteropleiding zal zich, naast de kennis en vaardigheden voor de wettelijke jaarrekeningcontrole, ook richten op bestuurlijke vaardigheden en/of verdieping van de adviesvaardigheden.

Deze opleiding tot Accountant Auditor vraagt om een herijking van de huidige masteropleiding AA, in nauwe samenwerking met het beroepenveld en de beroepsorganisatie.

Bert van Asselt RA AA is voorzitter van het landelijk AC-scholenoverleg en verbonden aan het lectoraat Accountancy en Controlling van hogeschool Windesheim te Zwolle. Dr. Hans Duits RA is lector FAI aan de Hogeschool Utrecht en werkzaam bij KPMG mkb. Drs. Piet de Keijzer is programmamanager Master AA.

Het artikel is geschreven op persoonlijke titel.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Gerelateerd

10 reacties

Jan Vos

AT: Jan Weezenberg Ik denk dat u met uw reactie wel een van de kernelementen raakt van de discussie over de toekomst van de opleidingen. Wat is nou de essentie van de accountant? Ik wil u ook op het volgende artikel wijzen op deze site :http://www.accountant.nl/Accountant/Debat/NBA/Tijd+voor+revolutie+in+de+opleiding.aspx Hierin wordt benoemd dat het uitgangspunt 2 stromingen van accountants is. Een controlerend en niet controleren. In de reacties bij dat artikel wordt ook genoemd dat NBA Young Profs een enquete heeft gehouden welke mogelijk in kaart brengt in hoeverre behoefte is aan de mogelijkheid om controle verklaringen te tekenen.

Jan Weezenberg

AT:Jan Vos - 4-10-2013 12:22:50 Geachte Heer Vos, U schrijft: "Het laten vervallen van de controlebevoegdheid en de daaraan gekopelde stageverplichting zou door een heel aantal AA-studenten toegejuigd worden". Deze AA's hebben dan geen recht meer op een beschermde titel. Die is er naar mijn mening immers vooral voor de kwaliteitszorg bij controle-werk. Voor advieswerk zou een beschermde titel concurrentievervalsing betekenen. De keuze wordt dus: overbodig studeren of moeizaam concurreren. De door U voorgestelde inventarisatie moet dus zeker worden uitgevoerd, wie gaat dit doen ? NBA ? Vriendelijke groet, Jan Weezenberg

Jan Vos

Ik kan mij goed vinden in de reactie van Marisa Noronha. Het voorbeeld met de titel van een dokter en advocaat is imo niet echt een goede vergelijking gezien een dokter of advocaat ongeacht hun specialisatie allemaal hun wetenschappelijke studie hebben voltooid. RA's hebben ook een wetenschappelijke studie gevolgd echter hebben AA's een praktijkgerichte beroepsopleiding gevolgd. In mijn werkomgeving heb ik de indruk van mijn collega's dat de meeste AA- accountants en studenten weinig behoefte hebben aan de bevoegdheid om wettelijke controles uit te voeren omdat zij zicht juist hebben gekozen voor het samenstellen en adviseren en niet voor wettelijke controles. Het laten vervallen van de controlebevoegdheid en de daaraan gekopelde stageverplichting zou door een heel aantal AA-studenten toegejuigd worden. Is het daarom ook niet een idee om te inventariseren in hoeverre binnen de AA-accountants en studenten de behoefte is om wettelijke controles te mogen uitvoeren. Dit is lijkt mij binnen de opleiding vrij makkelijk te realiseren. De AA opleiding kan hierdoor ook veel meer MKB specifieker gemaakt worden. Hierdoor heb je ook maar 1 accountant die wettelijke controles mag uitvoeren en 1 accountant die zich richt op administratieve dienstverlening en andere adviesdiensten.

anton ewoldt

Geachte Bert, Binnen de bestaande verhoudingen dacht ik voor de accountant bij mkb ondernemingen de meest passende titel van Administratie-Advies-Consulent gevonden te hebben als een te verkrijgen aantekening in het register. Daarnaast pleitte ik ervoor dat iedere AA; RA of AA/RA als titel gaat gebruiken: Acc. na de basisopleiding tot accountant en zich dan specialiseert in wettelijke controles; OOB controles; vrijwillige controles ed. Omdat de titel accountant al wettelijk beschermd is lijkt mij in mijn geval A. Ewoldt, Acc. en allemaal deze aanduiding gebruiken conform spraakgebruik.met aantekening in register bij mijn afstuderen het keuzevak belastingrecht gevolgd te hebben. Als NOVAA het mkb meer had willen benadrukken, zou dan de keuze niet op aansluiting bij de NOAB i.pv. NIVRA zijn gevallen en de oorspronkelijke titel van AA Accountant Administratieconsulent voor het mkb dan kon gelden voor de AA die controles verricht en de AAC (administratie Advies Consulent). Door aansluiting bij NIVRA en nu NBA is er voor gekozen om toch meer de filosofie van de grote accountantskantoren te volgen en zoals je zelf weet destijds in het NIVRA altijd de hoogwaardige controles van jaarrekeningen de hoofdrol speelden en over de RA's die als eenmanskantoor ook alleen maar mkb klanten hadden wat werd gezwegen. Terwijl vóór de fusie vooral werd benadrukt dat er eigenlijk nauwelijks verschil bestond tussen AA´s en RA´s die beiden controleerden en de grote kantoren had lastig vonden 2 soorten regelgeving etc is er nu na de fusie een tendens waarneembaar dat de AA voor wat betreft het mkb ondergesneewd raken. en bij nieuwe regelgeving steeds naar voren komt, ja maar dat is voor de mkb accountant veel te ingrijpend ed. Ik zie als oplossing dat we voor het model Dassen moeten kiezen met een basis titel en daarna de specialisatie kiezen en de titel los zien van het beroep. Vergelijking met de geneeskunde na het artsen examen krijgt hij de titel van arts-assistent en volgt daarna een specialisatie van gemiddeld 6 jaar om specialist met dr. titel maar toch als arts blijft aangesproken. Als studenten na hun basisopleiding de titel Accountant-Assistent krijgen en na hun specialisatie in mkb of OOB Accounatnt (Acc.) gaan heten. Laat de bestaande Beroepsopleiding AA, die binnen het NBA is ondergebracht uitgroeien tot de door jou bedoelde mkb opleiding met/zonder controle en dan naast de Acc. titel de aantekening krijgen van Administratie-Advies-Consulent of overhevelen naar de Erasmus universiteit waar de NOVAA volgens destijds specifiek voor de ondersteuning van het mkb een samenwerkingsovereenkomst mee heeft afgesloten. Het oplossen van de titels komt natuurlijk ook doordat de C van controle ook al beschermd wordt door de RC controllersopleiding. Voorts vind ik dat bij een derde titel de oorspronkelijke fusie doelstellingen (een acc; een opleiding een organisatie met onderscheiden ledengroepen steeds meer haar doel voorbijschiet. Omdat we nu eenmaal in het verre verleden de fout gemaakt hebben iedereen die controles verrichtte of de administratie bijhield of een rekening courant voerde de engelse benaming accountant als titel zijn gaan gebruiken en nu al jaren lang de discussie voeren wie is Auditor en wie is Accountant. Met jou hoop ik wel dat we over 5 jaar uit deze discussie zijn en de juiste oplossing is gevonden die dan door alle leden van het NBA worden gedragen.

Bert van Asselt

Waarde collega's Mijn dank voor jullie bijdrage aan deze discussie waar ik met veel belangstelling kennis van heb genomen. Ik wil aanvullend nog graag een paar kanttekeningen plaatsen. Het onderscheid naar soorten accountants zoals ons dat voorstaat is de huidige betaande situatie. Zo sta ik persoonlijk ingeschreven als AA zonder- en als RA met certificerende bevoegdheid. De discussie over bevoegdheden en titelatuur moet naar mijn mening vooral binnen de beroepsgroep worden gevoerd. De buitenwereld moet kunnen vertrouwen op de betrouwbaarheid, integriteit en deskundigheid van elke "Accountant" ongeacht zijn titel of bevoegdheden. Voorts wil ik opmerken dat de problematiek in het MKB eerder vraagt om een praktisch opgeleide accountant met ondernemerskwaliteiten dan om een wetenschappelijk gevormde auditor. Tot slot betreur ik dat er zo weinig aandacht is voor de specifieke behoeften in het MKB als banenmotor voor onze economie. Ik zou ook in deze discussie graag de stem horen van de zwijgende meerderheid die in dat marktsegment als accountant toegevoegde waarde levert. Ik zie de verdere reacties met belangstelling tegemoet.

anton ewoldt ra

Eindelijk weer eens een artikel dat de titel en opleiding opnieuw ter discussie stelt. Met hun opmerking dat er een discrepantie bestaat tussen de AA opleiding en de praktijk ben ik het geheel eens en als docent zijn mij de opmerkingen tijdens lessen in overvloed bekend van waarom moet ik dit in godsnaam bestuderen en weten, terwijl ik allen maar samenstel en mkb ondernemers help bij hun Btw en IB aangiften en adviseer over ondernemers doelstellingen. Tijdens de bijeenkomst over de commissie van Arkel heb ik na afloop het voorstel gedaan om de studenten die voor de mkb variant kiezen de titel te creeren van AAC ofwel Administratie-Advies-Consulent.Daar er ook veel RA´s zijn die nagenoeg alleen in het mkb veld werken zouden die dan de titel RAAC moeten krijgen ter onderscheiding van de audit kant? Zelf zou ik als er over 5 jaar nog geen één titel en één opleiding bestaat de fusie van NOVAA en NIVRA als mislukt beschouwen. Waarom nemen we niet het spraak gebruik van titels als uitgangspunt. Net zoals in de medische wereld is iedere afgestudeerde arts en specialiseert zich als specialist met dr. title voor cardioloog; oncoloog; huisarts enz. Er komt één titel Accountant en bij de inschrijving in het register komt de aantekening; met mkb specialisatie; met weetelijke controle bevoegdheid; voor vrijwillige controles; etc. Volgens mij bestond dit ook al enkele jaren in de NIVRA opleiding waarbij studenten na het behalen van het vak BIV een 2 jarige keuzevak moesten kiezen alvorens zij aan het laatste vak Controleleer konden beginnen. Hoewel over het voorstel van een derde variant goed is nagedacht, denk ik toch dat het niet goed is en weer de nare smaak gaat oproepen uit het verleden van de opmerkingen over "accountants van de tweede of derde garnituur" of de accountant met korte benen". Ook kan men de titel gaan benaderen vanuit de technische opleidingen en er verschil is tussen de hbo met titel ing. en academisch delft de titel ir. en beiden afkortingen zijn van ingenieur. De variant van Accountant Auditor zou dan ook moeten gaan gelden voor de RA die wettelijk OOB controles doet en dan RAA gaat heten? Wel moet ik steeds bij deze artikelen denken aan de "weeffout" in het beroep. Beter lijkt mij de titel en beroep van elkaar te gaan scheiden, want tenslotte heten we allen te samen Beroepsorganisatie van Accountants en laten dan ook met z'n allen de beschermde titel Accountant gaan gebruiken. Overigens de echte high potentials in het AA traject kunnen gemakkelijk de extra twee vervolgjaren nemen om OOB auditor te worden. Als deze discussie weer ontzettend lang gaat duren dan komen we helaas weer uit op de VAGA (academisch gevormde accountants en de hbo accountants. Daar RA het woord register bevat en ook AA ingeschreven worden in een register kan de R voor RA weggelaten worden. Wil men toch een tweedeling dan Master of Aplied Science en Bachelor of Aplied Science. Slot pleidooi laten we zonder kapsones en vermeende statussymbolen we elkaar allemaal aanspreken met de titel Accountant en in welk segment hij of zij werkzaam is uit de aantekening uit het openbare register blijkt. In 2015 moet dit probleem toch opgelost zijn en dan 30 jaar is na de ALV van 1985 waar toen al de discussie gestart is van de hoogwaardige opleiding die de ontsokkeling en kritiek op het toenmalig beroep moest tegengaan.

Marisa Noronha

Alle lof voor het opperen van een nieuwe weg! De beginselen van de geschetste adviesvaardigheden zouden wat mij betreft in de basisopleiding voor alle accountants moeten zijn geïntegreerd. Ook eens met Tom vwb. de professionele master. Maar het verder opsplitsen van assurance-bevoegdheden: MKB-assuranceopdrachten (accountant adviseur) en dan misschien ook een knip in bevoegdheid tussen accountants met een professionele master (accountant auditor) en diegenen met een WO master? Het lijkt mij schier onmogelijk dit onderscheid aan niet-accountants uit te leggen zonder in vakjargon te vervallen!

Tom Ooms

Goed initiatief. Helaas niet helemaal een nieuwe suggestie. Persoonlijk zou ik niet per definitie de gedachte van de professional master bij HBO AA opleiding afschieten. Wel moet denk ik het niveau dermate hoog zijn dat er een voldoende conceptueel en wetenschappelijk kader aanwezig is waardoor de HBO professional master meer aansluit met het wetenschappelijk WO onderwijs. Je kunt misschien ook nog verschil maken in bevoegdheden tussen verschillende assurance producten die een AA professional master versus een RA WO master mag uitvoeren? Dit is overigens sowieso een brede kans voor het HBO onderwijs en de gedachte van professional masters. Als de stap HBO naar WO minder groot kan worden gemaakt kan dit wellicht de doorstroom van HBO naar WO ook verbeteren.

Pieter.dekokAT:coney.nl

Hulde!!!! Goed initiatief! De discussie zit al jaren muurvast. Goed dat jullie proberen deze op gang te houden. Ik ben altijd verwonderd over de schijnbare desinteresse vanuit establishement om onderwijsdiscussie om te zetten in daden. Ik weet dat bij aantal mensen, ook bij NBA, de energie er wel is! Nu nog de verbinding, het NL dijkenplan (Hans), en vanuit al die rapporten, commissies, iets moois bouwen. Dat is de uitdaging, maar moet toch een keer lukken?? Ik hoor graag hoeveel dijkbewakers vinger opsteken!

Leen Paape

Beste Bert, Hans en Piet, alle begrip fvoor jullie visie maar ik roep nog graag in herinnering dat voor het uitvoeren van audits op een hoogwaardig niveau door meerdere commissies een wetenschappelijk niveau als basis is gedefinieerd. Ergo, een wettelijk controleur met een post HBO opleiding lijkt me daarmee ongewenst. Of de derde weg ook toereikend is om op de door julie aangegeven terreinen (strategie, prognoses, ICT, interne beheersing en E-commerce, etc.) goed te kunnen is ook nog de vraag. Dat er een behoefte is aan een meer op de MKB markt toegesneden opleiding ben ik geheel met jullie eens maar ik denk dat de door jullie voorgestelde derde weg niet perse de juiste oplossing is.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.