NBA

Concept standaard 4410: Handleiding voor A-merk product

Het Adviescollege Beroepsreglementering werkt aan de implementatie van de nieuwe samenstellingsstandaard van de International Auditing and Assurance Standards Board (IAASB).

Deze standaard is opgesteld volgens het clarity-formaat van de IAASB, waarbij duidelijker onderscheid wordt gemaakt tussen de vereisten en de toelichtingen. Het concept wordt natuurlijk binnenkort geconsulteerd. Kort wat uitgangspunten.

Wat is de rol van de accountant bij samenstellen?
Bij samenstellen gaat het om het ondersteunen van de klant bij het opstellen van bijvoorbeeld de jaarrekening. De accountant brengt daarbij zijn deskundigheid in op het gebied van administratieve verwerking en financiële verslaggeving. Hij waarborgt met zijn kennis en ervaring als vakman een goed eindproduct. Een accountantsoordeel over de jaarrekening ontbreekt, maar zijn betrokkenheid geeft vertrouwen in de maatschappij. Net zoals het Bovag-lidmaatschap van autobedrijven vertrouwen geeft. Een keurmerk waarbij je mag rekenen op kwaliteit.

Hoe wordt de kwaliteit gegarandeerd?
Het vertrouwen in de kwaliteit is afhankelijk van de zwakste schakel. Daarom is het belangrijk dat alle accountants dezelfde kwaliteit leveren die past bij de verwachting in de samenleving. Om die reden is de standaard verplicht gesteld bij het samenstellen van jaarrekeningen. Voor andere historische financiële informatie kan de accountant er voor kiezen de standaard toe te passen.

Helpt de standaard accountants zich te onderscheiden?
Veel accountants in het mkb willen zich onderscheiden van andere partijen. Met de conceptstandaard kiest de NBA voor het onderscheiden op kwaliteit. Met de samenstelverklaring onderscheidt de accountant zich van anderen en brengt hij de toegevoegde waarde van een samenstellingsopdracht tot uitdrukking.

Toch richt de standaard zich ook op een efficiënt samenstelproces. Bij samenstellen ondersteunt de accountant de klant. Hij is niet verantwoordelijk voor de juistheid en volledigheid van de jaarrekening en hoeft dan ook geen controlewerkzaamheden uit te voeren, maar hij kijkt natuurlijk wel kritisch naar de informatie die hij van de klant krijgt. Dat kan alleen als hij weet wat de klant doet, in wat voor omgeving deze opereert en hoe in de branche verantwoording wordt afgelegd. Ten slotte leest de accountant het samengestelde verslag nog eens kritisch door. Sluit het aan bij zijn kennis van de onderneming en zijn de verbanden en verhoudingen logisch? Niet alleen om de jaarrekening kritisch te beoordelen maar ook om kennis te vinden die de basis kan zijn om de ondernemer te adviseren. Want dat verwacht de klant van hem.

Is de standaard niet te lang?
De NBA ziet, net als de IAASB, de samenstelopdracht als volwaardig en op zichzelf staand product. De standaard regelt daarom ook zaken rond ethisch gedrag en kwaliteitsbeheersing. Voordeel is dat je in principe de andere standaarden er niet bij nodig hebt. Nadeel is dat de standaard daarom relatief lang is, maar net als bij een handleiding geldt dat je hem één keer goed zult moeten doorgronden om hem efficiënt toe te passen. Daarna gebruik je hem als naslagwerk. Dan helpt het als alle informatie in één standaard is opgenomen.

Peter Eimers heeft deze column samen geschreven met Carel Verdiesen, vice-voorzitter Adviescollege Beroepsreglementering.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Peter Eimers is partner bij EY en hoogleraar Audit & Assurance aan de accountantsopleiding van de Vrije Universiteit te Amsterdam.

Gerelateerd

4 reacties

Carel Verdiesen

Om met de eerste reactie te beginnen: Vorige week is de concept standaard 4410 gepubliceerd. Zowel als afzonderlijk consultatiedocument als samen met een rijtje andere standaarden: voor de liefhebbers. Er zijn een aantal consultatievragen bij gepubliceerd maar alle reacties zijn natuurlijk welkom! De vragen zijn slechts die zaken waar wij als subcommissie non assurance/MKB wat langer hebben stil gestaan. En ja, het is de bedoeling dat leidraad 14 "opdrachten in de MKB praktijk" wordt ingetrokken. De toelichting is naar onze mening niet meer nodig nu de concept standaard zelf alle uitleg bevat die noodzakelijk is. Daarom is de concept standaard ook nu zelfstandiger te gebruiken. Wel meer, veel meer tekst dan de oude NVCOS 4410 maar als de nieuwe standaard eenmaal "eigen" is gemaakt zal het toch wel zeer leesbaar blijken. Dat was in ieder geval bij ons het geval. Toch wijkt de standaard inhoudelijk niet zo heel veel af van de bestaande standaard. Waarschijnlijk hoeven de procedures niet te worden aangepast en moet er nog steeds zelf worden nagedacht over de te verrichten werkzaamheden. Gelukkig maar. Voor ons is iedere samenstelopdracht in de uitvoering toch weer anders. Er zijn nu eenmaal heel veel soorten klanten en die maken ieder jaar weer andere ontwikkelingen door. Wie zijn wij dan om nu al precies voor te schrijven wat u moet doen. De beroepshouding (integriteit, objectiviteit etc.) wordt niet in deze standaard geregeld. Die staat los van de opdracht en moet ALTIJD (!) in orde zijn. De verwijzing naar de gedragsregels staat er wel in. Om u eraan te herinneren. De verklaring is naar onze mening wel sterk verbeterd. Het is nu echt een verklaring van de accountant en wat positiever geformuleerd. Natuurlijk wordt nog wel vermeld wat de accountant heeft gedaan en waar hij voor verantwoordelijk is. Deze tekst kan dus nu alleen nog maar door accountants worden gebruikt maar wees nu eerlijk, het gaat er toch om dat U kunt uitleggen aan de klant wat de waarde van deze verklaring is. Want als u dat al niet kunt zal de klant er niet op zitten te wachten, noch zal hij er de meerwaarde van inzien. Of van het werk dat ermee gemoeid is. Het onderscheidende zit dus inderdaad toch in het "zijn" van accountant maar dat kan alleen als alle accountants dezelfde minimale standaarden aanhouden. Want alleen dan wordt een keurmerk erkend en herkend. Is het toekomstbestendig? We weten het niet. Nu worden er nog papieren of op papier gelijkende digitale financiële rapportages opgesteld waarmee verantwoording wordt afgelegd. We houden de ontwikkelingen natuurlijk wel in de gaten. We hopen dat u de standaard tot u neemt, de vragen wilt overwegen en eventueel van commentaar wilt voorzien. Wij beloven u dat we er serieus naar kijken en op uw reacties zullen reageren, of dat nu instemmend of afwijzend is. Daar heeft u dan weer recht op.

anton ewoldt

Hopelijk wordt bij de invoering van deze nieuwe standaard leidraad 14 opgeheven of daarin verwerkt. In de praktijk blijkt het naast elkaar bestaan van leidraad 14 en COS 4410 tot verwarring leiden en soms heerst de opvatting dat leidraad 14 alleen van toepassing is bij AA´s en COS 4410 alleen voor RA´s. Op examens is het altijd een heikel onderwerp noem de verschillen bij samenstellen vlgns leidraad 14 en 4410 en dan mn bij GNB Continuiteit en te verrichten werkzaamheden. Beter is het één COS samenstelling. Volgens mij heerst er rond samenstellen toch wel iets van zelftoetsing en eigen belang als een mogelijke bedreiging van onafhankelijkheid en staat in de verklaring een pluim aan de accountant dat hij zelf vindt dat hij het goed heeft gedaan. Wordt in de nieuwe controlestandaard het probleem van onafhankelijkheid beter geregeld? Wel goed dat de standaard echt aan vernieuwing toe was.

Winfred Merkus

Peter, wat ik niet helemaal begrijp is dat je stelt : ' Met de samenstelverklaring onderscheidt de accountant zich van anderen en brengt hij de toegevoegde waarde van een samenstellingsopdracht tot uitdrukking'. Het onderscheidende zal toch in zijn titel zitten en niet in de samenstelverklaring zelf. immers die is niet exclusief voorbehouden aan accountants. Ook nu al zie je dat administratiekantoren exact dezelfde samenstelverklaring hanteren, daar zal een nieuwe Standaard niets aan veranderen.

John Weerdenburg

Peter, wanneer komt de standaard? Met de informatie die ik lees in je column lees ik niet anders dan al in de bestaande Standaard staat. Of gaan we richting de RAC 4410 waarin ook de werkzaamheden waren opgesomd? Is daarnaast het keurmerk dan niet het feit dat een accountant het logo van de NBA mag voeren?

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.