Opinie

Maak van COS 4400 een assurance-dienst!

In december 2012 liet de NBA alert 27 het licht zien, onder meer over de scheiding van controle en advies voor wettelijke controles bij organisaties van openbaar belang.

Deze alert ontmoette veel kritiek, omdat de NBA de combinatie van controle en overeengekomen specifieke werkzaamheden (COS 4400) toelaatbaar achtte.

Deze interpretatie van de wet lag niet voor de hand in het licht van de tekst van de wet, Wta artikel 24b, waarin bij organisaties van openbaar belang een strikte scheiding wordt voorgeschreven tussen enerzijds wettelijke controles en anderzijds alle niet-controlediensten. Immers, op het eerste gezicht lijken COS 4400 opdrachten géén controlediensten.

In de alert kondigde de NBA aan te zijner tijd met een nadere uitwerking te komen in de onafhankelijkheidsregels. Die uitwerking ligt nu ter consultatie voor in de vorm van artikel 16 van de Conceptverordening inzake de Onafhankelijkheid van Accountants bij Assurance-Opdrachten (ViO).

De discussie in januari 2013 spitste zich toe op het begrip 'controlediensten', mede gezien de uitleg die Tweede-Kamerlid Ronald Plasterk (PvdA) daaraan had gegeven in zijn amendement (een uitleg die zeer restrictief was) en de motie van het Eerste-Kamerlid André Postema (PvdA), die poogde de speelruimte te vergroten tot het verstrekken van zekerheid over de door Plasterk in zijn uitleg met name genoemde verslagen.

Arnout van Kempen besloot deze discussie met opmerking dat het niet aan de heren Plasterk of Postema, maar aan de rechter is om te oordelen over de interpretatie van de wet, en dat het de NBA vrijstaat om als beroepsorganisatie daarvoor een voorzet te geven.

Wij staan nu op het punt om deze voorzet vast te leggen in een verordening. Doen wij daar verstandig aan? Ik meen van niet.

Artikel 16 ViO definieert het begrip controledienst op opportunistische wijze, blijkbaar alleen bedoeld om de combinatie van COS 4400 diensten met wettelijke controles mogelijk te maken onder Wta 24b, want overigens vervult het begrip geen enkele functie.

Het begrip controlediensten valt voorts niet samen met het begrip controle volgens de NV COS (een deelverzameling van het begrip assurance), noch met het begrip assurance; noch met het begrip 'aan assurance verwant' en evenmin met het begrip non-assurance zoals dat elders in de ViO voorkomt.

Het is, kortom, een gelegenheidsbegrip dat vloekt met de systematiek van de NV COS en de ViO zelf. Door bovendien gebruik te maken van de term controle, die een vaststaande betekenis heeft binnen ons vakgebied, brengt het verwarring teweeg. Generaties van studenten zullen zich nog afvragen wat de regelgever heeft bewogen om een dergelijk begrip in de regelgeving te introduceren.

Ter verduidelijking van mijn betoog hierbij wat voorbeelden van mogelijke tentamenvragen voor toekomstige studenten:

  • Zijn alle controlediensten assurance opdrachten? (Nee, nl COS 4400 opdrachten niet).
  • Zijn alle aan assurance verwante opdrachten controlediensten? (Nee, nl COS 4410 opdrachten niet).
  • Zijn alle COS 4400 opdrachten controlediensten? (Nee, alleen voor zover daarbij de aard van de werkzaamheden overeenkomt met COS 100-3850).

Enzovoorts.

Wist u trouwens dat beoordelingsopdrachten ook controlediensten zijn?  U voelt wel, niet alleen studenten maar ook de collega's in het werkveld zullen hier hopeloos verdwalen.

Ik meen dat het beter kan en dat de consistentie en inzichtelijkheid van de regelgeving er mee gediend zouden zijn als wij er van af zouden zien om een definitie van het begrip controlediensten in onze verordeningen op te nemen; ook al vanwege het risico dat de rechter op grond van de wetsgeschiedenis tot een andere interpretatie zou komen.

Als wij per se COS 4400-diensten buiten het verbod van Wta 24b willen brengen, laten wij dan COS 4400 aanpassen in die zin dat we er een assurance opdracht van maken. Dan geven we de rechter de kans om de wet zo te interpreteren dat onder 'controlediensten' in de Wta, nu dat dit begrip niet in de wet wordt gedefinieerd,  assurance diensten moeten worden verstaan in de zin van NV COS.

Vooruitlopend daarop kan de NBA deze interpretatie propageren. Daarmee besparen we onszelf een moeras van regelgeving. Maak van COS 4400 een assurance-dienst!

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Joop Anemaet is directeur van Menon Consultants en externe compliance officer bij enkele mkb-accountantskantoren.

Gerelateerd

12 reacties

Paul Stoele

Is al wel eens overwogen om de curieuze en verwarrende term "aan assurance verwant" te schrappen? Hoezo en waaraan verwant? Ware het niet duidelijker om simpelweg over "samenstelopdrachten"(bij COS 4410) en over "adviesopdrachten" (bij COS 4400) te spreken? In het laatste geval ontstaat dan tevens de mogelijkheid voor accountants om wel meningen naar voren te brengen.

M. Berghuis

AT:Wietsma U heeft gelijk bij kredieten tot €100,000. Bij kredieten, bijv overnamefinanciering, is het wel het geval, gaat meestal om wat hogere bedragen. Overigens heb ik daar geen problemen mee, lijkt mij goed dat de bank wat vaker meekijkt. Mijn probleem is: 1) banken weten niet wat ze willen, "een stempel", en de NBA (of wie dan ook) accepteert dat allemaal. Bankiers hebben geen idee, kijken alleen naar de stempel zodat ze dat in hun dossier kunnen afvinken 2) gevaar is ook dat men niet luistert naar verhaal achter de cijfers. Iemand in de backoffie van de bank krijgt de cijfers en heeft de ondernemer nooite gesproken. Komt met een oordeel zonder het verhaal achter de cijfers te kennen. Dat heeft niks met ondernemen te maken. Mijn betoog is dat met dit soort voorstellen niemand het meer begrijpt. Dus eens met AT:Bobbe!

Jan Wietsma

AT:Berghuis Weliswaar off-topic maar: Wat jij als feit presenteert herken ik niet. Ben wel benieuwd wat de omvang van de onderneming is waarvoor dat geldt en in welke bedrijfstak actief en wat het uitstaande krediet is. Praktijk leert dat een aantal banken bij kredietsommen tot € 100.000 helemaal geen cijfers meer opvragen. Weliswaar moeten ze dan meer economisch kapitaal aanhouden, maar de extra kosten die hiermee gepaard gaan, wegen voor veel banken niet op tegen de meerkosten die ze maken als ze iedere keer cijfers opvragen en die in hun systemen moeten verwerken. Kortom vaak cijfers opvragen doet een bank alleen maar als men het risico op default van de onderneming hoog inschat. Overigens gaat SBR-direct de bank en uiteindelijk ook de ondernemer wel voordeel opleveren omdat de bank per saldo een lager economisch kapitaal aan kan houden.

M. Berghuis

als we nou eens beginnen met te denken vanuit het perspectief van het maatschappelijk verkeer ipv het nodeloos ingewikkeld te maken. Feit: Banken willen bij het verstrekken van een financiering elk halfjaar cijfers van een accountant, ook bij een onderneming die geen wettelijke controle hoeft. Op de vraag wat ze dan willen: "nou gewoon, een stempel van een accountantskantoor" Wedervaag: wilt u dan beoordeling, samenstel of feitelijke bevindingen? Antwoord: Dat maakt ons niks uit, er moet een accountant naar gekeken hebben! Dit is de harde realiteit, hier moet een antwoord op komen, de verwachtingskloof is nog volop aanwezig en door dit soort voorstellen maken we het nog ingewikkelder. Geen normaal mens, en zeker geen bankier, die dit begrijpt.

Joop Anemaet

AT: Nico, Ronald, Marcel, Ik had niet gedacht er nog eens van beschuldigd te worden dat ik voor de Big 4 lucratieve adviesdiensten wil behouden… dat vind ik eigenlijk wel geestig. Maar jullie moeten van mij aannemen dat ik streef naar zo goed mogelijke regelgeving, in ieders belang. Marcel geeft het formele argument: het parlement heeft gesproken, oftewel wet is wet. Dat is natuurlijk juist, maar het gaat erom hoe die wet te interpreteren. Feit is dat men heeft nagelaten het begrip controlediensten te definiëren. Daaruit volgt een zekere interpretatievrijheid; hoe ver die reikt is aan de rechter, of misschien eerder al, want de minister toetst de verordening. Maar het onderscheid tussen assurance opdrachten en aan assurance verwante opdrachten wordt door het maatschappelijk verkeer niet begrepen, dat is algemeen bekend. Om daar de knip te leggen, slaat dus nergens op. Als we als accountants elkaar of ons bestuur te vuur en te zwaard gaan bestrijden, dan toch zeker niet over de vraag of COS 4400 nu wel of niet bij de verboden niet- controlediensten moet worden ingedeeld? Als we een scheiding willen aanbrengen, dan tussen wettelijke controle sec en al het andere (dat is de positie van Plasterk) of tussen assurance (inclusief aan assurance verwant) en al het andere. Ondertussen begrijp ik dat er over de kern van mijn betoog, te weten dat de NBA, gegeven haar voorkeur voor de ruimere interpretatie, de verkeerde weg bewandelt, geen verschil van mening is?

Marcel Pheijffer

Zie in het licht van de discussie eerdere bijdragen van ondergetekende rond de jaarwisseling. Ik heb me daar verzet tegen de mijns inziens onterechte oprekking in de Alert van hetgeen in de Tweede Kamer op democratische wijze - maar kennelijk niet tot ieders tevredenheid - is besloten. De NBA dient eerder voor een restrictieve uitleg dan voor de opportunistische te kiezen. IMHO!

Ronald Bobbe

Wat een onzin betoog....!! Het is zó doorzichtig, en uitsluitend bedoeld om voor de Big4 de lucratieve adviesdiensten te kunnen blijven uitvoeren bij hun OOB-klanten. Nu wil de NBA het paard achter de wagen spannen, en als het niet linksom kan, dan maar rechtsom en dus de definitie van assurancediensten uitbreiden. Om te beginnen zou de NBA daarover duidelijkheid moeten geven aan de Leden: "Beste leden, alle consequenties voor het MKB en de onduidelijkheid richting het Maatschappelijk Verkeer interesseert ons geen biet, want het is allemaal ondergeschikt aan de belangen van onze belangrijkste kantoren, die een dikke vinger in de pap hebben bij het NBA!!". Ik zie de Kamervragen al voor me: "Voorzitter, gaan we straks administratieve dienstverlening ook assurance noemen? En belastingadvies mag dus ook weer? Eigenlijk is dus alles assurance volgens de NBA?" Dat wordt een zeer ongenuanceerde discussie.... Ik denk ook dat de kantoren zichzelf in de voet schieten op het gebied van aansprakelijkheid en claims. Als je assurance toevoegt, althans pretendeert dat toe te voegen, dan heb je over je uitlatingen dus ook een stuk meer verantwoordelijkheid te dragen dan wanneer het alleen OSW'en betreft. En tenslotte voorzie ik een discrepantie met internationale regelgeving, en wordt een rapport voor bijv. Shell dat in meerdere landen door gebruikers c.q. toezichthouders wordt gelezen, heel erg onduidelijk qua status en reikwijdte. DE OPLOSSING: Stop met deze flauwekul discussie, en wees eens grote jongens. Je wilt de OOB's controleren? Dan doe je dus de rest niet meer!!! Klaar.

Nico Prevoo

AT:Joop in dit licht kan ik je betoog inderdaad dan beter volgen. Maar dan blijft nog de vraag staan wat mij betreft, of het maatschappelijk verkeer dit nog allemaal snapt? De klant gaat het uiteindelijk om een vraagstuk dat hij behandeld wil hebben. En in deze tijd ook nog het liefst tegen een zo voordelig mogelijke voorwaarde. Tegelijkertijd ben ik het wel met je eens, dat het goed is om als accountant je af te vragen welke zekerheid je toevoegt. Al is het maar door het schrijven van een briefje. Het maatschappelijk verkeer kijkt over het algemeen toch anders naar een gelijkluidende brief qua inhoud met een brievenhoofd van een accountantskantoor of de klant zelf (even sprekend vanuit de praktijk).

Jan Wietsma

AT:Joop Dank voor je toelichting. Kan een en ander nu beter plaatsen.

Joop Anemaet

AT: Jan, Nico, Bovenstaande is een formeel betoog en dat is ook terecht, want als we nieuwe regelgeving maken, zoals nu, dan moet die formeel goed in elkaar zitten: anders hebben alle betrokkenen daar last van. Dat is het maatschappelijk belang van dit betoog. De casus is simpel genoeg. De NBA stelt zich ten doel om, kort gezegd, COS 4400 buiten het bereik van het verbod op controle en advies te brengen; en dat is helemaal niet zo’n gek idee. Alleen de gekozen manier is buitengewoon onhandig. Immers ‘specifiek overeengekomen werkzaamheden’ worden door de klant gevraagd om zekerheid ergens over te krijgen. Assurance is dus het doel, maar de accountant mag het niet zeggen (net als bij 4410 overigens). De COS staan niet toe dat de accountant, behalve dat hij de overeengekomen werkzaamheden uitvoert, tevens aangeeft of de beoogde zekerheid daarmee bereikt is. Een omissie in de regelgeving. Dus laten we die omissie wegnemen en toestaan dat de accountant een assurance rapport toevoegt. Mits ook aan de andere voorwaarden van artikel 16 ViO wordt voldaan, is dan de combinatie met controle niet meer controversieel. Die aanpak is volgens mij een stuk doelmatiger dan een geheel nieuw en niet passend begrip als ‘controlediensten’ in de verordening op te nemen.

Nico Prevoo

Als deze zinsnede al opgenomen wordt: 'U voelt wel, niet alleen studenten maar ook de collega's in het werkveld zullen hier hopeloos verdwalen.'. Wat zal het maatschappelijk hier dan sowieso bij voelen? Voor de klant (lees: maatschappelijk verkeer) is het uiteindelijk van belang dat hij actuele cijfers heeft op basis waarvan hij kan sturen. Een jaarrekening is hierbij al lang achterhaald. Ook banken kijken al lang niet meer alleen naar de jaarrekening. Dus waarom dan zo'n vormtechnische discussie die elke vaktechneut een warme avond in bed zal bezorgen, maar de gemiddelde deelnemer in het maatschappelijk verkeer echt niets interesseert. Ik vraag me sowieso af wat de toegevoegde waarde is van het onderbrengen van een COS4400 opdracht onder het controleregime (lees: AFM toezicht, checklists). En welke zekerheid kunnen wij bieden buiten dan dat de jaarrekening voldoet aan Titel 9 BW2? Daarvoor zijn onze werkzaamheden gewoon te beperkt en is over het algemeen de AO/IB bij een client te beperkt.

Jan Wietsma

Beste Joop, Wat is de toegevoegde waarde voor het maatschappelijk verkeer als we van COS 4400 een assurance dienst maken. De afgelopen maanden heb ik meerdere mensen gesproken die hierin een mooi staaltje marktbescherming zien. Misschien moeten we eens een aantal beroepsproducten bedenken voor het MKB waarvan de markt vindt dat het toegevoegde waarde oplevert.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.