Opinie

Kwaliteit controle: this is your wake up call

DRV Accountants & Adviseurs is een van de door de AFM gecontroleerde kantoren van het eerste uur. Wij dachten in 2006 met ruim vierhonderd controleopdrachten en zelfs enkele kleinere beursgenoteerde oob's toch wel te snappen hoe het moest.

Vervolgens kregen we bezoek van de AFM. De eerste contacten waren vriendelijk en professioneel kritisch. We keken uit naar een positieve uitkomst van het onderzoek. Niets bleek minder waar. Langs alle kanten werden we afgeserveerd.

Uiteraard onthutst en boos over de uitkomst van het onderzoek, 'wie dacht de AFM wel niet dat ze was om aan onze deskundigheid te twijfelen', werden we strijdvaardig. Mouwen werden opgestroopt, dure deskundigen ingevlogen, opinies gevraagd.

Er veranderde echter niets aan de uitkomst. We waren eenvoudigweg niet zo goed als we dachten. Het heeft niet veel gescheeld of DRV (sinds 1922) had de moed opgegeven het zelf nog te kunnen. Onze pogingen om links en rechts wat bij te schaven zonder echt aan zelfreflectie te doen (wat feitelijk toegeven aan de uitkomst van het AFM-onderzoek zou inhouden) werkten niet.

In een indringend gesprek met de AFM kregen we een niet mis te verstane wake-upcall. We hebben toen uitgebreid de tijd genomen om heel goed naar binnen te kijken en kritisch te zijn over onszelf. Dat is heel confronterend kan ik u melden, maar het heeft uiteindelijk heel zuiverend gewerkt.

De organisatie moest zich hervinden. Binnen het bestuur werden taken anders verdeeld. De beleidsbepalers, onderdeel van de raad van bestuur, kregen alle ruimte om zich volledig op de accountantsorganisatie te focussen met als enige doel het verbeteren van de kwaliteit van de controles, met als logische uitkomst het verkrijgen van de Wta-vergunning. De mindset ging om, de tone at the top veranderde, niet alleen binnen de accountantsorganisatie, maar door de gehele organisatie heen.

Op elk wettelijk controledossier werd een opdrachtgerichte kwaliteitsbeoordeling (OKB) uitgevoerd, we organiseerden summercourses en kwaliteitsdagen, we versterkten bureau vaktechniek, de nieuwe compliance officer kreeg meer bevoegdheden en het aantal externe accountants werd teruggebracht van bijna dertig naar negen.

Er was weinig ruimte voor democratisch overleg. Controle moest weer een specialisme worden. De lijn werd uitgezet en daar moest iedereen zich aan houden, of zijn of haar eigen consequenties trekken.

Dat doet de AFM overigens wel slim. Niet de accountant maar de organisatie krijgt de vergunning. Hebben de accountants van de organisatie niet de juiste kwalificaties of mindset dan krijgt de organisatie geen vergunning (of deze wordt de organisatie ontnomen). Dat werkt zuiverend van binnenuit. 

Tijdens deze omslag zijn we vele cliënten kwijtgeraakt die onze koerswijziging niet begrepen, dan wel de ermee gepaard gaande kosten niet wilden betalen. Tegelijkertijd bleven we, met behulp van onze advocaten en andere deskundigen, in gesprek met de AFM.

Het hoeft geen betoog dat dit ons energie, tijd en veel, heel veel geld heeft gekost. Wij hadden geen vergunning en moesten hem verdienen. Elk dossier moest een 10 zijn want als de OKB'er en de AFM er met de kaasschaaf overheen waren gegaan moest er een ruime voldoende resteren.

Offertebedragen werden in tijd en geld dubbel uitgegeven. De afboekingen werden dramatisch hoog. Wij hebben tijdens dit proces regelmatig geërgerd gekeken naar collegakantoren, en niet in de minste plaats de big four, die in onze ogen de vergunning hadden 'gekregen' in plaats van verdiend. Zij brachten offertes uit waarvan wij wisten dat het met de door de AFM geëiste kwaliteitsnormen eenvoudigweg niet mogelijk was.

Daar waar we het proces begonnen teneinde de Wta-vergunning te behalen was dit uiteindelijk niet meer onze hoofddoelstelling. Kwaliteit moest worden heruitgevonden. En dat is wat we hebben gedaan, niet langer voor de AFM maar voor onszelf.

Was het dit allemaal waard? Jazeker. In 2012, ruim drie jaar na de reset van de organisatie, werd ons de vergunning toegekend. Is de AFM in deze iets te verwijten? Wat ons betreft niet. Door de harde lijn van de AFM was onze organisatie gedwongen haar bakens te verzetten en heeft het ons gebracht op het door ons en de AFM gewenste en geëiste kwaliteitsniveau.

Zoals ook anderen betogen zijn het de (besturen van) de accountantsorganisaties die over de kwaliteit van hun mensen moeten waken. Kwaliteit moet top down in de mindset van eenieder zitten. Zolang accountantsorganisaties, deskundigen en bemiddelaars van accountantsorganisaties blijven schrijven over wie de schuld heeft dat het imago is aangetast komen we niet verder. Ook wij hebben dat via een harde en dure les moeten leren accepteren. De knop moet om. Niet alle accountants(organisaties) blijken te kunnen voldoen aan de nieuwe kwaliteitsstandaard. Accepteer dat en kies om óf te verbeteren óf te stoppen.

Als de overblijvende kantoren de kwaliteit eenmaal op orde hebben dan is de verplichte roulatie van de accountantsorganisatie (bij oob's) niet meer zo belangrijk. Het werk wordt dan immers per definitie vakkundig uitgevoerd, op gezette tijden gemonitord door de AFM. Als de kwaliteits-mindset binnen een accountantskantoor is doorgedrongen in alle gelederen, waaronder de adviestak, dan is ook de scheiding van controle en adviesdiensten niet meer persé noodzakelijk.

Maar dit is toekomst. Tot die tijd zijn maatregelen (en niet meer regels!) nodig. 'Rules cannot substitute for character' zei Allan Greenspan ooit. Ik ben daarbij minder een voorstander van een consultatiedocument dat via een ogenschijnlijk democratische vergadering moet uitmonden in een verordening. De gedachte dat deze eerder zal worden nageleefd, want door de leden zelf aanvaard, vind ik erg optimistisch. Op dit punt voel ik meer voor de lijn die Fouk Tsang heeft uitgezet in zijn scherpe blog op accountancyvisie: ‘Radicaal renovatieplan accountantsberoep'.

Wij hebben gemeend er goed aan te doen onze ervaringen openhartig te delen. Tijdens ons proces met de AFM hebben wij geen steun ondervonden van collega's of de NBA (toen NIVRA), op een enkele adhesiebetuiging na. Waren wij maar eerder gewaarschuwd dat doorgaan op dezelfde weg geen zin heeft. Het had ons veel bespaard. This is your wake up call: de mindset moet om.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Mr. Manfred Zurhorst is voorzitter raad van bestuur van DRV Accountants & Adviseurs.

Gerelateerd

18 reacties

Marlon

Diep onder de indruk. Mooi gescheven. Eerlijk en transparant ten top maar dat is hieronder wel voldoende door de reageerders betoogd, daar heb ik weinig aan toe te voegen. Waar ik enigzins tegen aan loop is het treurige detail en de geringe reacties hierop (tenminste in dit stuk, ik volg sporadisch andere blogs) dat DRV meent GEEN steun te hebben gehad van de NIVRA in het proces. Dit vindt ik eigenlijk een saillant en onderbelicht detail. Zou de discussie daar niet ook eens over moeten gaan? Toegeven de rol van de NIVRA is niet het handhaven van regels maar kon ze meer doen? (hands on mentaliteit?). Ik ben er zelf niet bij geweest maar zou enkel een adhesieverklaring wel als volstrekt onvoldoende typeren en meer mogen verwachten. Is er anno 2006 of ergens in die buurt tussen de NIVRA en de AFM aangaande de hogere lat niet GECOMMUNICEERD? Maar kan men stellen dat (achteraf gezien?) nu blijkt dat volgens de AFM sectorbreed de lat flink hoger moet de NIVRA hier een grote rol in heeft (moeten?) kunnen spelen? Dit betogend lijkt het me eerlijk gezegd ook een must voor de NBA om inzicht te krijgen in het bovenstaande ten behoeve van verbetering. Zoals de heer Zurhorst als aangeeft gaat dit het beste door jezelf een SPIEGEL voor te houden en eerlijk te zijn over je (on)kunnen.

Rene van Wingerden

Inzake de SRA tekst: Dat lijkt mij een 'zwijgende verklaring': wel aangeven dat je getoetst bent, maar niet de uitkomst van die toetsing vermelden. En hier zelfs impliciet suggereren dat jouw uitkomsten beter waren. Als onze clienten zoiets vermelden rond de controleverklaring tikken we hen op de vingers. Een dergelijke tekst is m.i. dus zeker een accountant(sorganisatie) onwaardig.

Drs. Koert A. de Vries RA - wiskundige in ruste

Wauw, wat een goed, open en eerlijk verhaal! Er is nog hoop voor het vak en de hoop heeft 11 kantoren in zuidwest-Nederland lees ik op www.drv.nl

Jack van Crooij

Ik zeg hulde aan DRV voor dit betoog. Transparantie ten top en de enig juiste manier om de goede naam van het accountantsberoep overeind te houden. Weinig begrip in dit kader voor andere SRA kantoren die op hun site onderstaande tekst opnemen. Mijn advies zou zijn haal de tekst van uw site af en kijk net als DRV in de spiegel voordat de AFM het voor u doet. Negatieve berichtgeving AFM betreft niet ons kantoor Vanochtend kopte het Financieel Dagblad met ‘AFM ziet veel zwakke accountantskantoren die hun vergunning beter kunnen inleveren’. Het betreft de rapportage van de themaonderzoeken die de AFM uitvoerde onder 30 NBA-kantoren. Door het vernietigende oordeel en de algemene teneur van het artikel over kleinere accountantskantoren, kunnen we ons voorstellen dat u zich zorgen maakt. Ons kantoor, hoewel bij de NBA aangesloten, behoort echter niet tot de kantoren in de steekproef. Ons kantoor is de afgelopen jaren diverse malen getoetst en wij kunnen u meedelen dat bovengenoemd artikel dus geen betrekking heeft op ons kantoor. Mocht u hier verdere vragen over hebben, dan verzoeken wij u contact op te nemen met uw contactpersoon binnen...

Johan Visser

Ik ben zwaar onder de indruk van de inhoud van deze bijdrage. Het kan dus wel ook al moest het onder de druk van het zwaard van Damocles. Hulde en groot respect! Gegeven de rapporten van AFM over grote, middelgrote en kleine kantoren vraag ik mij oprecht af wie er echt in de spiegel heeft gekeken. Anders gezegd: als de rest voor het verlenen van de vergunningen zo scherp tegen het licht was gehouden als DRV hoevelen hadden er dan de toets van de AFM-kritiek kunnen doorstaan?? Eigenlijk is het om je rot te schamen: de kernaktiviteit Controle wordt niet echt op nivo beoefend Begin jaren negentig maakte ik regelmatig de grap dat RA Redelijk Arrogant betekende. Gewoon omdat het zelfbewustzijn van de gemiddelde RA die ik mocht interviewen en bemiddelen wel wat erg groot was. Helaas blijkt het geen grapje te zijn. Het zelfbewustzijn blijkt gewoon vaak pure bluf te zijn. Eigenlijk heb ik er geen woorden voor: zo zwak acteren en dan zoveel verdienen. Het moest niet mogen!!! .

Jan Wietsma

Beste Manfred, Wat moedig dat jij en jullie organisatie deze vorm van zelfreflectie durven toe te laten. Ik hoop dat het niet bij een zwaluw blijft, maar dat er een mooie nazomer volgt waarin meer bestuurders over de brug komen en hun verhaal delen. Alleen op deze manier krijgen we weer een gezond beroep. Overigens geldt deze oproep tot zelfreflectie niet alleen voor bestuurders van vergunningplichtige kantoren maar voor alle accountants.

Matthijs Pool

Beste Manfred, ben blij dat je namens DRV op deze wijze inzicht geeft in hoe het jullie de afgelopen jaren is vergaan. Het was zeker niet gemakkelijk, maar de kwaliteitsslag is gemaakt! Ik weet uit ervaring dat het jullie veel bloed zweet en tranen heeft gekost. Het kan dus wel; al moet je er soms weer vanaf 'nul' mee beginnen. Laten er meer kantoren zijn die jullie voorbeeld volgen van openheid en zelfreflectie. Mvg, Matthijs Pool NovigoAccountantsadviseurs

Pieter

Ik sluit me aan! Jammer dat nog niet iedereen het licht ziet. Afgelopen week heb ik me namelijk geergerd aan de poll op accountancynieuws 'Als de AFM onderzoek doet naar de kwaliteit van wettelijke controles door accountantskantoren, dan vertrouw ik de uitkomsten van het onderzoek' en de reacties daarop.

Fouk Tsang

Kijk dit is nu wat we met accountancy 3.0 bedoelen. Open, helder en transparant. Niet afgeven op een ander maar eerst naar jezelf kijken. Krachtig van Manfred dat hij dit zo durft neer te zetten. En ik denk de juiste conclusie je gaat ervoor of je maakt een andere keuze. Dank voor de verwijzing naar mijn blog. We moeten helaas constateren dat niet alle kantoren zo openhartig zijn. DRV zet hierbij wel heel duidelijk een nieuwe standaard. Fouk

Toine Goossens

Alle hulde voor DRV. Wat een transparantie over een worsteling met de essentie van je specialisme. Het is ook een pleidooi om specialisten binnen het beroep van openbaar accountants anders te gaan benoemen. Dat werkt verhelderend voor onszelf én voor de markt.

Maarten den Ouden

Een verhaal naar mjin hart. Waar heel veel kleine maar vooral ook grote accountantskantoren lering uit zouden moeten trekken. De AFM heeft gewoon gelijk, de kwaliteit van de controle moet omhoog en niet zo'n klein beetje ook.

Paul Stoele

Beste Manfred, Graag sluit ik mij aan bij alle complimenten voor het openhartige verhaal. Wat ik er uit haal, en naar mijn mening ook het belangrijkste is, dat het gaan voor kwaliteit van de dienstverlening van binnenuit, van de beroepsbeoefenaren zelf moet komen en helemaal niet omdat dat zo nodig zou moeten van welke regelgever of toezichthouder ook. Het is te hopen (ook voor Fouk), dat dit licht bij de collega's mag doorbreken. Immers, alleen dan kunnen beroepsbeoefenaars gewaardeerd worden om wat zij presteren. Hartelijke groet en veel succes aan allen binnen DRV, Paul

Jeroen Maan

Goed en openhartig verhaal. Hulde!

Frans Hoffenaar

Prima story Manfred| Dat het in het verleden zo bad was bij DRV , wist eigenlijk iedereen wel in de branche. Nooit gemerkt bij new recruitment? Nu toch eens proberen in de mother's lanquage te sschrijven?

Ronald Bobbe

Beste Manfred, Veel dank voor jouw openhartige bijdrage over de ervaringen van DRV met de WTA en AFM. Zeer herkenbaar en idd een wake up call voor alle andere vergunninghouders. Ik ben zelf oud-vennoot van BDO Accountants, en in oktober 2003 naar de directie van een grote klant gegaan; volgende maand op de kop af 10 jaar geleden. Ik was in de BDO tijd, naast mijn portefeuille met enkele grote relaties (waaronder de grootste klant van BDO), tevens verantwoordelijk voor de sectie Accountancy van Bureau Vaktechniek. Ik heb in 2002/03 al betoogd dat de acceptatie en uitvoering van controle-opdrachten voorbehouden zou moeten zijn aan enkele grotere vestigingen van BDO, en slechts bij daartoe geselecteerde RA's ondergebracht zou mogen worden. Het gebeurde dat lokaal een aanvraag binnenkwam, en dat die betreffende collega in alle goede bedoelingen volstrekt niet geëquipeerd was (qua kennis, ervaring en team) om die opdracht op te pakken. Maar je weet hoe dat commercieel gaat, alles wat binnenvliegt wordt meteen met open armen ontvangen. Zo kregen we ooit op kantoor Dordrecht een aanvraag om de Nederlandse vestiging van een bank uit Kazachstan te controleren.... Echt waar, geen flauwekul!! De vennoot had de opdracht al geaccepteerd, maar gelukkig belde een slimme jonge controleleider mij met wat zorgen. Ik ben daar vervolgens dwars voor gaan liggen, en die opdracht is teruggegeven nog voordat er iets gedaan was. Het is eigenlijk de "MKB attitude", waarbij je graag klanten helpt en terzijde wilt staan als 1e aanspreekpunt, die niet te combineren is met de vereisten voor een zware controleopdracht. Ik bepleit daarom al jaren dat de grens voor controleplicht stevig omhoog moet. Schaf het begrip OOB af, want controleplichtig = OOB in mijn optiek. Heel hanteerbaar zou nmm zijn om de grenzen van "groot" volgens Titel 9 ook de grens voor controleplicht te laten zijn. Alles wat "groot" is, is ook een dermate grote onderneming, met vele relevante stakeholders, dat die onderneming in essentie al meteen 'van openbaar belang' is. Je kunt dan de kwalificatie OOB laten vallen. De markt voor controleopdrachten wordt dan een stuk kleiner. Ja, nou en?? Is dat erg? Nee, volgens mij niet. Het is zelfs goed. De kleine vergunninghoudende kantoren, die nu een handjevol controleopdrachten hebben (of soms zelfs maar 1 !!), worden dan geholpen in hun keuze. Mijn stelling was altijd: "Ga doen waar je goed in bent, en laat de rest aan specialisten over....!!"

Rene Vierbergen

Ben onder de indruk. Met zo'n attitude is er een nieuwe kans voor accountants om weer als vertrouwenspersonen voor en van het maatschappelijk verkeer gezien te worden. Mogen velen volgen.

Marius Gerrits

Wel, het eerste schaap is blijkbaar over de dam, dat de rest moge volgen! Het inderdaad moedig de kaarten zo op tafel te leggen, het kan helpen aan een ommezwaai in de mindset, maar zoals je hebt opgemerkt ligt dat niet meteen voor de hand. Mijn dag is in ieder geval mooi begonnen!

Marcel Pheijffer

Prima verhaal Manfred! En een les voor andere kantoren: een mea culpa voor het verleden en de schouders eronder voor de toekomst. Zonder afvte geven op de AFM. Mooi.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.