Opinie

IT, wat moet je er mee?

De laatste tijd is er weer veel discussie over IT en de grote invloed die dit op 'de' accountant zou gaan hebben. De mkb-accountant doet hier in de praktijk echter maar weinig mee, tot grote frustratie van de voorvechters.

De reden dat de echte veranderingen uit blijven, ligt volgens mij echter voor de hand: voor de ‘gemiddelde' mkb-accountant biedt IT gewoon te weinig toegevoegde waarde. Vooral de samenstel- en adviespraktijk ondervindt geen enkele hinder van een gebrek aan IT. Geen reden dus ook om te veranderen.

In accountantsland lijkt er consensus te zijn ontstaan dat IT ontzettend belangrijk is. Een accountant die niets met IT doet, zou binnen een paar jaar geen enkel bestaansrecht meer hebben. Onzin wat mij betreft!

Natuurlijk, interne processen op kantoor kunnen best nog wat efficiënter worden gemaakt om stijgende kosten te drukken en de concurrentiepositie te behouden. Hierin kan IT prima een rol vervullen, maar daar houdt het effect wel zo'n beetje op. De meeste kantoren hebben hierover al lang nagedacht en zijn hiermee ook bezig.

Verder zie ik dit voornamelijk als het feestje van de softwareleveranciers. Als zij met nieuwe ideeën en software komen, kijken we wel of we deze kunnen inpassen binnen onze bestaande structuren. Lukt dat niet dan gaan we op de oude vertrouwde voet verder. Deze heeft zich immers allang bewezen.

Het samenstellen van jaarrekeningen is nog altijd een belangrijke inkomstenbron voor veel accountants. De (steeds vaker gehoorde) stelling dat de jaarrekening zijn langste tijd heeft gehad, lijkt mij te ver gezocht. Bedrijven zullen altijd een verantwoordingsdocument moeten blijven opstellen, of dat nu jaarrekening heet of niet. De professionele blik van een accountant op een dergelijke verantwoording is ook in de toekomst belangrijk, net zoals dat nu het geval is. De toenemende digitalisering doet daar helemaal niets aan af.

De digitalisering zorgt wel voor veranderingen in de dienstverlening rondom het verwerken van financiële administraties. Het bewerkelijke boekwerk wordt nog verder geautomatiseerd waardoor er steeds minder menselijk handelen bij nodig is. Het ‘ouderwetse' inklopwerk in de administratie is bij de meeste kantoren echter toch al lang (grotendeels) verdwenen en dit zal dus ook niet tot noemenswaardige problemen leiden.

De andere vormen van dienstverlening binnen de mkb-accountantspraktijk hebben weinig tot niets met IT van doen. Advisering op het gebied van fiscaliteit, financieringen en andersoortige diensten van bedrijfseconomische of organisatorische aard, zullen ook echt niet zomaar ineens verdwijnen.

IT-(advies)diensten kunnen natuurlijk wel aanvullend op bestaande dienstverlening van accountantskantoren worden aangeboden. Dit is in mijn ogen echter een geheel andere expertise die inherent niets met accountancy van doen heeft.

'De' accountant is geen IT-er en zal het nooit worden ook?

Deze bijdrage is ook als column geplaatst in het septembernummer van Accountant.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Gideon Folkers is registeraccountant en werkzaam als IT-engineer bij Refine-IT.

31 reacties

Fred

AT: Paul, zie mijn eerdere reactie en bij meerdere kantoren ben ik hier tegen aangelopen en helaas het waren wel allemaal 40 en 50 plussers die zich niet aanpasten. Echter wat ik nog zorgwekkender vond is dat het management niet ingreep en de jongere generatie het maar moest oplossen wat de oudere generatie niet begreep aan de nieuwe ingevoerde IT. Dan doel ik met name op dat de oudere generatie niet mee kijkt met de jongere hoe het dan wel moet, want ja daarvoor voelen ze zich toch wel te goed voor om naar een jonger iemand (die wel de nieuwe IT snapt) te luisteren en te leren. Het management kan moeilijk ingrijpen, want vergeet niet dat die oudere generatie gemiddeld al 20 jaar vastgeroest zit bij het zelfde kantoor en niet snel meer zullen verkassen. Wat kan het management dan doen om de oudere verplicht te laten werken (liefst efficiënt) met de nieuwe IT?

Paul Stoele

AT: Wogan Ik weet niet wie je op het oog hebt met 'oudere generatie', maar mijn jarenlange ervaring in o.m. personeelsbemiddeling heeft mij geleerd dat er hele oude dertigers zijn en hele vitale vijftigers en zestigers. Met andere woorden: waar het om gaat is of iemand open staat voor ontwikkelingen en zijn/haar vak wil bijhouden.

Gideon Folkers

AT:Wogan Beste Wogan, De voorbeelden die jij noemt hebben zeker invloed op de manier van werken. Ze zijn voor een belangrijk deel wel op de vangen door de software applicaties die er al zijn en waar de software leveranciers hard aan werken om ze in te bouwen dan wel te perfectioneren. Het gemak en de gebruikersvriendelijkheid van deze pakketten moeten het toch ook voor de oudere generatie mogelijk maken om hierin mee te gaan? Hiervoor hoef je m.i. niet voor bijgeschoold te worden. Toch?

Gideon Folkers

AT:Rob Je hebt gelijk, veranderingen vinden nu ook al plaats. Ik doelde op de (grote) veranderingen die er ook nog aan gaan komen. AT:Pieter Een beetje verwarring op zijn tijd..... Ik zal mijn best doen om geen rare betogen meer te schrijven, maar je weet maar nooit wat als raar wordt ervaren :)

Wogan

Inscannen inkoop/verkoop facturen, verwerken salarissen online, import bankbestanden, xbrl, kvk verzending, bankrapportage, fiscale rapport opmaken en verzenden inc btw aangifte en ib/vpb enz. Alles gaat digitaal en dit gaat de laatste twee jaar zo snel dat de oudere generatie binnen afzienbare tijd overbodig wordt jammer genoeg.

Pieter de Kok

Ik ben nu beetje in de war... www.accountancynieuws.nl/actueel/accountancymarkt/nieuwe-onderneming-refine-it-op-het-snijvlak-van.125555.lynkx Als groot aanjager van data-analyse juich ik nieuwe spelers toe. Maar dan geen rare betogen meer schrijven, beloofd Gideon?

Rob van Meer

Beste Gideon, Je geeft aan dat je probeert duidelijk te maken wat argumenten zouden kunnen zijn om IT minder tot geen aandacht te geven in accountancyland. Zolang je echter het volgende blijft beredeneren denk ik echt dat je nog een lange weg te gaan hebt: AT:Hans Beste Hans Bedankt voor jouw bijdrage. Wat je noemt zijn allemaal stuk voor stuk interessante ontwikkelingen die zeker veranderingen teweeg gaan brengen in de accountancy. Elke accountant zou zich hierin (meer) moeten verdiepen. Volgens mij zal er altijd wel accountancywerk blijven dat zonder IT prima kan blijven voortbestaan, maar dat er grote veranderingen op stapel staan, is zeker. Hoezo ontwikkelingen die veranderingen teweeg GAAN BRENGEN in de accountancy. Die veranderingen zijn in de markt en bij ondernemers al lang in gang gezet. Je kunt als dienstverlener echt niet verkopen dat je denkt dat er misschien iets gaat veranderen als de veranderingen al bestaansrecht hebben. En blijven volhouden dat er accountancywerk blijft dat zonder IT kan blijven voortbestaan lijkt me ook enigszins struisvogelpolitiek. Zo lang vanuit de beroepsgroep op deze manier nog steeds de markt wordt bezien en ook benaderd kan het niet uitblijven dat we langs alle kanten worden ingehaald.

Gideon Folkers

AT:Hans Beste Hans Bedankt voor jouw bijdrage. Wat je noemt zijn allemaal stuk voor stuk interessante ontwikkelingen die zeker veranderingen teweeg gaan brengen in de accountancy. Elke accountant zou zich hierin (meer) moeten verdiepen. Volgens mij zal er altijd wel accountancywerk blijven dat zonder IT prima kan blijven voortbestaan, maar dat er grote veranderingen op stapel staan, is zeker. De complexiteit om dit allemaal voor elkaar te krijgen en helemaal te integreren in het accountantsberoep gaat nog wel veel hoofdbrekens opleveren. Zelf ben ik momenteel ook bezig met een grootschalig project op het snijvlak van IT en accountancy. Dagelijks loop ik tegen nieuwe uitdagingen aan. Want ja, ik heb het al een paar keer aangegeven in onderstaande reacties: ook ik geloof in de toegevoegde waarde en de noodzaak van de IT in de accountancy. Zeker ook in het MKB. Wat mij persoonlijk blijft verbazen is dat er nog altijd veel accountants zijn die niet in beweging komen. De ‘sens of urgency’ is er blijkbaar toch nog niet. In de column wilde ik eens proberen de argumenten te benoemen waarom je als accountant eigenlijk niets met IT zou doen. Ik ben blij dat er met verontwaardiging op gereageerd wordt…. Al zou ik de toon hier en daar zelf wel anders kiezen, maar ja….. Een belangrijke reden waarom een accountant niet ECHT aan de slag gaat met IT, is misschien wel de complexiteit. Waar moet je beginnen? En als je dan ergens begint dan lukt het meestal niet de eerste keer.. Dit betekent investeren in tijd en geld, en dat is in de huidige tijden ook niet echt een beslissing die je als accountant snel neemt. Toch? Ik zie een behoefte aan concrete voorbeelden die vandaag (of morgen) ‘de’ accountant verder kunnen helpen. Geen abstracte vergezichten, maar ‘down to earth’ voorbeelden die aansluiten bij de praktijk van vandaag. Kennisdelen, over praten en discussiëren. Niemand weet nog precies waar het allemaal naar toe gaat, we zullen er als beroepsgroep gezamenlijk naar toe moeten werken. AT:Paul Leuke vergelijking met ontwikkelingen in de afgelopen decennia! We zien de ‘bui’ nu in ieder geval al hangen. Nu op zoek naar de concretisering hiervan. AT:Robert Beste Robert Bekrompen voel ik mij zeker niet… Zie mijn reactie ook hierboven. Overigens: Provoceren vind ik een wat negatieve lading hebben, zo heb ik het niet bedoeld. Het was zoals aangegeven, wel bedoeld om de discussie aan te wakkeren. Dat lijkt wel een beetje te lukken ? In jouw reactie raak je m.i. wel een belangrijk punt: je hebt het over perspectieven, visie trajecten en ALS het echt gebeurd. Voor velen zal het wel concreter moeten worden dan dat, anders is het voor dezelfde velen niet te behappen. Dat zullen we als beroepsgroep toch uit moeten zoeken. Wat dat betreft een leuke tijd in de accountancy…

Robert van Geenhuizen

Gideon, Ik kan maar zo bedenken dat je dit schrijft om te provoceren omdat ik niet kan geloven dat je dit echt denkt. Je perspectief op IT is weinig creatief en is gebaseerd op denkbeelden uit het verleden. Ik ben het met je eens dat veel IT zorgt voor efficiency en dat dat niet echt spannend is. Het vraagstuk is ook niet of IT de accountancy efficiënter kan maken, maar of IT kan helpen in het creëren van nieuwe toegevoegde waarde en perspectieven. Ik werk hier en daar bij prominente IT bedrijven in de accountancy aan visie trajecten en ik kan je zeggen, het gaat way-beyond de bekrompe gedachte dat IT enkel in efficiency kan voorzien. En als dat echt gebeurd, dan veranderd het echt allemaal fundamenteel. IT kan mensen verbinden, interactie stimuleren, gedrag van mensen veranderen etc. Dat is waar echt verschil gemaakt kan worden. Maar blijf lekker bekrompen hierin geloven. Dat deed de muziekindustrie ook, dat doet de boekenwereld ook en de accountants blijkbaar ook. Tot in de nieuwe wereld. Gr. Robert

Paul Schmidt

In 1980 geloofde niemand in de opmars van de pc want de typemachine deed het toch ook goed. In de jaren 90 geloofde vrijwel niemand in de mobiele telefonie want het is duur en 'als ze me willen bereiken bellen ze maar op de vaste telefoon'. En nu geloven we niet dat de razendsnelle IT ontwikkelingen het vak van de accountant radicaal gaat veranderen.....sweet dreams.

Hans Verkruijsse

Beste Gideon De discussie die jij met jouw stuk oproept, roept bij mij vragen op of je op de hoogte bent van de nieuwste ontwikkelingen in het accountancy land, niet alleen in verslaggeving maar in het gehele veld. Ik noem slechts een klein aantal, het referentie grootboek in Nederland, society in the cloud (vele malen verdergaand dan SAAS), continuous monitoring (ook voor kleine ondernemingen), keurmerken als 'zeker on line', het SBR-programma, XBRL-GL, turn around documenten in de supply chain, expert systemen voor trend analyses en de vijfde IT wave waarin we zitten te weten SMAC (Social Media, Mobile, data Analytics, Cloud computing). Al deze ontwikkelingen maken dat het afleggen van verantwoording in de format van een jaarrekening zeer sterk aan invloed en waarde aan het verminderen is. Vanuit mijn (inter-)nationale contacten hoor je me wel zeggen dat de jaarrekening aan het einde van zijn lifecycle is maar je zal me niet kunnen betrappen op het ontkennen dat het afleggen van verantwoording niet nodig is. De nieuwe verantwoordingsstukken zullen veel meer dan de jaarrekening direct aansluiten op de behoeften van de gebruiker van die verantwoordingsstukken. Als voorbeeld voor juist de MKB-ondernemingen zijn de kredietrapportages aan de banken die binnen de banken zonder menselijke tussenkomst verwerkt (gaan) worden. Het gebruik van IT op gegevensniveau maakt het hergebruik van gegevens ten behoeve van de verschillende verantwoordingsstukken mogelijk. Alleen zal de accountant moeten weten wat de 'waarde' van die gegevens is voor de verschillende verantwoordingsstukken. De huidige discussie die plaatsvindt op (inter-)nationaal niveau is dan ook kan de huidige accountant zekerheid geven bij de 'waarde' van die gegevens, ook wel data level assurance genoemd. Zonder voldoende kennis op het gebied van IT is de huidige accountant daar niet toe in staat. Ik zeg hierbij niet dat de huidige accountant een IT-auditor moet worden maar hij moet wel een brede basiskennis hebben omtrent IT en niet alleen voor zijn eigen werk maar ook om als gesprekspartner van het management van de MKB-cliënt kan optreden. Beste Gideon kom nu niet met een antwoord dat deze ontwikkeling de deur van de MKB accountant voorbij zal gaan, dat is absoluut niet het geval. Ga voor de lol eens kijken naar de opleiding aan de Hogeschool van Amsterdam en specifiek naar het onderdeel Instant Reporting en hun Virtueel Accountantskantoor, waar nieuwe jonge accountants worden opgeleid in enerzijds het kunnen toepassen van IT in hun werk als ook het kunnen onderkennen van de risico's die voortkomen uit IT en de invloed daarvan op hun natuurlijke adviesfunctie.

Reindert Doorn

Beste Gideon "Een accountant die niets met IT doet, zou binnen een paar jaar geen enkel bestaansrecht meer hebben. Onzin wat mij betreft! " Bestaansrecht zal er voor een bepaalde groep zeker blijven, mits onderscheidend en niet redelijkerwijs vervangbaar door geautomatiseerde processen. Echter de toenemende digitalisering en procesautomatisering doen m.i. wel een steeds groter beroep op begripsvorming van ICT bij accountants. Men hoeft ICT niet te doorgronden om er mee te kunnen werken, maar zal zich toch in toenemende mate moeten verdiepen in de effecten van ICT op de werkprocessen. Tenminste om er als accountant je voordeel mee te doen. Voorbeeld: Ik zie de doorsnee accountant niet aan de slag gaan met ODBC-koppelingen, maar ze kunnen wel adviseren rond de toepassingen ervan rond procesoptimalisatie of data-analyse (als er beter beeld is van de mogelijkheden die ICT biedt). Verdiepen in ICT is dan geen must, maar verhoogt wél het bestaansrecht.

Gert Kwetters

Je 3e zin klopt helemaal. De 4e zin weghalen en vervangen door de zin : 'Dat is een groot probleem in onze sector'. Dan is het artikel conform boekhouden weer in evenwicht.

Gideon Folkers

In aanvulling: Ik denk wel dat het voor velen lastig is om de complexiteit te doorgronden en eea echt concreet te maken... Wat moet ik er echt mee en waar moet ik beginnen. Veel kan nog altijd doorgaan op de oude voet zonder dat we er veel last van hebben. Pas als het echt pijn doet, komen we in beweging...

Gideon Folkers

AT:jack Goed punt Jack, uiteraard is het goed om de klant proberen voor te zijn en bij te blijven op de nieuwste ontwikkelingen. Blijft wel AT:Fouk een grap gaat wat te ver, maar een licht ironische ondertoon zit er zeker wel in. Wellicht heb ik geprobeerd argumenten te verwoorden om niets met IT te hoeven doen?

Fou-Khan Tsang

Je moet wel een grap maken want anders snap ik je bijdrage totaal niet. Je klinkt als een schoenverkoper die roept dat schoenen verkopen via internet totaal niet gaat lopen. De komende jaren gaat ICT belangrijke taken van accountants overnemen. Ja echt, Pieter heeft recentelijk hier enkele voorbeelden van gezien in Canada. Accountants denken nog steeds dat ze iets unieks doen. Terwijl in heel veel andere beroepen al beslissingsondersteunende systemen bestaan. Gezien de recente uitspraken van de AFM lijkt het mij essentieel dat accountants daar eens een keer serieus naar gaan kijken. Kijk eens naar de uitspraken van het AFM als het gaat om de ICT kennis van Accountants, ze doen wel iets maar blijken zich niet erg bewust waarmee ze bezig zijn. Ik ben het ook met Jack eens, vergeet de klant niet. We durven nog steeds met onze gereedschapskist uit de vorige eeuw een hooggeautomatiseerde klant te controleren. Die ziet ons echt niet als ICT adviseur staan. Dus de accountant moet snel aan de ICT anders is hij niet meer relevant.

Jack van Crooij

Opmerkelijke blog voor de co-auteur van het boek IT BAT:sed Audit Gideon ;-) Ik mis een belangrijke component in je betoog, namelijk de klant van de accountant. Zolang de klant er niet om vraagt waarom zou je als accountant dan meer met IT gaan doen? Het wordt niet van je verwacht en je krijgt wantrouwende blikken als je er over begint. Die zogenaamde bedreiging dat je straks niet meer relevant bent als accountant, nou nog niks van te merken, klanten blijven nog steeds jaar na jaar diensten afnemen en de nota's worden (weliswaar langzamer) maar nog steeds betaald. Pas als de klanten andere verwachtingen krijgen bij hun accountant moet het roer om. De vraag is of deze tsunami er eentje is om rustig op het strand af te wachten. Ik denk namelijk dat die tsunami niet over de hoofden van MKB accountants heen gaat maar ze volledig verrast met veel slachtoffers tot gevolg..

Fred

Was het maar zo voor met name de oudere generatie dat de IT niet veranderde. Bij menig kantoor ben ik als jonge kracht er tegen aangelopen dat de oudere medewerkers niet met de tijd en de vernieuwde softwarepakketten om kunnen gaan. Dan heb ik het overigens alleen nog maar over de samenstelpraktijk. Wij als jonge werknemers kunnen dan die tekortkomingen van oudere medewerkers oplossen. Een kantoor maakte het zelfs zo bond dat alle grootboekkaartjes voor de oudere werknemers uitgeprint diende te worden, omdat ze zelf niet wisten hoe ze door de grootboekkaartjes konden lopen in het financieel pakket. Ik zelf ben wel voorstander van de vernieuwde IT al zijn lang niet alle aanbieders evengoed. Persoonlijk vind ik de marktleider (zal de naam niet noemen, maar iedereen weet denk ik wel op welke aanbieder ik doel) zeker niet de beste.

Gideon Folkers

AT:Pieter De licht ironische toon, is je goed opgevallen :) Zelf zie ik ook de toekomst in de IT. In combinatie met accountancy opent de IT zoveel nieuwe mogelijkheden, dat de rol van de accountant nog lang niet uitgespeeld is. Wel denk ik dat ook zonder IT ook nog heel belangrijk werk voor de accountant in het MKB is weggelegd. IT is (vooralsnog) een specialisatie. Een specialisatie die enorm leuk is, met hele leuke nieuwe mogelijkheden.... Ik kan iedereen aanraden tot meer IT! AT:Tom Ik ben het met jou eens dat de auditor meer van IT zal moeten weten dan nu vaak het geval is. De bedrijfsvoering van veel ondernemingen wordt hiervan steeds afhankelijker en dus moet je goed weten hoe de IT omgeving in elkaar zit om de risico's voor de jaarrekening in te kunnen schatten. Waar ik wel de aandacht op wil vestigen is dat naast de controle de accountant nog veel meer werk doet dat los staat van de IT. Hij/ zij die geen IT-er is, kan nog steeds een belangrijke rol blijven vervullen voor zijn klanten. Natuurlijk is de IT een nieuwe kans, maar gezien de complexiteit is dit wel een specialisatie. En niet voor iedere accountant weggelegd....

Tom Ooms

Beste Gideon, Helaas kan ik je stuk niet helemaal volgen. Daarnaast de laatste zin 'De' accountant is geen IT-er' is ook lastig. In NL hebben we twee accountants. De AA en RA, wellicht is daar op IT gebied een verschillende ontwikkeling. De échte auditor (meestal meer de RA) zal toch echt wel meer affiniteit met IT moeten krijgen om effectief maar ook efficient te kunnen auditen. Nieuwe Assurance producten zullen denk ik ook voornamelijk ontstaan vanuit IT. Neem als voorbeeld integrated reporting waar assurance wordt gegeven over diverse zaken, procesmatig maar ook uit systemen en processen die erg IT driven zijn. Dan hebben we nog de AA's ook in de samenstel en adviesrol kan de accountant een enorm belangrijke rol spelen. Als trusted advisor van de onderneming is het wel praktisch als de accountant verstand heeft van de ontwikkelingen op IT gebied en daar de richting van de onderneming ook begrijpt. Een IT-er nee dat zeker niet. Maar de grote vraag is. Wie kan je tegenwoordig wel de stempel 'de IT-er' geven. 'De IT-er' bestaat al lang niet meer.

Pieter de Kok

Gideon, Wat mensen zal verbazen (mij althans) is dat je inzoomt op samenstel- en advies en hieraan het IT vraagstuk aan koppelt. 1. Advies - ja advies is advies - no brainer 2. Samenstel - productiestraat slimmer, efficienter maken met IT - ja, dat station is al voor 90% gepasseerd en wie niet in die trein wilde stappen tikt nog wat jaarrekeningen in WORD - ook hier IT niet heel spannend (meer). Die laatste groep schijnt nog best groot te zijn, maar ach, niemand die daar nog gefrustreerd van raakt. Klant Zoekt Accountant, Potje Deksel Verhaal. Zover niets nieuws. Vraag is natuurlijk meer interessant, en het is een vraag, ook ik heb niet alle antwoorden, of de "gemiddelde MKB accountant" (in jouw voorbeeld die alleen samenstelt en huis, tuin- en keuken advies geeft) iets met IT kan/ moet gaan doen om: 1. Klant (beter) te bedienen, meer added value 2. Nieuwe diensten kan ontwikkelen (we willen allemaal stapjes naar voren maken) 3. Met innovatie de werkdag etc op te vrolijken Bij V&V timmeren jullie rondom samenstel toch ook aan de weg met KlikKijken en Dasboards. Joris is met Analys.io leuk bezig, onze vrienden van MLE zijn bezig, Tuacc denkt na over leuke IT vraagstukken etc. Ofwel, het is een leuke blog, die ik vooral lees met een licht ironische ondertoon richting de 1.0 groep. Iemand met zoveel passie voor IT als jij neem ik aan dat je niet echt druk maakt om de gemiddelde accountant. De stoom locomotief rijdt ook nog steeds zijn rondjes, en ondertussen rijdt Fouk straks als eerste accountant in een Tesla. De wereld hobbelt lekker door.

Gideon Folkers

Beste Ronald, Met betrekking tot de controle van de jaarrekening (ook in het MKB) ben ik het helemaal met jou eens! Controleren "om de computer heen" is nauwelijks meer mogelijk. De overige accountancy gerelateerde werkzaamheden hebben echter veel minder 'last' van idee. In de samenstel en advies praktijk zie ik minder noodzakelijk veranderingen die moeten worden doorgevoerd. Of vind jij van wel?

Ronald Vrielink

Point taken ik motiveer mijn eerdere hele korte reactie. Mijn reactie 'slaap rustig verder' is vooral bezien van uit de jaarrekeningcontrole van MKB ondernemingen.   Ik verwacht dat de manier waarop jaarrekeningen worden gecontroleerd, ook die van MKB ondernemingen, fundamenteel anders wordt. Wat mij betreft waren we dat betreft al veel verder, maar veranderingen gaan in de accountancy niet zo snel. Meer focus op "wat is fout gegaan" dan een aanpak gebaseerd op "wat kan fout gaan". Dit vooral door gebruik van audit software die naadloos aansluit op de software die (MKB) bedrijven gebruiken. Daardoor meer toegevoegde waarde voor de gecontroleerde (vooral MKB) ondernemingen (relevante output audit software over business), effectievere controles (integraal in plaats van deelwaarnemingen/steekproeven) en wellicht ook efficiënter (en meer werkzaamheden gedurende het controlejaar). Daarnaast denk ik dat de boekhoudaffaires en de AFM onderzoeken in de laatste jaren voldoende duidelijk hebben gemaakt dat "onze vertrouwde structuren" zich niet voldoende hebben bewezen. Het moet dus beter, en volgens mij kun je als accountant dan niet om de IT van het bedrijf en de inzet van eigen IT heen. Als je dan jouw opinie leest, dan kom ik tot mijn eerdere  korte reactie. Want wie zijn controle-aanpak niet verandert, die zou over x jaren weleens "out of business" kunnen zijn wat betreft jaarrekeningcontrole (ook in de MKB markt).  

Gideon Folkers

AT:Pieter :) Ik ben benieuwd of 3.0 en 1.0 nog naast elkaar bestaan over een paar jaar... AT:Ronald Goed punt...

Ronald Vrielink

Slaap rustig verder.

Pieter3.0

Wat denk je? Haha, natuurlijk! Ik begrijp namelijk niets van je betoog, maar daarom is je betoog wel goed. Gemiddeld is ozo 1.0. 3.0 is here to stay. No worries.

Gideon Folkers

AT:Rene het is toeval dat het web only artikel tegelijk geplaatst is. In ieder geval voor zover ik wist :). Dat voor de gemiddelde MKB accountant ODBC koppelingen e.d. Abracadabra zijn, geloof ik graag. In "het echt" is het alleen niet zo moeilijk als het lijkt. Als er iemand op kantoor zich erin verdiept omdat hij/zij het leuk vindt, is het allemaal goed te doen. Als je de mogelijkheden ziet dan is techniek volgens mij niet onoverkomelijk. De vraag is moet de accountant de IT kant op, of red hij het ook met de "oude" dienstverlening? AT:Pieter kansen genoeg! Ben er dagelijks mee bezig :) Maar liggen die op het pad van de 'gemiddelde' accountant? MOET de accountant een IT-er worden, Of is het een specialisme en blijft het dat ook?

Pieter de Kok

Ha Gideon, moet titel blog niet IT, wat kun je er niet mee? Ik lees alleen wat niet kan. Komt er er nog deel 2 met lijst aan kansen haha

Lucien Duijkers

Ik maak voor de IT audit opleiding frameworks voor studenten om verbinding met webservices en database te leggen. Dat is mijn dagelijks werk en ik geef dat graag door aan anderen en krijg daardoor wat meer lucht in mijn eigen werk. Dan kun je zelf aansluiting met externe rapportage maken en verder gaande analyses dan de standaard. Voor controllers is het vanwege de geringe marges ook belangrijk kijk op de realtime kosten te hebben. Vraag maar eens na bij franchise organisaties, hotel keten bezettinggraden en marges bij electronica winkel ketens. Dat heb ik moeten afhaken, want er zijn maar 2 handjes. Jullie zeggen toch er te weinig financieel werk is. Pak het op!! L.D.

Lucien Duijkers

Ik zie voor het beheer van Krediet financiering nog een sterke groei van ICT. De banken en factor maatschapijen stappen massaal over naar een risico beheersend systeem op basis realtime dagelijkse rapportages. Alleen jammer dat het GEEN SBR is. Ik maak periodieke rapportages tot op bijna mutatie niveau. Geen electronische aanlevering betekent over heel europa geen geld voor de miljoen plus kredieten. De banken laten dat ook neer druppelen naar de kleinere kredieten als ze hun efficiency bij de hoog risico kredieten hebben gehaald. Ik heb meer werk dan me lief is en de financiele software huizen mogen inspringen op de nice markt. Jammer genoeg zien ze daar te weinig marge, terwijl al een deel van hun klanten aan de factor infuus liggen. L.D.

Rene van Wingerden

Eens met je conclusie. Misschien toeval dat gelijktijdig een web-only artikel op deze site verscheen over data-analyse voor de MKB-accountant. Twee citaten daaruit: "Steeds vaker weet (de IT-afdeling of controller van) de klant zelf uit welke tabellen de gewenste data kunnen wordengehaald. Zo niet dan kan de data-dictionary hierbij helpen en je kunt een IT-auditor raadplegen." Ik vermoed dat in een MKB accountantskantoor voor dit essentiele onderdeel van de data-analyse al meteen weer een IT-auditor zal moeten worden ingeschakeld. Dan zijn we als MKB-accountant eigenlijk gewoon weer terug bij af: uitbesteden van dergelijk werk. "Op de SQL-server gaan we een Open DataBase Connection (ODBC)-koppeling instellen. Op iedere pc kan een dergelijke koppeling naar de SQLserver worden ingesteld om daarmee de data te ontsluiten." Klinkt geruststellend, maar volgens mij is dit voor de gemiddelde MKB-accountant abracadabra. Kortom, ik vemoed dat dit hoog over de hoofden van MKB-accountants heen gaat.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.