Onafhankelijkheidsregels: C'est le ton…
De NBA heeft nieuwe onafhankelijkheids- en gedragsregels uitgevaardigd. Ter consultatie. Wie deze toejuicht - de 'regelvreters' - leze de bovenste helft van de blog. Wie er een afkeer van heeft - de 'pragmatici', 'innovators' en daadwerkelijke 'veranderaars' - leze de onderste helft.
De nieuwe regels zijn een stap vooruit
Gelukkig verschaft de NBA helderheid in de regelduisternis. Met het tweede concept van de VGBA wordt weer een stap vooruit gezet. Door te kiezen voor een principle-based-benadering door een compacte code. Waarbij een einde is gemaakt aan het onderscheid tussen de diverse bloedgroepen - openbaar en intern accountants, overheidsaccountants en accountants in business.
Een einde ook aan de regelzucht en bemoeienis, door vele - soms gezochte - voorbeelden van de invulling van simpele principes te schrappen. Ruimte dus voor het gebruik van gezond verstand, waarover vele accountants in ruime mate beschikken.
Wat betreft de onafhankelijkheidsregels - hét pijnpunt binnen het accountantsvak - heeft de beroepsorganisatie moed getoond door de wereldstandaard neer te zetten: strenger dan de wet en dan de Code of Ethics. Een krachtig signaal naar de politiek, de toezichthouder en de rest van het maatschappelijk verkeer om te laten zien dat het Nederlandse accountantsberoep zelfstandig in staat is het beste beentje voor te zetten!
Kortom hulde voor het NBA-bestuur en de Commissie voor Beroepsreglementering!
De nieuwe regels: een mix van naïviteit, betutteling en infantiliteit
De NBA is weer eens losgegaan. Na de een beroepsvereniging onwaardige fratsen rond de eeuwwisseling over een audit alert en de overhaaste berichtgeving over de samenloop van controle en advies, het derde dieptepunt van het accountantsjaar. Weer slaagt de beroepsorganisatie er niet in te komen met een aanpak en regels die een daadwerkelijke verbetering betekenen.
Het gaat immers niet om onafhankelijkheidsregels, wel om het verrotte business model van accountantsorganisaties. Het gaat immers niet om andere gedragsregels, wel om het afdwingen van een juiste toon aan de top van accountantsorganisaties.
De naïviteit om het weer te zoeken in de regels. Enige jaren geleden werd na veel strijd de uitgesponnen VGC ingevoerd, nu komen ze met een uitgeklede VGBA.
De betutteling om met allerhande verboden te komen - bijvoorbeeld inzake sponsoring - terwijl eenieder met gezond verstand toch ook wel snapt dat je bepaalde werkzaamheden of handelingen eenvoudigweg niet behoort te doen. Bovendien staan verboden haaks op de gepretendeerde principle based-benadering.
En dan de infantiliteit: niet meer met de cliënt naar sterrenrestaurant De Librije in Zwolle, wel met de klant naar de FEBO. Dat zal de accountants van Amarantis, DSB, Econcern, Innoconcepts, Landis, Van der Moolen, Vestia en soortgelijke organisaties wel leren! De Accountantskamer - ook in Zwolle - kan, net als De Librije, wel sluiten.
Kortom: het Accounting Establishment dronk weer een glas, deed een plas en alles bleef zoals het was.
Gerelateerd
PwC beperkt advieswerk voor controleklanten in VS
PwC wil het advieswerk bij Amerikaanse controlecliënten gaan beperken, om mogelijke belangenconflicten te voorkomen.
'Partijdigheid accountants is vaak onbewust'
Accountants hebben sterke prikkels om hun klanten gelukkig te houden. Dat gebeurt niet altijd bewust, maar het is wel een van de belangrijke oorzaken van boekhoudschandalen.
Pheijffer: 'Scheiding controle en advies is logische ontwikkeling'
De plannen van de internationale EY-organisatie om controle en advies te scheiden, passen in een al langer lopende discussie. Dat stelt hoogleraar Marcel Pheijffer...
Opsplitsing EY als businessmodel
EY heeft aangekondigd advies te zullen scheiden van de controletaken. Jan Bouwens vraagt zich af of het voeden en verkopen van adviesactiviteiten onderdeel is van...
Scheiding audit en advies, een discussie voor de bühne
Als accountants gewoon de onafhankelijkheidsregels volgen, is een nieuwe discussie over een scheiding tussen accountants en consultants niet nodig.