Opinie

NBA-verordening rondom onafhankelijkheid accountant schiet doel voorbij

De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) publiceerde onlangs een conceptverordening over de onafhankelijkheid van accountants. Als die regelgeving definitief wordt, leidt dat tot een uitbreiding en aanscherping van de onafhankelijkheidsregels in het midden- en kleinbedrijf (mkb). Dat is niet gewenst.

De Nederlandse wetgever heeft de onafhankelijkheidsregels met ingang van dit jaar belangrijk verzwaard voor accountants die de jaarrekening controleren van beursfondsen, banken en verzekeringsmaatschappijen (zogenoemde organisaties van openbaar belang). Zij mogen bij die ondernemingen geen advieswerkzaamheden verrichten. Dat is een goede zaak.

Maar in de verordening van de NBA lijken die strenge regels ook door te sijpelen naar bedrijven in het mkb die geen organisaties van openbaar belang zijn. Zo wordt fiscale advisering nu expliciet genoemd als een bedreiging voor de onafhankelijkheid van de controlerend accountant, en dat terwijl fiscale advisering een belangrijke dienst is waarvoor ondernemingen in het mkb en familiebedrijven een accountantskantoor inhuren. Daarnaast beperken de nieuwe regels zich niet tot de jaarrekeningcontrole, maar hebben ze ook betrekking op andere assurance-werkzaamheden - zoals de beoordeling van de jaarrekening - waarvoor een accountant kan worden gevraagd. De beoordelingsopdracht is een 'light' versie van de opdracht voor het controleren van de jaarrekening.

Laat een ding duidelijk zijn: het vertrouwen in het accountantsberoep is geschaad. Dat aan herstel moet worden gewerkt is helder. Hoewel de boekhoudschandalen plaatsvonden in het grootbedrijf en de kredietcrisis haar oorsprong vond in de financiële sector, hebben de maatregelen die zijn getroffen of worden voorgesteld - bedoeld of onbedoeld - vaak een uitstraling naar delen van het bedrijfsleven die part noch deel hebben aan de veroorzaakte problemen.

Voor familiebedrijven en het mkb is het niet gewenst dat de scheiding tussen controle en advies verder wordt aangescherpt. Deze bedrijven zouden naast de controlerend accountant een andere accountant moeten inhuren voor de additionele dienstverlening, terwijl de controlerend accountant van de hoed en de rand weet. Dit werkt onherroepelijk kostenverhogend en de belanghebbenden zijn er niet mee gediend. Veel mkb'ers hebben behoefte aan een accountant die het bedrijf door en door kent en een objectief en kritisch geluid laat horen, gevraagd en ongevraagd. Bovendien doen ondernemingen in het mkb geen beroep op de openbare kapitaalmarkt en is de kring van belanghebbenden kleiner dan bij beursfondsen en financiële instellingen.

De voorzitter van de NBA klopte zich in Het Financieele Dagblad van 2 juli 2013 op de borst met de constatering dat de Nederlandse accountants straks zijn onderworpen aan een van de strengste regimes van de wereld. Het kan toch niet zo zijn dat in het accountantsberoep 'het braafste jongetje van de klas zijn' koste wat het kost een doel op zich is geworden.

Deze opinie is ook gepubliceerd in het Financieele Dagblad van 24 juli 2013

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Prof. dr. Ruud Vergoossen RA is hoogleraar Nyenrode Business Universiteit, emeritus hoogleraar Universiteit Maastricht en oud-lid CEA.

Gerelateerd

11 reacties

Jan Thijs Drupsteen

AT: Ruud, Bedankt voor je reactie op de ViO. In een column elders op deze site wordt ingegaan op de grenzen met betrekking tot de fiscale advisering. Hier een korte reactie op het punt dat lijkt te refereren aan een keuze van de NBA geen onderscheid te maken tussen de onafhankelijkheidsregels voor historische financiële informatie en de onafhankelijkheidsregels voor andere assurance opdrachten. Het blijkt dat dit vaker tot vragen leidt. Ten onrechte wordt gesuggereerd dat daarmee de regelgeving voor beoordelingsopdrachten of subsidiecontroles wordt geraakt. Uitzonderingen daargelaten zijn dit echter opdrachten inzake historische financiële informatie waarvoor op grond van de CoE hetzelfde regime geldt als voor controle opdrachten. Alleen opdrachten met betrekking tot niet-financiële informatie(NFI) (bijvoorbeeld CO2 rapportages) en met betrekking tot toekomstgerichte financiële informatie (assurance bij begrotingen) worden door deze keuze geraakt. Maar deze opdrachten komen in het MKB minder voor dan de beoordelingsopdrachten en de subsidiecontroles. Maatschappelijk gezien is het echter moeilijk uit te leggen dat er onderscheid gemaakt wordt voor de onafhankelijkheidsregels voor NFI. Zeker nu het belang daarvan toeneemt. Jan Thijs

Jan Weezenberg

AT:anton ewoldt - 27-7-2013 Geachte Heer Ewoldt, Dank voor Uw aanbod. Aanvullend: zoeken op Accountant.nl naar namen van degenen die reacties gaven is niet mogelijk. Bij onderlinge verwijzing raak je het spoor bijster.. In de "vindbare"stukken" die ik noem is mijn denkpatroon duidelijk te zien voor de relatie NBA CPA. In de onvindbare teksten zijn andere groepen besproken zoals: Certified Management Accountant (Registercontroller): CMA Chartered Accountant (AA zonder controlepraktijk): CA Certified Internal Auditor: CIA, enz. Op de visitekaartjes komt steeds een dubbele afkorting voor. Bijv. RA,CPA RA, CMA AA, CA. enz. Je kunt ook nog hebben RA CBV (Certified Business Valuator) RA, CIA: certified IT-auditor En zonder aanduiding van je beroepsgroep zeg je gewoon RA of AA. Deze structuur is afgeleid van het Amerikaanse plaatje uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. Die structuur sluit ook aan bij het denken van de commissie denken: Wat moet je weten en kunnen voor de Ra-titel zonder toevoeging, dus de opleidingstitel Wat moet je weten om de toevoeging erbij te zetten (voortgezette opleiding, dat wordt bepaald door de beroepsgroep onder supervisie van NBA (waarborg van kwaliteit van alle RA's) Idem natuurlijk voor AA. Het voordeel vn deze aanpak is een grote mate van flexibiliteit bij het ontstaasn van nieuwe beroepsgroepen (bijvoorbeeld forensische accountants. Uit de ontwikkelingen in de voortgezette opleiding zijn soms trends te onderkennen, die leiden tot aanpassing van de eindtermen van de RA-titel. Bij de onderwijsprogrammering kan systematisch onderscheid worden gemaakt tussen -updating: actualisering met behoud van niveau -upgrading_ toervoeging waardoort niveauverhoging onstaat -innovatie: uitbreiding met geheel nieuwe zaken Voor het managen van dit alles: de CEA bepaalt eindtermen voor de RA-titel, de beroepsgroep gaat verder met inhoudelijke en didactische uitwerking). -extra voordeel: de aanpassingen kunnenworden uitgevoerd met veel flexibiliteit. Vriendelijke groet, Jan Weezenberg

Marius Gerrits

Zo moeilijk is het niet een onderscheid te maken tussen grootbedrijf en MKB. Bij de meeste grootbedrijf ondernemingen wordt met andermans geld gespeeld. Of het de CEO van een beursgenoteerde onderneming zoals een bank, of de directeur van een woningcooperatie, of een overheidsinstantie (NS), allemaal spelen ze met andermans geld. Dan loont speculeren omdat hoge winsten hoge bonussen betalen...de risicos worden door anderen gedragen. De accountant wordt onder druk gezet, zowel door de klant als in eigen kring, het verlies van een klant is gezichtverlies en kan de carriere schaden. De scheiding van controle en advies is juist omdat de grote klanten zelf beweren dat ze adviesdiensten moeten leveren omdat de controles verlieslatend zijn. Dat komt omdat decennia de controle-offertes laag werden gehouden om zo de klant binnen te halen en dan te verdienen aan de adviesdiensten. We leerden allemaal op college dat de accountant in een spagaat zit, die moet zijn opdrachtgever immers controleren, maar dit gedrag heeft de grote kantoren nog veel afhankelijker gemaakt. De maatregel was dan ook een logisch gevolg van de redenering waarop de grote kantoren hun afwijzing van dee scheiding baseerden.. In het MKB zijn klanten veelal familiebedrijven, ze werken met hun eigen geld en gaan hier prudent mee om. De relatie met de klant is een heel andere dan in de OOB sfeer.en daarom is in het MKB de scheiding dan ook nutteloos en niet gewenst. Met de bemerking dat zowel voor accountants bij de grote als kleine kantoren mijn ervaring is dat het oefenen van een rechte rug wenselijk is.

anton ewoldt

Goed dat door de concept verordening onafhankelijk eindelijk weer eens een grondige discussie loskomt over het accountantsberoep. In de drie voorafgaande jaren aan de fusie werd het beroep van AA en RA enorm opgehemeld dat neerkwam op¨`er is nauwelijks verschil tussen een AA en RA want beiden controleren zij en of je nu bij een mkb bedrijf; winkelier; kleine DGA bv of OOB het uitvoeren van een controle komt neer op de zelfde vaardigheden en technieken. tevens werd de strekking van de samenstellingsverklaring opgepimpt tot een verklaring met een goedkeurende strekking en moest leidraad 14 bewijzen dat een samenstellingsopdracht heel veel weghad van de werkzaamheden rond een goedkeurende verklaring. Ver daarvoor had je nog de NOVAA campagne en was een gewone AA een super " AA Accountant Adviseur" Totdat de fusie tot stand kwam en NBA van start ging. Opvallend is dat je nu bij alle nieuwe regelgeving ineens andere geluiden hoort in de trant van ho;ho, moet nu al die regelgeving ook voor de AA gaan gelden en zijn de nieuwe gedragregels en onafhankelijkheid niet veel te zwaar aangezet voor het mkb en dat zij daar eigenlijk niet van toepassing..Ook waren er voorstellen om de accountantsopleiding voor een AA in het MKB te vereenvoudigen en minder zwaar op te tuigen. Ik bemerk nu dat er toch weer een tweedeling gaat optreden en er vele uitzonderingsregels gaan komen voor het mkb. Terwijl de bedoeling was van het NBA een traject en in de toekomst een opleidingstitel met variatie in beroepstitels. (MKB; OOB; VC; Advies). AT:Jan Weezenberg: Bedankt voor jouw reactie en ga het genoemde artikel lezen en in september geef ik je mijn reactie. .

Jan Weezenberg

AT:anton ewoldt - 26-7-2013 14:45:59 Geachte Heer Ewoldt, U schrijft: Rigoureuze oplossing: Alle AA's treden uit NBA en gaan in mv verder met de titel AAC ( administratie-advies-consulent) en gaan op in de NOAB. De NOAB beschermt dan de titel AAC en binnen de NBA wordt dan de beschermde titel RA als( register auditor Uw voorstel past wonderwel in mijn reacties op de bijdrage op Accountant.nl met de titele (tevensw zoekterm) Auditors publieke sector streven naar aparte registerstatus donderdag 5 april 2012 | 2 reacties In mijn reacties heb ik een vrij volledige, logische ui8twerking gegeven, incl aanpakmogelijkheden en bureau-organisatie en titel-beveiliging. Leest U het s.v.p. nog eens door en laat U weten wat U ervan vindt. Bijvoorbaat dank . Hartelijke groet, Jan Weezenberg

Martin

Dit is toch echt een heel verkeerd signaal. De schandalen zijn alleen in het grootbedrijf.......nou nou. Natuurlijk is dat duidelijk omdat dit zaken zijn die in de pers naar voren komen. Het is in het kleinbedrijf niet veel beter ben ik bang, ik durf wel te stellen erger. Binnen OOB zijn immers veel toezichthouders: RvC, RvT, Beleggers, Ondernemingsraad, Fiscus, Vakbond, AFM etc etc Bij een DGA bedrijf is dat toch wat minder meneer Vergoossen, wellicht is dit in het straatje van de gemiddelde BDO klant, dan heeft het toch een hoog "wij van wc-eend" gehaltje...

Sybren Kalkman

Laat duidelijk zijn dat ik wel begrip heb voor de reactie van Ruud Vergoossen. Maar aan de andere kant: ik vind het moeilijk te begrijpen dat factoren die bij een grote klant de onafhankelijkheid zouden bedreigen, dat bij een andere, een kleinere, niet doen. En je kunt ook niet zeggen dat als het bij een kleinere klant misgaat het niet zo erg is omdat de schade wat beperkter is. Vergoossen gebruikt er bovendien een argument bij dat niet deugt: zo zegt hij dat 'de boekhoudschandalen plaatvonden in het grootbedrijf.' Ja, dat klopt op het oog. Maar ik denk dat vakgenoten voldoende schandalen kennen waar kleinere kantoren bij betrokken waren maar die niet in de krant zijn gekomen of niet verder dan het plaatselijke nieuws. Het is dus beslist niet zo dat het midden- en kleinbedrijf en hun accountants 'part nog deel hebben aan de veroorzaakte problemen.' Daar poogt Vergoossen ons echt op het verkeerde been te zetten. Maar de basisvraag is natuurlijk een andere: stel dat al de tot nu toe genomen maatregelen al een jaar of tien zouden hebben bestaan, zouden we de schandalen die we zo goed kennen dan hebben voorkomen?

F. van Eunen

De geest van Blokdijk waart rond zowel bij Ewoldt als Bettink.. De weeffout is dat de Fusie tussen Nivra en NOVAA nooit had moeten plaatsvinden. De leiders van het NOVAA zochten sinds Aalbers een sociale status verhoging waar hun markt niet op zat te wachten. Beter ware geweest zich te richten op wat voor hun marktsegment Kleinbedrijf/familiebedrief en particuler werkelijk van belang was. Het sociale aanzien zou darmee vanzelf gestegen zijn. Wat nu gebeurt is waar de Grote kantoren al jaren mee bezig zijn. Een golfbeweging van aantrekken en afstoten: zowel van adviezen en mkb. Dan weer wel optuigen en bij een nieuw bestuur weer afbreken. We zitten nu dus weer in de fase van afbranden van de dienstverlening aan de kleine klanten. Gaat zo door en het NOAB zal graag het stokje overnemen. En dat heeft niets te maken met Kennis, Ethiek, Onafhankelijkheid en Onpartijdgheid.. Want ook daar hebben ze in dat marktsegment behoefte aan en daar kan door vele AA's ruimschoots aan worden voldaan. Dit even een koret historie ten behoeve van Mungra.

anton ewoldt

Om weer een soort tweedeling in onafhankelijkheid te maken is gezien het feit dat het hele accountantsberoep al vijf jaar behoorlijk is geschaad lijkt mij niet tot meer vertrouwen bijdragen. iemand is onafhankelijk; eerlijk; objectief, maar niet een beetje onafhankelijk etc. en de mate van eerlijk en/of onafhankelijk mag niet bepaald worden door de soort opdracht. Rigoureuze oplossing: Alle AA's treden uit NBA en gaan in mv verder met de titel AAC ( administratie-advies-consulent) en gaan op in de NOAB. De NOAB beschermt dan de titel AAC en binnen de NBA wordt dan de beschermde titel RA als( register auditor) Voor de nieuwe titel AAC kan dan tevens in de nabije toekomst een aparte opleiding komen waar administratie en advisering mkb centraal staat. Volgens was er binnen bestuur NBA een "verlichte accountants opleidingsvariant te gaan obtwikkelen die dan de gefusieerde NOAB ter hand neemt. en allerlei kronkels in regelgeving neit meer hoeven.

Glenn Mungra

Wil iemand het mij a.u.b. uitleggen wat hier gebeurt? Want ik begrijp het niet meer zo goed allemaal. Zijn we de regels voor het MKB nou aan het verbeteren of juist niet? Is dit incompetentie van het bestuur of niet? (Graag deze laatste zin iets milder interpreteren)

Jan Bettink

Eens. Maar de geest is nu eenmaal uit de fles, dus zal er vooral een praktische oplossing moeten komen. Ik noem er een paar: -Wettelijke controle niet vanaf middelgroot, maar vanaf groot. Zal niet iedereen leuk vinden, maar wel effectief. Blijven er max 50 kantoren met een vergunning over. Die zullen hun adviestak dan wel afsplitsen en kruiselings elkaars klanten gaan bedienen. -Verplichte review/OKB van controledossiers door AFM of NBA, roulerend, bijvoorbeeld een systeem waarbij elk controledossier eens per 3 jaar wordt getoetst door een accountant met de status van (semi)ambtenaar. Door AFM/NBA in rekening te brengen bij de controlecliënt, zal per jaar misschien om 300-400 euro gaan (1 dag werk per 3 jaar). Soort KvK bijdrage voor middelgrote ondernemingen. -Onderkennen dat een rule-based insteek er toe zal leiden dat de grenzen worden opgezocht en de regelgeving daarop aanpassen. -Een andere definitie van adviseren. Het lijkt er nu op dat AFM/NBA vinden dat adviseren inhoudt alles wat de accountant(sorganisatie) doet met uitzondering van de wettelijke controle. Als de tuchtrechter in elke zaak die voorkomt de onafhankelijkheid van betrokkene beoordeelt en gebrek daaraan als verzwarende omstandigheid meetelt zal er binnen de kantoren anders naar worden gekeken.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.