NBA

Boter bij de vis

De media hebben de afgelopen week in ieder geval positief gereageerd op de concept-Verordening inzake Onafhankelijkheid. Veel krantenkoppen maakten melding van de beperkingen rond sponsoring en giften.

'Een verstandige stap', zo oordeelde het FD. In haar commentaar legde de krant een direct verband tussen de beoogde duidelijkheid in de nieuwe regels en het blindelings vertrouwen dat  gebruikers van de jaarrekening in de accountant moeten hebben. Ik was best blij met alle berichtgeving, want de teneur was dat het accountantsberoep acteert in het publieke belang. Ook de eerste berichten vanuit het maatschappelijk verkeer en de toezichthouders zijn positief.

Maar er is ook kritiek, met name van de leden zelf. Velen verzuchten dat meer regels echt niet helpen. Dat de NBA kiest voor betutteling in plaats van een echte oplossing van problemen. Waarom een grens stellen van vijftig euro voor een diner met een cliënt? Na afloop van een intensief controletraject, waarbij je elkaar soms flink de waarheid hebt gezegd, is het toch niet raar om met de opdrachtgever goed uit eten te gaan? Zo strijk je plooien weer glad en kun je samen verder. En nu? Voor vijftig euro rest alleen de Febo. Dat helpt niet, en al helemaal niet om de vereiste kwaliteitsverbetering te realiseren.

Ik begrijp die reacties wel, maar ben ook enigszins verbaasd. Jarenlang is er gevraagd om een concreet antwoord op de kritiek dat accountants niet onafhankelijk opereren. Er moest boter bij de vis komen. En nu we die creëren, noemen we dat een boekhoudersmentaliteit.

Daarnaast berust een deel van de reacties op misverstanden. Wie de nieuwe regels goed leest, ziet dat het eigen oordeel over het onafhankelijk handelen nadrukkelijk voorop blijft staan. Ze zijn wel dus degelijk principle based. U kunt best met uw cliënt bij de Librije gaan eten (als u tenminste een jaar van te voren gereserveerd hebt), als u maar in uw dossier vastlegt dat er goede reden was om dat te doen. Het is bediscussieerd, er wordt verantwoording over afgelegd, niets aan de hand. Alleen voor situaties waarin die verantwoording niet expliciet wordt verstrekt, is een norm gesteld die op heel veel plaatsen al jaren gemeengoed is. Uw organisatie mag best een voetbalploeg sponsoren. En u mag ook best een voetbalclub als controlecliënt hebben. Als het maar niet allebei tegelijk het geval is. Want dan heeft u de schijn tegen. En daar willen we toch samen vanaf.

De nieuwe regels zijn er niet zomaar gekomen. Er is binnen de NBA door tientallen collega's hard aan gewerkt en zeer zorgvuldig naar gekeken. Ze zijn getoetst bij de ledengroepen en maatschappelijke organisaties, vastgesteld door  het bestuur en besproken met de toezichthouder. Nu liggen ze voor commentaar bij u voor. En uiteindelijk beslist u er in de ledenvergadering van medio december zelf over.

Ondertussen concentreert de NBA zich in toenemende mate op gedragsverandering. Zo ontwikkelen we momenteel een stevig programma gericht op kwaliteitsverbetering. Het Moet Beter, heet dat programma, en omvat naast veel uitwisseling van 'best practices' een verplicht PE-programma voor controlerend accountants van zo'n 2 á 2,5 dag. Ik schreef er al eerder over.

Ik hoop dat u de nieuwe verordening in de zomermaanden zorgvuldig zult lezen en uw commentaar zult leveren. Samen staan we voor een beroep dat zich moet onderscheiden door integriteit, professionaliteit en onafhankelijkheid. Dat vraagt om spelregels. Maar laat dat u niet weerhouden om waar het zo uitkomt van een mooie maaltijd te genieten. En natuurlijk van de zon.  Ik wens u een goede vakantie.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Huub Wieleman (1955) was van januari 2013 tot juni 2015 voorzitter van de NBA.

Gerelateerd

9 reacties

Marius Gerrits

Ik deel de zorg dat het geven van regels juist het gedrag van 'pushing the envelope' kan aanwakkeren. Bij mijn PKI cursus werd het al gauw duidelijk dat veel accountants nog moeite hebben met het concept dat zij betaald worden door de klant, maar moeten handelen in het publiek belang. Zeker in een tijd waarin accountants moeite hebben hun omzet op peil te houden is het moeilijk de confrontatie met de client aan te gaan. Pas als alle accountants een rechte rug hebben weet een klant dat hij bij een collega niet op een 'betere' behandeling mag rekenen. Dat is natuurlijk Eutopia, de praktijk leert dat korte termijn prevaleert boven lange termijn. Of een cursus daar verandering in brengt is de vraag, een repressief beleid zal ook niet gauw een gedragsverandering teweeg brengen. Bij gebrek aan andere, betere oplossingen rest ons blijkbaar niets anders. Als het kalf verdronken is,............

Paul Stoele

Met mannen als Erik van der Haar van HLB Van Daal & Partners en Paul Steman van Mazars (naast ons aller Pieter de Kok, uiteraard) kan het hopelijk toch nog goed komen met het prachtige beroep van openbaar accountant. Aan hen en alle anderen die zich dagelijks inzetten om het tij te keren niet alleen hulde, maar ook heel veel sterkte gewenst om vol te houden.

Frank Felten

Leuk T-shirt, Pieter! Zijn die al in de openbare verkoop?

Jan Wietsma

Gelet op het interview met Jan Maarten Slagter in het NRC van afgelopen weekend en het commentaar van Pieter Couwenbergh in het FD van afgelopen zaterdag ben ik van mening dat accountants nog heel wat energie zullen moeten steken in het opbouwen van het vertrouwen van het maatschappelijk verkeer in de accountant. Dat doen we trouwens niet door regeltjes op te stellen. Naar mijn smaak doet de accountant goed werk als de aandeelhouder de accountant uitnodigt voor een diner ;)

pieter.dekokAT:coney.nl

excuses voor de spelfouten, ipad1.0 , tegen de zon intikken, valt niet mee. Laatste zin moest ook zijn ' een aantal van mijn klanten en aantal RvC mensen." Ik heb het niet de hele week over dit voorstel gehad uiteraard haha Kreeg overigens nog een mail van iemand..met humor.. http: en dan even //securityjustice.com/wp-content/uploads/2010/03/audit.jpg

Pieter de Kok

Dag Huub, Ik lees "getoetst" bij de ledengroep en maarschappeljjke organisaties". Daaruit lees ik een soort van "brede validatie en brede steun leden/ achterban/mastschappeljjk verkeer". Ik las ook al zoiets tussen de regels door in de reactie van Berry op mijn oproel. spreek binnenkort met Berry. Op 15-1 schreef je: "Wat ons betreft is in de totstandkoming dus sprake van een zorgvuldig proces, ook al deed de berichtgeving anders vermoeden. Overigens is bij de fusie besloten om het proces voor de totstandkoming van regelgeving inclusief bijbehorende toelichting opnieuw vast te stellen." Is het mogelijk, in het licht van toegezegde "opnieuw vaststellen" (lees ik al transparantie), dat we de notulen van de toetsing met de ledengroepen en notulen "maarschappeljjk verkeer" online zetten. Ik ben benieuwd naar de drijfveren, andere ook, wellicht helpt dit om met elkaar de context beter te begrijpen en inzicht te krijgen in de maatschappelijke input / wensen van de voorgestelde regels. Pieter van het FD is niet enthousiast, ik ben niet enthousiast, maar ik en andere ontbrekem de input / overwegingen maatschappelijk verkeer. Ik heb ea wel afgelopen dagen besproken met mijn klanten en RvC en die waren niet onder de indruk. Ik leer graag.

Marcel Pheijffer

In aanvulling op mijn reactie van heden onder mijn laatste blog (c'est la ton.....') wijs ik graag op het commentaar van journalist Pieter Couwenbergh in het Financieele Dagblad van heden. Hij relativeert - net als ondergetekende - de (veronder)stelling dat de huidige voorstellen het antwoord zijn op de kritiek op de onafhankelijkheid van de accountant. Nee, de regels zijn het antwoord op de armoede (lees: teloorgang en ontsokkeling) van het beroep van het accountant in een periode die al ruim 15 tot 30 beslaat en waarin leiderschap ontbreekt.De kernzinnen van de journalist zijn scherp en typerend. Ik citeer: 'Dat accountants blijkbaar onvoldoende vanuit de principes van de beroepscode kunnen werken, maar duidelijk uitgewerkte regels nodig hebben, zegt veel over de moraal van een beroepsgroep die zonder uitzondering bestaat uit hoog opgeleide, intelligente mensen. Blijkbaar weegt het ondernemerschap (lees: het financieel eigenbelang) groter dan de maatschappelijke taak. Als er maar omzet wordt gedraaid. Je zou willen dat mensen in deze beroepsgroep ook zoiets ervaren als persoonlijke verantwoordelijkheid om het goede te doen, ook als er geen uitgeschreven wetten en regels zijn die daartoe dwingen. Dat vergt moed en een sterk gevoel voor integriteit en normbesef. De NBA gaat nu de normen invullen. Maar enkel afvinken wat die regels voorschrijven, leidt tot risicomijdend en juridisch afgedekt gedrag en een verschraling van wat je zou willen van deze beroepsgroep.' Ja zo denkt de buitenwereld dus over ons beroep. Dit is wat de buitenwereld vraagt: moed en sterk gevoel voor integriteit en normbesef. Zij vraagt geen 'dumbing down' aan d ehand van vele regels. Ter overdenking in een zonnig weekend!

Erik van der Haar

Dat de onafhankelijkheid van de extern accountant niet ter discussie mag staan zullen wij het allemaal snel over eens zijn. Waar het wringt is de wijze waarop NBA dit wil bereiken, namelijk door nog meer regels uit te vaardigen. Op zich is discussieren over regelgeving of etentjes wel of niet kunnen al iets raars. Er is in ons mooie beroep veel aan de hand. De afgelopen jaren zijn er veel zaken bekend geworden die ons beroep geen goed doen Zaken die individuele kwesties betreffen, tuchtrechtzaken als ook zaken die generiek zijn voor ons beroep zoals bijvoorbeeld blijkt uit rapporten over de kwaliteit bij de OOB vergunninghouders. Ik heb ze niet allemaal helder voor de geest, maar bij mij is niet blijven hangen dat dit te maken had met etentjes. En daarom is het al raar hierover met elkaar te discussieren, we hebben veel belangrijkere dingen met elkaar te bespreken. Tot deze week heb ik uit de media ook niet mogen vernemen dat etentjes het grote verwijt aan accountants is. Wat we wel met elkaar moeten bepraten is onder meer attitude, bijhouden vakkennis, ambitie, gebruik van nieuwe technieken in nieuwe omgevingen. Natuurlijk is onafhankelijkheid daarbij een conditie sine qua non. Daar hebben we dan ook al regelgeving voor en die is helder. Laten we gewoon zorgen dat we die naleven. Niet meer regels, nog meer administratie en compliance voor in wezen niets. En als we dan toch nog over onafhankelijkheid praten dan graag waar dat echt wringt. Bijvoorbeeld over Externe accountants en controleteams die onder oneigenlijke commerciele druk staan, voor bedragen waarbij de etentjes echt peanuts zijn. Beoordeeld worden op Cross-selling of budgetten die vanwege de mogelijkheid van cross-selling te laag worden vastgesteld,; daar voelen zij de druk die onafhankelijkheid werkelijk bedreigt. Over sponsoring kan ik ook nog veel zeggen, misschien een andere keer. Om te beginnen met de vraag hoe je het definieert. Is de extern accountant die ook een dienst afneemt in de vorm van businessseats van een sportclub zoveel anders dan de accountant van een hardwareleverancier die daar ook zijn printers besteld? Of de accountant van een leasemaatschappij die daar ook leaseauto's afneemt? Etc. Etc.

Marcel Pheijffer

Ik zie wat verwijzingen - via De Librije en Febo - naar mijn laatste blog. Daarin verzucht ik niets maar schets ik twee wijzen van kijken naar die regels. Zonder daarbij een keuze te maken. Ik misken ook niet het harde werken en het belang van sommige regels. Waarbij het wel de vraag is of nu de juiste onderwerpen bij de kop zijn gepakt en geadresseerd. Eerdere blogs van mij tonen dat ik op dat punt nog wel wensen heb. De vraag die ik oproep is ook de kern van de consultatie en eenieder kan daarop reageren. Zelf weet ik nog niet of ik dat ga doen. Maar wat mij betreft zou het op een klein A4-tje kunnen. Op twee punten die de voorzitter eruit pikt wil ik nu wel kort reageren: - de regel inzake sponsoring. Ik vind het jammer dat we op dit punt een regel nodig heb. Hier zouden de kantoren zelf verstandiger mee om moeten gaan, ook zonder een dergelijke regel; - het etentje van 50 euro of meer. Ik kan die regel en de verplichting een dossiervastlegging te maken missen. Dat gaat een papieren exercitie worden die niets maar dan ook niets gaat toevoegen.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.