NBA

Nieuwe controleverklaring: status internationale ontwikkelingen

Een jaar geleden schreef ik over de internationale plannen voor een nieuwe controleverklaring. We hielden een debatsessie Heldere Signalen en gaven input aan de International Auditing and Assurance Standard Board (IAASB). Wat is er nadien gebeurd?

In de afgelopen maanden heeft IAASB intensief gesproken over de uitkomsten van de consultatie. De board onder leiding van Arnold Schilder heeft nu de uitdaging om vanuit de uiteenlopende commentaren een samenhangend voorstel te maken. Naar verwachting zal er in juni 2013 een IAASB-exposure draft van de rapportagestandaarden worden vastgesteld waarop commentaar kan worden gegeven. Ook de NBA zal hierop reageren.

Op basis van de laatste IAASB-vergadering worden al wat contouren zichtbaar. Naar verwachting zal de nieuwe verklaring beginnen met het oordeel, zullen de zaken die tijdens de controle de meeste aandacht kregen worden vermeld en zal er apart aandacht zijn voor going concern. Hoe het er precies zal uitzien, is nog niet bekend. De commentaren zullen vermoedelijk niet allemaal juichend zijn. Wat voor de één niet ver genoeg gaat, is een brug te ver voor de ander.

Zo zal er een antwoord moeten komen op de roep om meer helderheid over de werkzaamheden van accountants. En op de roep om minder standaard- en meer specifieke teksten in de verklaring. De discussies van de afgelopen maanden roepen ook wat fundamentelere gedachten op, over de rol van verslaggeving door entiteiten en de rol die de accountant vervolgens speelt. Want was het niet de ondernemer die verantwoording aflegt over zijn doen en laten, en de accountant die bevestigt dat die verantwoording de goede foto van de werkelijkheid is?

Dat verantwoordingsdocument is in beweging. Van origine was de omvang nog beperkt. In de afgelopen jaren is de jaarrekening echter naast verantwoordingsstuk ook steeds meer informatie gaan geven over de potentie en de risico's van de onderneming. Probleem daarbij is dat de jaarrekeningen inmiddels zo uitgebreid zijn dat de informatiewaarde afneemt. De verslaggevingsregels van IFRS en ook Dutch GAAP zijn zeer gedetailleerd. Hiermee probeert men te voorkomen dat iets niet wordt toegelicht. Maar het gevolg is dat de echt belangrijke toelichtingen worden omgeven door minder relevante informatie. De vraag is wat de rol van de accountant hierbij is. Gebruikers willen graag dat accountants risico's signaleren en melden.

Allemaal zaken die hun weerslag moeten krijgen in de nieuwe controleverklaring. Het oplossen van deze bijna gordiaanse knoop zal niet in één keer lukken. Het antwoord zit ook niet alleen in de tekst van de controleverklaring. Er moet fundamenteel worden nagedacht over de rapportering door ondernemingen. Het less is more-principe is ook hier van toepassing: minder informatie, die daardoor relevanter is. Dat is zeker ook relevant in het kader van integrated reporting.

Neemt niet weg dat deze eerste stap van de IAASB naar een nieuwe verklaring belangrijk is. Daarmee komen we als beroep meer in gesprek met het maatschappelijk verkeer en erkennen we dat we tegemoet willen komen aan de wensen van belanghebbenden. Eind deze maand weten we meer over het vervolgtraject!

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Peter Eimers is partner bij EY en hoogleraar Audit & Assurance aan de accountantsopleiding van de Vrije Universiteit te Amsterdam.

Gerelateerd

6 reacties

Jan Weezenberg

AT: jules muis - 5-6-2013 16:38:12 Geachte Heer Muis, I lees: En de nieuwe voorzitter van EY de eerlijke ruimte biedt/laat voor zijn recente 'in your face' opmerking dat wat de rol van de openbare accountant betreft, het bussiness as usual was, is, en dus zal blijven. Ik lees verderop: “dat niets het bestaande in de weg staat enz. ALS DE WIL ER IS.” Destijds werd bij de KMA regelmatig een nieuwe generaal aangesteld als hoogste baas. Van een zo’n nieuwe baas was bekend dat hij uitsluitend zijn eigen zin deed. In de kennismakingsbijeenkomst met de ondercommandanten en hoogleraren verklaarde hij echter geruststellend: Ik weet dat velen mij niet co-operatief vinden. Maar desondanks komen wij er samen wel uit. Want waar een wil is KAN DIE WEG. Tja.... Vriendelijke groet Jan Weezenberg

Henk Verhoek

En wat die foto betreft: gewoon de sluitertijd verlengen, dan beweegt ook die olietanker op die ene foto.....

Leja Gouwens

Goede ontwikkelingen. Ik kan niet wachten op de nieuwe teksten. Erg benieuwd wat er uit is gekomen.

Peter Eimers

AT: Jules, Ik ben wat positiever ingesteld. Zie het als een olietanker die niet beweegt als je één foto maakt, maar wel te zien is op foto's die periodiek worden gemaakt. Was het 4 jaar geleden nog ongebruikelijk om naast de standaard tekst van de goedkeurende verklaring een toelichting te geven, nu gebruikt de accountant veel vaker de stijlfiguur van een toelichting in de verklaring om de lezer te wijzen op specifieke omstandigheden (zie ziekenhuizen, pensioenfondsen etc). Dat kan inderdaad ook met de huidige regelgeving over de controleverklaring, maar wordt in de voorstellen van IAASB nog verder uitgewerkt met de vermelding van Key Audit Matters. En de druk/drang/wens om de controleverklaring informatiever te maken is nog niet zo groot geweest als de laatste tijd. Die olietanker blijkt overigens ook nog 2 nieuwe loodsbootjes naast zich te hebben varen: het in collectief delen van kennis (publieke management letters van NBA) en actief optreden in de AvA (zie eerder genoemd voorbeeld over KPN maar er zijn er uiteraard meer). Ook die dragen bij aan de relevantie van het accountantsberoep. Zie de echo hiervan bijvoorbeeld op pagina 13 in het verantwoordingsrapport van de Algemene Rekenkamer bij het jaarverslag 2012 van het ministerie van WVS over de NBA Zorg Alert verantwoordingsonderzoek.rekenkamer.nl/sites/default/files/16%20Rapport%20bij%20het%20Jaarverslag%202012%20Ministerie%20van%20VWS%20XVI.pdf

jules muis

Dit 'proces' heeft nu al langer geduurd dan de tweede wereldoorlog en de enige overwinnaars zijn de hotels, de luchtvaartmaatschappijen, en reisbureaus. Het heeft overwegend bestaan uit het vragen naar de bekende weg,die ons in dit stadium een mistig uitzicht biedt op een gordiaanse knoop die niet in een keer opgelost kan worden. En de nieuwe voorzitter van EY de eerlijke ruimte biedt/laat voor zijn recente 'in your face' opmerking dat wat de rol van de openbare accountant betreft, het bussiness as usual was, is, en dus zal blijven. Als troost: Voor het overige blijven we van mening dat niets in het bestaande verklaringenstelsel de accountant in de weg staat en/of heeft gestaan in de aanloop tot, en gedurende de financiele crisis op eigen wijze en inhoudelijk haar maatschappelijke signaalrol te vervullen. Als de wil er is. En daarmee niets ons in de weg staat ook in het vervolgtraject gewoon onze tijd te nemen. Het is zelfs moeilijk, hoe goed je ook je best doet, daar zel(s) moe van te worden

Jan Weezenberg

Geachte Redactie, Ik lees: "Probleem daarbij is dat de jaarrekeningen inmiddels zo uitgebreid zijn dat de informatiewaarde afneemt" De diverse programma's bij management accounting en interne berichtgeving waar ik bij betrokken was, hadden alle als motto "Niet het vele is goed, maar het goede is veel " Dat was de basis voor reporting by exception, bedrijfssignalering, dashboard plaatjes, chartrooms, zoeklichtrapporten, enz. enz. De regelgevers bij externe verslaggeving hebben blijkbaar geen kennis van de basis-principes van informatieverzorging. Dat is toch wel een handicap. Alles draait immers om relevantie. Vriendelijke groet, Jan Weezenberg

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.