Opinie

Nieuwe gedragscode juist klip en klaar

Eind april 2013 schreef Barbara Majoor een opinie over onze nieuwe gedragscode, de VGBA. Niet zozeer de inhoudelijke argumentatie zette me aan het denken, maar veel meer de vraag hoe dit, zeker door degenen die wat verder van ons vak afstaan, zal worden gepercipieerd. Ik vrees niet positief.

Voor mij heeft regelgeving namelijk twee aspecten. In de eerste plaats maakt regelgeving duidelijk wat wel en niet mag. In de tweede plaats, en misschien nog wel veel belangrijker, geeft het aan waar je als beroep voor staat.

Wij focussen als accountants vaak op het eerste, maar mijn ervaring is dat de maatschappij juist vooral naar het tweede aspect kijkt.

In dat kader heb ik bij de huidige Verordening Gedragscode (VGC) een aantal vragen:

  • Hoe komt het over dat wij voor onze principes zo veel bladzijden nodig hebben?
  • Waarom heeft elk soort accountant eigen regels?
  • Hoe komt het conceptuele raamwerk over, dat de indruk wekt dat het met de onafhankelijkheid soms wel een onsje minder kan?
  • Hoe kan het dat de accountant zelf bepaalt of hij wel of niet onafhankelijk is? Of, in parallel: wat vindt u ervan dat een arts zelf bepaalt of hij de competentie heeft om in uw lijf te gaan wroeten?

Het is wellicht wat overdreven, en voor de vaktechnici onder ons misschien tegen het zere been, maar ik kan u verklappen dat dit maatschappelijk gezien afbreuk doet aan de transparantie die wij zo hoog in het vaandel hebben staan.

Nu hebben we al duidelijke regels inzake het moeten hebben van een kwaliteitssysteem, een publieke onafhankelijke toezichthouder, publieke en onafhankelijke tuchtrechtspraak, en in sommige gevallen zelfs een Commissie Publiek Belang. Maar we missen die heldere principes waar elke AA of RA voor staat.

En daar speelt die nieuwe Verordening gedrags- en beroepscode voor accountants (VGBA) naar mijn mening goed op in. Want deze is:

  • kort en krachtig;
  • met heldere principes zonder nuances;
  • en korte zinnen die aan duidelijkheid niets te wensen over laten.

Dus waar wellicht in de toelichting nog een aantal vaktechnische zaken moet worden aangescherpt, doet de VGBA voor wat betreft het tweede aspect wat de VGC nu niet doet, namelijk klip en klaar duidelijk maken waar het beroep en u als AA of RA voor staat.

Ik ben dus vóór. U ook?

PS: De gedragscode gebiedt mij u mede te delen dat ik in deze niet objectief ben, want ik heb destijds deelgenomen aan de discussie in het bestuur en juist dit aspect ingebracht.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Ruud Dekkers is partner bij PricewaterhouseCoopers Accountants NV. Dekkers was van 2010 tot en met 2012 voorzitter van het NIVRA.

Gerelateerd

3 reacties

Meindert Brunia

Ik ben het met Ruud Dekkers eens dat de drie bullets die hij noemt de criteria zijn waarop de VGBA moet worden beoordeeld. Ik ben het niet met hem eens dat de VGBA die toets nu al met vlag en wimpel doorstaat. Met name op het punt van geheimhouding/openbaarheid is de helderheid ver te zoeken. En de korte zinnen kan ook nog veel beter. Ik - en met mij vele anderen- hebben daar in de consultatie op gewezen. Ik verwacht zodanige aanpassingen dat ik daarna ook kan zeggen:" ik ben dus voor!"

Vanus

Las ik recent iets op dit forum over het volume van de regels, de mogelijke toename in deze, waar men eigelijk niet op zit te wachten? Ja, dat heb ik gelezen. Waarom wordt er zoveel tijd en aandacht besteed aan regelgeving in het beroep van de accountant?. Er wordt gesteld dat regels duidelijk maakt wat wel en wat niet mag. Ik heb sterk de indruk dat dit niet het geval is, gezien de presentatie van missers die de revu passeren. 4moraal.nl verwijst ook al naar de boekhoudschandalen. Wellicht de zoveelste case die ingebracht kan worden in het studieprogramma?

4moraal.nl

Het is maar de vraag of het maatschappelijk verkeer geen onderscheid maakt tussen bijvoorbeeld de accountant in business en de externe accountant. De reacties op boekhoudschandalen in de afgelopen jaren hebben laten zien dat dit onderscheid wel degelijk wordt gemaakt. Welke accountant werden aangeklaagd? Precies: de externe accountant, oftewel de openbare accountant. Ook in gevallen waar de openbaar accountant werd veroordeeld, was daar vaak een interne accountant of accountant in business. Zij stonden erbij, keken ernaar EN gingen vrijuit! Blijkbaar verwacht het maatschappelijk verkeer van de openbaar accountant meer moraal dan van andere accountants. Daarbij hoort dan ook een strengere gedragscode.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.