'Durf een moedige accountant te zijn'
'Wanneer ben je moedig?' is een vraag van alle tijden. Kennelijk is het voor de mens geen vanzelfsprekendheid om moedig te zijn. We hebben aansporing nodig om moed te tonen.
Volgens wikipedia is moed 'de bereidheid de confrontatie met lichamelijke pijn, tegenslag en levensbedreiging, onzekerheid, angst en intimidatie aan te gaan en te doorstaan. Moed is een van de vier kardinale deugden, een psychologisch kenmerk en een karaktertrek'.
Iemand die moed toont moet interne weerstanden overwinnen om de confrontatie aan te gaan. Soms vind die afweging plaats in een ogenblik. Denk aan de omstander die in het water springt om een kind te redden. Soms vraagt moed meer tijd en kost het menig slapeloze nacht voordat je moed toont. Denk aan een medewerker die misstanden binnen een bedrijf aan de kaak wil stellen.
Er zijn beroepen die we bijna automatisch associëren met moed. Denk aan brandweer. We gaan ervan uit dat een brandweerman of -vrouw iemand uit een brandend pand redt. Niet moedige mensen hebben bij de brandweer niet veel te zoeken.
Om accountant te worden is ook moed nodig. Je wilt als vertrouwensman van het maatschappelijk verkeer fungeren en dat maatschappelijk verkeer is jou lang niet altijd gunstig gezind. Degene die je controleert of adviseert is dat ook niet. Als accountant weet je dat wanneer jij geen moed toont, de maatschappelijke faalkosten toenemen.
Daarom stel je misstanden die je waarneemt tijdens een controle aan de kaak en rust je niet voordat deze zijn opgelost.
Je toont als accountant in het mkb moed door tegen een ondernemer te zeggen dat hij beter kan stoppen in plaats van naar de bank te gaan voor verhoging van het krediet.
Als accountant toon je moed door vragen te stellen bij 'belastingconstructies' die je fiscale collega's bedacht hebben. Je bent tenslotte vertrouwensman van het maatschappelijk verkeer.
Het verlangen om moedig te zijn kent ieder mens. Lees de literatuur er op na. In ‘Nachttrein naar Lissabon' (vanaf komende donderdag te zien in de bioscoop) neemt Raimund Gregorius het moedige besluit om te breken met zijn geordende leven en nog dezelfde nacht op zoek te gaan de fundamentele vragen van het bestaan.
Ik gun accountants de moed om eveneens stil te staan bij fundamentele vragen van hun persoonlijke en professionele leven. Ga jij die confrontatie aan? Ben jij die moedige accountant? Toon moed en laat zien waar je voor staat.
Jan Wietsma sprak deze bijdrage uit als column tijdens de Tuacc-debatbijeenkomst 'De moedige accountant' op 27 mei 2013.