Young profs over nu en de toekomst: drie pijlers
In de eerste drie maanden van 2013 hebben de financiële wereld en accountancy alweer veel meegemaakt. Continue dreiging van Griekenland, nu Cyprus, SNS en kritiek op de Vestia-accountant. Daarnaast publiceerde de AFM rapporten over tekortkomingen in de controles door middelgrote oob-kantoren en over eind 2012 door de big four gesloten adviescontracten.
Plaatsvervangende schaamte en geen pretje om de titel RA of AA te voeren, schreef Marcel Pheijffer onlangs in een reactie op zijn eigen blog. Dit gevoel moet natuurlijk niet overheersen en zeker niet bij de Young Prof AA's en RA's. Als NBA Young Profs hebben wij een rol om met trots te spreken over het accountantsvak en jonge en aankomende accountants in al hun rollen te stimuleren.
Achterover zitten en wachten tot wij de partners en bestuurders van morgen zijn heeft geen zin. De beslissers van nu bepalen mede ook de koers van de toekomst. Als Young Prof is het onze taak om deze agenda te beheersen en actief mee te doen.
Om als NBA Young Prof bestuur een vinger in de pap te houden hebben wij drie pijlers benoemd waar wij in 2013 en aankomende jaren aandacht aan besteden. Deze pijlers komen voort uit de belangrijkste aandachtspunten van de agenda van de NBA en de round table-bijeenkomst met enkele actieve jongere accountants, waaruit wij als bestuur de belangrijkste onderwerpen voor onze eigen agenda hebben benoemd.
Pijler 1 - Onderwijs
Commissies zijn er gevormd bij de NBA en de CEA. Daarnaast praten universiteiten en studenten erover. Onderwijs is allesomvattend en onderwijsveranderingen hangen samen met hervorming binnen het accountancyberoep. Neem bijvoorbeeld de discussie over één titel, dit heeft ook wettelijke consequenties voor de beroepsgroep. Ook de praktijkopleiding tot accountant blijft onder Young Profs een heet hangijzer.
Om aandacht te schenken aan het onderwerp onderwijshervorming zullen we in opvolging van ons opleidingsdebat (januari 2013) bij opleidingsinstituten langsgaan om enerzijds te vertellen over de doelstellingen van de Young Profs maar ook om informatie in te winnen over verdere invulling van de onderwijsvisie die wij in januari hebben gepubliceerd.
Pijler 2 - Cultuur
Professioneel-kritische instelling (PKI). Een verplichte cursus hebben we allemaal gevolgd, maar zijn we er nou veel mee opgeschoten? In het recente rapport van de AFM over de oob-controles door middelgrote kantoren wordt het belang van een professioneel-kritische instelling nog eens benadrukt.
Daarnaast lijkt de toon aan de top een bepalend effect te hebben op de kantoorcultuur.
Maar niet alleen de openbaar accountants maar ook de accountants in business, intern en overheidsaccountants liggen onder een vergrootglas.
Een opvallende ontwikkeling die ik waarneem betreft de toon die accountants onderling aanslaan. Kijk alleen al naar de reacties onder de columns op dit forum. Soms bijna schofferend hoe accountants elkaar onderling aanspreken naar aanleiding van de recente AFM-aantijgingen over adviescontracten van de big four.
Ook de kritiek op dit forum naar aanleiding van NBA Alert 27 (scheiding controle- en andere werkzaamheden) was niet mals, waarna er direct een artikel verscheen in Het Financieele Dagblad. Misschien is deze houding enkel en alleen maar kritisch. Professioneel mis ik hier soms nog. Ik vind dat de discussie op een robuuste professioneel-zakelijke wijze plaats dient te vinden. Hieraan willen wij als Young Profs bijdragen.
De Young Profs kregen eerder commentaar omdat we onvoldoende reageerden op belangrijke actualiteiten. Zo kwam tijdens het jaarevent 2012 het beeld naar voren dat Young Profs niet durven te reageren vanwege mogelijke consequenties voor de carrière. Als nieuw NBA Young Prof-bestuur willen we duidelijk afrekenen met dit beeld, willen we laten zien dat wij dit wel degelijk doen en durven, en zullen we actiever reageren via bijvoorbeeld blogs en events.
Pijler 3 - Innovatie
Het accountantsberoep heeft behoefte aan innovatie. Ontwikkelingen zijn er uiteraard wel, maar de accountant speelt hier vaak onvoldoende op in. Voorbeelden zijn de inzet van data-analyse tooling, ontwikkelingen rondom cloud (verschillende verschijningsvormen en de risico's en kansen voor de accountantscontrole) en signaleringen van bedrijfsrisico's rondom 'bring your own device'. Innovatie zien we ook op het gebied van ‘integrated reporting', dat wellicht nog steeds in de kinderschoenen staat.
Rondom innovatie zullen we op 29 mei 2013 starten met het innovatiedebat en daarnaast zal in het najaar een evenement worden georganiseerd waarbij we AA's, RA's en RE's nader tot elkaar willen brengen.
Van de Young Profs mag uiteraard een kritische en actieve houding worden verwacht wanneer onderwerpen gelieerd aan een van deze pijlers, in de actualiteit zijn. Wij leunen niet achterover maar regeren mee.
Tenslotte zullen wij de drie pijlers niet behandelen als individuele 'zuilen', maar waar mogelijk ook in hun onderlinge samenhang.
Voor de zomer kunnen alle Young Profs een enquête verwachten waarbij de mening wordt gevraagd over ‘toon', de communicatie tussen de accountant en IT auditor, en onderwijshervorming.