Nieuwe meldplicht voor accountants overbodig
Sinds 1 januari 2013 is de Wet normering topinkomens publieke en semipublieke sector ('WNT') van kracht. De WNT bevat maxima voor vergoeding van topfunctionarissen en een nieuwe meldplicht voor accountants.
De accountant een meldplicht opleggen voor onderwerpen die er echt toe doen is nuttig, gegeven het optreden van de accountant in het publiek belang. Onder de WNT wordt dit middel echter te snel en ten overvloede ingezet.
De WNT kent drie regimes voor de bezoldiging van topfunctionarissen: een wettelijk vastgesteld bezoldigingsmaximum (EUR 229.000 in 2013); een sectoraal bezoldigingsmaximum dat door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wordt vastgesteld, en een regime dat beperkt is tot openbaarmaking van de bezoldiging. Daarnaast gelden maxima voor de toezichthoudende functies.
Tevens moet de bezoldiging van de topfunctionarissen worden toegelicht in de jaarrekening.
Eventuele bedragen die boven de vastgestelde maxima zijn betaald kwalificeren als 'onverschuldigde betaling' en moeten op grond daarvan als vordering op de desbetreffende functionaris in de jaarrekening worden opgenomen.
Uiteraard kan sprake zijn van bestaande arbeidsovereenkomsten met hogere bezoldigingen. Daarom is in de WNT een overgangstermijn van vier jaar opgenomen.
De accountant krijgt een nieuwe meldplicht (bij de minister). Die geldt als de eerdergenoemde vordering uit onverschuldigde betaling niet in de jaarrekening is opgenomen, of als het bedrag nog niet door de topfunctionaris is terugbetaald op het moment waarop de accountant zijn verklaring bij de jaarrekening verstrekt.
Uiteraard is de accountant als geen ander op de hoogte van eventuele onverschuldigde betalingen. Melding door hem in de genoemde situaties lijkt op het eerste gezicht niet onlogisch. Toch zijn daarbij wat mij betreft de nodige vraagtekens te plaatsen.
De huidige meldplichten van accountants zijn gekoppeld aan zwaarwegende omstandigheden. Door het publieke belang dat ermee is gemoeid (melding aan toezichthouders in de financiële sector), of melding bij ernstige vermoedens van overtreding van regelgeving (fraude, witwassen of financieren van terrorisme). Terecht dat de accountant daar een meldplicht heeft.
Voor overschrijding van bezoldigingsmaxima ligt dat wat mij betreft minder voor de hand. Dit wordt nog versterkt door het feit dat sprake is van publieke en semipublieke instellingen. Deze vallen allemaal onder overheidstoezicht.
De jaarrekening van deze instellingen bevat alle relevante informatie over de bezoldiging en eventueel onverschuldigde betaling, ongeacht de hoogte van de bedragen. Daar ziet de accountant op toe en hij rapporteert daarover in zijn controleverklaring als de jaarrekening niet aan de eisen voldoet.
Toezichthouders vanuit de overheid zouden genoeg moeten hebben aan het kennisnemen van deze informatie om naleving van de WNT te toetsen. En het publiek kan kennisnemen van de jaarrekening en de daarbij verstrekte controleverklaring. Een extra meldplicht van de accountant is hier dan ook ‘over de top'.
Gerelateerd
NBA ziet knelpunten bij verantwoording en controle van WNT-gegevens
De NBA wijst in een brief aan minister Hugo de Jonge van BZK op knelpunten in de verantwoording en controle van de WNT-gegevens, als gevolg van de huidige wet- en...
Verruiming werkingssfeer WNT door inwerkingtreding van aanpassingswet zorgaanbieders?
Niet alle instellingen in de zorg en jeugdhulp vallen onder de werkingssfeer van de Wet normering topinkomens (WNT). De wetgever is al vanaf 2016 bezig die werkingssfeer...
Commissariaat doet onderzoek naar toezicht op topinkomens in media
Het Commissariaat voor de Media (CvdM) gaat onderzoek doen naar het financieel toezicht op de Wet Normering Topinkomens (Wnt). Aanleiding is onder meer de beloning...
NBA pleit opnieuw voor vereenvoudiging WNT
De kosten van de Wet Normering Topinkomens (WNT) en de controle-inspanningen daarbij schieten hun doel voorbij. De WNT moet worden vereenvoudigd en de controle ervan...
Vorig jaar 41 meldingen over te veel verdienende managers
Het ministerie van Binnenlandse Zaken ontving vorig jaar 41 meldingen over managers die te veel geld opstreken in de (semi-)publieke sector. In de helft van de gevallen...