Opinie

Is de VGBA juist en volledig?

Zijn de fundamentele beginselen in de concept VGBA juist en volledig? Moeten bijvoorbeeld professioneel-kritische instelling, en een rechte rug niet op de één of andere manier terugkomen in de Gedrags- en Beroepscode?

De conceptcode neemt als uitgangspunt de verantwoordelijkheid van de beroepsgroep om te handelen in het algemeen belang. Dit uitgangspunt beschrijft in zeer algemene termen de functie van de beroepsgroep voor het maatschappelijk verkeer. Die functie kunnen wij specifieker beschrijven als assurance-provider voor het maatschappelijk verkeer.

Onze beroepsgroep beschouwt zichzelf als professioneel: het eerste fundamentele beginsel. Een professionele beroepsgroep kenmerkt zich door een zekere mate van autonomie, geïnstitutionaliseerd in een vereniging van beroepsbeoefenaren die onder meer verantwoordelijk is voor opleiding, kwaliteitsbewaking, en een esprit de corps vastgelegd in een erecode.

Die erecode heeft drie functies:

Ten eerste het formuleren van concrete plichten opdat wijzelf weten waarnaar wij ons moeten richten. Daarmee speelt de code een belangrijke rol in de accountantsopleiding en bij het in stand houden van het morele niveau in de beroepsgroep.
Ten tweede aan het maatschappelijk verkeer duidelijk maken wat men van ons mag verwachten.
Ten derde dient de ethische code als aanknopingspunt voor de formulering van concrete afdwingbare rechtsregels.

Het plichtsbesef dat wij met deze code onder woorden willen brengen kent dus twee pijlers: de maatschappelijke verantwoordelijkheid en het esprit de corps, het bewustzijn te behoren tot een professie.

Als we de juistheid en volledigheid van de fundamentele beginselen willen beoordelen moeten we starten bij de functie van de accountant als assurance-provider voor het maatschappelijk verkeer. Hieruit volgen direct de fundamentele beginselen van integriteit, objectiviteit, en vakbekwaamheid en zorgvuldigheid. Immers, zonder die beginselen kan het maatschappelijk verkeer niet vertrouwen op de verklaring van de accountant.

Ben ik er dan? Nee, want de accountant is niet zomaar een waarheidspreker. Het karakteristieke van de accountantsfunctie is dat hij zekerheid toevoegt aan de verantwoording van een ander door daarbij een verklaring af te geven. Ik moet dus nog een principe toevoegen en wel dit: professioneel-kritische instelling. Want zonder die instelling kan het maatschappelijk verkeer de accountantsverklaring niet op waarde schatten. Ik voeg dus een fundamenteel principe toe: professioneel-kritische instelling.

De tweede pijler van de erecode is het esprit de corps, het bewustzijn dat wij behoren tot niet zomaar een beroepsgroep maar een professionele club. Daar hoort zeker weerbaarheid bij oftewel de 'recht rug', een onmisbare eigenschap voor accountants. Het valt dus op dat de uitwerking van het fundamentele beginsel van professionaliteit in de voorliggende conceptcode in artikel 3 en 4, te weten het niet in diskrediet brengen van de beroepsgroep en de werkgever zonodig aanspreken op wet- en regelgeving, in dit opzicht te beperkt is.

Daarmee meen ik volledig te zijn. De fundamentele beginselen zijn dus:

  • Professionaliteit
    - 'Eer van de stand'
    - 'Rechte rug'
  • Integriteit
  • Objectiviteit
  • Vakbekwaamheid en zorgvuldigheid
  • Professioneel-kritische instelling

Het valt u op dat vertrouwelijkheid er niet bij staat. Dat is volgens mij niet zozeer een fundamenteel beginsel, maar een concrete rechtsregel die soms moet gelden om te kunnen werken, maar soms ook juist moet worden doorbroken met het oog op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de beroepsgroep (een fundamenteel beginsel zou je nooit mogen doorbreken).

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Joop Anemaet is directeur van Menon Consultants en externe compliance officer bij enkele mkb-accountantskantoren.

Gerelateerd

7 reacties

Arnout van Kempen

Opmerkelijk: de reacties op het consultatiedocument zijn verzameld. Hierin zie ik deze reactie(s) niet terug.

Jan Bouwens

Het ontwerp VGBA handelt over de individuele accountant. Ik zou aandacht willen vragen voor de rol van de accountant als werkgever/baas. De invulling van deze rol bepaalt de randvoorwaarden waarbinnen de accountant moet werken. Artikel 6 uit paragraaf 2.3 stelt dat de accountant maatregelen moet treffen tegen werkgevers die niet integer zijn. Maar wanneer is het gedrag van de werkgever niet integer? Is het integer als de werkgever een budget toestaat voor een controle dat niet kan worden gehaald tenzij de kwaliteit van de controle hieronder lijdt? Wat moet de accountant die deel uitmaakt van een team en de rest van het team hier niets van durft te zeggen? Handelt de werkgever integer als deze het werk van de controle teams zeer oppervlakkig controleert? We weten inmiddels (van de NASA) dat je bijna ongelukken nadrukkelijk aandacht moet geven. Doe je dat niet (als accountantsorganisatie), dan bevorder je bedrijfsblindheid. Is het integer van de werkgever als hij aangeeft dat tegen elke prijs klanten moeten worden binnengehaald? In mijn ogen is dat niet integer, immers als klanten tegen een veel te laag tarief worden binnengehaald, weet de werknemer dat het onwaarschijnlijk is dat de opdrachten voldoende budget zullen krijgen. Anderzijds kan hij dat ook weer niet weten omdat een klant van “strategische waarde” kan zijn. Dus hoe te handelen? Ik zou derhalve in de gedragsregels ook aandacht willen vragen voor de rol van de accountant die als werkgever opreedt. Hierin zou integer handelen jegens de medewerker moeten worden beschreven.

Paul Stoele

Beste Joop, In wezen is het heel simpel voor ons als accountants; wij moeten ons netjes gedragen en wij moeten ons werk goed doen. Vervolgens menen organisaties als de NBA dat die twee uitgangspunten uitgewerkt moeten worden. Hierbij komt dan onvermijdelijk het probleem op: hoe ver moet je gaan in dat uitwerken? Hierbij is dan ook nog de veelvormigheid van de praktijk een complicerende factor, alsmede dat ook nog eens niet te voorzien valt hoe die praktijk zich in de toekomst zal zijn. Kortom: de uitwerking van de twee basisregels zal altijd gebaseerd zijn op het gekende verleden en - met een beetje geluk - op hetgeen op afzienbare termijn valt te voorzien. Kan de VGBA dus teruggebracht worden tot één beroepsregel en één gedragsregel? In wezen wel, maar de collega's zullen behoefte hebben aan meer richtsnoeren. Dit leidt dan inderdaad tot een zekere uitwerking met discussies als deze tot gevolg. Immers, wat voor de een al meer dan genoeg is zal voor de ander toch weer te weinig zijn. Voor commissieleden en docenten dus een never ending story.

Joop Anemaet

Tsja, hoe nu verder? In de eerste plaats vind ik het niet fraai dat een centraal begrip als professionaliteit niet in de code wordt gedefinieerd. Weliswaar wordt professionele dienst gedefinieerd, maar dat begrip lijkt er los van te staan, heeft althans geen zichtbare relatie met de beschrijving in artikel 3 en 4 van de code. Daar ligt nog een taak voor de redactiecommissie. De aard van het begrip professionaliteit wijkt af van de andere fundamentele beginselen. Die beschrijven een morele gezindheid, die toebehoort aan een individu. Daarentegen het begrip professionaliteit legt een link naar het politieke niveau: het realiseren en in stand houden van de morele gezindheid van de beroepsgroep vereist beleidsmaatregelen, zoals het instellen van een ethische code. Zo bezien, is er iets voor te zeggen als het begrip professionaliteit zou verhuizen naar boven in de code, dat wil zeggen uit het rijtje van fundamentele beginselen (morele gezindheid) naar de overwegingen, waar ook de link naar het algemeen belang wordt gelegd. Tenslotte heb ik willen benadrukken dat begrippen als ‘rechte rug’ en PKI in de ethische code terug zouden moeten komen. Het zijn de meest actuele ethische issues en waar heb je anders een ethische code voor?

Leen Paape

Beste Joop, het terrein van wat een professional is, is erg lastig te doorgronden. Meestal loop je vast in cirkelredeneringen zoals je bent een professional als je voldoet aan een aantal criteria die ook in jouw opsomming terugkomen. Ergo, je bijt erg snel in je eigen staart. Of vertrouwelijkheid daar wel of niet bij hoort is voor discussie vatbaar. Het zou mooi zijn als er nog eens een poging zou worden gedaan om al die begrippen te laden maar eenvoudig zal dat niet zijn. Het is als met kwaliteit: 'I know it when I see it' zei ooit een kwaliteitsgoeroe en ik ben dat met hem eens. Het helpt ons alleen niet heel veel verder in deze discussie helaas. Dus goed initiatief maar hoe nu verder?

Joop Anemaet

Beste Frans, Dank voor je reactie. Ik ben het eens met je uitgangspunt dat er geen overlap moet zijn tussen fundamentele beginselen. Als een beginsel niets toevoegt, kun je het beter weglaten. Bij het schrijven van deze opinietekst heb ik mij afgevraagd wat het fundamentele beginsel ‘Professionaliteit’ toevoegt. Immers, wat is professioneel anders dan integer, objectief, etc.? Nu werp jij hetzelfde bezwaar op tegen de door mij voorgestelde subcategorie van professionaliteit, te weten ‘rechte rug’ oftewel weerbaarheid. Weglaten dan maar? Ik meen toch van niet. Want alhoewel het beginsel van professionaliteit niets toevoegt aan de eisen die we willen stellen aan de inhoud van de oordeelsvorming, is de invalshoek wel een andere. Het beginsel van professionaliteit heeft volgens mij betrekking op het gedrag van de accountant, dat wil zeggen de opstelling in het sociale verkeer. Die opstelling moet professionaliteit uitstralen, en dat heb ik concreet willen maken met weerbaarheid, naast de in de concept code reeds opgenomen zorg voor de reputatie van de beroepsgroep (‘eer van de stand’). Het rijtje van fundamentele beginselen bevat dus ongelijksoortige items, te weten vier beginselen die betrekking hebben op de inhoudelijke kant van de oordeelsvorming en één dat gaat over de sociale kant. Mij dunkt dat beide aspecten in een ethische code een plaats mogen hebben.

Frans Kersten

In mijn optiek moeten fundamentele beginselen volkomen onafhankelijk van elkaar zijn, zonder overlap. Zoals als kansen in de statistiek onafhankelijk moeten zijn om vermenigvuldigd te mogen worden. In de wereld van informatiebeveiliging waarin ik het meeste opereer, is het gebruikelijk te werken met drie criteria: beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid (BIV of CIA op zijn Engels). Er is regelmatig discussie of daar meer criteria bij zouden moeten. Controleerbaarheid wordt dan vaak genoemd. Je kunt echter stellen dat controleerbaarheid geen zelfstandig criterium is: je kunt immer spreken van controleerbaarheid van de beschikbaarheid, controleerbaarheid van de integriteit, etc.. In mijn optiek is 'rechte rug' het gevolg van naleving van andere principers, waaronder in ieder geval objectiviteit en integriteit. Als zodanig verdient het geen zelfstandige vermelding.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.