Opinie

Reputatie: hang vuile was maar beter buiten

De Accountantsdag 2013 - 1300 aanwezigen - ging dit jaar over signaleren en communiceren. Met beide werkwoorden hebben we in de praktijk moeite. Zie bijvoorbeeld de recente kwestie-KPMG inzake de controle van Ballast Nedam.

Je zou toch denken dat KPMG met de recente kwesties van Vestia, Imtech en SNS enige ervaring heeft opgedaan. Of geleerd heeft van de communicatiefouten van EY inzake Landis. Die accountantsorganisatie haalde door een gebrek aan transparantie meerdere keren over hetzelfde onderwerp het FD.

Zoals KPMG de afgelopen week telkens weer De Telegraaf, het FD en andere bladen (ont)sierde. En zelf telkenmale defensief reageerde. Uit angst of vanuit een beroep op de in deze al dan niet bestaande geheimhoudingsverplichting.

Hoe verhelderend zou het zijn indien KPMG een persconferentie zou beleggen of anderszins open zou communiceren over een zaak van nota bene bijna tien jaar oud. Die openheid zou maatschappelijk gezien geprezen kunnen worden.

Juist omdat door openheid (en enige nederigheid dat het heeft kunnen gebeuren) de weg naar herstel op een geloofwaardige manier kan worden neergezet.

Maar het zal niet gebeuren. Daardoor zullen we op twee momenten moeten wachten. Ten eerste het moment dat het Openbaar Ministerie mededelingen doet over het al dan niet vervolgen van een KPMG-partner of KPMG-partners en/ of KPMG zelf. Overigens is KPMG voor zover mij bekend, zie ook hun persbericht, zelf niet als verdachte door het OM aangemerkt.

Als het tot een openbare rechtszitting komt, is KPMG de regie over inhoud en toonzetting over de berichtgeving volledig kwijt. Dat moet je dus niet willen.

Zeker niet als je wilt dat de buitenwereld ziet dat het een probleem uit het verre verleden is, en dat het huidige bestuur het beeld wil neerzetten dat het de zaak wel netjes wil oplossen.

Dan kun je beter de vuile was buiten hangen, hoe pijnlijk dat ook is. Dan voeg je de daad bij het woord. Bovendien is het van eminent belang voor de reputatie van de organisatie tijdens de lopende en voortdurende klantroulatiecarrousel.

Blijvende negatieve publiciteit is juist nu dodelijk. Klare wijn schenken derhalve.

Het tweede moment is denk ik nog wezenlijker: de komende aandeelhoudersvergadering van Ballast Nedam. Daar kunnen aandeelhouders kritische vragen stellen. Aan bestuurders, commissarissen en de accountant. En dat laatste is precies wat de beroepsorganisatie (NBA) wil: aandeelhouders vragen laten stellen aan de accountant. Zie daarvoor het recente rapport 'Accountant, wat heb je te vertellen' alsmede de debatsessie daarover binnen de NBA.

Er zijn veel belangrijke vragen te stellen, zeker door de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). De eerste is natuurlijk waarom er meer dan $ 500 mln aan steekpenningen door Ballast Nedam ten laste van de winst is betaald. Maar ook: welke extra winst is er behaald door die steekpenningen?

Maar ook: hoe kwam dit aan het licht?

Wanneer? Wat was toentertijd de rol van de accountant, het toenmalige bestuur en de toenmalige commissarissen? Hoe heeft de accountant geacteerd toen dit alles aan het licht kwam? Had de accountant fraude- en witwastransacties moeten melden? Hadden accountantsverklaringen ingetrokken of anderszins gecorrigeerd dienen te worden?

Het zijn vragen waar het huidige bestuur en de commissarissen van Ballast Nedam op behoren te antwoorden. En als ze niet de juiste antwoorden geven, moet de accountant tijdens de aandeelhoudersvergadering ingrijpen en corrigeren.

Gegeven de teneur van de VEB-bijdrage tijdens voornoemde debatsessie zou het komend jaar dus weleens een memorabele aandeelhoudersvergadering bij Ballast Nedam kunnen gaan worden.

De pijn voor KPMG zit erin dat het er op die komende vergadering niet meer bij zal zijn. Ballast Nedam is immers van accountant gewisseld. Kortom: een concurrent (EY) mag dan antwoorden gaan geven over de rol van KPMG. En dan ben je dus weer de regie kwijt.

Overigens dienen ook vragen over de reden van de accountantswissel te worden beantwoord. Het persbericht van Ballast Nedam zegt namelijk iets anders dan Gerben Everts (AFM) in het FD van 27 november jongstleden. Ballast wijst namelijk op het 'langdurig functioneren' van de accountant en de kantoorroulatie als reden voor accountantswissel. Everts wijt deze echter aan het strafrechtelijk onderzoek en de mogelijke impact daarvan op de onafhankelijkheid van KPMG.

Het mocht daarom de lopende controle afmaken en daarna plaatsmaken.

Deze blog is tevens geplaatst als opiniebijdrage in het Financieele Dagblad van 3 december 2013.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marcel Pheijffer (1967) is hoogleraar Forensische Accountancy aan de universiteiten Nyenrode en Leiden.

18 reacties

Jan Wietsma

Dit bericht stond vandaag in De Financiele Telegraaf. KPMG schorste al in april 2013 twee partners. http://www.telegraaf.nl/dft/22179980/__KPMG_schorste_al_in_april_twee_partners__.html

Chris

Beste Marcel houd moed en stand. Je vecht voor een goede zaak, namelijk de gezondmaking en rehabilitatie van het vak van (register)accountant. Als relatieve leek kan ik je slechts meedelen dat ik geheel anders (negatiever) ben gaan aankijken tegen accountants na diverse onverkwikkelijke affaires en het verbaast mij keer op keer dat de daders/accountants geheel buiten schot blijven en in onderzoeken buiten de onderzoeksopdracht vallen, ook in het parlemen Geniet men wellicht bescherming in de hoogste kringen ook bij justitie ? Ik denk niet in complottheorieen, maar als je jaarwijst 25 mrd bedraagt ben je dan niet iets te groot gegroeid ? Natuurlijk geeft zo'n marktpositie macht en deze machtsaccumulatie had nooit door regeringen goed gevonden mogen worden. Tijd voor een actie schoon schip. .

M. Driessen

Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral! Klassiek populisme dat in vrijwel alle geledingen van de samenleving op gaat. Slechts een relatief klein deel is voor 'das Fressen' financieel echt onafhankelijk, en dan nóg komt de poen meestal voor de moraal. Waar het in dat verband idd om gaat is dat uw beroepsgroep in maatschappelijk belang de moraliteit op hoog niveau heeft meegekregen in de wettelijke taak. Commerciële (okay) dienstverlening, maar nog altijd een dienende taak, dienaren dus. Getuige de malversaties en foute afslagen bij morele dilemma's blijkt menigeen zich allengs meer vrije ondernemer te zijn gaan voelen dan dienstverlener die in maatschappelijk belang een belangrijke tevens beschermde taak heeft. Dat gaat dus tot het bigste niveau, zelfs tot op het niveau van lieden die anderen in cursussen, seminars en onderzoeken voor houden (hielden) hoe om te gaan met integriteit en ethiek. Schokkend om dat op je pad te treffen. Voortreffelijk dat die zaken uitkomen want slechts dat leidt kennelijk tot wezenlijke verandering. Aleen regels helpt onvoldoende. Schandalen helpen echt! Koutjes en pijntjes hou je altijd, zo wijst de geschiedenis uit, maar hopelijk herstelt ook uw branche zich spoedig van het ziekbed met de besmettelijke ziekte 'ontspoorde hebzucht met verschijnselen van partiële verstandsverbijstering'. Misschien idd verstandig om er nog even een inkeerregeling overheen te gooien om nieuwe brandhaarden na 2014 vóór te blijven. Want anders gaan er burgers roepen dat de wetgever nou eindelijk zelf eens moet ingrijpen als de stand steeds blijft bewijzen het vertrouwen niet waard te zijn. Veel succes allemaal.

Marcel Pheijffer

Ik ben niet tegen een commercieel accountantsberoep. Dat het beroep op commerciele basis wordt uitgeoefend is een feit. Nationaal en internationaal. Leze in deze mijn stuk in FD Outlook van ruim 2,5 jaar geleden, maar ook mijn reflectie op Bindenga, die in deze een uitstekend stuk schreef en waaraan ik refereer: www.accountant.nl/Accountant/Weblogs/Marcel+Pheijffer/Tegen+dovemansoren.aspx

Arnout van Kempen

Marcel, ik wil je niet de les lezen. Maar ik denk wel dat de zaak waar jij voor staat, en die ik van harte met je deel, vergt dat je jezelf normen oplegt die je van anderen verwacht, ipv de normen van de ander te hanteren. Dat geeft een ongelijke strijd, maar uiteindelijk wel de winnende strijd, geloof ik. Ik denk oprecht dat de accountancy niet gered gaat worden als er geen oog is, zelfs respect is, voor de wens geld te verdienen. Geld verdienen en ethiek staan op een spannende voet met elkaar, maar niet zonder meer op een gespannen voet. Ze sluiten elkaar niet uit, maar ze moeten steeds zichtbaar in evenwicht worden gebracht. Evenwicht dat niet bereikt wordt door de ene helft van de balans te verketteren. Echt, ik ben het op alle vlakken met je eens. Maar ik wil je, volstrekt vriendschappelijk, er op wijzen dat mensen die zich in de hoek gezet voelen zelden erg veranderingsbereid zijn. Dat geldt ook voor mensen die hun verdienmodel zien verkruimelen, en dan ook nog eens ervaren dat hen verweten wordt dat ze aan het inkomen van henzelf en hun personeel denken. We zijn nu eenmaal niet allemaal een Diogenes in een ton.

Marcel Pheijffer

Arnout, het gaat mij om de toon van de interne versus de externe communicatie. Ons wereldje is nog steeds zo ziek en rot. Dat de kwestie door het huidige bestuur - inclusief het nu vertrekkende bestuurslid - goed is opgepakt, geeft een bevestiging dat de daarvoor zittende bestuursleden het - tot in 2012, voor een affaire rond de eeuwwisseling! - gewoon in de doofpot hebben gehouden. Moet je eens zien op welke markante posities die bestuurders thans nog zitten......

Arnout van Kempen

Het doet me denken aan de discussie rond "de kus van Gerard Reve". Hij gaf daarover achteraf uitleg, die ongeveer neer kwam op: Natuurlijk wist ik dat het kussen van de minister (Marga Klompe) tot rumoer zou leiden, en dat rumoer was nodig, want als schrijver heb ik een winkel en die winkel moet draaien. Maar als ik haar (de minister) een tang had gevonden, dan had ik haar niet gekust. Zoveel eerlijkheid zie je niet vaak. Natuurlijk hebben we allemaal onze winkeltjes, en moet de schoorsteen roken. Bij KPMG, natuurlijk. Bij hoogleraren, bij bloggers op deze site, bij de bakker op de hoek. Laten we elkaar niet voor de gek houden, Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral! zei Brecht al. Doen alsof dat iets slechts of raars is, is makkelijk, maar niet zo realistisch. De vraag is niet of we allemaal een winkel hebben. De vraag is: wanneer had u de minister niet gekust? Ethiek en inkomen zijn geen absolute grootheden, maar zijn twee assen van een grillige grafiek. Bij KPMG niet meer, of minder, dan bij ieder ander.

Marcel Pheijffer

Oh, oh, oh. Wat doet KPMG dit alles onhandig. Intern andere communicatielijnen dan extern. Intern stelt men zojuist: 'Ons past slechts nederigheid voor het feit dat zulke zaken binnen KPMG hebben plaatsgevonden. (...) De samenleving mag ons aanspreken op onze rol als vertrouwenspersoon in het maatschappelijk verkeer.' Die 'nederigheid' had ook best in het persbericht mogen staan. Les 1 in communicatie: communiceer intern niet anders dan extern. Het lekt toch uit. Sneller dan je denkt. Na de NSA-perikelen, Wikikleaks en mijn veelvuldige melding van Accountsncyleaks, wisten we dit toch wel........

Marcel Pheijffer

Overigens ook leuk om te lezen hoe hierover intern bij KPMG wordt gecommuniceerd: 'De betaling van de schikking zal worden geëlimineerd van het resultaat over dit boekjaar en heeft dus geen nadelig effect op de bepaling van loonruimte en variabele beloning.' Want uiteindelijk gaat het ook bij accountants gewoon om de centjes. Wat nou ethiek. Waarvan akte.

Marcel Pheijffer

Onderstaand nieuwsbericht van heden in Telegraaf. De vragen in de Telegraaf eerder waren dus terecht. Evenals de vragen die de VEB heeft gesteld. In dat verband is het voor de VEB opmerkelijk dat de helft van de schikking gaat over de 'ontneming' van het wederrechtelijk verkregen voordeel door KPMG. Immers, de VEB claimt bij KPMG dat de betaalde auditfee terug moet naar de beleggers. Een auditfee die KPMG niet zou toekomen wegens ondeugdelijk werk. Ben benieuwd wat KPMG over de schikking weet te melden in het vandaag of morgen te verschijnen transparantieverslag. Justitie treft schikking met KPMG AMSTERDAM - Justitie heeft voor zeven miljoen euro een schikking getroffen met KPMG voor het meewerken aan smeergeldbetalingen door Ballast-Nedam in Saudi-Arabië. De smeergeldaffaire draait om betalingen door het bouwbedrijf Ballast-Nedam met hulp van KPMG van honderden miljoenen aan steekpenningen aan Arabische functionarissen in ruil voor bouwopdrachten. Uit strafrechtelijk onderzoek blijkt dat de door KPMG uitgevoerde accountantscontrole bewust is uitgevoerd, zodat Ballast-Nedam de betalingen kon doen en dat de schaduwadministratie werd verhuld. Justitie spreekt van ernstig strafbare feiten. KPMG betreurt de gang van zaken rondom de controles van Ballast-Nedam en heeft aangegeven deze af te keuren. De schikking van zeven miljoen euro bestaat uit 3,5 miljoen euro boete en 3,5 miljoen euro ontneming. Het onderzoek tegen de drie voormalige accountants wordt voortgezet.

Marcel Pheijffer

'Arabische prins werd betaald door Ballast' Prins Alwaleed bin Talal Alsaud van de koninklijke familie van Saudi-Arabië heeft betalingen ontvangen voor bemiddeling bij grote Nederlandse bouwopdrachten in de machtige oliestaat. Dat heeft voormalig directeur Martin W. van Ballast Nedam gezegd, aldus De Telegraaf. W. is hoofdverdachte in een smeergeldonderzoek rond het bedrijf. De prins is een paar keer als ,,agent'' opgetreden, stelt W. ,,Dat is een wettelijke verplichting in Saudi-Arabië. Hoe je die dan betaalt, dat is een tweede.'' De rol van het Arabische koningshuis in het dossier zou de geheimzinnigheid verklaren die lange tijd hangt rond de omkopingsaffaire, stelt de krant. Ballast Nedam zou 500 miljoen dollar via Zwitserse nummerrekeningen hebben betaald. Het OM legde eerder dit jaar beslag op W.'s vermogen en woning. Ballast Nedam kocht vorig jaar december strafvervolging af met een schikking van 17,5 miljoen euro. Intussen liep het onderzoek naar de bij de fraude betrokken personen, onder wie voormalig bestuurders en commissarissen van Ballast, gewoon door.

Chris

Nu weer in de krant de kop KPMG intermediair voor het doorsluizen van 500 mln euro steekgeld Ballas Nedam naar Saoedi-Arabie. Wanneer komt er nu eens een moment om dit soort bedrijven eens goed door te lichten op integriteit? Ik vind het trouwens volstrekt verkeerd dat er de afgelopen decennia door fusies dit soort grote nauwelijks te controleren machtsblokken zijn ontstaan. Naast schaalvoordelen is er bij de wetgever veel te weinig aandacht voor schaalnadelen. .

Marcel Pheijffer

Zie www.veb.net voor brief Vereniging van Effectenbezitters aan Ballast Nedam en KPMG

Marcel Pheijffer

Zie Telegraaf heden. VEB stelt als verwacht de relevante vragen.

Marcel Pheijffer

AT:Jan Dat het advies niet wordt opgevolgd schrijf ik zal al. Letterlijk: 'Maar het zal niet gebeuren'. Ik weet echter niet of het verstandig is om stil te zitten, met name niet indien KPMG zelf geen verdachte is en nu wordt aangesproken op het handelen van een partner waarop wellicht jouw kwalificatie - namelijk 'de partner handelde op eigen gezag zonder ruggespraak' - van toepassing is. Zaken als geheimhouding en klantbelang spelen maar ten dele nu het om een kwestie gaat die relatief oud en thans bovendien openbaar is. Verder gaat het nu niet om het handelen van die klant maar om dat van een KPMG-partner en KPMG zelve. Wat KPMG in ieder geval niet moet doen is onzin verkopen in persberichten. In de meest recente in deze kwestie wordt gesuggereerd dat het gaat om een kwestie van '17 jaar geleden'. Dat is onzin, wellicht opgeschreven door een communicatieadviseur die denkt het probleem daarmee naar achteren te drukken. Onzin. Immers, het feit dat dit binnen KPMG ergens rond 2003 en 2004 aan het licht is gekomen en door een opvolgend partner lijkt te zijn opgelost, maar pas eind 2012 als incident is gemeld bij de AFM, maakt deze zaak er tot een van de besturen die in die periode tot heden bij KPMG hebben geacteerd. Het gaat om een kwestie die kennelijk intern in 2002 - toen de parlementaire enquetecommissie Bouwnijverheid naar dit soort dossiers zocht - niet aan het licht is gekomen. Het gaat om een kwestie die de besturen nadien telkenmale als een 'hete aardappel' hebben behandeld. Het gaat om een dossier dat kennelijk bij de invoering van het vergunningenstelsel in 2006 niet, maar pas in 2012 bij de AFM is gemeld. Het is een dossier dat onder ogen is geweest van een bestuur dat van de AFM een boete wegens onder meer een lakse compliancehouding kreeg opgelegd. Het is een dossier - zoals de media terecht al ergens opmerkten - dat langdurig onder de verantwoordelijkheid van een nog zittende bestuurder van KPMG is behandeld. Het is een dossier dat zelfs voor het huidige bestuur nog lastig te behandelen blijkt, al dan niet overvallen door de recente publiciteit. Daarmee is het geen dossier van 17 jaar oud, maar een actueel dossier. Hooguit zijn de onderliggende feiten oud, maar daar gaat het nu niet om. Wel om een adequate afhandeling van een dergelijk dossier. De juiste weg daarnaar toe heeft KPMG mijns inziens nog niet ingeslagen. Vandaar mijn oproep (geen advies, eigenlijk). Een oproep vanuit maatschappelijke verantwoordelijkheid, transparantie, invulling geven aan integriteit. En al die andere mooie woorden waarvan het Accounting Establishment de mond altijd vol heeft. En die alleen geloofwaardig zijn indien het adagium wordt gehuldigd: 'Practice what you preach'. Trucjes zoals wijzen op '17 jaar' werken in dat verband averechts. Dan kun je nog beter stil zitten en gewoon je mond houden. Anders wek je vanzelf dit soort reacties op.

Chris

KPMG wordt alom genoemd als spil in de bouwfraude-affaire. Oude koeien? Nou nee want klokkenluider Bos mocht pas deze week horen dat hij niet vervolgd wordt. Terwijl het OM 12 jaar de tanden kan zetten in een klokkenluider heb ik verdraaid weinig gehoord in die 12 jaar van strafklachten tegen grote accountantskantoren en/of hun accountants, m.u.v. dan boetes door NMA van bouwbedrijven. Er lijken verbeteringen ten goede te komen maar het rechtssysteem vertoont nog steeds veel gelijkenis met dat van de 16e eeuw en ik citeer:" het lijkt veel op een spinnenweb waar alleen de kleine vliegen in blijven hangen en waar de grote bromvliegen moeiteloos door heen vliegen".

Jan Bouwens

Beste Marcel, Ik denk niet dat KPMG je advies zal opvolgen. Wat te denken van de strafzaak die er mogelijk nog komt? Door stil te zitten voorkomt KPMG in elk geval dat er ongewild en onbedoeld voor KPMG belastend materiaal ter tafel wordt gebracht. Als anderen dat doen tijdens vergaderingen is het de vraag of deze uitspraken als bewijs kunnen worden opgevoerd. Stel dat KPMG zegt, “de partner handelde op eigen gezag zonder ruggespraak.” Op zo'n moment kan de buitenwacht KPMG verwijten dat ze hun medewerkers te weinig controleerden op hun handelen. Dit verwijt werd in de zaak Societe General gemaakt naar de leiding toen bleek dat Kerviel naar eigen inzicht kon handelen. Wellicht is het daarom wel verstandig om vooralsnog stil te zitten. Dit is onbevrdeigned voor alle partijen maar ook een gegeven waar we mee moeten leven. Door het recht, krijg je soms minder waarheid

Chris

Het wordt hoog tijd om schoon schip te maken bij de big four omdat zij in vrijwel alle geruchtmakende onverkwikkelijke affaires van de laatste decennia vrijwel geheel buiten schot bleven. Om de kwaliteit te borgen in de toekomst is een grootschalig onderzoek en/of een parlementaire enquette noodzakelijk. Legio voorbeelden waarvan de gemiddelde jurist zou zeggen strafbare feiten in vereniging of activiteiten die op een criminele organisatie duiden werden door de vingers gezien. Er is op zijn minst sprake geweest van een vermeende verstrengeling tussen de boven en de onderwereld. In New York hebben we the big five and hier the big four. Pak nu door en geef openheid van zaken!

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.