Opinie

Onafhankelijkheid is een sprookje

Mijn kinderen zijn dol op sprookjes. Regelmatig vragen zij mij een sprookje voor te lezen of te vertellen. De vaak idealistische beschrijving van de werkelijkheid heeft een grote aantrekkingskracht op hen, vooral als de hoofdpersonen uiteindelijk nog lang en gelukkig leven.

Als gesproken wordt over de accountant als vertrouwensman van het maatschappelijk verkeer bekruipt mij wel eens het gevoel dat het hier ook om een sprookje gaat. De accountant is dan de prins op het witte paard die met zijn onafhankelijkheid als schild in zijn ene hand en de controleverklaring als vlijmscherp zwaard in zijn andere hand het maatschappelijk verkeer behoedt voor verkeerde beslissingen.

In sprookjes wordt vaak één eigenschap van de hoofdpersoon uitvergroot en zwart-wit neergezet zodat hiermee een boodschap aan de lezer kan worden overdragen. Op vergelijkbare wijze kan de eigenschap onafhankelijkheid aan de accountant worden toegedicht.

Van de accountant wordt verwacht dat hij bij assurance-opdrachten zowel 'in wezen' als 'in schijn' onafhankelijk is van de gecontroleerde. Maar zoals het een goed sprookje betaamt, wordt het de hoofdpersoon niet gemakkelijk gemaakt om aan zijn queeste te voldoen. Alleen controleren is allang niet meer goed genoeg. Klantgericht denken, toegevoegde waarde leveren en vooral meedenken met de klant zijn belangrijke sleutelwoorden geworden voor een succesvolle accountant. Deze manier van werken kan echter haaks staan op de vereiste onafhankelijkheid.

In discussies met zijn klanten probeert onze hoofdpersoon zijn rug recht te houden. In de praktijk merkt hij echter dat hij steeds vaker toch meebuigt. De ene keer wat verder dan de andere keer, maar buigen doet hij. Hij wil natuurlijk geen klanten kwijtraken; hij heeft ze keihard nodig om zijn eigen rekeningen te kunnen blijven betalen. En of het nu om een controleopdracht gaat bij een organisatie van openbaar belang van enkele tonnen of bij een mkb-opdracht van € 25.000: het omzet- (en prestige-) verlies doet pijn.

In den beginne past het meebuigen nog ruim binnen de kaders van de wet- en regelgeving. De grens tussen de belangen van de klant aan de ene kant en die van het maatschappelijk verkeer aan de andere kant vervaagt in de loop van de tijd echter meer en meer. Het is een dagelijkse worsteling voor de accountant. Zal het de accountant lukken om onafhankelijk te zijn en te blijven?

Binnenkort wordt een nieuw hoofdstuk aan het onafhankelijkheidssprookje toegevoegd door middel van een nieuwe verordening, een verdere aanscherping van de huidige ‘nadere voorschriften'.

Wordt dit het laatste hoofdstuk van het sprookje, waarna de accountant nog lang en gelukkig leeft? 

Deze bijdrage is ook als column geplaatst in het oktobernummer van Accountant.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Gideon Folkers is registeraccountant en werkzaam als IT-engineer bij Refine-IT.

5 reacties

Gerard Dirven

AT:Barry van Leeuwen Natuurlijk blijft er geen informatie achter voor de controlerend accountant. In het kader van de controle van de jaarrekening ontvangt deze alle daarvoor relevante informatie. Misschien op een later tijdstip maar dat is helemaal niet erg want hij is immers geen adviseur maar controleur. Hij moet ervoor waken dat alle creatieve ideeën op een juiste en volledige wijze hun weerslag vinden in de jaarrekening. Door de functies te scheiden wordt voorkomen dat hij zijn eigen vlees (adviezen) moet keuren en misschien teveel overhelt naar de belangen van de cliënt? Banken vinden het heel belangrijk dat cliënten op een goede manier worden bijgestaan maar vinden het ook belangrijk dat convenanten worden nageleefd en dat daarover objectief en onafhankelijk wordt gerapporteerd; juist in tijden van crisis. Verder verhindert het op geen enkele manier om met veel plezier werkzaam te zijn in het MKB. Alleen moet per cliënt worden gekozen voor de controle of voor de adviesrol. Het afschaffen van de controleplicht voor het MKB is een andere discussie. Ik denk overigens dat banken dan een controle zullen eisen; zeker vanaf een bepaalde kredietomvang. AT:Glenn Mungra Hoe grijs mag het zijn? is het niet verstandig hiervoor een veiligheidsklep in te bouwen? AT:Willem Schuitemaker We moeten af van dit sprookje

Willem Schuitemaker

Ik heb het stuk en de reactie van Gerard gelezen en mijn gedachten daar over laten gaan. De essentie wordt mijns inziens gemist omdat wij als accountants altijd maar vanuit onszelf redeneren en bepalen "wat goed is voor.........". De vraag wat onze opdrachtgever belangrijk vindt in onze relatie, maar ik bedoel dan "ook echt fundamenteel belangrijk......." en wat hem nu echt drijft, wordt te weinig gesteld. Pas als die vraag helder is, kan je als accountant de afweging maken of dit past bij jouw eigen kernwaarden (waaronder de interpretatie van regelgeving en de verantwoordelijkheid aan het maatschappelijk verkeer) en de vraag of en hoe je die opdrachtgever wil bedienen. Doe je dit consequent dan geeft dat ook houvast in lastige vraagstukken en hoef je die ook niet uit de weg te gaan, los van de consequenties. Daarmee is een scheiding van taken ook niet noodzakelijk omdat je steeds vanuit je zelf de afweging maakt of wat je doet nog past bij je eigen kernwaarden. Kortom, laten we kijken naar de mooie kant van sprookjes.

Glenn Mungra

Functiescheiding dus. Tenzij je in sprookjes gelooft. Ik ben bang dat de strikte scheiding van controle en advies een nieuw fabeltje is. Let maar op wat er gebeurt als de accountant in zijn hoedanigheid van adviseur tegen fraude aanloopt. Is hij dan nog te handhaven als "de aardige vertrouwensman"? De consequentie daarvan - als een strikte scheiding van advies en controle een fabeltje is - is dat dat we ons niet wijs moeten maken dat zwart/wit wel bestaat. Het lijkt me dan veel vruchtbaarder om te geloven in "50 tinten grijs" ....

Barry van Leeuwen

Voorbeeldje: Vanmorgen een bespreking gehad met mijn controleklant (ergens gelezen dat we geen cliënten meer hebben.). Klant zit in zwaar weer en wil even met mij sparren met het doel het tij te keren, maar tegelijkertijd de scenario's doornemen voor het geval het schip toch op de klippen strand. In zo'n gesprek dreigt een paar keer je dubbelfunctie in conflict te komen. Je moet schipperen tussen crediteuren en werknemersbescherming of continuïteit van een deel van het bedrijf ten koste van het zwakke onderdeel. Stel nou dat ik uitsluitend controlerend accountant was geweest dan had ik de informatie van vanmorgen niet gekregen, terwijl ook voor het controledossier dit zeer nuttige informatie is. Stel nou dat ik alleen adviesaccountant zou zijn, dan had ik al mijn creativiteit kunnen inzetten om de belangen van de aandeelhouder te beschermen, tegelijkertijd moet ik voor mijn collega controlerend accountant belangrijke informatie achterhouden. In beide rollen zou ik mij persoonlijk niet prettig voelen. Tegelijkertijd vraag ik mij af of het maatschappelijk verkeer in het MKB wel op zo'n scheiding zit te wachten. Het blijft erg stil uit die hoek, ook na de vernietigende AFM rapportage heb ik nog geen verontruste banken, vakbonden of belastingdienst gehoord. Gesprekken met banken gaan juist over hoe ik als accountant de klant kan helpen zijn managementinformatie te verbeteren. Banken hebben vooral behoefte aan één accountant die beide rollen goed invult. Dat dit lastig is geef ik graag toe en soms kom je ook in conflict met jezelf. Maar die dubbelfunctie is tegelijkertijd juist de reden geweest dat ik in het MKB-segment ben gaan werken. Je oefent je vak naar eer en geweten uit en als je dat niet doet, is er de accountantskamer om je te berispen. Wel ben ik groot voorstander om die wettelijke controleplicht voor het MKB af te schaffen. Hierdoor ontstaat er ruimte om te innoveren en een stap verder te komen We kunnen samen met het maatschappelijk verkeer kijken naar alternatieve vormen van assurance die meer toegevoegde waarde leveren.

Gerard Dirven

Gideon, In het belang van het maatschappelijk verkeer en daarmede van onszelf gaat het er dus om hoe we dit sprookje zo snel mogelijk naar het land der fabelen kunnen verwijzen. Zoals je naar mijn mening terecht signaleert kan de vertrouwensman van het maatschappelijk verkeer niet gelijktijdig de vertrouwensman van de onderneming zijn. Eenvoudigweg omdat de belangen kunnen conflicteren en in die situatie steeds een loyaliteitskeuze moet worden gemaakt. En die keuze wordt in de praktijk gemaakt. Is de oplossing dan niet eenvoudig? De onderneming benoemt een aardige accountant die steun en toeverlaat is, alle benodigde diensten verricht met uitzondering van de wettelijke controle. De vertrouwensman van de onderneming / ondernemer. Daarnaast moet hij een (waarschijnlijk minder aardige) andere accountant benoemen die er is om de onderneming de maat te nemen en het belang van het maatschappelijk verkeer te dienen: de vertrouwensman van het maatschappelijk verkeer. Alleen als we deze rollen uit elkaar halen (ja ook in het MKB) zullen we ons doel bereiken. Kwestie van functiescheiding. Dat de onderneming / ondernemer hierop niet zit te wachten snap ik. Maar niet vanwege de vermeende meerkosten discussie, want daar is naar mijn mening geen sprake van. Beide rollen zijn zonder meerkosten uitstekend te scheiden. In ons rechtssysteem zijn deze zaken allang gescheiden en dat is niet voor niets. Het openbaar ministerie behartigt de belangen van het maatschappelijk verkeer. De advocaat behartigt de belangen van de cliënt (lees ondernemer). Bij accountants is deze functiescheiding kennelijk niet nodig want deze zijn er meester in zowel de belangen van het maatschappelijk verkeer als van de cliënt in evenwichtigheid te behartigen. Behalve dan bij de OOB's want daar is inmiddels wel scheiding aangebracht tussen controle en advies. BIj het MKB zijn de belangen niet groot genoeg geoordeeld. Tussenoplossing zou mogelijk kunnen zijn het verplicht invoeren van een externe OKB bij iedere wettelijke controle. Ik schreef daar al eerder een stukje over. Niet ideaal maar in ieder geval iets van een beschermingsconstructie. Functiescheiding dus. Tenzij je in sprookjes gelooft.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.