Opinie

'Skin in the game'

De uitdrukking in de titel is moeilijk te vertalen. Investeerder Warren Buffet gebruikte hem voor het eerst voor situaties waarin leidinggevenden hun eigen geld investeren in aandelen van het bedrijf waarvoor zij werken. Ze zouden daardoor dieper betrokken zijn bij de continuïteit van de onderneming, omdat zij persoonlijk de gevolgen van wanbeleid zullen ondergaan.

De situatie van 'skin in the game' verschilt wezenlijk van die met financials die van instelling naar instelling job hoppen, salarissen en bonussen incasseren en dan met de noorderzon vertrekken naar een nieuw tijdelijk (lucratief) onderkomen in de volgende boardroom. En, die van tijd tot tijd een financiële ravage achterlaten.

Dichter bij huis is 'skin in the game' bijvoorbeeld als u zitting neemt in het bestuur, of een commissie, van uw kinderen op school om de kwaliteit van het onderwijs beter te maken. U heeft nu een direct (eigen)belang. Dat is 'skin in the game'. Of, als u in een buddy-systeem zieke mensen verzorgt.

Het grote probleem dezer dagen is dat steeds minder ceo's, bestuurders, toezichthouders, commissarissen, compliance officers, accountants en wetenschappers nog echt 'skin in the game' hebben. Wij zijn niet echt meer persoonlijk betrokken bij de vakgroep, de universiteit, de onderneming of de publieke instelling waarvoor wij werken. Wij doen dat voor onszelf. Voor onze carrière. Voor onze cv. Voor ons ego. Voor onze bonus. Niet om - in de woorden van Michael Jackson - 'to make the World a better place'.

Ik kijk soms naar documentaires over actievoerders die de Japanse en Russische walvisvaart dwarsbomen. Idealistische actievoerders. Zij hebben 'skin in the game'. Ik krijg dagelijks tweets van Anonymous over mensenrechtenschendingen. Idealistische burgers met 'skin in the game'. Ik volg Bits of Freedom over privacy-aantastingen. Idealistische verontruste mensen. Ik doneer aan Amnesty en ontvang hun blad.

Mijn 'skin in the game' bestaat uit automatische afschrijvingen, passief tot me nemen van tweets, linkedin berichten en lezen. Mijn 'skin in the game' zit in lesgeven, in schrijven en adviseren. Langs de zijlijn. Van een afstand. Incidenteel soms wat actiever in een media-oprisping via een opiniestuk, een radio-interview, een bijdrage op accountant.nl.

'Skin in the game' komt prominent aan bod in het nieuwe boek van Nassim Nicholas Taleb Antifragile. Things That Gain From Disorder. In zijn vorige boek, Black Swan, zit een hoofdstuk over ‘Skin in the Game' en dit heeft hij nu centraal gesteld.

In de kern gaat het over het hebben van kleine of grote macht/invloed - of het streven daarnaar - om dit wel of niet in te zetten voor maatschappelijke doelstellingen. Idealen in het klein of het groot.

Als u dit doet heeft u 'skin in the game'. Dat hoeft niet in de overtreffende trap te zijn door de straat op te gaan, ramen in te gooien of bermbommen te plaatsten. Dat kan ook in het klein door vrijmoedig te spreken. Door een mening te geven. Door een keer 'nee' te zeggen als dat nodig is. Voelt u zich wel of niet verantwoordelijk voor dingen die wat verder liggen? Met wat voelt u zich betrokken en wat kan u daaraan?

Mijn VU-collega Hans Boutellier heeft een leeropdracht veiligheid en burgerschap. De leeropdracht richt zich op de vraag naar actieve deelname van burgers aan veiligheid. Op individuele verantwoordelijkheid.

Dit is in een ander verband 'skin in the game': burgers die zich niet alleen bekommeren om ikke-ikke-ikke, maar zich inzetten voor veiligheid in de wijk. Ook, of juist voor anderen.

Heeft u 'skin in the game'? Of is het wel goed zo?

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Bob Hoogenboom is hoogleraar forensic business studies Nyenrode en veiligheidsvraagstukken aan de Vrije Universiteit.

7 reacties

Bob Mohr

AT:Vanus, Als ik Bob goed begrijp, dan zal iemand die 'skin in the game' heeft dat nooit doen. Iemand met 'skin in the game' verkoopt zijn aandelen als laatste. Bovendien zal hij geloven dat het weer beter zal gaan en dan ga je niet verkopen. Bij mijn eigen bedrijf noem ik dat 'ownership'. Ik ben niet alleen financieel eigenaar van mijn bedrijf (ik heb aandelen); het is MIJN bedrijf, in alles. Dat is vooral een moreel concept. Omdat het MIJN bedrijf is, ben ik ben bereid om alles (of in ieder geval heel veel) te doen om ervoor te zorgen dat het een succes wordt. Zij die short zijn gegaan op Imtech (of in willekeurig welk ander bedrijf, denk bijvoorbeeld aan SNS), kunnen per definitie geen 'skin in the game' hebben van het bedrijf waarin zij short gaan.

Vanus

Bob, mijn eerste gedeelte is een samenvoeging van het eerste gedeelte van jouw blog. Je toelichting betreffende het tegenovergestelde ( betrokkenheid op de lange termijn is duidelijk ), maar waar ik met name op doel is de mogelijkheid van de betreffende functionarissen om bijtijds afstand te doen van hun belang vanwege de kennis die zij ter beschikking hebben ( interne rapportage ), en op basis daarvan de schade kunnen beperken. De belegger die de cijfers pas verneemt nadat de cijfers zijn gepubliceerd, of af gaat op de analisten beschikt ver achteraf over relevante informatie. De mate van risico dragen heeft wat mij betreft een beperkend karakter. Wat zou nu bijvoorbeeld het beeld zijn van het verloop van de aandelen Imtech? Wie zijn er op tijd uitgestapt? Wat heeft beleggers besloten short te gaan ( ingezet op een koersdaling )?

bob hoogenboom

Goedenmiddag Vanus, dank voor je reactie. Het eerste deel van je reactie ' als bestuurders, toezichthouders, commissarissen en/of compliance officers intern meedoen aan 'skin in the game', ondergaan zij de gevolgen van wanbeleid' begrijp ik niet goed. Het begrip skin in the game heeft betrekking op het tegenovergestelde: als functionarissen niet alleen in the game zijn voor de korte termijn (salaris, bonus, carriere etc.) en zich breder verantwoordelijk en betrokken voelen bij de middellange termijn belangen van de onderneming (of een beroepsgroep, of een markt) dan zal dat een matigend effect hebben op het nemen van te grote risico's. Dat is de theorie van skin in the game, die betrokkenheid/verantwoordelijkheid wordt nog groter als iemand ook zijn eigen geld in een onderneming stopt waardoor individuele en corporate belangen meer gaan samenvallen. Ook hiervan veronderstelt de skin in the game theorie dat er een matigend effect zal uitgaan op risicivol gedrag. Skin in the game gaat over egoisme versus het idee/gevoel dat je onderdeel bent van een groter geheel (een onderneming, een markt, een beroepsgroep etc.) en daaraan ook een verantwoordelijkheid draagt. Dus bijvoorbeeld een partner van een big four onderneming wiens denken en handelen niet uitsluitend bepaald wordt door zijn jaarinkomen maar die zich betrokken volet bij het maatschappelijk debat over de rol van accountants in diverse affaires en zich intern en extern (via de NBA) actief inzet om veranderingen in gang te zetten. Of, is het wel goed zo? Vriendelijke groeten, Bob

Vanus

Redactie, is het gebruikelijk dat vragen onbeantwoord blijven? Persoonlijk vind ik dat verre van correct.

Vanus

Bob, kun jij mijn vraag nog voorzien van commentaar?

Vincent Tophoff

Dank je wel voor dit artikel. Ben momenteel ook Taleb's nieuwste boek aan het lezen. Ik vindt het zeer interessant, maar er zijn hier ook mensen (uit de finance industrie) die menen dat hij zijn verstand is kwijtgeraakt... Lezers, beslis zelf zou ik zeggen. Mensen met een koophuis weten wat het is om "skin in the game" te hebben. Daarom zien (buurten met) koopwoningen er doorgaans ook beter verzorgd uit dan die met huurwoningen. En, ja, het klopt dat door de huidige structuren er steeds meer "agenten" aan het hoofd van ondernemingen en andere organisaties staan die wel meedelen in de winsten en de verliezen (grotendeels) op anderen kunnen afwentelen. Door middel van verbeteringen in corporate governance (codes) proberen we daar met meer of minder succes wat aan te doen. Echter, in mijn interview met de corporate governance "goeroe" van Zuid Afrika, Mervyn King ("Governance is King"), komt nog een andere dimensie naar voren, namelijk dat de aandeelhouders van vandaag dezelfde personen zijn als de klanten en de werknemers van de betreffende organisaties, namelijk u en ik. Via onze pensioenfondsen en dergelijke hebben we allemaal een flink stuk "skin in the game." We zouden onze macht beter moeten laten gelden, bijvoorbeeld door duidelijk aan onze "agenten" (onze pensioenfondsen, en via hen alle andere ceo's, bestuurders, toezichthouders, commissarissen, compliance officers, accountants en wetenschappers) te laten weten wat we van ze verwachten. Ook al hebben ze dan misschien geen "skin in the game," gezamenlijk kunnen we ze op deze manier wel het vel over de oren trekken!

vanus

Als bestuurders, toezichthouders, commissarissen en/of compliance officers ( intern )meedoen aan skin in the game, ondergaan zij de gevolgen van wanbeleid. Wat mij betreft een goede reden om het niet te doen. Roep met name de problemen niet over jezelf af, tenzij je dit leuk vindt. Maar als de zaken floreren en men besluit te gaan cashen, is er dan sprake van handel met voorkennins, daar de vermelde beleidmakers als eerste kennis hebben van de resultaten, de kans op het binnenhalen van lucratieve deals, met mogelijke positieve koersontwikkeling? De rol van de accountant ( extern ), die bij meerdere bedrijven de zaken controleren heeft wellicht nog meer kennis van zaken voordat de cijfers officieel kenbaar worden gemaakt.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.