Opinie

Beloon klokkenluiders niet, straf de zwijgers

De huidige klokkenluidersregelingen functioneren niet. In plaats van klokkenluiders te belonen, kunnen we beter de zwijgers bestraffen.

Vorige week werd in Engeland Seth Freedman ontslagen omdat hij de klok luidde over prijsmanipulatie in zijn bedrijf. Op 1 oktober 2012 is de Commissie integriteit overheid (CIO) opgeheven en overgegaan in de Onderzoeksraad Integriteit Overheid.
De commissie kreeg te weinig meldingen te verwerken. Zo ontving ze  in 2010 41 meldingen, waarvan er slechts 3 ontvankelijk werden verklaard.

Integriteitonderzoeker Gjalt de Graaf stelde in 2011 dat te weinig bescherming wordt geboden aan de klokkenluider. Op 1 oktober 2012, tegelijk met de opheffing van de Commissie integriteit overheid, stelde de minister het adviespunt klokkenluiders in, waar een ambtenaar advies kan vragen over hoe te handelen als hij een integriteitsinbreuk aan de orde wil stellen.

Terwijl de overheid met deze veranderingen een verdere bescherming van de ambtenaar wil bevorderen, is het de vraag of bescherming en beloning van de klokkenluider überhaupt kan werken. Het probleem met de regelingen die we kennen is dat de aspirant klokkenluider via de systemen wordt verteld dat het heel bijzonder is om integriteitskwesties aan de orde te stellen.

Hoe zien die systemen eruit?

Klokkenluiders kunnen bescherming verwachten tegen ontslag en eventuele andere represailles als zij de klok luiden, tevens mogen zij verwachten dat hun klacht vertrouwelijk wordt behandeld en ze mogen zelfs een financiële beloning tegemoet zien als zij de klok luiden. 

Als u dat leest, voelt u zich dan uitgenodigd om de klok te luiden als dat opportuun is? Het antwoord is nee. In de eerste plaats blijkt men niet zijn woord te kunnen houden, zoals bleek uit een studie van de Universiteit van Utrecht; anonimiteit noch rechtsbescherming worden waargemaakt.

De anonimiteit en rechtsbescherming zijn problematisch voor de klokkenluider, omdat vanaf de start van het onderzoek de overtreders op zoek zullen gaan naar de ‘verrader'. De klokkenluider kent anderzijds niet alle overtreders en hij moet daarom uit onbekende hoek tegenstand verwachten.

De zwakste schakel in de klokkenluidersregelingen is de beloning. De suggestie die de beloning oproept is dat van de werknemer niet wordt verlangd dat hij optreedt tegen integriteitsinbreuk. Integendeel, een beloning moet de medewerker overhalen de inbreuk aan de kaak te stellen.

De Groningse onderzoeker Laetitia Mulder demonstreert dat er in termen van normbesef en handhaving een groot verschil bestaat tussen belonen en bestraffen. Waar een beloning suggereert dat het niet noodzakelijk maar wel wenselijk is om overtreding van een norm aan de kaak te stellen, zendt bestraffing het signaal uit dat het onacceptabel is als een overtreding NIET aan de kaak wordt gesteld.

Met andere woorden, waar de beloning suggereert dat degene die een inbreuk observeert ervoor kan kiezen hiervan melding te maken, geldt dat voor bestraffing niet. Als ooit wordt gevonden dat de betrokken medewerker een inbreuk zag en hij geen aangifte deed, dan wordt hij daarvoor gestraft.

Bij bestraffing is de norm: aangifte; bij beloning is de norm: fijn dat je aangifte doet. Dit essentiële verschil in normopvatting is getest door de Illinoise onderzoekers Clara Chen, Jennifer Nichol en Flora Zhou. Om hun these te testen stelden ze een eerste subgroep een beloning in het vooruitzicht als zij aan hen gepresenteerde overtredingen aangeven, terwijl een tweede subgroep een boete krijgt als een waargenomen fraude NIET wordt aangegeven.

Het achterliggende idee is dat de aangever zich door het doen van aangifte onttrekt aan de groep. Van de deelnemers die vooraf te horen kregen dat in het verleden bijna altijd aangifte werd gedaan, ging 94 procent over tot aangifte als ze een financiële straf in het vooruitzicht werd gesteld voor niet-aangeven, en daalde dit percentage tot 62 procent wanneer ze wisten dat ze een beloning zouden ontvangen voor aangifte.
Deze percentages dalen naar respectievelijk 58 en 46 procent als vooraf wordt gemeld dat aangifte in het verleden grotendeels achterweg bleef. De onderzoekers vinden dan ook dat de aanwezige aangiftenorm sterk is geassocieerd met de kans op aangifte.

Wat leren we van dit onderzoek?

Ten eerste is het van belang in het bedrijf te communiceren dat integriteit de norm is en dat van iedereen wordt verwacht dat zij inbreuk op integriteit aan het licht brengen.
Ten tweede moet het systeem dat men gebruikt om integriteit te bevorderen niet zijn gebaseerd op een beloning, maar is het dienstig om een straf in het vooruitzicht te stellen voor de medewerker die integriteitskwesties verzwijgt!

(met dank aan Ronald Jeurissen)

Een verkorte versie van deze opiniebijdrage is gepubliceerd in het Financieele Dagblad van 31 januari 2013

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Jan Bouwens is hoogleraar accounting UvA en research fellow University of Cambridge.

Gerelateerd

20 reacties

Roger Moore

Dus na een lange briefwisseling zijn we tot de volgende slotsom gekomen: Beloon de opiniemakers niet, maar bestraf de anonieme reageerders! :-)

Jan Bouwens

AT: Jules Bedankt voor je goede ideeën. Er is niets op tegen om als iedereen het erover eens is dat iemand een heldhaftige actie ondernam, achteraf een beloning te geven. Het gaat erom dat beloningen niet in het vooruitzicht worden gesteld. Ik vind je bestraffingidee zeer eloquent en ben het met je eens dat dit een manier is om te voorkomen dat angst ontstaat in de organisatie. Het is uiterts behoedzaam laveren.

jules muis

AT:Jan, Zou de stelling: "Beloon, uitzonderlijk, de klokkenluiders, en bestraf, uitzonderlijk, de zwijgers" niet beter zijn geweest, als praktische leidraad? Het betekent dat je, als regel, als je werk doet, de dingen zeggen zoals je ze ziet, je normaliter geen beloning mag verwachten, en de samenhangende risico's gewoon voor de kiezen moet nemen. Maar het houdt wel de bounty hunters op afstand. Het betekent ook dat zwijgen geen blijvend, gegarandeerde vrijplaats is voor hen die dat denken, en soms zelfs tot ingrijpende consequenties kan voeren. En herstelt evenwicht en garandeert blijvende onrust in situaties waar iedere rust de dood in de pot is.

jan Bouwens

AT:Hans Bedankt voor je toelichting. Een van de beoogde bijdragen van onderzoek bestaat eruit bestaande observaties te bevestigen of te weerleggen. Het argument "uit mijn ervaring" is in dat licht niet overtuigend. Het interessante van het werk van Mulder en Chen is nu juist dat je vanaf het begin een cultuur tot leven brengt waar men gewend is elkaar aan te spreken. Gevolg is dat men in de meeste nooit in het stadium komt dat de klok moet worden geluid. Maar dat we meer onderzoek nodig hebben in dit verband is eveneens evident.

Hans

AT:4moraal: waar het om gaat is, of je gezien je functie en prive en werksituatie, je eventuele misstanden fatsoenlijk ergens kwijt kan en/of rapporteren. Wanneer je dat idee niet hebt, dan zou je best een vertrek kunnen overwegen. En idd misschien niet in het maatschappelijk belang (hoewel....), maar dan uit eigen belang. Een rechte rug is ook iets waard en jezelf 's ochtends recht in de spiegel kunnen kijken ook.

Hans

AT:Jan Mijn beweringen zijn niet op basis van een onderzoek gebaseerd, maar meer op basis van eigen ervaring als melder en bedenker van dit soort niet werkende regelingen. Er is geen onderzoek voor nodig om aan te tonen dat dergelijke regelingen niet werken. De meeste werknemers hebben eigen belangen boven die van de werkgever. Dat is wat ik (en Arnout ook trouwens) stellen. Door nu (alleen) de beloning als speerpunt eruit te halen gaat me te ver. Binnen de financiele wereld, die ik toch redelijk goed ken, bestaat iets dergelijks niet. Althans ik ben het bij diverse instellingen niet tegen gekomen. En of die binnen mijn huidige werkomgeving bestaat, zoals jij beweert, waag ik te betwijfelen. Ik ga het maandag eens opzoeken en kom er op terug.

Marlon

En het nieuws haalt ons weer in op dit moment. Ik zal het wellicht aankomende rapport van de SNS nationalisatie doorlezen met deze en alle eerdere discussies in het achterhoofd. AT:Arnoud van Kempen, het is niet door mijn werkgever dat ik mijn achternaam niet publiceer. Ik vind het simpelweg niet prettig dat een wildvreemde mijn naam kan Googlen. Ik mag vanuit mijn werkgever in principe alles zeggen zolang er sprake is van fatsoen en ik mijn werkgever niet in het diskrediet breng. Laten merken dat ik trots ben op mijn vak wordt zelfs aangemoedigd. Jammer dat dit blijkbaar niet bij iedereen het geval is. Erg jammer om 4moraal zijn verhaal te zien maar helaas wel herkenbaar. AT:4moraal, het gaat niet zozeer om de 'niet juiste moraal' hebben, het gaat meer om 'verzuim' of 'nalatigheid'. AT:Bart Kamp, de taak van het registreren hiervan ligt bij justitie, uiteindelijk meewerken ontslaat je toch van nalatigheid? Als je niets te verbergen hebt is er niets aan de hand toch? Het anonieme melden is meer voor als je ziet wat er momenteel gebeurt met klokkenluiders...dat motiveert namelijk niet echt om klokken te luiden...

Jan Bouwens

AT:4moraal Zo lang men intern luistert en handelt in reactie op de expliciet uitgesproken zorgen is er geen reden om met die zorgen naar buiten te gaan. In tegendeel.

4moraal

Geachte heer van Kempen, Ik geef niet graag een anonieme reactie maar toch kies ik daarvoor. Of ik bang ben voor de reactie van andere accountants of lezers? Nee, dat niet. Maar ook ik na mijn reactie weer gewoon naar het beursgenoteerde bedrijf waar ik werk en ben er van overtuigd dat mijn woorden nadelig kunnen zijn voor mijn toekomst en dus mijn inkomen en dat wil ik mijn vrouw en kinderen niet aandoen. Want ik ben ook maar gewoon een mens, een accountant. Overigens kan ik u verzekeren dat ik in mijn rol als intern accountant geen blad voor de mond neem en duidelijk en scherp rapporteer aan de Raad van Bestuur en het Audit Committee. Al krijg ik nogal eens het gevoel dat deze personen niet op lastige vraagstukken zitten te wachten, deze schijn wordt overigens ook weleens gewekt door de externe accountant van het bedrijf waar ik werk. Het opboksen tegen oportunistische topbestuurders kost al moeite genoeg. U kunt misschien begrijpen dat kritische stukjes van mijn hand niet zullen worden gewaardeerd in de bestuurskamer van het beursgenoteerde bedrijf waar ik werk. Ik zou daar kunnen vertrekken en dan zou ik vrijuit kunnen spreken en reageren, maar dien ik daarmee meer het algmeen belang? Ik denk het niet...

Jan Bouwens

AT: Hans K Kun je ook aangeven op basis van welk onderzoek je tot de conclusie komt dat mijn voorstel niet zou werken? Een PWC onderzoek uit 2009 geeft aan dat slechts 7 procent van fraudes door medewerkers aan het licht worden gebracht. Het onderzoek van Chen en collegae (2012) geeft juist aan dat bedrijven voorzichtig zijn medewerkers te belonen voor het aanbrengen van integriteitkwesties. Het punt is dat men geen premiejagers wil creëren en ook niet wil stimuleren dat men wraak op elkaar neemt. Het hele voorstel is er op geënt dat in het bedrijf een cultuur bestaat waarin integriteitkwesties aan de orde worden gesteld. Zo’n werkklimaat kan alleen ontstaan en bestaan als men met elkaar afspreekt dat gesignaleerde integriteitkwesties aan de orde moeten worden gesteld en/of mensen uitleg wordt gevraagd aangaande gedragsuitingen die voor de waarnemer als oninteger worden aangemerkt. Het is precies wanneer een cultuur bestaat waar zonnekoningen het voor het zeggen hebben, dat integriteitkwesties onbesproken blijven. Als we de integriteitkwestie zouden definiëren is er te vaak een escape, zeker als gedrag zich op ‘de grens van integriteitinbreuk’ bevindt. Het is dan dienstig dat een college tegen je zeg ‘kijk je wel uit?’ Uit onderzoek blijkt dat integriteitkwesties klein beginnen en de kans krijgen om uit te groeien tot onaanvaardbare inbreuken als er GEEN cultuur bespreekbaarheid bestaat. AT: de anoniemen Mensen die geen kritiek dulden zijn een gevaar voor zichzelf en hun omgeving!

Harry Mock RA

Het systeem werkt kennelijk nog steeds niet. Maar hoe is het in de praktijk vergaan met de bekendste klokkenluider van ons land, de heer Bos ,van KoopTjuchem? November 2001 komt hij in de TV-uitzending van Zembla met "Sjoemelen met miljoenen"" hetgeen de aanzet vormde voor de Parlementaire enquete Bouwfraude. De zg ""schaduwboekhouding"" overhandigt hij aan het OM, Hij verliest zijn baan,komt in de bouw niet meer aan de slag,moet zijn huis verkopen en woont in een caravan. Maart 2004 vraagt hij Premier Balkenende een schadevergoeding,deze wordt geweigerd. April 2004 wordt hij in staat van beschuldiging gesteld en in februari 2005 veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf. Het duurt tot 2009 totdat hij van Minister ter Horst een niet nader genoemde schadevergoeding heeft ontvangen. Tot zover de openbare informatie.

Hans Hoekstra

Tsja, hoe moet het anders? De door Jan voorgestelde richting gaat zeker niet werken. Je zult je eerst moeten afvragen wat 'belonen' van de klokkenluider is. Ik zie dat in grote lijnen als volgt. Er moet een omgeving zijn waarin het mogelijk is anoniem of niet anoniem je mening of (mogelijke) misstanden te melden. Een omgeving waarin je wordt gehoord en naar je geluisterd. En vervolgens adequate vervolgactie plaats vindt. Dat is belonen. Het straffen van de zwijgers is een veel lastiger verhaal: wie zijn er allemaal betrokken? Wie wisten ervan? Wat wisten ze? En waarom deden ze niets Dat zijn moelijk te beantwoorden vragen. Idd Arnout: wanneer mensen nog in een carrierelijn zitten of zakelijke belangen hebben, houden ze hun mond. Daarom komen er overall gezien maar weinig meldingen binnen. Maar dat wil niet zeggen dat de regeling niet functioneert. De regeling gaat voorbij aan de zakelijke en prive belangen van de werknemer en denkt dat met anoniem melden de zaak is opgelost. Waarom denk je dat mensen dan kiezen voor de andere oplossing: lekken naar de pers.

Arnout van Kempen

Dat is toch wel grappig, ergens. In een discussie over klokkenluiders, zwijgers, anonimiteit, en de gevolgen van je mond openlijk open doen: "Marlon", "4Moraal", "Roger Moore" en "Webredactie". Een toenemend verschijnsel op deze site. Mensen die er voor kiezen anoniem te blijven. En dan een webredactie die, zelf anoniem, met regelmaat er op aan dringt daarmee te stoppen. Zonder enig waarneembaar effect. Niet onbegrijpelijk. Ik merk ook dat bepaalde meningen mij kwalijk genomen worden, en ja, ik heb sterk de indruk dat dat wel eens tot negatief gedrag aanleiding geeft. Ik kan me voorstellen dat anonimiteit veiliger voelt als je nog in een carrierelijn zit, of zakelijke belangen hebt. Van mij dus ook geen oproep om die anonimiteit te laten varen. Wel, puur uit nieuwsgierigheid een vraag aan de "anoniemen". Is het mogelijk een idee te geven over de reden voor anonimiteit te kiezen?

Jan Bouwens

Geen omgekeerde bewijslast. In een aantal reacties spreekt men van "omgekeerde bewijslast". Maar dat is een misverstand. Iemand is pas schuldig als is ontdekt en geverifieerd dat een persoon weet had van een integriteitinbreuk, maar niets deed. Dat heeft niets te maken met omgekeerde bewijslast.

Webredactie

De webredactie dringt er op aan om, tenzij men om goede redenen anoniem wil blijven, bij reacties zowel voor- als achternaam te vermelden en geen pseudoniemen. Dit zowel vanwege de openheid van de discussie als om verwarring over de identiteit van personen te voorkomen.

Roger Moore

Bestaat deze regel niet al? Iedereen die onder de Wwft valt is verplicht een melding te doen bij vermoedens van witwassen of terrorismefinanciering en daarmee van niet integer handelen. Hier geldt dat de melder beschermd wordt tegen civielrechtelijke tegenacties en strafrechtelijke gevrijwaard is tenzij blijkt dat de melder medepleger was. Auteur wil nu deze werkwijze uitbreiden naar een niet door hem nader gedefinieerde groep handelingen, alles wat niet integer is dient gemeld te worden en anders geldt de omkering van de bewijslast. Oftwel in strafrechttermen de onschuldpresumptie is overboord gegooid want?? En dat is nu de vraag, waarom zou een van de belangrijkste mensenrechten overboord moeten worden gegooid en ten behoeve van wiens definitie van integriteit? Is dit voorstel eigenlijk wel integer? Ik meen van niet, het tast immers ons basisrecht aan waardoor overheidsingrijpen pas im frage is nadat onze schuld is komen vast te staan en niet bij voorbaat de kwade trouw als norm geldt. Mensen die dit voorstellen zijn zwaar teleurgesteld en komen met veel te zware middelen om hun doel te bereiken, proportionaliteit is een belangrijk beginsel in ons (straf) recht.

Jan Bouwens

In een situatie waar zwijgen verboden is, krijgen ‘schrikaanjagers’ weinig kans hun schrikbewind te vestigen. Daar waar een schrikbewind bestaat, zou een beloning voor spreken alleen maar bevestigen dat het gevaarlijk is te spreken. Als econoom zou ik dan verwachten dat de prestaties van het betrokken bedrijf gaan lijden onder het schrikbewind. Daarmee verdwijnt of het bedrijf of de manager na verloop van tijd.

Bart Kamp

Met de effectiviteit van een meldplicht voor getuigen (aspirant klokkenluiders) zouden we al wat ervaring moeten hebben. Ik herinnerde mij dat ooit in De GBA Verklaard stond dat de geheimhoudingsplicht niet geldt voor zaken waarvoor een aangifteplicht geldt voor iedereen die daar weet van heeft (dus niet alleen voor accountant.s), zoals mensenroof. Ik zie dat dit nog steeds in artikel 160 Wetboek van strafvordering staat. Wellicht eens te onderzoeken of zulk soort meldingen in Nederland vaker voorkomen dan in landen zonder zo'n bepaling (dus of die incentive werkt). En of getuigen die niet meldden ook vervolgd worden. (dus of zulk soort wetgeving ook wordt gehandhaafd) "Dichter bij huis" zou de werking van de WID-MOT / Wwft eens op effectiviteit beoordeeld kunnen worden. AT:Marlon: Anoniem melden (volgens het systeem van Meld Misdaad Anoniem) werkt dan volgens mij niet, want hoe kan je dan je onschuld nog bewijzen als je als getuige aangesproken wordt op kennelijk niet-melden?

4moraal

Beste Marlon, Het stafbaar stellen van zwijgen omdat er in deze wereld accountants, bestuurders en commissarissen zijn die niet over de juiste moraal beschikken? Dat lijkt de omgekeerde wereld. Bestuurders hebben vaak een machtspositie t.o.v. de zwijgers. Bovendien zijn zwijgers vaak afhankelijk van hun bestuurders voor het vervolg van hun carriere en dienstverband. Je kan van een zwijger niet verwachten dat hij zijn of haar toekomst op het spel zet omdat bestuurders en toezichthouders verzuimen om hun verplichtingen (het dienen van het algemeen belang) na te komen. Laten we eerst eens de foute Accountants, Bestuurders en Commissarissen aanpakken en niet met een beschuldigende vinger naar zwijgers wijzen..

Marlon

Zeer interessant en lezenswaardig deze andere manier van denken. Strafbaar stellen van zwijgers mag wat mij betreft liever vandaag dan morgen worden opgenomen in het Strafrecht, is immers toch een vorm van (grove) nalatigheid? Zodra het als wet is opgenomen dat niet melden strafbaar is zijn alle direct en indirect betrokken in beginsel al schulduig aan (grove) nalatigheid los van het strafbare feit zelf. Dit zal op zich wel een prikkel vormen om te melden, desnoods anoniem.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.