NBA

Young Prof laat je horen!

Op de avond van de presentatie van ons discussierapport Toon aan de Top (voor de door mij gewaardeerde discussie zie verderop op deze site) was ik aanwezig bij het NBA Young Profs Jaarevent 2012. Mij was gevraagd om via prikkelende reacties op een aantal stellingen de zaal tot een stevige discussie te verleiden, maar ook om duidelijk te maken dat wij de input van Young Profs waarderen en vaak node missen.

Dus begon ik maar eens te vragen wie er die ochtend het FD had gelezen (te weinig), wie het Toon aan de Top rapport al kende (nog minder) en wie zich al in de discussie had gemengd (niemand). Met vervolgens uiteraard mijn stelling dat Young Profs niet de tijd nemen om zich te laten horen en dus niet moeten klagen als ze niet worden gehoord.

Dat riep uiteraard een aantal reacties op maar minder dan ik had gehoopt. Want ik zou best een beetje verontwaardigd zijn geweest om zo door een voorzitter, die zelf allang geen Young Prof meer is, populistisch in de hoek te worden gezet.

Een belangrijke constatering is dat Young Profs veel hebben bij te dragen maar dat ze daar nog niet actief mee bezig zijn. Er was bijvoorbeeld kritiek op het MKB-visiedocument ("stoffig") die het document echt verder kan brengen. Ook heeft de NBA qua structuur maatregelen genomen om de drempel voor de Young Profs zodanig te verlagen dat zij gehoord worden en zich ook gehoord voelen. Niet voor niets hebben de Young Profs met Karin van Wijngaarden een vertegenwoordiger in het NBA-bestuur.

Uit de reacties bleek ook dat de werkgevers het vaak niet waarderen als Young Profs zich in de discussies over het beroep mengen. Zeker niet als dit op de site met naam en toenaam gebeurt. Aangegeven werd zelfs dat dit negatieve repercussies zou hebben voor je carrière. Op mijn stelling dat je dat als Young Prof toch niet pikte werd mij tijdens de borrel achteraf duidelijk gemaakt dat als je één of twee keer hebt geprobeerd om in je werkomgeving met nieuwe ideeën te komen, en daar geen behoefte aan is, dat je er dan geen moeite meer voor doet. Begrijpelijk vanuit de positie van de Young Prof maar onbegrijpelijk vanuit de werkgever.

Daarbij heb ik de zaal geprikkeld door te poneren dat AA's en RA's een eigen onafhankelijke mening dienen te hebben. Reactie was: die hebben we ook wel, maar we vinden onze carrière belangrijker dan een bijdrage aan het beroep. Mijn punt dat je door het leveren van die bijdrage ook een betere professional wordt was volgens mij iets waar nog niet iedereen over had nagedacht.

U begrijpt dat ik een dergelijk signaal niet kon laten passeren. Daarom heb ik het NBA Young Prof-bestuur gevraagd om advies uit te brengen hoe hiermee om te gaan en de zaal beloofd dat de NBA dat advies met de kantoren zou bespreken. Het lijkt me een goed begin om de Toon aan de Top binnen het beroep aan de orde te stellen want zoals ik al eerder meldde is daar nog wel wat huiswerk te doen.

Mijn advies aan de Young Profs was dat je in deze cruciale fase van het beroep je stem moet laten horen. Dat kan op verschillende manieren via de site maar ook in (NBA Young Prof) adviescommissies. Ik vind dat Young Profs hier een haal- maar ook een brengplicht hebben.

Tenslotte gaat het over jullie toekomst!

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Ruud Dekkers is partner bij PricewaterhouseCoopers Accountants NV. Dekkers was van 2010 tot en met 2012 voorzitter van het NIVRA.

10 reacties

Henri Stelder

Het is niet zozeer dat ik geen commentaar zou durven te geven. Maar misschien zit er een kern van waarheid in. "De accountancy" is een bastion van ons-kent-ons, met een hoog WIJ gehalte. Nieuwe toetreders hebben het erg moeilijk. Uit ervaring weet ik dat het erg moeilijk wordt gemaakt om erbij te komen. Binnen grotere organisaties stromen maar enkelen door en dat zijn lang altijd niet de juiste, die nodig zijn om een noodzakelijke cultuurverandering in het vak door te voeren. Mijn stelling wordt onderbouwd door de negatieve publiciteit omtrent accountants in de media.

Hans Dijkstra

Even kort (en deels 'uit de heup' omdat ik niet weet wat YP's niet allemaal al organiseert): Eerste hulde voor Ruud! Echt waar, laten de bestuurders en directeuren/partners van kantoren die oppakken. Verder denk ik dat de oproep breder mag, ook de ervaren medewerkers mogen zich deze opmerking aantrekken. Ook zij zijn cultuurdragers. Realiteit (breder in maatschappij) is wel aangehaalde opmerking door Ruud "Reactie was: die hebben we ook wel, maar we vinden onze carrière belangrijker dan een bijdrage aan het beroep." Zonder daar iets van te vinden is nu, is dat wel kenmerk van huidige maatschappij. Ik bedoel dit niet als klaagzang dat vroeger alles beter was (is helemaal niet namelijk), maar als aandachtspunt bij de manier van betrekken van volgende generatie(s in) debat. Ik weet niet of studenten de Accountant krijgen en lezen. Op kantoor hoor ik daar niet veel positieve berichten over. Eerlijk gezegd is blad naar mijn idee laatste jaren absoluut beter geworden en moeite waard er telkens even doorheen te kijken en deels echt te lezen. Opmerking over FD (in stukje Ruud), ik begrijp dat alle kantoren bezuinigen en dat je die niet (gratis) krijgt, maar beetje investering is nooit weg als je verder wil in dit beroep of financiële kolom (maakt je ook dagelijks betere/interessantere gesprekspartner voor je klanten). Tip aan de YP, kunnen jullie geen groepscontract regelen bij FD Media voor forse korting (ik meld me hierbij aan). Volgende tip/suggestie. De club van commissarissen bij woningcorporaties heeft voor jonge/nieuwe commissarissen 'Thuis om de tafel' gesprekken (TODT), dat doen ze in de regio met man (m/v) of 10 a 12. Er werd op deze site laatst nog gepleit voor meer lokaal gesprek. Dit is misschien een idee. Een (max twee) partners, een of twee wat oudere/ervaren accountants, en dan stuk of zes controleleiders/assistenten. De senioren mogen niet van hetzelfde kantoor zijn. Je deelt uiteraard geen vertrouwelijke dingen, maar leert van elkaar en bouwt ondretussen je netwerk uit. Ik zit zelf in Zwolle, dus als iemand het initiatief neemt, ik hoor graag. Als er andere ideeen zijn, gooi ze in de groep (of op de site). En tot slot nog een 'tip' voor alle jongeren. Mijn inschatting is dat jullie allemaal tot je 70e (minimaal) moeten werken. Dus als er één groep is die belang heeft bij een mooi beroep dan is het wel jongere generatie. Of je nu in de accountancy blijft of overstapt naar het financieel management en je baan nu als goede investering ziet in de rest van je loopbaan. Kortom, als je je loopbaan echt belangrijk vindt spreidt je risico en investeer zowel in het aantal productieve uren voor je baas alsook in je eigen ontwikkeling. PS'je, ik ben even tijdje uit de lucht, dus als er mensen reageren op TODT dan hoor je iets later.

Usha Ganga

Ook ik was getuige van de discussie die zich bij de Young Profs ontvouwde. Daarbij had ik een aantal gedachten. Op het moment dat ik afgestudeerd RA zal zijn (nog een praktijkscriptie te gaan) wil ik volledig en op mezelf gehoord worden als ik dat belangrijk acht. Ik vind de oproep aan Young Profs om zich te laten horen getuigen van een licht paternalistische inslag van "Profs". Door zo de nadruk te leggen op het gebrek aan discussie door de jongere professionals, worden deze professionals als groep weggezet, en tegelijkertijd ook kracht ontnomen. Als dan wordt gezegd: "We vinden het echt belangrijk wat jullie te zeggen hebben, want we hebben daarom ook een Young Prof in het bestuur gezet", vraag ik mij juist af of er echt geluisterd zal worden. En dat zou alleen maar vuur geven aan het verwijt dat mensen niets mogen zeggen omdat dat schadelijk zou zijn voor de carriere (overigens herken ik dat totaal niet). Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat ook bij de "Profs" om de andere groep maar even zo te noemen slechts een beperkte groep echt de discussie aangaat. In die zin lijkt het me wenselijker om met de kantoren te gaan praten over de wijze waarop vaktechnische discussies binnen het kantoor worden gestimuleerd. En dan heb ik het niet over de verplichte momenten vaktechniek waarbij iedereen zijn blackberry bijwerkt. Dan gaat het over het integreren van vaktechnische discussies vanaf junior staf binnen teams, tussen collega's, met de klant en via andere gremia. Daarna volgt meer discussie en innovatie vanzelf, daar ben ik van overtuigd.

Tom Ooms

Uit eigen ervaring weet ik dat het voornamelijk is dat studenten en Young Profs denken dat ze zich niet in de discussie mogen of kunnen mengen (vanwege hun werkgever). In werkelijkheid blijkt dat heel anders. Ik heb me geen enkele keer belemmerd gevoeld om zaken wel of niet te benoemen. Uiteraard is het wel zo dat het belangrijk is om goed beargumenteerd en voorbereid een discussie in te gaan. Dat vergt enige kennis van zaken en de actualiteiten. Daarom is het wel belangrijk om bij te blijven (via deze website, het FD, etc.).

Arco van de Ven

Prima oproep! Maar titel young prof laat je horen is toch eigenaardig. Het draait m.i. niet om de medewerkers maar om de toon aan de top. Voor de geloofwaardigheid en het vervullen van de belangrijke maatschappelijke rol is ook voor accountantsorganisaties de toon aan de top belangrijk. Titel had dus beter kunnen zijn: partners pas op uw zaak.

Margreeth Kloppenburg

Het is ook nogal wat gevraagd om van jonge professionals te verwachten dat zij de toon aan de top ter discussie stellen. Ik ben voor een revolutie van onderop maar Ik heb teveel teams gezien waarin bijdragen van jonge mensen in twee vileine zinnen onder het vloerkleed verdwenen of genegeerd. Wat helpt is als senioren en leidinggevenden snappen dat je de dappere bijdrage van een jonge collega kunt waarderen ook al ben je het niet meteen eens met de inhoud. Vraag door, moedig aan, help hem of haar zijn ideeen onder woorden te brengen en wie weet word je verrast door de bijdrage van je jonge professional.

pieter.dekokAT:coney.nl

Mooi he, Het Mooiste Vak! Adrian ik heb je een tweet gestuurd, genoeg mogelijkheden om energie kwijt te raken. In najaar starten we met Tuacc2.0 The Lab, faciliteren van innovatie, handzaam, to the point, wordt heel gaaf. Non profit uiteraard, vanaf de werkvloer, waar de kennis is. We gaan het in oktober lanceren. We gaan alleen nog aan de slag met iedereen die net als jij en zeker nog vele andere positieve energie hebben om mooiste vak verder te ondersteunen. En Karin is inderdaad gesignaleerd op Twitter, om de oproep richting collega Young Profs kracht bij te zetten. Ja, jullie willen je best doen op kantoor, in de studie, logisch, heb ik ook gedaan, alle respect daarvoor. Wat ik wel geleerd heb, actief zijn in ern omgeving met anders denkende, positieve dwarsliggers, omdenkers, verrijkt je leven.

Adrian Egas

Ik heb al een tijdje zitten broeden om een blog te schrijven voor tuacc waarom ik zo weinig studenten en net afgestudeerden hoor in het debat over toon aan de top, de koers van het mooiste vak, maar ook het in elkaar gemieterde vertrouwen van de maatschappij in de accountant. Bij deze heeft Ruud Dekkers me dat (gelukkig?!) uit handen genomen. Ik ben erg blij met de ractie van Karin. Ik kan me helemaal aansluiten bij de eerste alinea van haar reactie. Ik vraag mijzelf vaak af of ik nu één van de weinige ben die met volle teugen zit te genieten van de discussies die op deze website gevoerd worden. Hoe leerzaam deze zijn! Toch zie ik daar weinig reacties tussen zitten van Young Profs. Af en toe plaats ik een reactie en heb onlangs daar nog een zeer leerzame reactie van Jules Muis op gehad. Waarvoor dank. Je probeert mee te denken over de de onderwerpen en waar het mogelijk is een steentje bij te dragen. Ook al is het een klein steentje. Maar met veel kleine steentjes kan je een prachtig kasteel bouwen! Dus daarom roep ik net als Karin en Ruud op: Young Profs laat u horen! Studenten en afgestudeerden met passie voor het mooiste vak: Laat je mening horen! Probeer bij te dragen aan het debat. In de colleges worden de hot items uit de praktijk vaak even besproken en je ziet dat men er mee bezig is. Maar zet dan ook die volgende stap! Doe er wat mee in de praktijk! Goed, een oproep doen is natuurlijk makkelijk te doen, maar de vraag voor veel Young Profs is ook vaak: Hoe? Is het alleen je mening geven? Spread the word? Of zijn er nog andere mogelijkheden? Wat kan je als Young Prof nu echt concreet doen? Ook in de praktijk? Zelf zit ik vol positieve energie om bij te dragen aan ons mooiste vak. Maar waar kan ik die energie instoppen? Dat is voor mij vaak een lastige vraag...

Karin van Wijngaarden

Het klinkt misschien raar, maar als young prof ben ik blij met deze colomn. Ik ben niet blij met het feit dat zo een colomn nodig blijkt. We zijn er toch zeker zelf bij als onze mond gesnoerd wordt! Young profs: Kom op zeg! Wel heb ik op de laatste young prof events deze signalen ook opgevangen, maar gelukkig heb ik ook young profs ontmoet die juist wel hebben aangegeven zich met ONS beroep te willen bemoeien. Daarom heeft de adviescommissie NBA young profs het voornemen om dit najaar nog 3 ronde tafel gesprekken (of een online debat?) te plannen waarin wij onderwerpen gaan bepalen waarin wij als young profs volgend jaar het NBA bestuur onze visie laten zien. Dus doe mee! En dat we gehoord worden is een zekerheid: we hebben een linking pin in het NBA bestuur. Deze ervaring heb ik recent nog gehad toen we een heisessie hadden en de (o.a.) door de adviescommissie NBA young profs ingebrachte onderwerpen werden besproken en worden nu verder worden uitgewerkt. Super leuk. Als young profs mogen we ons vaker laten zien en horen, want zoals je ook zult zien in de discussie over deze colomn, er is een "markt" voor. Young prof laat je horen: individueel of kom met je ideeen naar de NBA young profs en we proberen het als young profs collectief aan te pakken. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat ik mijn ideeen en visie altijd heb gedeeld met collega's en beroepsgenoten. Dit is altijd gewaardeerd (of zo heb ik dit ervaren). Of er altijd wat met mijn ideeen is gedaan? Nee, natuurlijk niet. Er zaten (achteraf gezien) ook minder slimme ideeen van mij bij. Maar zoals al vaker gezegd (oa in de filmpjes van de PKI cursus) is de domste fout een fout die je alleen maakt. Ga daarom de discussie aan en geef je mening. Dit met het idee dat wij voorlopig (tot je 67e?!) nog in ONS beroep onze toegevoegde waarde met veel plezier kunnen laten zien. Trouwens, wedden dat het goed is voor je carriere. Maar je hebt pas wat aan een carriere waar je wat aan hebt als je in een mooi beroep kunt acteren. Daarom nogmaals: laat je horen in de debatten die nog komen want die bepalen mede ONS beroep. 24 oktober is er het debat over de accountancy opleiding. Als dit geen onderwerp is waar wij iets van moeten vinden. Aanmelden kan via de site van de NBA. Tot dan?

Marcel Pheijffer

Een prima oproep van Ruud. Het gaat inderdaad over de toekomst van het vak. Daarover MOETEN de jongelingen spreken. Jammer dat het gevoel bestaat dat het niet kan. Het zal gedragen worden door feiten en voorbeelden. Ik hoor die ook weleens tijdens de colleges en dan met name in de pauze. Mooi dat de NBA dit bespreekbaar gaat maken bij de kantoren. Ik hoop dat de top daar zal uitstralen dat ze die beperkingen niet als beleid opleggen. Dat ze bereid zijn deelname aan de discussie te stimuleren, mits die maar zorgvuldig wordt gevoerd. Ik vrees namelijk dat de koudwatervrees binnen de kantoren niet opntopniveau maar vooral daaronder aanwezig is. Voorts wil ik de Young Profs voorhouden dat er ook positieve voorbeelden zijn. Zo zie ik mensen als Danny Tichelaar en Tom Ooms regelmatig in de discussies opduiken. En van iets oudere leeftijd is Hans Dijkstra, senior manager bij Ernst & Young. Hijnis geen woordvoerder van het kantoor, maar neemt onder meer op deze site regelmatig het woord en schreef ook een boek warin hij niet schuwt de vinger op de zere plek te leggen. Zijn voorbeeld geeft hoop, maar vergt ook enige moed. Voorts is het zo dat collega's als Leen Paape en Jules Muis een VAS-verleden hebben en op jonge leeftijd ook positie innamen in het debat. Met hen is het zeer goed afgelopen!

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.