Opinie

Graaiende accountants gezocht

Accountants zijn net mensen. Is het gedrag van de gemiddelde partner van een accountantsorganisatie beter dan dat van de graaiende bestuurder? Ik krijg daar steeds meer een hard hoofd in.

Nu de crisis hard om zich heenslaat kom ik steeds meer situaties tegen waar ik grote vraagtekens bij plaats. Bij overstapmomenten kom ik nog wel eens ondernemers tegen die hun ervaringen willen delen over hun scheidende accountant. Daarbij komt het declaratiegedrag ook veelal ter sprake. 

Ik kan mij op basis van die gesprekken en achterliggende documentatie regelmatig niet aan de indruk onttrekken dat er zeer grof geschreven wordt op de desbetreffende klant. Voor geleverde diensten moet nu eenmaal worden betaald. Natuurlijk. Aangeboden dienstverlening wordt mijn inziens in genoemde situaties echter onderbouwd met onverklaarbare facturen. Zijn deze uren wel gemaakt? Nu begrijp ik ook wel dat de riante villa, de betaalde goodwill, het tweede vakantiehuis en de zeilboot moeten worden betaald. 

Natuurlijk herkennen deze lieden zich niet in dit verhaal. Natuurlijk niet. Toch kom ik ook steeds meer ondergeschikten van deze baasjes tegen die zich storen en irriteren aan de wijze waarop de klant figuurlijk wordt genaaid. Gelukkig hebben we de crisis. Eindelijk beginnen de klanten wakker te worden. Deze accountant heeft iets uit te leggen. Maar veel kantoren nemen niet eens de moeite om uit te leggen. Het is namelijk niet uit te leggen. 

Wij zijn ook ondernemer, wordt dan gezegd. Dat klopt. Het probleem is echter, dat wij zo graag als vertrouwenspersoon willen worden gezien. Het vertrouwen waard. Volgens mij de slogan die de NBA wil gebruiken om dit vertrouwen te gaan herwinnen. Een deel van onze vakbroeders ondermijnt dit. Zij zorgen er met hun gedrag voor dat het met dat vertrouwen niet goed gaat komen. 

Word het niet eens tijd om een audit uit te voeren op het declaratiegedrag bij dergelijke accountantskantoren? Als onderdeel van de toetsing. Dan kunnen we deze rotte appels tuchtrechterlijk aanpakken. 

Over fatsoen gesproken. In mijn opleiding leerde ik ooit dat cold calling niet paste bij de goede smaak. Weet u nog? Tja, tijden veranderen. Tegenwoordig wordt stad en land afgebeld om klanten te ronselen. De slimme ‘grote' jongens huren daar professionele bureaus voor in. Handig, zo'n callcenter ertussen, voor als er discussie mocht komen over het gedrag als accountant. 

Door al deze telefoontjes wordt precies dat onderbuikgevoel van de klant bewaarheid. Hij betaalt te veel voor zijn dienstverlening. Het zijn maar standaardproducten. Weer een verhaal over iemand die meedenkt. Pfff. 

De partners van genoemde accountantsorganisaties beseffen niet dat de beeldvorming van het beroep verder negatief wordt beïnvloed. Ach, wat maakt het uit. Zolang je voldoende ja-knikkende schapen vindt die dit productiewerk voor je blijven uitvoeren blijft er vooralsnog voldoende onder de streep over. Daarnaast kunnen links en rechts nog enkele indirecte uren als direct worden weggeschreven op de (nog) nietsvermoedende klant. Prachtig. Toch? Dan blijft dus voldoende geld en tijd om alle behoeften te bevredigen. Vooral privé. 

In dat opzicht zijn deze accountants geen haar beter dan de graaiende bestuurders van deze tijd.

Deze bijdrage is ook als column geplaatst in het septembernummer van Accountant.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marco Moling (1972) is eigenaar van Accountax Accountants & Bedrijfsadviseurs. Hij is daarnaast voorzitter van de Novaa.

5 reacties

Carel Verdiesen

Beste Marco, Ik troost me met een gedachte "we krijgen de klanten die we verdienen" Overigens is er bij mij geen directe relatie tussen mijn uren en wat ik declareer. Ik heb een prijs afgesproken. Doe wel naculculatie en dan blijjkt, Soms heb ik geluk, meestal niet. Maar wat heb ik er nog een plezier in.

Piet Knops

Helaas moet worden geonstateerd dat er steeds meer verhalen in onze kringen te horen zijn die een bevestiging zijn van hetgeen hier wordt beschreven. Over beroepsethiek en de VGC gesproken, wie doet mij wat?. Constateren van dit al bijna alledaagse verschijnsel is de ene kant van de medaille, de andere kant van de medaille is dat er niemand tegen optreedt. De voorzitter van de Accountantskamer heeft in de vorige nieuwsbrief al aangegeven dat hij onderlinge geschillen tussen accountants "kan missen als kiespijn". Kortom, deze tuchtzaken worden door dit instituut niet serieus genomen en dus ook niet als zodanig behandeld. Accountants hoeven dus voorlopig niet te vrezen dat zij op dit onethisch gedrag ter verantwoording worden geroepen. Een meldpunt bij onze beroepsorganisatie zou ook een mogelijkheid zijn om de rotte appels uit de beroepsgroep te kunnen halen. Namen van kantoren en/of personen die meerdere keren worden gemeld, zouden dan ter verantwoording moeten kunnen worden geroepen. Als de Accountantskamer dan geen zin heeft om dit soort zaken serieus te behandelen, zou overwogen moeten worden om hiervoor de oude tuchtrechter in ere te gaan herstellen.

Marius Gerrits

Ik verslikte me bijna toen ik enige maanden geleden een missieve van het NBA ontving over de 'tone at the top'. Het declaratiegedrag van de grote kantoren is ook onderdeel van de 'tone at the top' bij deze kantoren, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat er tot echte zelfreflectie wordt overgegaan door deze kantoren. Een werkmaatschappij van mij is, grappig genoeg, pas gebeld door een top 8 kantoor. Wat gaan ze bieden als ze de voet binnen de deur krijgen? U kunt bij ons meer betalen.....?

Gerwin

Zo. Pittig stukje spiegel voorhouden. Uiteraard weten velen - zo niet allen - dit al lang, maar - en dat gaat niet enkel in deze branche op - 'old habbits die hard'. Zoals terecht gesteld: degenen die het aangaat, zullen zich hier (vooralsnog) niets van aantrekken en doorgaan met de praktijken. Goed suggestie: "Word het niet eens tijd om een audit uit te voeren op het declaratiegedrag bij dergelijke accountantskantoren? Als onderdeel van de toetsing. Dan kunnen we deze rotte appels tuchtrechterlijk aanpakken." Jammer alleen dat het daar niet van zal komen, al was het maar omdat er (te) veel tijd en mankracht in gaat zitten om de vele praktijken onafhankelijk door te lichten en de vele tuchtzaken die zullen volgen te voeren.

Fred

Herkenbaar! Het is zelfs zo erg dat er accountantsorganisaties zijn die bewust een ander accountantskantoor overnemen en vervolgens gaan graaien naar geld bij de klanten van het overgenomen accountantskantoor. Gevolg is wel dat, dat kantoor de nek om wordt gedraaid en ja de personen in kwestie komen er nog goed mee weg ook.... Trieste gang van zaken dit. En ja, je kunt beter een ja-knikker zijn als personeelslid heb ik al gemerkt. Een accountantskantoor kwalitatief beter en efficienter maken als personeelslid zijnde lukt toch niet, want het management wil alleen maar te vreden klanten hebben en klanten binnen halen. Een betrokken medewerker wordt compleet genegeerd, dus dan maar weer overstappen naar een ander kantoor waar wellicht inbreng van personeel wel wordt gewaardeerd. Ipv dat ze eerst intern hun zaakjes op orde hebben zodat personeel goed en efficient werk kunnen afleveren. Dan kun je pas over gaan op groeien. Over de tariefstructuur dat bij veel kantoren te hoog ligt kan ik ook nog wel een heel verhaal over lopen schrijven. Met name als ik als personeelslid doordat het kantoor hun zaakjes niet goed op orde heeft waardoor ik niet goed en efficient werk af kan leveren voel ik mij zowat schuldig dat ik tegen die hoge tarieven zit te werken. Het wordt wellicht tijd om het accountancyvak de rug toe te keren.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.