Opinie

Solvabiliteitsratio mag geen fopspeen zijn

In een reactie op de bijdrage 'Duurzame zorg' signaleert A.W. Schmidt 'terzijde' een belangrijk probleem. "Een ander probleem is de enorme inefficiency, ziekenhuizen breiden maar uit." Voor mij aanleiding om een jaarverslag 2011 van een willekeurig gekozen ziekenhuis te bekijken op internet.

Bij ziekenhuis Reinier de Graaf Groep lees ik een verhaal dat mij bekend voorkomt. Ambitieuze nieuwbouwplannen, vlottende activa 50 miljoen, kortlopende schulden 110 miljoen (gelukkig is er op 28 december 2011 - bij de katholieken bekend als de feestdag van Onnozele Kinderen - een nieuwe financieringsovereenkomst ondertekend met een degelijk bankconsortium). 

In het jaarverslag wordt op pagina 86 gesteld "Banken en het Waarborgfonds voor de Zorgsector stellen hogere eisen aan de solvabiliteit". Over eisen en risico's ten aanzien van liquiditeit wordt niets gezegd. 

Als kengetal voor de solvabiliteit wordt gekozen voor de definitie eigen vermogen / balanstotaal.

Ik dacht dat dit anders moest zijn, ben gaan kijken op Wikipedia en lees daar met verwijzing naar het Basisboek Bedrijfseconomie van P. de Boer, M.P. Brouwers en W. Koetzier het volgende en mijns inziens veel betere verhaal. 

"Onder de solvabiliteit van een onderneming wordt verstaan de mate waarin zij in geval van liquidatie kan voldoen aan haar financiële verplichtingen aan de verschaffers van vreemd vermogen. Aangezien de liquidatiewaarde (verkoopwaarde) van de vaste activa niet bekend is, moet er bij de bepaling van de liquiditeit worden uitgegaan van de boekwaarden van de activa, zoals deze zijn opgenomen in de balans." (...) 

"Hierbij is dan de vraag aan de orde of de onderneming voldoende eigen vermogen heeft om in geval van liquidatie alle verschaffers van vreemd vermogen hun leningen terug te betalen." (...) 

"Banken berekenen vaak een aangepaste solvabiliteitsratio; ze 'corrigeren' de jaarrekening door de realisatiewaarde te gebruiken in plaats van de boekwaarde. Er zijn namelijk bepaalde balansposten die wel voor een bepaalde waarde geboekt staan, maar dat betekent niet dat men er effectief (dus ook tijdig, J.W.) geld voor krijgt in geval van liquidatie." 

Ik trek hieruit de conclusie dat de solvabiliteitsratio op basis van boekwaarden, zoals vermeld in de theorie, bij ondernemingen en organisaties met mogelijke liquiditeitsproblemen een fopspeen van de eerste orde is. 

Mijn aanzet voor een betere aanpak: 

  • Bij de bepaling van de solvabiliteitsratio moet niet het balanstotaal of het totale vermogen worden gebruikt, maar de totale boekwaarde van de activa.
  • De verdeling van die activa over vaste activa en vlottende activa geeft meteen aan in hoeverre het eigen vermogen is vastgelegd in vaste activa en dus op korte termijn nauwelijks kan bijdragen aan verbetering van de liquiditeit.

In die gevallen moet de gepubliceerde solvabiliteitsratio worden vervangen door de gecorrigeerde solvabiliteitsratio zoals de banken die hanteren. Dat geeft een spectaculaire verandering van beeldvorming! 

Stel: eigen vermogen is 20, vreemd vermogen 80 en totale boekwaarde van de activa 100, waarvan vaste activa 70, vlottende activa 30. Solvabiliteitsratio op basis van boekwaarde is dan (20/100): 20 %

In het (niet onwaarschijnlijke) geval van nood moeten vaste activa worden verkocht om aan geld te komen. Een boekverlies van 17, zeg totaal 15 is niet onaannemelijk. 

Dan worden de getallen: Eigen vermogen 20-15 = 5 Balanstotaal 100-15 = 85 Gecorrigeerde solvabiliteitsratio is dan (15/85): 5,9 %

De berekening van de banken is dus een echte Acid Test. Ik pleit dan ook voor een andere specificatie in de balanstotalen als aanvullende informatie in het jaarverslag: 

Activa:

  • Liquiditeiten van de eerste orde: binnen drie maanden om te zetten in geld
  • Liquiditeiten van de tweede orde: binnen een periode van drie tot twaalf maanden om te zetten in geld
  • Liquiditeiten van de derde orde: slechts in geld om te zetten op lange tot zeer lange termijn.

Passiva:

  • Schulden van de eerste orde: opeisbaar binnen drie maanden
  • Schulden van tweede orde: opeisbaar binnen een periode van drie tot twaalf maanden
  • Schulden van de derde orde: opeisbaar op lange tot zeer lange termijn
  • Niet opeisbaar: eigen vermogen.

Een prachtig theoretisch framework, waarin de geruime tijd geleden afgestudeerde studenten de restanten van de fixed capital section en de working capital section (elk met een eigen saldo en bijbehorende conclusies) kunnen herkennen en die kunnen verrijken met de moderne denkbeelden over fair value. 

There is not one way to present financial figures. But there is always a better way!

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Jan Weezenberg is pensionado. Voorheen was hij onder meer hoofd van het kenniscentrum voor toegepaste bedrijfseconomie van Corporate Accounting Philips International, Universitair Hoofddocent Informatiemanagement aan de Open Universiteit Nederland.

6 reacties

Jan Weezenberg

Correctie laatste regel:
Er is nog veel nodig om de solvabiliteitratio als betrouwbare indicator van de financiële
w e e r s t a n d
in ere te herstellen !

Jan Weezenberg

Geachte Redactie,
FD kopte deze week : Solvabiliteitsproblemen verzekeraars komen uit onverwachte hoeken.
Blijkbaar heeft de solvabiliteitsratio hier als fopspeen gediend.
Daarbij komt dat van de kenners van IFRS (Henk Langendijk, Arjan Brouwer e.a.) signalen komen dat toepassing van de IFRS-regels legaal kan leiden tot boterzachte waarderingen in de gepubliceerde cijfers.
Uiteindelijk zal ook hier fors moeten worden afgewaardeerd om schijnwinsten buiten beschouwing te laten (Willem Gravenzande)
Er is nog veel nodig om de solvabiliteitratio als betrouwbare indicator van de financiële in ere te herstellen !

Vriendelijke groet,
Jan Weezenberg

Jan Weezenberg

Geachte Redactie,
Deze oude bijdrage plus bijbehorende reacties is wellicht nog van nut bij het beoordelen van het nieuwe plan van aanpak bij FC.Twente

Jan Weezenberg

Geachte Redactie, Ook Deloitte gaat aandacht besteden aan liquiditeit als urgent probleem. Onderstaand een fragment uit een onderzoeksrapport van zeer recente datum, opgenomen in de Nieuwsbrief Controllers Magazine van 9 juli 2012 Ondernemers investeren minder om uitgaven terug te brengen 09 jul 2012 - Nederlandse ondernemers verwachten geen opleving van de economie het komende anderhalf jaar. Waar ondernemers de afgelopen jaren met name gefocust waren op kostenbesparingen, blijken ondernemers in het licht van de aanhoudende economische ontwikkelingen nu ook van plan te zijn om minder te gaan investeren dan voorheen om zo de uitgaven op korte (45 procent) en lange (27 procent) termijn terug te brengen. Dit blijkt uit onderzoek van Deloitte Restructuring Services. Het onderzoek is gehouden onder het Nederlandse bedrijfsleven. Drie jaar geleden werd het terugbrengen van investeringen nauwelijks genoemd als mogelijke besparing. Financiering blijft lastig De toegang tot krediet is nog steeds belangrijk voor het voortbestaan van de onderneming (50 procent), maar is tegelijkertijd nog steeds moeilijk beschikbaar. Van deze groep heeft bijna de helft (45 procent) de afgelopen zes maanden nog niet met de financier om de tafel gezeten. MET NAME LIJKEN ER PROBLEMEN AAN DE HORIZON TE VERSCHIJNEN MET BETREKKING TOT HET ROND KRIJGEN VAN DE FINANCIERING BIJ 31% VAN DE MEEWERKENDE ONDERNEMINGEN. EN DAT IS NIET N X ! Juist nu lijkt mijn fopspeen model een goed bruikbaar instrument om zoveel mogelijk de zaken in goede banen te leiden. Een oud motto van de Directie Administratie van Philips International was: Zalig zijn zij, die niet kaatsen maar toch de bal verwachten ! Vriendelijke groet, Jan Weezenberg Ondernemers investeren minder om uitgaven terug te brengen 09 jul 2012 - Nederlandse ondernemers verwachten geen opleving van de economie het komende anderhalf jaar. Waar ondernemers de afgelopen jaren met name gefocust waren op kostenbesparingen, blijken ondernemers in het licht van de aanhoudende economische ontwikkelingen nu ook van plan te zijn om minder te gaan investeren dan voorheen om zo de uitgaven op korte (45 procent) en lange (27 procent) termijn terug te brengen. Dit blijkt uit onderzoek van Deloitte Restructuring Services. Het onderzoek is gehouden onder het Nederlandse bedrijfsleven. Drie jaar geleden werd het terugbrengen van investeringen nauwelijks genoemd als mogelijke besparing. Financiering blijft lastig De toegang tot krediet is nog steeds belangrijk voor het voortbestaan van de onderneming (50 procent), maar is tegelijkertijd nog steeds moeilijk beschikbaar. Van deze groep heeft bijna de helft (45 procent) de afgelopen zes maanden nog niet met de financier om de tafel gezeten. Daarbij verwacht 31 procent van de ondernemingen een probleem te hebben om de komende zes maanden hun financiering rond te krijgen (25 procent in 2009), en verwacht 32 procent de grenzen van de afspraken met financiers te bereiken. Bron: Deloitte

Jan Weezenberg

Geachte Redactie, Bij het opschonen van mijn archief trof ik onderstaande belangwekkende beschouwing aan in de Nieuwsbrief Controllersmagazine van 13 juni 2012. Ik heb er enkele fragmenten uit geselecteerd, die waardevolle steun geven aan mijn fopspeen theorie. PwC: 'Ziekenhuizen steeds vaker krap bij kas' 13 jun 2012 - Ondanks dat de meeste ziekenhuizen in 2011 winst maakten en hun eigen vermogen zagen groeien, is hun liquiditeit onvoldoende gestegen om de groeiende schuldenberg aan verzekeraars te kunnen terugbetalen. Dat blijkt uit een analyse door PwC van de jaarrekeningen 2011. Volgens de accountant moet er echt iets gebeuren, omdat anders ziekenhuizen in betalingsmoeilijkheden komen. PwC bestudeerde de jaarrekeningen van 70 van de 83 ziekenhuizen. Momenteel hebben ziekenhuis in totaal 2 miljard euro schuld bij verzekeraars. Daardoor zullen ziekenhuizen moeite krijgen om te voldoen aan kortlopende verplichtingen, zoals salarissen en betalingen aan leveranciers. PwC schat dat veel ziekenhuizen dit jaar een extra cashbehoefte hebben die gelijk is aan drie maanden omzet. Betalingsmoeilijkheden De accountant stelt dat het tempo waarin banken ziekenhuizen van financiering voor investeringen en werkkapitaal voorzien, achterloopt op het tempo waarin verzekeraars financiering terugvorderen. Als er niets gebeurt, zullen er ziekenhuizen in betalingsmoeilijkheden komen (dus een urgent liquiditeitsprobleem, JW). Conclusie PWC PwC concludeert dat resultaat en vermogen gegroeid zijn, maar de risico’s nog harder. Er wordt sectorbreed nog veel gedacht vanuit resultaten en solvabiliteit, maar kasstromen blijven onderbelicht. Ook blijkt dat er nog lang geen sprake is van een duurzame financieringssituatie. Ziekenhuisbestuurders hebben behoefte aan reguleringszekerheid en aan voorspelbaarheid van omzetten en cash. Die zekerheid is ook voor banken cruciaal. Bron: PwC Conclusie JW: PWC bevestigt op degelijke wijze mijn fopspeentheorie. Dus de bestaande informatievoorziening is niet afgestemd op de informatiebehoefte van de belangrijkste stake-holders op het gebied van de financiering van de ziekenhuizen.

Jan Weezenberg

Geachte Redactie, Als aanvulling; 20/100 geeft een leukere uitkomst dan 5/85 5/85 is het realistische plaatje 20/100 is dus gewoon creatief boekhouden en leidt tot een volstrekt te optimistisch beeld van een zinkend schip. Maar deze toepassing van creatief boekhouden komt wel erg veel voor. Zie de ronkende verhalen bij gemneenten e.d. in financiële problemen, waarbij als gerustellend verhaal wordt gezegd dat er best een aardige solvabiliteitsratio is te bedenken. Ovan de weerstandscapaciteit bij overheidsclubs nog maar te zwijgen. En telkens weer lees ik: dit is een getrouw beeld ! Er is nog veel te schrijven over de onderlinge samenhang en wisselwerking tussen liquiditeit , solvabiliteit en winstgevendheid als afbeelding (image) van de kwaliteit van het finacieel management van een organisatie (reality). Het uit dit verband losmaken van een solvabiliteitsplaatje levert anti informatie op. Misschien iet oor de TOP - 7 van TUACC om hier op korte termijn iets te laten gebeuren op het gebied van permanente educatie . Niets als nieuwe ontwikkeling, maar als herhalingsoefening ten behoeve van het voorkomen van fopspenen die grote schade veroorzaken.\ Het verbeterde model (zie boven) krijgen TUACC en NBA graag van mij kado. Met vriendelijke groet, Jan Weezenberg

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.