Opinie

Voor het afstuderen, achter de komma

De soms nogal uitputtende dialoog en het langs elkaar heen praten van criticasters enerzijds en functionele voorsprekers van de huidige beroepspraktijk anderzijds, doen me een beetje denken aan het verhaal van de twee blondjes die elkaar - gescheiden door een breed kanaal - tegemoet lopen.

Bij het passeren roept het ene blondje naar de ander: "Mevrouw, mevrouw, hoe-hoe! Weet u ook hoe ik aan de andere kant kan komen?"

Roept het ander blondje beleefd terug: "Maar mevrouw, U bent al aan de andere kant!"

Het is dan ook iedere keer weer een verademing om het kwartaaltijdschrift van de VAS, 'Achter de Komma' door te nemen; jeugdig fris, hoopvol, voorzichtig constructief-kritisch en niet dom. Ook al zou je af en toe wat meer sambal in het geschrevene willen stoppen. Maar dan zijn we misschien weer bezig blondje te spelen.

Voor diegenen die bij afstuderen hun studententijd zo snel mogelijk wilden vergeten, hier toch nog een duwtje in de rug om het verleden niet al te snel af te schrijven. Ik doe dat door een flitsbespreking van wat het laatste nummer (april 2012) van ‘Achter de Komma' te bieden had:

  • Een speelse en informatieve introductie en vergelijking van de 'schone accountant', de 'robuuste' en 'verse' accountant, de 'basisaccountant' en de 'accountant van morgen' door VAS-voorzitter Danny Tingelaar; inclusief een indringende waarschuwing voor hen die zich niet met hun eigen toekomst willen bemoeien. In vijfhonderd woorden. Knap. Kan ik wat van leren!
  • Anouk Marcelis geeft een levendig beeld van haar spannende traineeship bij de rijksoverheid, goed voor degenen (ook op deze site) die nog steeds menen dat een baan in de overheidsaccountancy zich niet kan meten met het openbare beroep.
  • Jordy Wolfs geeft in twee pagina's een informatief overzicht van de nieuwe wet op het accountantsberoep.
  • Karen Hu verrast ons met een kleurrijk reisverslag van haar bezoek aan Hawaii, dat me even nostalgisch deed terugdenken aan mijn eigen trektocht daar, tien jaar geleden. En hoe een creatieve toekomstige accountant Belgische grensbewakers in Brussel ervan kan overtuigen dat iemand met een Chinees uiterlijk, Frans paspoort zonder beheersing van de Franse taal, in Nederland wonend, toch niet staatsgevaarlijk hoeft te zijn.
  • Studentencoach Mireya Klumpers praat over de kunst van het gelukkig zijn op een wijze die me weer aan de studie wil doen beginnen. Ze zou ook een uitstekende coach kunnen zijn voor ons scribenten op deze site.
  • De Audi A1 S line wordt vakkundig door anonieme hand gefileerd.
  • Johan Nelemans stelt indringende vragen over studenten- belangenbehartigingvragen die in Achter de Komma niet meer voor de komma aan de orde lijken te komen. Het woord/wederwoord met hoofdredacteur Tom Ooms doet me denken aan twee blondjes die over het troebele water van het kanaal tot een vergelijk proberen te komen. Ooms pareert de aanmaning handig met een bedankje aan Johan "dat je ons scherp houdt". Er zit vast een toekomstige NBA-voorzitter in die Ooms!
  • Ik sla 'hotspot', 'theater', 'dvd' en 'boek' even over, hoe leuk ook geschreven.
  • Lilian Buckens en Femke Rijkens delen nuttig hun ervaring met praktijkscriptiegroepen; en dat op een wijze die me jaloers maakt op de vooruitgang die is gemaakt in de organisatie van het onderwijs sinds de Amsterdamse kabouterbeweging. En ze laten ons even meegenieten hoe gepassioneerde aankomende jonge accountants de blik op het oplosbare kunnen houden.
  • Leen Paape zou Leen Paape niet zijn als hij zijn geregelde bijdrage niet weer eens, charmant als altijd, verpakt had in nog eens de boodschap van en voor de robuuste accountant. Ik hoop er nog eens een cartoon van te mogen tekenen.
  • Maaike Meij laat indringend beide kanten zien van 'kantoorhumor': de verlossende en destructieve.
  • De studieraad praat ons bij over activiteiten en issues van het kwartaal.
  • En ten slotte spreekt hoofdredacteur Tom Ooms ons toe over wat ik zelf onvoorzichtig de social media gap zou willen noemen: een vermeende beperkte aansluiting van het beroep met de social media-trend; en het verhaal van de dreiging van de gemiste boot.

Al met al  blijkt 'Achter de Komma' een goede voorbeeldfunctie voor afgestudeerden en scribenten op deze site, door er aan te blijven herinneren dat geloof, hoop en liefde voor het beroep zich niet beperken tot gepassioneerde, robuuste, of teleurgestelde accountants of wandelende blondjes.

Voor mij is het ieder nummer weer een tonic.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Jules Muis verliet in 1995 het openbare accountantsberoep en was vervolgens vice president en controller van de Wereldbank en directeur-generaal en chief internal auditor van de Europese Commissie. Van 2014 tot eind 2020 was hij lid van de Public Interest Oversight Board (PIOB). Muis was van oktober 2012 tot oktober 2015 ook lid van de Board of Auditors van het European Stability Mechanism (ESM). Jules Muis schrijft op persoonlijke titel.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.