NBA

Kwaliteit

Kwaliteit, en met name het ontbreken ervan, staat met steeds grotere regelmaat op de agenda van het NBA-bestuur (formeel: de besturen van NIVRA en NOvAA). Nu is dat op zich logisch vanuit onze publieke taak en vanuit de door de ledenvergaderingen goedgekeurde strategische agenda. Echter, ik constateer dat we onvoldoende voortgang maken.

En dat leidt weer tot negatieve berichtgeving over onze beroepsgroep en de roep om extra maatregelen. Die roep komt zowel vanuit de bestuursleden die geconfronteerd worden met deze slechte resultaten maar ook en steeds vaker vanuit de leden.

De aanleiding voor deze column is het bericht van 14 mei jl. over de jaarlijkse uitkomsten van de kwaliteitstoetsingen uitgevoerd in 2011 door de Raad van Toezicht Beroepsuitoefening AA's en het Collega Kwaliteitsonderzoek van het NIVRA. Helaas is het beeld sinds mijn aantreden als NIVRA bestuurslid constant slecht. Gemiddeld één op de drie getoetste mkb-kantoren scoort een onvoldoende. Van de in totaal 248 getoetste kantoren is de kwaliteitsbeheersing van 88 kantoren onder de maat. In mijn column van 25 mei 2011 gaf ik al aan dat ik dit soort resultaten niet uit kan leggen, en op dat punt ben ik niet van mening veranderd.

Maar er is meer slecht nieuws. Ook uit de publieke sector komen berichten dat de kwaliteit van accountantscontrole zoals uitgevoerd door grote en kleine kantoren zodanig onder de maat is dat de overheid tot de conclusie gekomen is dat men daar niet meer op kan steunen ten behoeve van de Rijksrekening. Sterker nog, collega Dirk ter Harmsel en ik mochten op dat punt recentelijk een brief van de minister van Binnenlandse Zaken ontvangen. En last but not least zie ik dag en dag uit dat het accountantsberoep zich in de negatieve aandacht van de pers mag verheugen.

Ik (en ik hoop u met mij) word daar niet blij van. En de standaardreactie is dan het nemen van maatregelen, hetgeen ook hier het geval is. Daarbij focussen we overigens niet alleen op 'straffen' maar ook op 'helpen'. Dus ten aanzien van onze toetsingen zullen wij de volgende maatregelen nemen en voorzover nodig aan de komende ledenvergaderingen voorleggen:

  • Uitbreiding van de Verordeningen Kwaliteitstoetsing: door middel van het sluiten van een convenant met de AFM het uitbreiden van de toetsingen ook tot wettelijke controles, inclusief de mogelijkheid om risicogestuurd te gaan toetsen waardoor we kunnen differentiëren en de 'goeden' niet onder de 'kwaden' hoeven te leiden; ook willen we in de nabije toekomst overige werkzaamheden zoals het opstellen van belastingaangiftes gaan toetsen. Want ook daar verwacht het maatschappelijk verkeer dat accountants kwaliteit leveren;
  • Voortzetten en waar mogelijk intensiveren van het voor de tuchtrechter dagen van kantoren cq. de betrokken accountants die bij herhaling een onvoldoende scoren volgens het principe 'two strikes is out'; bij overduidelijk 'zware gevallen' zullen we niet meer wachten op een verbeterplan maar direct naar de Accountantskamer stappen. De ervaring leert overigens dat die weinig coulance toont en stevige tuchtmaatregelen neemt;
  • Aanpassing in het toetsingsinstrumentarium door het toetsen van startende kantoren in het eerste jaar, en het bij een onvoldoende toetsing verplichten van kantoorleidingen tot het bijwonen van specifiek hiervoor ontworpen cursussen als bijscholing;
  • Het ter beschikking stellen van ondersteunende praktijkhandboeken, alsmede brochures en cursusmateriaal op het gebied van kwaliteitsbeheersing om (startende) kantoren te helpen hun kwaliteitsbeheersingssysteem op te zetten of op orde te brengen.

In het kader van de kwaliteit van de controles in de publieke sector hebben wij overleg gehad met de besturen van de betrokken kantoren. De kantoren hebben toegezegd te zullen zorgdragen voor aangescherpte centraal aangestuurde interne kwaliteitsbeoordelingen en betere borging van sectorkennis. De NBA zal een praktijkhandreiking uitbrengen ten behoeve van controles in de publieke sector en een aantal workshops organiseren om kennis en ervaringen uit te wisselen.

Kortom, uw beroepsorganisatie neemt de noodzakelijke maatregelen maar kan niet uw verantwoordelijkheid overnemen om uw werk op kwalitatief goed niveau te verrichten. Dat laatste moet u echt zelf doen. En daarmee heeft u het herstel van het vertrouwen in onze beroepsgroep voor een belangrijk deel in eigen hand.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Ruud Dekkers is partner bij PricewaterhouseCoopers Accountants NV. Dekkers was van 2010 tot en met 2012 voorzitter van het NIVRA.

Gerelateerd

12 reacties

Arnout van Kempen

Gezien wat ik hier al schreef: www .accountant.nl/Accountant/Weblogs/Wildschut/Doen+we+nog+mee.aspx neem ik aan dat de voorstellen die de voorzitter van het NIVRA hier noemt met een staande ovatie begroet zullen worden bij de ALV.

Jan Weezenberg

Geachte Johan Visser, Voor die 550 bladzijden geldt de spreuk van overbevolkte stafafdelingen in het bedrijfsleven: VELE HANDEN MAKEN ALLICHT WERK ! Vriendelijke groet, Jan Weezenberg

Pieter de Kok

Om mijn Steve Jobs verhaallijn verder af te maken, naast kwaliteit had Steve een andere drive, gekoppeld aan kwaliteit: KEEP IT SIMPLE. In dit licht ga ik ervan uit dat ik vele van u as 15 juni zie bij debatbijeenkomst NBA en TUACC ; assurance in MKB praktijk.Mijn input zal gericht zijn op KEEP IT SIMPLE mindset - heldere risico-analyses, heldere keuzes in het werkprogramma, effectieve audit technieken, heldere vastlegging etc. Het kan. www.nba.nl/Actueel/Nieuws/Nieuwsarchief/Assurance-in-het-mkb-andere-eisen-andere-verklaring/

Johan Visser

Het lijkt me heel wijs als de NBA de commentaren van Paul Stoele e.a heel serieus neemt. Het zijn inderdaad meestal producenteneisen die er aan het containerbegrip kwaliteit gesteld worden en biivoorbeeld bij de doelgroep vrije beroepers,(advocaten,artsen,consultants etc) vaak weinig passend zijn en alleen leiden tot hogere kosten die absoluut niet uit te leggen zijn aan de geachte client die de rekening mag betalen. Niet voor niets hebben sommige respectabele kantoren nog steeds ,min of meer stiekem,een belang in een hoogwaardig administratiekantoor waar ze dit soort clienten een prima stuk dienstverlening geven. Het zou toch te denken moeten geven dat na zo veel jaar van toetsingen nog zo velen niet aan de eisen voldoen. Ten dele is dat inderdaad kwalijk c.q domheid maar ook wijkt men af van de eisen om de heel goede reden dat men de client niet op kosten wil jagen voor iets waar de client niets aan heeft. Het moet toch mogelijk zijn om meer maatwerk te leveren qua kwaliteitseisen en het stelsel zo op te zetten dat eerst en vooral de concrete behoefte van clienten(groepen) tot hun recht komt. Dus zet SRA,Auxilium,Full Finance etc etc bij elkaar en aan het werk. En zet in het kleine MKB de RAbril af! Anders dan bank en Belastingdienst is daar maar uiterst beperkt sprake van maatschappelijk verkeer. Laat daar de Accountant gewoon de natuurlijke sparringpartner en financiele raadgever van de ondernemer zijn en vergeet al die regels die onmisbaar zijn bij OOB,s Tot slot een handreiking van 550 pagina,s is gewoon humor.Lijkt me meer een loden last.Mensen dit moet toch simpeler kunnen.Vergeet niet eenvoud is het kenmerk van het ware.

Tom Ooms

Ik denk nog steeds dat het begint bij de basis. De accountancyopleiding, discussie rondom het HBO en WO niveau. Het wetenschappelijk denkkader wat een accountant nodig heeft. En de belangrijke taak van de praktijkstage in de accountancyopleiding. Daarnaast is de bedrijfscultuur en de tone at the top binnen accountantskantoren een van de belangrijkste randvoorwaarden om de kwaliteit te waarborgen.

Paul Stoele

Het meest opvallende aan de berichtgeving over ‘kwaliteit’ en ‘kwaliteitseisen’ is en blijft, dat het de suggestie in zich draagt van een algemene overeenstemming omtrent een universele en te allen tijde geldende norm. Echter. Hier is geen sprake van. Op de eerste plaats is er een scala aan gebruikers van de diverse accountantsdiensten en –producten, die bovendien – afhankelijk van omstandigheden (zoals, bijvoorbeeld, tijdsdruk of financiële mogelijkheden) – niet eens altijd dezelfde eisen hebben. Kortom: de kwaliteitseisen van degenen die (uiteindelijk) de norm bepalen zijn divers en niet consistent. Bij de toetsingen, daarentegen, worden niet deze (consumenten) kwaliteitseisen tot uitgangspunt genomen, maar de door de beroepsgroep geformuleerde (producenten) eisen. Dat er dan met name in de zeer diverse mkb-praktijk, waarbij maatwerk (in velerlei opzicht) vanzelfsprekend zwaarwegend is, “ontoelaatbare” normafwijkingen worden geconstateerd ligt voor de hand. De vraag is alleen: wordt wel de juiste norm gehanteerd? Is de geleverde dienst vanuit consumentenperspectief inderdaad ondermaats en dus ontoelaatbaar? Het maken van vergelijkingen is altijd gevaarlijk. Toch durf ik in dit verband te wijzen op de autobranche. Alle auto’s moeten aan bepaalde basiseisen voldoen. Echter. Er zijn toch wel kwaliteitsverschillen en consumenten betalen daarvoor al naar gelang hun eisen ter zake en/of hun mogelijkheden. Welnu. Alle accountantsdiensten moeten inderdaad aan bepaalde basiseisen voldoen. Daarnaast en daarboven mogen de producenten, de accountants, al naar gelang de wensen en mogelijkheden van hun cliënten gedifferentieerde diensten aanbieden (tegen, vanzelfsprekend, daarmee in overeenstemming zijnde tarieven). Of dit steeds bij de toetsingen en uitkomsten daarvan voldoende in ogenschouw wordt genomen waag ik te betwijfelen. Om die reden, mede gebaseerd op mijn jarenlange ervaring in met name de mkb-accountancy, beoordeel ik de gerapporteerde resultaten wat genuanceerder.

Coen Bongers, docent accountancyvakken Windesheim

De basis van een vak begint bij een goede opleiding. En een goede begeleiding in de uitvoering van het mooie vak. Ik hoor te vaak dat de stagieres van onze opleiding constateren dat van een deugdelijke opzet in de uitvoering van een controle vraagtekens kunnen worden gezet. En dat is niet omdat de stagiair het niet begrijpt en de verbanden nog niet zien, nee vooral omdat wordt uitgelegd dat vanuit budget en tijdsaspecten zaken niet nodig zijn. Dooddoeners als: 'de boekjes zeggen dat wel, maar wij doen dat nu eenmaal zo.......' Maar een goede opleiding alleen is niet genoeg.... Wat de beroepsgroep niet begrijpt is dat wij voor een heel groot deel al zijn ingehaald door de praktijk: op ICT gebied loopt de gemiddelde accountant mijlenver achter, op overige deskundigheidsgebieden zijn ook vraagtekens te zetten. Derivaten om maar eens een voorbeeld te noemen: de gemiddelde accountant zou op basis van het derde fundamenteel beginsel af moeten haken.En: tijdens de PE netrale #Tuacc bijeenkomst werd het pijnlijk duidelijk: tot tweemaal toe hoor je een klant van een accountant zeggen dat bij de afschaffing van de controleplicht de accountant er als eerste uit vliegt. Dan zou toch eens nagedacht moeten worden HOE dat komt en WAT we daarmee moeten doen. Het publiek heeft alleen geen verwachtingskloof meer ten opzichte van ons werk. Ze verwachten wellicht nog maar heel weinig....... Om iets te bereiken heb je 2 zaken nodig: willen en kunnen. Kunnen: opleiden, opleiden en ervaring blijven opdoen, en weten wanneer je iets NIET kunt doen.. Willen: de daadwerkelijke intentie hebben om in de toekomst ons vak te willen verbeteren, niet eens alleen een wettelijk kader. Ik sluit met ter afsluiting bij Fouk aan. Het is eigenlijk te triest voor woorden. Vooral voor mijn studenten, de toekomstige generatie accountants.

Pieter de Kok

Kwaliteit. Afgelopen dagen het boek Steve Jobs uitgelezen. Om verschillende redenen geraakt door de enorme intensiteit van deze man. Positief en negatief, maar tot in elke vezel gedreven door een wens: top kwaliteit. Tot op de printplaat toe (iMac is transparant gemaakt om ook die schoonheid van de "achterkant" te laten zien). Kwaliteit. Trots. Mooiste vak. Wat een gemiste kansen, opnieuw, nog steeds.

anton ewoldt

Het steeds mar slechter wordende imago van de accountant is geen goede start voor de nieuwe NBA . Waarom pakt het bestuur niet het kwaad bij de wortel en gaat investeren met alle opleidingsinstituten en universiteiten de accountantsopleiding drastisch hervormen en ervoor zorgen dat vanaf september 2012 er over 1) 10 jaar (gemiddelde doorlooptijd) er weer een kwal

Gerrit Kroes

De zorg over de kwaliteit van (kelinere) accountantskantoren van Ruud Dekkers is terecht. Maar de reactie van de heer De Lange is evenzo terecht. Te lang heeft de NBA weinig gedaan om de implementatie van nieuwe regelgeving te begeleiden. Wellicht veroorzaakt door een oververtegenwoordiging in de verenigingsorganen van de grote kantoren waar de implementatie met de voorhanden kwalitatieve en kwantitatieve capaciteit intern kon worden geregeld. Vanuit mijn functie kom ik bij veel kleinere kantoren regelmatig over de vloer. De kwaliteit is wisselend waarbij de inzet en motivatie van de eigenaren vaak beslissend is voor de kwaliteit van het hele kantoor. Op dit moment hebben de kleine kantoren veel concurrentie van administratiekantoren waar weinig of geen regels gelden. Wat veel kleine kantoren steekt is dat er vanuit de NBA niet over de kwaliteitseisen die aan de kantoren worden gesteld wordt gecommuniceerd. De hogere kosten van een accountantskantoor ten opzichte van een administratiekantoor vanwege die kwaliteitseisen kunnen naar de klant mede daardoor moeilijk worden onderbouwd. In de hitte van de concurrentie gaat het dan soms een tandje minder. Niet goed maar wel begrijpelijk. Naar mijn mening zouden de volgende elementen nodig zijn: - steek veel energie in de implementatie van de regelgeving met niet alleen nadruk op wat maar vooral ook op hoe; - communiceer de verplichte kwaliteitseisen duidelijk naar de markt ter ondersteuning van de accountants in het veld; - gebruik de deskundigheid van de verschillende dienstverleners op dit terrein die al jaren ervaring hebben in het praktisch ondersteunen van kleine accountantskantoren (SRA, Extendum, Full Finance etc); - introduceer kwaliteitskringen en stel deelname daaraan verplicht, stimuleer dit door adequate begeleiding en beloon dit met toekenning van PE-punten; - de focus van de regelgeving en toetsing is gericht op formaliteiten, wijzig dit in een focus op de kwaliteit die de klant ervaart binnen het voldoen aan de randvoorwaarden van de regelgeving; - maak het lidmaatschap een keurmerk, bij onvoldoende toetsing mag het keurmerk tot een hertoetsing met positief resultaat niet worden gebruikt. De ervaring die ik de afgelopen 9 jaar in het begeleiden van MKB-accountantskantoren heb opgedaan stel ik graag ter beschikking.

drs. W.G. de Lange RA

Als reactie op de column van onze voorzitter van 15 mei 2011 schreef ik een reactie met een actieplan. Het is daarna een jaar lang (voor mij teleurstellend) stil gebleven. En in 2012 constateren we opnieuw te veel onvoldoende scorende collega’s. In het actieplan 2012 worden enkele maatregelen aangekondigd. Helaas gaat NIVRA voorbij aan enkele suggesties, die ik graag (cursief weergegeven) herhaal en voorzie van enige toelichting. • Een pauze van 4 jaar m.b.t. wijzigingen in de regelgeving. De overdaad aan wijzigingen is vaak een van de oorzaken voor een onvoldoende. En een (concept) Handreiking voor controles in het MKB van 550 pagina’s nodigt ook niet echt uit tot invoering. • Verplichte coaching door ervaren collega’s bij opzet en uitvoering van verbeterplannen Dit is een middel dat goed werkt bij opzet en aanpassing van Handboeken. En op meer permanent basis uitgevoerd kan een praktijkcoach bijdragen aan het vermijden van fouten in opdrachten en aan een praktische toepassing van de regelgeving • Verkorting van het onderzoeksinterval bij twijfelgevallen. Op dat punt zou de Verordening kunnen worden gewijzigd door op te nemen dat een praktijk na 2 jaar een hernieuwd regulier onderzoek, indien de onderzoekers daar redenen voor zien. De praktijkhandboeken bestaan al sinds 2005 met bijbehorende cursussen. Versneld onderzoek van starters is dan alleen zinvol als het een inventariserend onderzoek betreft, leidend tot verplichte coaching of specifieke PE. Zwaardere sancties komen pas in aanmerking als NBA zich daadwerkelijk heeft ingespannen een accountantspraktijk te laten voldoen aan de gestelde regels.

Fouk Tsang

Ruud, Eigenlijk is het te triest voor woorden dat de voorzitter van de NBA dit moet schrijven. Het aandeel van kantoren met een onvoldoende is gewoon te groot. Borrelpraat van vele kleine accountantskantoren is vaak dat het alleen bij de grote jongens mis gaat. Ja de grote jongens komen sneller in de media, hoge bomen vangen veel wind. Maar deze onderzoeken wijzen uit dat het ook bij veel kleine kantoren mis gaat. Ik lees dat de NBA zowel wil gaan helpen als gaan straffen. Dat is goed en misschien wel vooral het laatste. De keten is immers zo sterk als de zwakste schakel. En de onderzoeken wijzen uit dat we vele zwakke schakels hebben. Naar de kantoren met een onvoldoende zou ik willen zeggen schaam u diep!

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.