NBA

Effectief handhaven en de 'openbaar aanklager'

Herhaaldelijk dringen columnisten op deze site er bij de NBA op aan om de rol van openbaar aanklager invulling te geven door het instellen van een aparte functie met voldoende budget. Nu vermoed ik dat we niet van mening verschillen over de gewenste uitkomsten van zo'n functie: het aanpakken en zo nodig verwijderen van de rotte appels uit de mand van deskundig en integer opererende beroepsgenoten. Over die uitkomst bestaat wat ons betreft in ieder geval geen enkel misverstand. De vraag is wel hoe we dit het beste kunnen realiseren.

Voor wat betreft het domein van de wettelijke controle heeft de wetgever daartoe een publieke toezichthouder, de AFM, in het leven geroepen, en deze uitgerust met de nodige bevoegdheden. De onderzoeksbevoegdheid van de AFM reikt aanzienlijk verder dan die van de NBA, een goede reden om onderzoeken en daaruit voortvloeiende (tucht)procedures op het terrein van de wettelijke controles aan de AFM over te laten omdat dit is wat de wetgever heeft beoogd.

Vestia, Weyl en DSB zijn overigens alle controleplichtige organisaties. Hier ligt dus geen taak voor de NBA en met de AFM zijn daarover afspraken gemaakt.

Als het gaat om gevallen die buiten de wettelijke controle liggen, bijvoorbeeld overtredingen van de VGC, dan draagt de AFM deze over aan de NBA. Eenzelfde afspraak is gemaakt met de Belastingdienst, binnenkort te bekrachtigen in een convenant. Ten slotte werkt de NBA samen met het College van Procureurs-Generaal dat strafrechtelijk vervolgde accountants bij ons meldt. Er zijn op dit moment overigens noch door de AFM noch door de Belastingdienst zaken aan ons overgedragen.

De NBA is het aan haar stand verplicht dit soort meldingen serieus te behandelen. Uiteraard omdat de wet dat vereist, maar instanties als AFM, de Belastingdienst en het Openbaar Ministerie vertrouwen ook op een actieve invulling, zij maken dergelijke afspraken niet voor niets. Daarnaast monitort de NBA als publiekrechtelijke organisatie ook zelf de omgeving op signalen van mogelijke overtreding van gedrags- en beroepsregels.

De aanklagersrol van de beroepsorganisatie is beschreven in de beleidsregel Tuchtrechtspraak. Deze beleidsregel is gestoeld op de Wtra en bepaalt de procedures vooronderzoek, klachtindiening en beroep. Tevens wordt de formele rol van de voorzitter van de beroepsorganisatie als aanklager vastgelegd.

Toepassing van de beleidsregel heeft inmiddels geleid tot meerdere onderzoeken en procedures, Ruud Dekkers schreef hier al over in zijn column van 22 maart 2012. Niet alleen ‘zekere' procedures met honderd p rocent slaagkans, want op 13 maart 2012 werd een verzoek tot tijdelijke doorhaling door de voorzitter van het NIVRA afgewezen door het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Om haar handhavingsrol invulling te geven zet de NBA de nodige middelen in. In 2011 werkten circa 3fte aan de voorbereiding van handhavingsprocedures, daarnaast werd circa € 200.000 besteed aan externe juridische ondersteuning. Die inzet leidde tot 193 tuchtprocedures; het merendeel betrof accountants die hun PE-verplichting niet naleefden of bij herhaling onvoldoende scoorden bij de kwaliteitstoetsingen. Daarnaast is een aantal onderzoeken gestart als gevolg van toepassing de beleidsregel.

De vraag is wat mij betreft dan ook niet zozeer of we voldoende ondernemen, maar eerder of dat voldoende zichtbaar is. Nu suggereert de term ‘onafhankelijk openbaar aanklager' dat deze persoon niet onder het bestuur zou vallen en hij/zij zonder restricties de publiciteit zou kunnen zoeken, maar dat is natuurlijk niet zo. De NBA kent een wettelijke verantwoordelijkheid die bij het bestuur is gelegd, alsmede een wettelijke geheimhoudingsplicht. Publieke communicatie over specifieke zaken is derhalve, hoe frustrerend soms ook, niet aan de orde.

Dat mag een goede communicatie over onze handhavingsrol overigens niet in de weg staan. Dat kan bijvoorbeeld door periodieke rapportage over onze acties, uiteraard met inachtneming van privacy en geheimhouding. Ook in ons jaarverslag 2011 gaan we hier explicieter aandacht aan besteden.

Daar blijft het niet bij. Het NBA-bestuur neemt haar handhavingsrol uiterst serieus en heeft de directie mede naar aanleiding van de aansporing op deze site gevraagd om de acties te inventariseren die deze rol nog effectiever kunnen maken. Dat kan bijvoorbeeld door meer mankracht en middelen vrij te maken, of door de toekomstige Raad voor Toezicht (met daarin twee onafhankelijke rechters) een duidelijker rol te geven in de procedures. Momenteel worden de mogelijkheden geïnventariseerd en binnenkort zullen wij voorstellen aan het bestuur doen.

Of we daarmee de invulling geven aan de functie van aanklager zoals de critici voor ogen staat, kan ik van hieruit moeilijk beoordelen. Maar gelet op het beoogde resultaat en de kaders van de wet maken we onze actieve handhavingsrol waar. En uiteraard houden wij u van de besluitvorming op de hoogte.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Berry Wammes is programmadirecteur Cultuur en Beroepsontwikkeling bij de NBA. Hij was tot 1 september 2023 algemeen directeur van de NBA.

Gerelateerd

3 reacties

jules muis

Al lezende, komt het me toch voor dat we wel een uiterst Byzantijnse constructie hebben opgezet, en het om meer gaat dan perceptie, en het gevaar dat iedereen op iedereen wacht groot is, en verantwoordingskaders voor het vervolgingsbeleid veel te veel gatenkaas. Ik begrijp dat of/of vervolgings mechanismen ons theoretisch het meest aanspreken, maar zie praktisch blijvende problemen in het onderscheid maken tussen wettelijke verplichtings situaties en geen wettelijke controleplicht; tussen individuele accountants en het accountantskantoor. Het lijkt me toch dat het NBA, via een en/en constructie, dan hoeven we niet te wachten op wat anderen doen, beter geplaatst zou zijn haar totaal verantwoordelijkheid voor de kwaliteitsverantwoordelijk van haar leden te nemen. We zien hier in Amerika vele gevallen waar meerdere agencies een onderzoek starten, ieder onder eigen mandaat. Dat geeft wel eens een probleem, en kan tot overkill voeren, maar leidt ook vaak tot verrassende 'discoveries'. Alternatief, de instelling van een speciale aanklager die integraal de misslag onderzoeksrol op zich neemt, zoals eerder op deze site bepleit, kan deze nadelen sterk veminderen. Anders moeten we ons niet verbazen dat het lege middenveld nog voor een lange tijd wordt ingevuld door onze eigen Ersatz speciale aanklager, ook bekend onder de naam Lakeman, for better and worse.

Ron Dohmen

Hoewel ik Arnout zijn overpeinzingen gevoelsmatig wel deel, ligt de waarheid volgens mij in het midden. Een openbaar aanklager kan zijn werk simpelweg niet adequaat doen als hij daar geen wettelijke bevoegdheden toe heeft. Een tuchtklacht kan weliswaar door iedereen worden ingediend, maar dat is wat anders dan het afdwingen van de infomatie die de onderbouwing zou moeten zijn voor een klacht. Een formele binding met b.v. de AFM of de NBA is onder de huidige wetgeving dan ook een voorwaarde. Dat de AFM of de Belastingdienst op dit moment nog geen zaken aan de NBA hebben overgedragen lijkt me niet zo vreemd. Het convenant dat de basis wordt voor de overdracht is immers nog niet ondertekend, ik heb er althans nog niets over gelezen. Nu we het toch over de openbaar aanklager hebben: elders op deze site wordt Pieter lakeman in een reactie op een column - weliswaar met een kwinkslag - in één adem genoemd met de functie van openbaar aanklager. Daar heb ik wel wat moeite mee, dit is zoals het juist niet zou moeten gaan. Dhr. Lakeman heeft n.a.v. de Vestia-affaire een tuchtklacht ingediend, maar ik vraag me af of hij meer weet dan wat in de media daar over is geschreven. Diepgaand onderzoek in de dossiers van de accountant zal hij bijvoorbeeld niet hebben gedaan. Maar door het indienen van een tuchtklacht loopt hij niet alleen voor de troepen uit, hij ontneemt daardoor ook de mogelijkheid voor b.v. de AFM om tegen dezelfde accountant een klacht in te dienen. Het ne bis in idem-beginsel zoals dat in het strafrecht gemeengoed is, geldt immers ook in het tuchtrecht. Mocht de AFM na gedegen onderzoek concluderen dat de tekenend accountant verwijtbaar steken heeft laten vallen, dan kan er geen klacht meer worden ingediend. De mogelijkheid heeft Lakeman immers al ontnomen. Als ik de tekenend accountant zou zijn geweest, dan zou ik blij zijn met de aktie van Lakeman. Een klacht komt er immers toch wel, maar nu is die klacht gebaseerd op los zand uit de media in plaats van een gedegen onderzoek door de AFM. Een beetje advocaat moet daar toch wel iets mee kunnen lijkt mij. De klacht van SOBI is wat mij betreft dan ook alleen maar een nieuwe pr-stunt van Lakeman.

Arnout van Kempen

Drie opmerkingen, vanaf vakantieadres, dus zonder heeeeeeel diep nadenken vooraf: - goed te lezen dat schrijven op deze site kennelijk effect heeft. Dat motiveert om door te gaan met signaleren en argumenteren. Want uiteindelijk zullen het de argumenten moeten zijn die het doen. - het is imho niet waar dat de AFM de rol van aanklager heeft in het wettelijk controle-domein. De AFM is toezichthouder (genuanceerd andere rol) en ze houdt toezicht o accountantsorganisaties, NIET op accountants. Dat er wel een hecht verband is blijkt al uit de WTA, maar tenzij de WTA recent herschreven is, blijkt daar niet uit dat de beroepsorganisaties beperkt zouden worden in de rol die ze al voor de WTA hadden. In tegendeel, het is juist via de WTA dat de wetgever de beroepsorganisaties dringend heeft aangespoord hun werk serieuzer invulling te geven. - het is en blijft bijzonder dat de NBA wel in beweging komt, naar eigen zeggen, als reactie op wat op deze site word geschreven, maar de meermaals uitgestoken hand op deze site van verschillende mensen om de NBA daarbij behulpzaam te zijn negeert. Hoe dan ook, ik ben blij te zien dat Berry in ieder geval mijn belangrijkste argument, o zijn eigen wijze natuurlijk, prominent aan de orde stelt: het draait vóór alles om perceptie, communicaie, PR, zichtbaarheid. Om maar een onder accountants bekende uitspraak te verdraaien: niet gezien, is niet gedaan.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.