'All I really need to know I learned in kindergarten'
Tijdens de laatste conferentie van de EFAA, de Europese koepelorganisatie van accountants en auditors in het mkb, koos Diane Rubin van de Amerikaanse National Association of State Boards of Accountancy (NASBA) een zeer originele invalshoek voor het onderwerp 'professioneel-kritische instelling'.
Die invalshoek is ontleend aan een boek van Robert Fulghun, waarvan de titel boven deze column staat. De kern ervan, toegepast op accountants, is: eigenlijk hoef je als accountant alleen maar terug te denken aan je vroege schooltijd. Wat heb ik toen geleerd? Welke basis is er toen gelegd?
Fulghun memoreert wat we toen leerden. Voor de professioneel kritische accountant zijn met name de volgende 'basisvaardigheden' van belang:
- Wees eerlijk.
- Geef zaken die niet van jou zijn terug aan de rechthebbende.
- Ruim je eigen rotzooi op.
- Eigen je geen dingen toe die niet van jou zijn.
- Bied je verontschuldigingen aan als je iemand gekwetst hebt (in de brede zin van het woord).
- Leef in balans.
- Blijf je bewust van onverwachte zaken.
- En herinner je één van de eerste en belangrijkste woorden die je geleerd hebt: KIJK GOED UIT!
In deze punten is veel vervat om een professioneel kritische accountant te zijn. Misschien zijn we deze simpele regels door de jaren heen vergeten. Misschien hebben de Young Profs met wie ik heb gesproken dan toch gelijk dat zij er beter in zijn, maar zij staan ook dichter bij hun kinderjaren.
Bij deze daarom, in aanvulling op de verplichte training, een reminder voor wie, net als ik, inmiddels vijftig jaar of ouder is!