NBA

Data-analyse

In vervolg op mijn vorige column over IT-audit en het digitale debat wilde ik het vandaag met u hebben over een ander modern ICT-controlemiddel dat nu al tot onze beschikking staat, data-analyse.

Data-analyse is niet nieuw. Sterker nog, ik kan mij herinneren dat ik midden jaren tachtig van de vorige eeuw met het programma Auditape en een band met client records onder de arm richting Utrecht ging om daar in het rekencentrum mijn steekproeven en analyses te programmeren. Daar was je dan enkele dagen mee bezig, maar gaf je de mogelijkheid om goed na te denken wat je met specifieke queries kon bereiken om vreemde boekingen te detecteren. Ik was in die tijd als manager betrokken bij de controle van een bouwbedrijf en daar deden we bijvoorbeeld queries op overboekingen tussen werken, teneinde het eventueel slepen met winsten of verliezen door de projectleiders boven water te krijgen.

Kortom, niets nieuws, maar lange tijd wel uit de gratie. Terwijl het een uitstekend middel is om inzicht te krijgen in de (geautomatiseerde) boekingsgangen van een onderneming en om bijvoorbeeld mogelijke fraudes op te sporen. Daarnaast hebben de huidige IT-systemen zelf ook veel meer mogelijkheden op dit gebied.

Het valt mij daarbij op dat sommige accountants het middel om de een of andere reden schuwen. Wellicht onbekendheid, tegenwerking door de cliënt vanwege het uit handen geven van de administratie, of het feit dat het een behoorlijke up front-investering vraagt, maar daarvoor krijg je een betere en efficiëntere controle terug. Bij ons op kantoor monitoren wij daarom al een aantal jaren per partner de inzet van IT-audit en data-analyse.

Bovendien zijn toepassingen als Account Analyser, het programma dat wij op kantoor gebruiken, vele malen gebruikersvriendelijker dan zoals het vroeger was. Inladen in de pc bij de cliënt en je kunt beginnen. Daarbij proberen wij ervoor te zorgen dat de cliënt data-analyse zelf ook gaat gebruiken ten behoeve van de vergroting van de betrouwbaarheid van de cijfers, optimalisatie van systemen en processen, en de besluitvorming .

Een voorbeeld: recent hebben we data-analyse toegepast bij een client (niet-oob) die net een nieuw data warehouse had ingericht. De resultaten hiervan hebben we gepresenteerd in de management letter. Niet zozeer vanwege de bevindingen voor de controle van de jaarrekening, maar met name om de cliënt het verbeterpotentieel van de eigen systemen en procedures te laten zien. Vele kleine verkoopfacturen aan dezelfde klant, grote aantallen creditnota's, vele kleine eenmalige inkoopfacturen, betrouwbaarheid van schattingen op projecten, betalingen op adressen die je niet zou verwachten, restaurantnota's die via expense reports gedeclareerd hadden moeten worden etc. etc. Het meest interessante vond ik de opmerking van de ceo, die ons aangaf dat hij een dergelijke exercitie nog niet eerder had gezien, en dit zag als echte toegevoegde waarde voor het bedrijf. Inmiddels heeft het bedrijf data-analyse actief opgepakt.

Nu zult u zeggen dit is niet relevant voor het mkb. Niets is minder waar. Een aantal jaren geleden hebben wij een mkb-cliënt overgenomen met Exact software waarbij wij in staat waren om met gebruik van IT-audit en de querie-mogelijkheden van de software de benodigde tijd voor de controle terug te brengen van vier weken door de vorige accountant, die om de computer heen controleerde, tot één week. Daarbij vond de cliënt de lagere rekening, relevante adviezen en minder door hem te besteden tijd bijzonder prettig.

Uiteraard zijn deze ervaringen niets nieuws voor degenen die al actief met data-analyse bezig zijn. Maar zij die nog koudwatervrees hebben zou ik willen uitdagen om hier snel mee te starten. De kwaliteit van de controle gaat er niet alleen op vooruit en de cliënt ziet de meerwaarde ervan, maar u bent zich beter aan het voorbereiden op de toekomst.

Van harte aanbevolen dus!

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Ruud Dekkers is partner bij PricewaterhouseCoopers Accountants NV. Dekkers was van 2010 tot en met 2012 voorzitter van het NIVRA.

5 reacties

Toine Goossens

AT:Ruud, Een mooi stukje over toegevoegde waarde. Het doet mij denken aan de Amerikaanse onderneming die alle inkoopdata van food suppliers analiseert op basis van de overeen gekomen prijzen en leveringsvoorwaarden. De fee wordt berekend over het verdiende voordeel. Succes verzekerd.

Arnout van Kempen

Ik heb, toevallig, stukken waaruit blijkt dat de discussie over de verouding tussen accountant en automatisering al speelt binnen de beroepsorganisatie sinds.... Ruim, heel ruim, vóór WO II

Marcel Eikelenstam

In 2009 heeft Kim Arnouts (universiteit Nyenrode) haar masterscriptie geschreven over het gebruik van auditsoftware bij gegevensgerichte controlewerkzaamheden. Zij heeft door middel van een enquête onderzoek gedaan onder afgestudeerde openbaar accountants die wettelijk controles verrichten. Uit haar onderzoek is naar voren gekomen dat 79% van de respondenten gebruik maakt van auditsoftware voor gegevensgerichte werkzaamheden. Auditsoftware wordt voornamelijk gebruikt voor (in volgorde van belangrijkheid) cijferanalyse en het opsporen van uitzonderingen/bijzondere boekingen. Auditsoftware wordt het minst gebruikt voor bestandsvergelijking en steekproeven. De top 3 van grootste knelpunten van alle respondenten is als volgt: 1. Gebrek aan ICT-kennis. 2. Gebrek aan ervaring. 3. Gebrek aan specifieke kennis over auditsoftware. Weerstand van de cliënt was het minst belangrijke knelpunt. De belangrijkste reden waarom geen gebruik gemaakt wordt gemaakt van auditsoftware is de aanwezigheid van voldoende andere controlemogelijkheden. Uit het onderzoek is verder gebleken dat er geen verband aanwezig is tussen de functie van de accountant en het gebruik van auditsoftware. Wel lijkt er een negatief verband te zijn tussen het aantal ervaringsjaren en het gebruik van auditsoftware; de dataset bleek helaas niet geschikt om hierover een statistisch betrouwbare uitspraak te doen. De belangrijkste beperking van het onderzoek is de representativiteit, als gevolg van hoge non-response en het beperkte aantal niet-gebruikers van auditsoftware. De response bedroeg 21% en heeft 72 bruikbare enquêtes opgeleverd. Al in het jaar 2000 pleitte het NIVRA in haar beleidsnota Kwaliteit en transparantie voor het sterker inspelen op ICT. Ik vrees dat dit onderwerp ruim 10 jaar later onverminderd actueel is.

Marco Hill

Behoorlijk wat punten van herkenning. Inderdaad data-analyse is in het geheel niet nieuw. In 1987 is ACL begonnen met het ondersteunen van voornamelijk accountants door het aanbieden van een tool waarmee data in allerlei data-formaten ingelezen kon worden. Dat is dus nu 25 jaar terug! En tegen de tijd dat mijn werkbare leven vorm kreeg, zo rond ’95, was het nog steeds niet ongebruikelijk met tapes onder de arm de cliënt te verlaten. Dat was ook de tijd dat veel van de grote kantoren begonnen met het breder uitrollen van tools zoals ACL in de controlepraktijk: alle accountants aan de data-analyse! Immers, tot die tijd werd dit voornamelijk tot het domein van EDP Auditor en technisch geëngageerde accountant gerekend. Investeringen bij grote kantoren ten spijt is mijn - wellicht nog te rooskleurige - inschatting dat maximaal zo’n 10% van de accountants toen ook daadwerkelijk aan de slag is gegaan met data-analyse. Neemt niet weg dat de ontwikkeling van de tools en met name de inzet in allerhande ‘assurance’ gerelateerde projecten een grote vlucht heeft genomen. Daarnaast is er in de afgelopen decennia een enorme ontwikkeling aan de kant van de applicaties die ondernemingen gebruiken: het is veel makkelijker geworden data te ontsluiten! De ontwikkeling van data-analyse tools, de ervaring die in bredere assurance context is opgedaan en het eenvoudiger worden van het ontsluiten van bron-data zijn argumenten die helpen ‘hen met koudwatervrees’ te overtuigen. Over bronsystemen heen, financieel georiënteerde audits, business focus en continue, dat is ook data-analyse. Grootboekrekeningen analyseren kan een vertrekpunt zijn maar is zeker niet de bestemming. En voor de goede orde, dan begint het pas echt! Waar we de kreet ‘toegevoegde waarde’ bijna niet meer in de mond durven nemen ben ik nog steeds een ‘true believer’ van de kracht van data. Ja, in een grote gegevensverwerkende onderneming is het makkelijker deze kracht aan te tonen. Maar juist ook bij die MKB-ondernemer die wellicht toch iets minder grip heeft op zijn proces dan zijn buikgevoel hem zegt. Ga maar eens na: webshop in de cloud, orderverwerking op eigen server, online betalingen via Worldpay, administratie bij ExactOnline, directe koppeling logistiek naar TNT Express…… maar het is MIJN bedrijf! Die accountant heeft echt nog wel wat bij te dragen!

Arnout van Kempen

Tegenwerking van de klant was het in ieder geval niet. Een jaar of tien, vijftien geleden behoorde een cursus ACL tot he verlichte programma van iedere opdrachtleider binnen Coopers & Lybrand. Na die cursus waren er enkelingen die er zelf mee aan de slag gingen, enkelingen die in ieder geval genoeg begrepen hadden om iemand uit de CAS-praktijk (de toenmalige IT auditclub van C&L) in te huren voor data-analyse, en een overdonderend grote hoeveelheid die kennelijk zo snel mogelijk wilde vergeten wat ACL was. Aangezien ik in die tijd voor de CAS-praktijk werkte, goed met ACL overweg kon, en aan de audit kant zat, heb ik van redelijk dichtbij mogen waarnemen waar het stokte. Ik denk niet zozeer de onwil, als wel het onbegrip voor de mogelijkheden van data-analyse bij accountants. Met een cursusje ACL van een dag, een RA-opleiding zonder enige praktische aandacht voor het onderwerp, ben je er niet.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.