Opinie

Teloorgang normen en waarden vraagt gegevensgerichte controle

Het begint er zo langzamerhand op te lijken dat accountants als enige de zwarte piet krijgen toegeschoven bij het treffen van maatregelen naar aanleiding van de financiële crisis. Dat klopt natuurlijk niet. De samenleving kan niet zeggen: ‘Accountants dit zijn de nieuwe spelregels, u zorgt maar voor financiële moraal in de wereld' om vervolgens zelf over te gaan tot de orde van de dag.

Het is voorstelbaar dat dit een eerste stap is om de huidige vertrouwenscrisis te lijf te gaan, maar is  tegelijk volstrekt onvoldoende. Accountants zijn zo ongeveer de enige beroepsgroep in de wereld die haar werkt doet aan de hand van een gezamenlijk geformuleerd normen- en waardenstelsel. En ja, zelfs dat was niet voldoende om degenen die ‘de kluit willen belazeren' in de hand te houden. Dat trekken we ons aan, we schudden ons eigen moraalsysteem op, maar dat is niet voldoende. 

Als de financiële en politieke crisis ons een ding duidelijk maken, dan is het wel dat onze risico-inschattingen voor het beoordelen van misbruikgedrag door ondernemingen en instellingen niet meer voldoen. Het niveau van de interne normen- en waardensystemen van gecontroleerden is gedaald tot een wel heel bedroevend laag niveau. 

Veertig, vijftig jaar geleden was het heel gewoon dat als een voorzitter van een Raad van Bestuur een vraag kreeg over het werk dat hij deed, antwoordde: "Ik houd mij bezig met ‘zo doen wij dat hier', waarmee een bestuurder aangaf dat je je diende te voegen naar de heersende moraal". Het was normaal om verder te kijken dan je neus lang is, en de positie van de onderneming in het geheel van het toenmalig normen- en waardensysteem te beoordelen. 

Tegenwoordig blaft een, inmiddels gewezen, voorzitter van een belangrijke bank terug dat hij de zetel van de onderneming naar het buitenland verplaatst als de maatschappij haar waarden wil opleggen die een bonussysteem onmogelijk maken. 

Of een gewezen Secretaris Generaal van het ministerie van Onderwijs die verklaart dat een ambtenaar die gelden verschuift ten behoeve van de eigen organisatie geen fraude pleegt. Deze is namelijk niet op eigen voordeel uit. 

Dat vervolgens in de hele onderwijsketen fraude aan de orde van de dag is, is natuurlijk niet verbazingwekkend. Men noemt het echter een ‘verschrijving', dat is minder belastend. Herinnert u zich de nieuwe definitie van pepernoten nog? 

Mijns inziens hebben wij hier maatschappijbreed te maken met een inherent controlerisico dat niet meer acceptabel is. 

Dat betekent dat er aanvullende controlehandelingen noodzakelijk zijn om dit risico teniet te doen. Naar mijn mening maakt dit een gegevensgerichte controle van alle handelingen van alle bestuurslagen van de gecontroleerde noodzakelijk. 

Ook kunnen wij als beroepsgroep bij controles de eis stellen dat gecontroleerde beschikt over een eigen normen- en waardenstelsel waarvan de werking wordt aangetoond. Horizontaal Toezicht in de bestuurslagen. Ik zie dat er wel van komen.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Toine Goossens AA werkte als turnaround manager bij verschillende dienstverlenende bedrijven en leidde onder meer een eigen advies- en organisatiebureau voor startende en groeiende ondernemers en een accountantskantoor.

13 reacties

Jurgen van der Vlugt

Toine, weer 100 punten. En lees (nog?0 eens Bruce Schneier's Liars and Outliers erop na. Inderdaad, morele druk werkt alleen in groepen van beperkte omvang, daarboven zijn regels en sancties nu eenmaal nodig om een werkende maatschappij te krijgen. En nee, er zullen altijd outliers blijven die niet aan de regels voldoen. Da's maar goed ook om verstarring te voorkomen en kritisch te blijven. Kwestie van 'evolutionair' voldoende variatie te houden. Het komt er alleen op aan, het aantal 'defectors' (sociologische term, niet de emotie die men er meestal onder begrijpt!) beperkt te houden anders stort het systeem ineen. En daar zaten we dicht tegenaan of overheen... Ik ben geen cultuurpessimist overigens en het is de vraag of we in de kern überhaupt morele oordelen over andere tijden kunnen geven omdat we zijn bepaald (...) door onze huidige en veranderende omgeving. Maar de deugd (Huh?? Euh... ja twee ons graag!) vraagt om handelend optreden. Als dat bestaat uit het monitoren van leidinggevenden zoals er ook een camera op de lopende band gericht staat: Ja natuurlijk! De leidinggevende hoort voor te gaan in acceptatie daarvan...

Toine Goossens

Wie zich richt op de ethiek van de accountant, kan en mag er niet om heen, om datgeen dat ons vak beroerd in een groter kader te zetten. Dat kader omvat meer dan alleen het beroep en ook meer dan alleen maar Nederland. AT: Arnout, Het is een vergissing om te denken dat de daling van geweld en criminaliteit het gevolg is van een betere moraal. Als dat wel zo was, dan was het niet nodig geweest om het hele land vol te zetten met hekwerken en toegangspoorten. Of het volhangen van onze straten met camera's. Ik heb het dan nog niet over de hoeveelheid wet- en regelgeving die de laatste decennia over ons is uitgestort om correct gedrag af te dwingen, of over de groeiende noodzaak van toezichtinstellingen om daar vervolgens handen en voeten aan te geven. Op de accountantsdag 2011 heeft Andreas Kinnegin ons vele wijsheden en inzichten in deugden en ondeugden geschonken. Maar heeft hij, helaas, ook gezegd dat hij vanuit de deugden en ondeugdenleer geen werkbare oplossing kent. Dat is ook logisch. Teloorgang van normen en waarden is niet te verklaren vanuit een theoretisch model. Deugden en ondeugden veranderen niet. De omgeving, de omstandigheden, veranderen. Daar komt gedragsverandering vandaan, en die gedragsverandering verandert onze moraal. Kinnegin liet ons zien dat het in de huidige maatschappij veel eenvoudiger en voordeliger is om de kluit te belazeren, en te gaan voor zelf- en hebzucht; mensen hebben lak aan een algemeen normen en waarden stelsel. Ik zie een oplossing in het aantonen van de werking van normen en waardensystemen in elke organisatie, maar zolang dat er niet is, blijft het behelpen met de instrumenten die ons nu ter beschikking staan. De gegevensgerichte controle op leidinggevenden lijkt mij in de huidige omstandigheden bijzonder passend.

Toine Goossens

AT: Arnout en AT: Gert Punt van orde Ik stel het bijzonder op prijs als de reacties die ik krijg op de inhoud van mijn betoog ingaan en niet op het hanteren van begrippen die er slechts op gericht zijn om een discussiepartner in 'de hoek' te zetten

Arnout van Kempen

AT:Jurgen: ik ben niet negatief, ik waarschuw juist tegen ongefundeerd (cultuur)pessimisme. Iedere analyse die gebaseerd is op een gedachte over de "teloorgang van normen en waarden" acht ik onjuist en een teken van onvoldoende zicht op de werkelijke ontwikkelingen in de wereld. De werkelijkheid is juist dat het beter en beter gaat met de "normen en waarden". Eenvoudig, en niet anekdotisch, bewijs daarvoor is bijvoorbeeld de al eeuwen (!) constant dalende (maar met pieken en dalen, dat wel) criminaliteit in ons deel van de wereld, de eveneens aantoonbare daling van de hoeveelheid geweld in de wereld, etc. etc. Nee, ik denk niet dat mij negativiteit kan worden verweten op dit punt :)

Gert Jochems

Het epistel van Goossens verbaast mij. Sinds het begin van de financiële (vertrouwens) crisis wordt de discussie omtrent de normen en waarden gevoerd. En toch constateert de AFM nog recent vele vermengingen van belangen bij accountants. Het debat over de positie en de rol van accountants krijgt-onder accountants- pas recent een breder karakter. "Als de financiële en politieke crisis ons een ding duidelijk maken, dan is het wel dat onze risico-inschattingen voor het beoordelen van misbruikgedrag door ondernemingen en instellingen niet meer voldoen" is een zin die -in de verleden tijd gesteld- niet misstaat in een geschiedenisboek over de crisis, maar niet in een in de tegenwoordige tijd gesteld epistel in 2012. Accountants die midden in de maatschappij staan hadden al in 2007 tot zelfreflectie kunnen/moeten overgaan in plaats van in 2012 klagen dat "de maatschappij" haar pijlen op de accountants richt. Wat mij niet zal verbazen is, dat epistels zoals die van Goossens zullen leiden tot een toenemend wantrouwen van "de maatschappij" in het vermeend "maatschappelijk belang van accountants". De maatschappelijke noodzaak van een accountantscontrole kan -met de toenemende beschikbaarheid van data- steeds meer betwijfeld worden: een aantal banken gaat bij kredietverstrekking al liever uit van de eigen data dan van een accountantsverklaring. Gelukkig voor het accountantsvak krijgt Goossens epistel ook kritische reacties, hier en elders. Wat nu nodig is is het dringende besef dat de blik van een accountant definitief om moet. Ware de accountant een beleggingsanalist, een financier, een leverancier,een werknemer, een pensioengerechtigde, een omwonende; dàn kan worden gesproken van de maatschappelijk belanghebbende specialist

Toine Goossens

Dank voor jullie reacties. Het is namelijjk niet zo dat moraal vanzelf ontstaat. Moraal ontstaat pas op het moment dat ik mij iets aantrek van de mening van een ander. Daar is veel discussie voor nodig. AT:Arnout, vroeger was niet alles beter, in tegendeel zelfs. We hebben nog nooit in een zo gezonde en veilige maatschappij geleefd als tegenwoordig. Daar moet de discussie niet over gaan. Vroeger was alles wel anders. Bestuurders (managers), politici, kerkleiders, waren toen onderdeel van een hechte groep, nu niet meer. Dat is de belengrijkste verandering van de laatste 50, 60 jaar. Ik kijk daarom voor de teloorgang van de moraal louter naar de veranderende omstandigheden en naar de manier waarop die veranderingen ons gedrag beïnvloeden. Dan zie je ook dat moraal wereldwijd op dezelfde manier op veranderingen reageert. Morele beginselen veranderen niet. Ook 'primitieve' samenlevingen hebben een normen en waardenstelsel. Dat hoort bij de wijze waarop wij samen leven en ons iets aantrekken van de normen van anderen. Daar zit de crux. Massamobiliteit en massacommunicatie hebben tot een enorme groei van de economie geleid, maar tegelijk leiden die tot een onthechte samenleving. Dat merken we echter minder snel. HET kenmerk van een hechte samenleving is dat we ons voegen naar de heersende moraal. Dat is ons eigen belang. Wie in eeen hechte groep misbruik van vertrouwen maakt, wordt uit de groep gezet. In een samenleving waar er geen alternatief bestaat laat je misbruik dus wel uit je hoofd. Nu is dat anders. Nadat je bent uitgestoten hop je naar een andere groep en begin je opnieuw. Daardoor krijgt misbruikgedrag een kans en hoe meer mensen die kans benutten, hoe erger het wordt. De oplossing is sturen op vertrouwensgedrag. Dat druk je uit in een normen en waardenstelsel, waarvan je vervolgens controleert of het werkt. En dan zijn we terug bij de vraag: 'Hoe gaan wij dat doen'.

Jurgen van der Vlugt

Arnout, niet te negatief ... Als de geschiedenis alleen maar perioden van moreel verval zou kennen, had de mensheid de steentijd niet overleefd. Hoe recenter de geschiedenis, hoe meer sprake is van bewust ingrijpen en her-opkrikken van het moreel gehalte in de maatschappij. Zo'n ronde is nu weer nodig, dat is nou juist de boodschap. Anders rest het verwijt dat je/we het verval hebben laten gebeuren... Was het niet Pierre Bourdieu (ik kan het mishebben hoor; gaarne zo nodig correctie) die erop wees dat filosoferen leuk is maar op zich nutteloos is en een filosoof/socioloog ook de opdracht heeft om hetgeen zij/hij voorstaat, in de praktijk na te streven ..? Het moreel gehalte van een mens blijkt niet uit zijn woorden, wellicht uit zijn daden.

Arnout van Kempen

En overigens, zelfbeklag van de soort "wij krijgen alle schuld" gaat voorbij aan de realiteit van dit moment, en tekent een nogal forse overschatting van de betekenis die "het maatschappelijk verkeer" geeft aan de accountant.

Arnout van Kempen

De oude Grieken maakten zich al zorgen over de jeugd van tegenwoordig, en het verval van moraal en zeden. Het spijt me allerhartelijkst, maar wie een analyse baseert op een paar recente uitingen van normen die niet direct het predikaat "hoogstaand" kunnen wegdragen, maakt op mij vooral indruk door gebrek aan kennis van de geschiedenis. Het getuigt van een "vroeger was alles beter"-houding die niet constructief is, geen oplossingen biedt en overigens feitelijk onjuist is. Anekdotische argumentatie is geen verantwoorde analyse en levert, om de oude term maar weer eens te gebruiken, allerminst een deugdelijke grondslag.

Jurgen van der Vlugt

Eens dat gegevensgerichte controle niet alle fraude zal bovenhalen. Wel de gevolgen, als de tone at the top naar beneden is doorgesijpeld. Maar over die tone: If you stick to the little rules, you can break the big ones. Dus als niet de transacties frauduleus zijn of verkeerd worden geboekt, kunnen de beleidsbepalers nog wel self-serving maar organisatiedoelen-deloyale besluiten nemen. Het individuele staat boven de wet, die is er immers voor 'anderen' -- zie de vele ambtelijke misdragingen in de column. En juist op dat punt is het moreel verval het grootst; organisaties zijn vehikels geworden voor nogal kleinzielige zelfverdediging en zelfverrijking desnoods parasitair. Terwijl leiders organisaties gebruiken om ideële ulteriore doelen te bereiken *ten koste van* het directe eigenbelang. Nou ja, hierover is nog veel discussie mogelijk... Hetgeen een 'audit' op dit punt nou net zo moeilijk maakt. Wat zijn de maatschappelijk aanvaardbare normen; zijn die eenduidig (!) toetsbaar ..?

Gerard van Herk

Mooi stuk, alleen vraag ik mij af hoe de gegevensgericht controle in geval van fraude moet plaatsvinden. Vaak zal dit via "omwegen" gebeuren en dus zeer moeilijk zijn te traceren. Met de eigen verantwoording van besturen e.d. ben ik het geheel eens. Ook met het aantoonbaar maken van Interne Beheersing op het gebied van interne controle en fraudepreventie. Ik mis alleen de vraag of de accountants zelf niet duidelijker hun product in de "markt" moeten zetten. De accountantscontrole geeft meer een oordeel over de kwaliteit van de Interne Beheersing en de verslaggeving. Deze is conform in het maatschappelijk verkeer te stellen eisen. Echter wel ervan uitgaande dat er geen opzettelijke misleiding en/of fraude is gepleegd. Ook hier geldt dat de kosten voor het vangen van de laatste procent (fraudeurs) maatschappelijk onverantwoord hoog zou zijn. Ook bij banken is inmiddel algemeen geaccepteerd dat circa 30 miljoen euro jaarlijks wordt gefraudeerd met internet en pinpassen doch hier acht men het acceptabel aangezien het ten opzicht van de kosten dit onmogelijk te maken (wat technisch realiseerbaar is!) aantrekkelijk is. Dus meer een kwaliteitsbeoordeling dan een getrouw beeld verklaring want bij getrouw komen teveel niet beheersbare menselijke en politieke factoren kijken?

S.F. Bruinsma

Complimenten: goed artikel. Leuk (?) en actueel voorbeeld: zorginstellingen moeten vastgoed mogelijk afwaarderen (zie NBA), maar de minister zegt dat jaarverslaggevingswetten en internationale regels (waar we ons allemaal aan gecommitteerd zouden moeten hebben; óók de - huidige - minister) even niet van toepassing zijn en accountants nu niet moeten zeuren (?!). En toch erop blijven hameren dat accountants BW2T9/RL/IFRS moeten toepassen? Los van de financieel-inhoudelijke en jaarverslaggevingskant: zo ondermijnt m.i. de overheid haar eigen positie. Ander leuk (?) voorbeeld: heling, ook van informatie en informatiedragers, is voor iedereen strafbaar, maar als de fiscus buitenlands zwart geld kan incasseren via mogelijk oneigenlijke kanalen, dan mag de overheid zelf wel informatie witwassen? Wie een oplossing heeft voor het zedelijk en moreel verval van Nederland mag het zeggen.

Jan Wietsma

Beste Toine, De problemen over moraal raken de hele maatschappij en niet alleen de accountant. Mooi dat je Horizontaal Toezicht in alle bestuurslagen aanhaalt. Met dat onderwerp zijn we binnen de #Tuacc groep Leiderschap en ethiek ook mee bezig. Waarbij wij ons kunnen voorstellen dat de accountant het goede voorbeeld geeft. Wellicht dat we zelfs tot een franchise-organisatie van Horizontaal, transparante accountants kunnen komen. Want een van de problemen waar het beroep nu toch wel mee te maken heeft is het feit dat bestuurders van een groot aantal kantoren hun kiezen op elkaar houden, terwijl het vanuit leiderschapsperspectief goed zou zijn als men de mond opendeed.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.