Opinie

Vestia en het eigen huis

We hebben er weer een nieuwe 'casus' bij. Vestia heet het kind. Voor mensen die van casuïstiek houden is het bovendien nog een 'levende' casus ook. Alle lijken lijken nog niet te zijn gemaakt, en bestaande lijken lijken nog niet allemaal uit de kast.

Toen ik vorige week voor het eerst de koppen over 'Vestia' las, was mijn eerste reactie: Wat heeft een scooterfabrikant met sociale woningbouw en derivaten te maken? Deze verwarring met Vespa tekent mijn lange afwezigheid van het Nederlandse slagveld en het ‘vergieteren' van mijn lange geheugen.

Ik ben in de fast track heropvoeding afgelopen week dankbaar geholpen door de zee aan berichten en oudere studies over de ‘vlees noch vis'-kenmerken van good governance bij woningcorporaties. Met meer en meer rauwvleesingrediënten toen ‘verzelfstandiging en verzakelijking' zich aankondigden voordat de consequenties helemaal waren doordacht en toen men de magneetwerking van zwevende vermogens op grijpgrage handige handjes misschien nog onderschatte.

De zaak Vestia, zo luidt het vooroordeel dan al snel handig achteraf, was toch bij uitstek een ‘accident waiting to happen', met symptomen die al veel eerder wezen op een ongezonde situatie: Een naar verluidt zonnekoning-achtige macho managementcultuur die, naast de kerntaak, high finance management met vanilla-producten als een zelfstandige winstbron zag. Met andere woorden: het management speelde ook durfbankiertje, te bruisend en succesvol for comfort.

Dus hier wat aanbevelingen van een verre vriend voor woningbouwcorporaties en hun toezichtorganen, ten behoeve van hun toekomstige (financieel) beleid:

  1. Haal geen financiële fratsen uit die u privé voor het financieel beheer van uw eigen huis ook niet zou doen en die u aan uw financieel minder onderlegde partner niet kunt uitleggen. Renterisico's indekken zijn geen fratsen.
  2. Als u een huis wilt hebben dat u tegen regen en wind beschermt, bouw dan geen plafond dat twee zo groot is als de voetafdruk van uw dak. 
  3. Zorg dat er ook een vloer is en een waterbeheersing die er rekening mee houd dat niet alle regen van boven komt.
  4. Weet dat waterproblemen dichter bij de structurele ondermijning van uw huis liggen dan de De Nederlandsche Bank u in de aanloop tot de financiële crisis naïef wilde doen geloven. Weet u nog: toen ging het over liquiditeitsproblemen en solvabiliteitsbedreiging.
  5. Laat uw jaarlijkse bouwinspecteur de recente blog van Dennis Vink en Mike Nawas, over de grenzen van het deskundig kunnen en kennen, ieder jaar weer lezen.Vooral als u net van inspecteur bent veranderd.
  6. Remember Murphy's Law. Als zelfoverschatting zichzelf niet op korte termijn inhaalt, versterkt het zichzelf en gebeurt het altijd wel op langere termijn. Hoe goed uw bedoelingen ook zijn.

Hebben we het toch nog vrolijk kunnen houden.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Jules Muis verliet in 1995 het openbare accountantsberoep en was vervolgens vice president en controller van de Wereldbank en directeur-generaal en chief internal auditor van de Europese Commissie. Van 2014 tot eind 2020 was hij lid van de Public Interest Oversight Board (PIOB). Muis was van oktober 2012 tot oktober 2015 ook lid van de Board of Auditors van het European Stability Mechanism (ESM). Jules Muis schrijft op persoonlijke titel.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.