Opinie

Hulp bij consultatie accountancy

In zijn brief van 2 februari 2012 geeft minister De Jager aan te weinig tijd te hebben voor een inventarisatie van de reacties op de consultatie accountancy die zojuist is gesloten. De kamerleden zullen het overleg van vandaag (6 februari) dus zonder deze informatie moeten voeren; de minister komt er begin maart op terug. Laat mij de minister een handje helpen.

Het zou toch zonde zijn als de input uit het veld voor de discussie verloren zou gaan! Zonder volledigheid te pretenderen, hieronder op hoofdlijnen een inventarisatie. 

De circa dertig reacties kwamen voornamelijk van accountants en hun klanten (van controleurs en gecontroleerden dus). Uit wetenschappelijke hoek waren er twee inzendingen, of eigenlijk maar één, die van Nyenrode, want uit Maastricht heeft men de reactie op het groenboek van Barnier nog maar eens gekopieerd. Vertegenwoordigers van onze doelgroep, de gebruikers van de accountantsverklaringen, waren VEB en Eumedion. Een vreemde eend in de bijt tenslotte was Taxand, een organisatie van belastingadviseurs die naar eigen zeggen concurreert met de big four en, niet verrassend, als één van de zeer weinigen het audit-only model voor de big four kantoren voorstaat. 

Aan de mening van VEB en Eumedion zouden wij bijzonder moeten hechten, aangezien zij onze doelgroep vertegenwoordigen. Mocht u geen gelegenheid vinden om alle reacties door te lezen, lees dan in ieder geval deze twee. De reactie van de VEB heeft veel weg van een aanklacht tegen accountants, Eumedion is veel gematigder in haar opstelling. 

Wat betreft het onderwerp scheiding van controle en advies behoeft de samenvatting van de minister op zijn minst enige aanvulling. Inderdaad wordt de noodzaak van het toestaan van aan controle gerelateerde dienstverlening door eenieder ingezien; dat gezegd zijnde, pleit Nijenrode uit hoofde van eenvoud van regelgeving voor een totaalverbod op de combinatie van controle en advies, dan wel een limitatieve opsomming van toegestane diensten. 

Ook VEB zowel als Eumedion, evenals de AFM zijn voor een strikte scheiding. Controleurs en gecontroleerden zijn hier in het algemeen niet voor. De toepassing van percentages wordt vrijwel niet gesteund, met name niet de voorgestelde beperking tot 30 procent advies, ook niet door de big four (met uitzondering van Deloitte) en ook niet door Nyenrode. Deze proefballon lijkt te zijn geklapt. 

Brede overeenstemming bestaat er over de noodzaak om de rol van de audit commissie van de raad van commissarissen in de aansturing van de accountant te versterken (in overeenstemming met het adviesrapport van de NBA). Enkele kritische stemmen benadrukken weliswaar dat het functioneren van commissarissen als toezichthouders tot nu toe niet overtuigend is geweest, een opmerking die in het licht van recente gebeurtenissen aan actualiteit wint. 

Uitbreiding van de informatieve waarde van de accountantsrapportering scoort eveneens hoog, behalve bij de gecontroleerden, want die vinden de huidige controleverklaring voldoende. Hetzelfde geldt voor de suggestie om kantoorspecifieke rapportages van de AFM openbaar te maken: accountants zijn meest voor, gebruikers ook, gecontroleerden echter niet. 

Voor de voorstellen over kantoorroulatie en joint audit bestaat heel weinig steun. Eigenlijk alleen de middenmoters (BDO en nog vier kantoren van dergelijke omvang, zich noemende M-5) steunen de joint audit, maar dat was al bekend. En Hans Blokdijk vindt het ook een goed idee. Verplichte kantoorroulatie wordt alleen gesteund door de VEB en door Nyenrode (minus Ruud Vergoossen). Meer steun is er voor verplichte periodieke aanbesteding. 

Voor het voorstel om aan De Nederlandsche Bank een vetorecht te geven bij de benoeming van accountants in de financiële sector bestaat geen enkel enthousiasme bij de gecontroleerden. De reactie van de controleurs is gemengd, maar de meeste zijn tegen (vier voorstanders, waaronder KPMG). Eumedion steunt dit idee wel. Nyenrode meent dat desgewenst een nieuw lichaam in het leven zou moeten worden geroepen voor de benoeming van controleurs van organisaties van openbaar belang (oob's), en de VEB grijpt terug op de ideeën van André Bindenga, om de big four om te vormen tot audit only firms en een afzonderlijk centraal orgaan het honorarium van accountants te laten bepalen zodat de financiële band tussen de controleur en de gecontroleerde wordt verbroken. 

De positie van het mkb tenslotte, komt maar mondjesmaat aan de orde. Enkele respondenten benadrukken dat nieuwe regelgeving niet moet leiden tot lastenverzwaring voor het mkb. Alleen de middenmoters (M-5) bepleiten een verhoging van de grenzen voor controleplicht. Het zal er mee te maken hebben dat de vragenlijst hier niet specifiek op in gaat. Enkele respondenten stellen voor om de verplichte partnerroulatie uit te breiden tot accountants in het mkb.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Joop Anemaet is directeur van Menon Consultants en externe compliance officer bij enkele mkb-accountantskantoren.

3 reacties

Leen Paape

Beste Joop, je citeert uit de Nyenrode reactie maar vergeet de nuance te vermelden op het terrein van oa de roulatiediscussie en de scheiding audit en advies. In onze reactie is weliswaar de hoofdlijn zoals je stelt maar bij beide onderwerpen heb ik verwezen naar ons recente onderzoek, gepresenteerd op de Accountantsdag. Daaruit blijkt dat langere termijnen te prefereren zijn boven snelle roulatie, zowel op kantoorniveau als partnerniveau. Verder onderschrijft dat onderzoek dat tot 30% advieswerkzaamheden geen negatieve invloed hebben op de verwerking van controleverschillen en daarboven wel. Dus dat percentage van 30 wordt in ieder geval door ons onderzoek wel degelijk gesteund. Ik vond het wenselijk dit nog onder de aandacht van de lezer te brengen. Dit klemt temeer omdat deze discussies vaker op basis van percepties worden gevoerd dan op basis van onderzoek. Sommigen zijn van mening dat de excessen en fouten voldoende rechtvaardiging bevatten voor stringente regels. Persoonlijk zie ik dat anders en vind ik dat regelgeving ertoe dient te leiden dat bij overschrijding van een norm een flinke straf volgt zodat er een afschrikwekkende werking van uitgaat. De Sarbanes Oxley wetin de USA had dan ook in twee regels kunnen worden opgeschreven: 1. Gij zult de boel niet moedwillig belazeren en 2. Als u dat toch doet kunt u een tijdje in de bajes verblijven. En tot slot, er worden uiteraard fouten gemaakt en ook vast door accountants. Daar hebben we dan de AFM voor om dat te voorkomen dan wel vast te stellen. Laat die zijn werk doen op basis van de huidige regels en dan gaan wij wetenschappers, hopelijk met hulp van het beroep, graag onderzoek doen om te zien of dat goed genoeg helpt om de kwaliteit te bevorderen. Mocht dat niet zo blijken te zijn dan hebben we hopelijk ook meer inzicht verkregen in het hoe en waarom om betere regels te maken dan hetgeen nu wordt voorgesteld.

Arnout van Kempen

Zonder er nu heel veel belang aan te willen hechten, maar onze reactie (FPLC) was niet vanuit de beroepsgroep, de wetenschap, de doelgroep of de vreemde eenden. Los daarvan, ik ben benieuwd naar de debatten.

P.J.M. van Dam AA

Tja wat nu de minister in eigen persoon even "geen tijd heeft " Zeker voor het MKB weer eens een teleurstelling. Gelet op de bijzondere accountant/advies-functie is mi. de partner-roulatie een onwenseljke ingreep in de relatie accountant - client.

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.