NBA

Eindelijk

Het is zover. De Eerste Kamer heeft de Wet op het Accountantsberoep (Wab) aangenomen. Vanaf 1 januari 2013 zal de NBA nu ook officieel bestaan en zullen NIVRA en NOvAA ten grave zijn gedragen.

Ik had het al een beetje opgegeven dat dit nog tijdens mijn voorzitterschap zou gebeuren, maar het is net in de laatste maand gelukt. Ik weet nog dat ik mijn eerste interview in 'de Accountant' optimistisch werd betiteld als "de laatste en eerste voorzitter" maar dat heeft niet mogen gebeuren.

Huub Wieleman zal naar verwachting op 17 december aanstaande als laatste NIVRA-voorzitter worden gekozen en de eerste voorzitter van de NBA worden. Dat is het voorstel van (nu nog) beide besturen. Ik wens hem uiteraard veel succes en ik hoop dat hij net zoveel plezier in deze rol mag beleven als ik tot op de laatste dag zal hebben.

Moeten we blij zijn met deze wet? We zijn in ieder geval blij dat de fusie nu geregeld is. Ten aanzien van de amendementen denk ik dat we blij mogen zijn dat er duidelijkheid is.

Gelet op de motie van PvdA-senator Postema en de discussie in de Eerste Kamer is de scheiding controle en advies nu 'natuurlijker' en meer conform de reeds gegroeide praktijk, die controleverwante dienstverlening toestaat die de onafhankelijkheid niet aantast.

Ook de positie van de raad van commissarissen daarin is behouden, hetgeen effectief toezicht op de bedrijfsleiding helpt.

Uit het veld komen nu de eerste vragen over de wijze van invoering en daar gaan we als NBA proberen antwoorden op te formuleren, uiteraard in overleg met het ministerie van Financiën.

Ten aanzien van de verplichte kantoorroulatie is duidelijk dat het bedrijfsleven tot 1 januari 2016 de tijd krijgt om aan het nieuwe systeem te wennen en dat is winst. Echter, op dit punt kan Brussel nog wel wat roet in het eten gooien als het om duidelijkheid gaat. Daar zijn namelijk nog wel een aantal scenario's denkbaar. Ik noem er een paar:

  • Brussel komt met een Europese verordening. Dan wordt de Nederlandse regeling terzijde geschoven, want een verordening gaat boven een wet. Dus wat er in Brussel wordt besloten wordt per definitie ook hier ingevoerd. Dat kan zowel vóór als na 1 januari 2016 zijn. Dus theoretisch kunnen we in Nederland geconfronteerd worden met een ingevoerde firmarotatie die aangepast of teruggedraaid moet worden.
  • Brussel komt met een regeling van bovengenoemde onderwerpen via een richtlijn. Als de richtlijn verder gaat dan de wet dan moet de wet aan de richtlijn worden aangepast, maar daar krijg je normaliter wel een aantal jaren de tijd voor.
  • Brussel komt met een richtlijn die minder ver gaat dan de wet. Meestal zijn richtlijnen minimumnormen, dus dat zou betekenen dat de wet niet behoeft te worden aangepast. Het Nederlandse bedrijfsleven zou dan mogelijkerwijs wel achtergesteld kunnen worden ten opzichte van de rest van de EU. Dus bij een dergelijke richtlijn past een discussie om te bezien of de wet toch niet aan de richtlijn moet worden aangepast, zeker als deze richtlijn vóór 1 januari 2016 tot stand komt. Dit is echter geen gegeven en vraagt actie van de regering of de Tweede Kamer, anders gaat de wetsbepaling over firmarotatie gewoon in.
  • Brussel komt met niets. Dat lijkt me niet realistisch.

Kortom, er zijn best nog wel wat scenario's denkbaar. En er blijven vragen bestaan of dit nu de oplossing is. Ik ben het eens met die vraagtekens, die hebben wij als NBA ook. Maar volgens mij is dat een gepasseerd station en moeten we naar de toekomst kijken.

Dus is mijn advies, zoals ik ook op de Accountantsdag heb gezegd, omarm de verandering en zie de nieuwe werkelijkheid als een uitdaging.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Ruud Dekkers is partner bij PricewaterhouseCoopers Accountants NV. Dekkers was van 2010 tot en met 2012 voorzitter van het NIVRA.

3 reacties

Arnout van Kempen

De voorlaatste fusiepoging werd gedaan in de tijd dat ik net actief begin te worden in de VAS. Het was in die tijd dat ik de ideeen van Brenda Westra leerde kennen en waarderen over "de derde weg", over de fnuikende resultaten van de wettelijke regeling van het beroep en van de controleplicht. Het was ook de tijd dat ik begreep hoe een klein clubje (de groep van 13 meen ik, rond de heer Blokdijk c.s.) accountants op basis van goede argumenten, slim spel en gebruik maken van politieke blunders van het NIVRA bestuur richting kon geven aan het beroep. Sindsdien heb ik altijd wat bedenkingen gehad bij het mantra "de grote kantoren beheersen het NIVRA". Later heb ik, als medewerker van de AFM en nauw berrokken bij het tot stand komen van de Wta, van dichtbij kunnen zien hoe ineffectief NOvAA en NIVRA waren door hun onderlinge gehakketak. Het was de tijd waarin anonieme medewerkers van de NOvAA brieven stuurden naar de politiek, en waarin de beroepsorganisaties het soms belangrijker leken te vinden elkaar te bestrijden, dan de belangen van het beroep te verdedigen. Later zag ik als medewerker van het NIVRA de toenaderingspogingen naar de zusterorganisatie, met name op bureau-niveau. Wellicht moet dat nu met de mantel der liefde worden toegedekt, maar ik denk dat meer recht wordt gedaan aan de stappen die toen gezet zijn door het te benoemen: als ooit de term "over je schaduw heen springen" aan de orde is geweest, was het toen. De fusie is, voorzover ik kan waarnemen, in beweging gezet, op gang gebracht en mogelijk gemaakt, doordat beide bureau-organisaties persoonlijke geschiedenissen, frustraties over en weer, aan de kant durfden te zetten en bereid waren vanuit een soort axiomatisch vertrouwen met elkaar op stap te gaan. Dat alles met steun van de besturen. Het zijn dan ook de bureaumedewerkers van NOvAA en NIVRA die wat mij betreft eerst en vooral hulde en felicitaties verdienen, en vervolgens de bestuurders die de kans gegrepen hebben die zich voordeed.

anton ewoldt

Gelukkig eindelijk een eind aan het fusietraject en mijn felicitaties aan allen binnen het nba gebouw die hiervoor veel werk hebben verzet. Gezien de maatschappelijke rol van accountants in de afgelopen drie jaar moeten ons ook neertleggen bij de aanvaarding van de twee amendementen over roulatie en scheiding controle /advies. Wel bewnieuwd of op de allerlaatste ledenvergadering van Kon. NIVRA en NOVAA de dan aanwezige leden nog een nivra/of novaa pen of stropdas krijgen uitgereikt en de nog aanwezige nivra en novaa merkattributen onde de leden worden verdeel??? Historisch gezien kan er misschien wel op 17 december a.s. een zeer grote opkomst komen en wel de ra accountants die net niet de eerste niva ledenvergadering in 1894 hebben meegemaakt maar nu werl de laatste mee willen maken. Idee aan slot van de onderscheiden ledenvergadering een groepsfoto?? al was het allen maar voor de latere geschiedschrijving van slot NIVRA en NOVAA. Vanaf januari 2013 alle aandacht om vertrouwen in accountant weer te herstellen en opgang voor één titel Accountant vanaf 2025!!!!

Diana Clement

Eindelijk! NBA (NOvAA en NIVRA) bestuur, bureau en leden gefeliciteerd met het behaalde resultaat. Dank aan een ieder die een bijdrage heeft geleverd om te komen tot dit prachtige resultaat, 1 beroepsorganisatie voor ons geweldige (pluriforme) accountantsberoep!

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.